cm-storm-devastator-teszt/2014/02/17

CM Storm Devastator - Teszt

2014. február 17. Herczeg Balázs

A Cooler Master CM Storm perifériái közül már teszteltünk magas árkategóriába tartozó egeret és billentyűzetet, de még a kettő kombinációját egyszerre sosem vettettük be. Ennek is eljött az ideje, ugyanis a jelenlegi vendégünk a CM Storm Devastator Gaming csomagja, ami magába foglal egy egeret és egy billentyűzetet is. Árát tekintve a gyártó az alsóbb szegmensbe szánta a csomagot, ugyanis mindössze 10 000 Ft-ért már hozzájuthatunk a perifériákhoz. De vajon megéri-e nekünk ez a befektetés?

IMG_1933

Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, de esetünkben ez nem teljesen így van. Amikor megtudtam, hogy egy Cooler Master periféria csomagot, vagyis Bundle-t kell tesztelnem, bevallom, picit megijedtem. Két azonos névre keresztelt eszköz egybe csomagolva, ráadásul olcsó pénzért? Csábító, nemde? Főleg úgy, hogy mindkét periféria LED-es háttérvilágítással rendelkezik és játékosoknak készültek, mindezt Sc-Fi dizájnban megvalósítva. Sőt, korunk igényeinek megfelelően mindkét eszköz USB 2.0-val csatlakoztatható számítógépünkhöz. De, hogy ne legyen olyan túl jó dolgunk, olcsóságának köszönhetően egy pár dologról le kell mondanunk.

IMG_1934

Csomagolást tekintve a szokásos CM minőséget kapjuk. A dobozon jól fel van tüntetve a két eszköz, illetve a fontosabb specifikációkat is megtaláljuk rajta. Na de minket nem ez, hanem a csomag tartalma izgat.

Az egér

IMG_1824

Első ránézésre egy matt fekete, szimmetrikus külsővel és kék háttérvilágítással megáldott egeret láthatunk két extra gombbal kiegészítve, plusz mindkét oldalra kapunk egy-egy csúszásgátló réteget annak érdekében, hogy az egér ne csússzon ki a kezünkből még a legszélsőségesebb körülmények között sem. Dizájn tekintetében is megfigyelhetők a Sci-fi-s vonások az egéren. Rögtön megfigyelhetjük az egér elején és hátulján is az ilyen vonásokat, hiszen nem szokványos küllemmel rendelkeznek. Elől két kéken világító "reflektor" kapott helyet, ami érdekes módon rácsozott borítást kapott, hogy ne tudjon egy egész területet megvilágítani, ezzel növelve a Sci-Fi-s hatást. Érdekes koncepció. Hátul egy lecsapott felületet találhatunk, amelyekbe a gyártó pontokat mélyesztett be, középen pedig szintén egy rácsozott felület kapott helyet, ami éppen olyan hatást kelt, mintha egy szállító űrhajónak épp most nyílna ki a hátsó kapuja, ezzel lehetőséget biztosítva a rakomány kidobására, illetve az emberek kiugrására. Hogy mikre lehet asszociálni egy egér használata közben... A felülete egyébként letisztultra sikerült, sőt egész kényelmes is a tapadást biztosító felületeknek hála. Az alap három gombon kívül három extra gomb kapott helyet az egér felületén. Egy-egy oda-vissza gomb, illetve egy DPI állító, melynek segítségével három felbontási érték között válthatunk: 800 DPI, 1600 DPI és 2000 DPI. Itt érdemes megemlítenem, hogy ez a gomb DPI váltáskor világít, a fény mértéke pedig felbontás függő. Itt érdemes megemlítenem, hogy ez egy optikai szenzorra épülő egér, így ennél nagyobb beállításokat ne is várjunk, ilyen árkategóriában. Az egér fő gombjai megfelelőre sikeredtek, bár picit hangosak, a görgő felülete viszont kellemesen jóra sikeredett, ugyanis gumírozott felülete miatt az ujjunk nem csúszik le róla, illetve még szép kéken is világít. Az oldalsó két gombbal különösebben nincs sok gond, hiszen könnyen elérhetőek, de mivel nincs se az egérhez, se a billentyűzethez szoftver, ne is álmodjunk arról, hogy egy billentyűparancsot állítunk be ezekre a gombokra. Az egér kapott egy lézerrel gravírozott csíkozást is, mely szintén kéken világít ha csatlakoztatva van az eszköz a számítógépünkbe. Ezenfelül a márkanevet is megtalálhatjuk az egér bal gombján.

A billentyűzet

IMG_1823

Ha választanom kéne a két eszköz közül, hogy melyiket szeretném jobban használni, mindenképpen a billentyűzetet választanám, ugyanis igen strapabíróra sikeredett néhány gombbeakadást leszámítva. Ez viszont elnézhető, hiszen nem Cherry MX kapcsolók kaptak helyet a billentyűk alatt, meg különben is, a tesztidőszak alatt csak a jobb Shift akadt be, ha rosszul nyomtam meg... De az folytonosan. Kiosztás tekintetében csak amerikai kiosztásban kapható az eszköz, így ha ilyen billentyűzetre fáj a fogunk, vagy átállítjuk a kiosztást 101 gombos magyar billentyűzetre, és lesz í betűnk, vagy a régi crtl+alt+j kombót váltjuk be, amit szégyenemre mondom, eddig nem ismertem.Különösen tetszett az az eszközben, hogy nem csak a lézerrel gravírozott billentyűk világítanak, hanem az alatta lévő teljes felület is, ugyanis egy egész LED panel húzódzkodik meg a billentyűk mögött, ezzel jobban megvilágítva a billentyűk közti elkülönüléseket. Váz tekintetében egy alacsony kialakítású eszközről beszélünk, sőt, az alul kicsatolható támaszok sem igazán emelnek a magasságon. Ez egy picit szíven ütött, ugyanis én magasabb profilú billentyűzetekhez vagyok szokva. Hang tekintetében nem mondható túl halknak a billentyűzet, de ha az MX Blue kapcsolókhoz viszonyítjuk a dolgot, akkor egész kellemes hangot áraszt a fülnek az eszköz. Dedikált média gombok is helyet kaptak a billentyűzeten az alap gombok felett, így könnyedén tudjuk a hangot állítani, a zenelejátszót elindítani, illetve gyorsan tudunk a számok/trackek között váltani is. Tudjátok, van az a Scroll Lock billentyű is, ami a közhiedelem szerint nem jó semmire. Na ez egy jó átvágás, ugyanis ha Excel táblázatban dolgozik valaki, és be van kapcsolva a Scroll lock, ne is álmodjon arról, hogy a nyilak segítségével könnyedén cellát válthat. A billentyűzet esetében pedig a Scroll Lock-ra került a háttérvilágítás kapcsolója, (mert még egy dedikált gomb már nem fért volna el...) így vagy a nyíllal való lépegetésről mondunk le, vagy éppen a háttérvilágításról, ami a gamereknek hatalmas veszteség lehet, pláne ha egy olyan eszközről beszélünk, aminek a célközönsége a gamer réteg. A gombok fontja is Sci-Fi-s betűtípusra hajaz, úgy ahogy a billentyűzet kialakítása is, ugyanis minden sarokban találhatunk egy levágott részt, esetlegesen kidudorodásokra is felfigyelhetünk a billentyűzet tetején. Az alulsó csuklótámasz egyébként csúszásgátló réteget kapott, így nem kell attól félnünk, hogy elcsúszik a csuklónk a legveszélyesebb helyzetekben. Természetesen a márkanév itt sem maradhatott, le, így a visszajelző LEDsor alá helyezte el a gyártó a logóját.

Összegzés

A Devastator csomag rendkívül jóra sikeredett a maga kategóriájában, de a szoftver hiánya sajnos eléggé levon az eszközök értékéből. Ettől függetlenül ha ez a kérdés merülne fel, hogy a két eszköz együtt megér-e 10 000 Forintot, mindenképp igennel kell válaszolnom, ugyanis ilyen olcsón gamer egéré is billentyűzetért egyszerre nem igazán juthatunk hozzá. Függetlenül ettől, csak azoknak tudom ajánlani, akik az olcsóbb kiegészítőkkel is beérek.

tetszett

Az eszközöket ezúton is köszönjük a Cooler Master hazai képviseletének.

cooler-master

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter