wayteq-xtab-70dc-a-szepseg-vagy-a-szornyeteg/2013/03/20

WayteQ xTAB-70dc - A szépség vagy a szörnyeteg?

2013. március 20. Teszt Clarence

Az előző hét is igen mozgalmasan telt. Na nem azért, mert annyit mozogtunk volna. Sokkal inkább ültünk a fenekünkön különböző gyártók jobbnál jobb termékeit tesztelve. Mivel a Koobe tabletes teszt nagy sikert aratott, így arra a következtetésre jutottunk, hogy érdemes lenne tesztelni egy hasonlóan alsó árkategóriás terméket, hogy a piaci ez a piaci szegmens is jobban le legyen fedve. A választásunk a WayteQ xTAB-70dc-re esett. Olvassatok tovább és meglátjátok, hogy mit tudtunk kihozni a tabletből.

Az előző kérdésre a válasz pedig az, hogy semmit. Ezért már előre is elnézéseteket kérem, de ez az igazság. Szinte semmit nem próbáltam ki, amit elterveztem. Szóval nem ez lesz a legakkurátusabb és legszéleskörűbb teszt, de majd megértitek, hogy miért van ez így.

2013-03-01_07-24-49_750Először is, amikor kivettem a dobozból rá kellett jönnöm, hogy a gép egy picit csúnyácska. Nekem talán picit szögletes. A Koobe terméke szebbre sikerült. Bátor fiatal lévén azért hozzá mertem érni és ekkor csapott belém először a villám. Bekapcsoltam, letöltöttem kedvenc alkalmazásaim, szinkronizáltam a felhasználói fiókjaimmal. Letöltöttem a mérges madarakat. Majd úgy döntöttem picit hagyom pihenni. Nem telt bele sok idő, mikor is arra eszméltem, hogy már megint a kezemben van és nyomogatom. Ez nem mehetett ám így, szóval elkezdtem élni az életem, elszaladtam boltba (a szokásos sör adagomért), majd dolgozni mentem. Nem telt bele sok idő és már megint a kezemben volt. Mint valami vírus nem lehetett tőle szabadulni. Végül feladtam és átengedtem magam legújabb addikciómnak és elkezdtem használni a tabletet.

A fenti eszmefuttatásból már rá is jöhettek, hogy miért nem túl jó a teszt, igazándiból számtalan haszontalan alkalmazást próbáltam ki (na nem mintha a telefonom nem androidos lenne és ezeket ne ismerném), mert jó, ha van. Tudjátok azok a fajta alkalmazások, amelyek hasznosak kb szökőévben egyszer. Ezeket mind-mind használtam, kipróbáltam, de elfelejtettem egy benchmarkot is lefuttatni, pedig fontos lett volna. Természetes módon videót sem készítettem, mert minek az? Az morcos madarak jobban lefoglaltak. Legalább pár fénykép készült, azok nem túl jók, szóval a kamerától ne várjunk csodát, végül is ez egy tablet és nem egy fényképezőgép.

A gépen az Android 4.0.3-as verziója futott. A hardver bőven elég ehhez a verzióhoz, szóval rezzenéstelenül futott, nehéz volt zavarba hozni. Bár egyszer szaggatott az Angry Birds Rio, de akkor sem értettem, hogy miért. A Youtube videókat gyorsan behozza (igaz ez az internetkapcsolattól is függ), azokat szaggatásmentesen játssza le. Ez ma már alap, de azért akad egy-két androidos készülék, amelyeknek ez még problémát jelent. A különböző fiókok szinkronizálása pofonegyszerű, aki használt már Androidos készüléket az nem fog meglepődni semmin és hamar otthon érezheti magát.

2013-03-01_07-24-49_750HD filmeket is le tudunk majd játszani, ehhez azért érdemes letölteni egy VLC-t. Biztos, ami biztos alapon. Zeneügyileg ott van ugyebár az alap zenelejátszó, esetleg a google erre kitalált lejátszóját is alkalmazhatjuk, tölthetünk is le Winamp-et, kinek mi a szimpi. Értelemszerűen egy jó fülessel szól igazán, ne hagyatkozzunk a külső hangszórókra. Főleg ne az utcán, ne zavarjuk honfitársaink nyugalmát ilyenekkel:)

Aksi tekintetében nem vagyok megelégedve. Ugyan kibír egy napot, ha nem használjuk (akkor pedig minek nekünk tablet?), ha viszont igen, akkor pár óra alatt (6-8 óra) könnyedén lemerítjük. Szerencsére gyorsan töltődik, így nem kell amiatt aggódni, hogy órákra töltőn kell hagynunk a kis játékszerünket. Ma már sajnos alap, hogy a nagy képernyők és főleg az ICS-t (Android 4.0) használó telefonok/tabletek gyorsan merülnek. Ez sajnos az én telefonomon is erősen látszik, amíg GB-vel 2 napig simán bírta, addig most ICS-sel alig bír 8-10 órát.

Érdemes még letölteni egy Quicoffice-t vagy bármilyen irodai alkalmazást, mert a nagyobb képernyő maitt kényelmesen táblázatkezelhetünk és írogathatunk cikkeket, teszteket, blogot. Szóval bármit, amihez csak kedvünk tartja.

Na körülbelül ennyi volt a tesztem, itt kifogyott belőlem a nafta. Láthatjátok, hogy igazándiból nem sokat bíbelődtem azzal, hogy mindent kihozzak a gépből, sokkal inkább csak örültem, hogy van és használtam mindenre, amire egy átlagos ember fogja. Idővel megbarátkoztam a külsejével és azon kaptam magam, hogy meg kell érintenem. Még egy dolgot rá kell telepítenem, csak még egy pályát megcsinálok az Angry Birds-ben. Még írok egy e-mailt. Szóval egyetlen hibája van, még pedig az, hogy nem tudja az ember letenni. A hardver igen erős, főleg azt figyelembe véve, hogy alsó kategóriában versenyzik vetélytársaival. A fanatikusoknak itt leírom a tablet specifikációit:

2 magos 1,5 MHz-s Cortex A9 processzor

1 Gb RAM

7 colos kijelző

600x1024-es kijelző

8Gb belső memória, ebből csak (!) 6,3 Gb szabadon felhasználható

32Gb-ig bővíthető memória

1db USB 2.0 foglalat

1db Mini HDMI foglalat

0,3 Megapixeles előlapi kamera

2 Megapixeles hátlapi kamera

3200 mAh-s akkumulátor

3,5 Jack kimenet

Beépített mikrofon

2013-03-01_07-22-08_84Bár a fenti információk közül sok már alapnak számít, de azért igen impozáns a felhozatal. Ami nekem hiányzott belőle az a SIM foglalat és a GPS. Szóval telefonálni nem tudunk vele (bár nem is erre van kitalálva, de azért kényelmes lehetett volna), a GPS pedig azért picit zavaró. Ma már alapvető minden telefonban, de ennek értelemszerűen nagyobb a kijelzője, így jobb autós útitárs lehetett volna. Ez szerintem egy kis kapufa a cégnek. Aki esetleg szeret rádiót hallgatni annak le kell mondania róla, mert nincs FM rádió lehetőség, pontosabban van, de ahhoz le kell tölteni a megfelelő programot és interneten keresztül hallgatni. Emellett Bluetooth sem található rajta, ami szintén nem válik előnyére.

Az egészet summázva el kell, hogy mondjam kellemesen csalódtam a WayteQ termékében. Igazándiból mindent tud, amire csak szüksége lehet egy átlagos felhasználónak. Megvannak a maga hiányosságai, de ugyanakkor gyors, könnyen kezelhető és nagy tudású. Természetes, hogy nem rendelkezik egy felső kategóriás termék specifikációival. Alsó szegmens egyik legjobb gépe, ha nem a legjobb. Árban is teljesen rendben van, mivel a magyarországi bruttó fogyasztói ára 34.900 Ft. Ez nem túl sok tekintve azt, hogy mit kapunk ezért a pénzért cserébe. Ráadásul egy jó mobil internet csomaggal megáldva bárhol használhatjuk, akár utazás közben is. Ez pedig kitűnő útitársá  teszi a kis gépet. A gépet tudom ajánlani azoknak, akik szeretnének nagyképernyőn Angry Birds-özni, bármilyen irodai alkalmazást használni, e-mailezni. Igazándiból mindent tud, amelyre az embernek szüksége lehet. Hibái ellenére számomra kellemes csalódás.

Előre leszögezem, hogy nem fogom százalékolni, hogy ergonómikus kialakítás 9625% és nem fogok különböző képleteket lefuttatni csökevényes kis agyamban, hogy ennyi meg annyi %-os a gép, mert fölöslegesnek tartom. Túlságosan relatív, hogy kinek mire van szüksége. Másfelől nem ajánlom megvásárlásra, mert nem sokára piacra dobják a dci verziót, amely lényegesen erősebb, mint ez, így érdemes kivárni. Igen könnyű rászokni, szóval csak óvatosan:)

Írta: Teszt Clarence