Windows 8: Sokkal rövidebb boot idő?


Folyamatosan szivárognak ki az információk a Microsoft legújabb operációs rendszeréről, a Windows 8-ról. A legújabb információk szerint optimalizálták a fejlesztők a boot-időt. A Microsoft saját mérései alapján 30-70%-kal csökken a boot ideje. Az új boot-módszernek az a lényege, hogy ötvözi a hidegindítás és a hibernálásból visszatérés esetében alkalmazottakat. Ez a módszer nemcsak az SSD-vel ellátott rendszereknél, hanem a HDD-s megoldásoknál is jelentős gyorsulást eredményezhet. A Windows 7 esetében a gép leállításakor a felhasználói és a kernel folyamatok lezárulnak, igy a következő indítás alkalmával ezek újra indulnak, ami rengeteg időt vesz igénybe. A Windows 8-nál már más lesz a helyzet, ugyanis az operációs rendszer a kernel folyamatokat hibernálja, így ezek a következő indítás alkalmával már sokkal gyorsabban elérhetőek lesznek, mint ha a klasszikus hidegindítás alkalmával megszokott gyakorlatot alkalmazná a szoftver. A megoldás kulcsa  egy “hiberfile” ami  tárolja azokat a folyamatokat, amelyek leállítás előtt futottak. igy a rendszer indításakor a számítógép ebből a  fájlból gyorsan előhalássza a szükséges információt, ennek köszönhetően hamarabb feláll a rendszer.

 

A következő grafikonon látható, hogy a Windows 8 mennyivel gyorsabban boot-ol be, mint a Windows 7. Ha hihetünk az adatoknak, sokkal kevesebbet kell ülnünk tétlenkedve a gép előtt.

 

Az új rendszerindítási mód használata természetesen egyáltalán nem kötelező, hiszen a Windows 8 esetében az újítás helyett igény szerint alkalmazhatunk inkább teljes, hagyományos rendszerleállítást is.