cougar-periferiak-jartak-nalunk-200k-es-200m-tesztje/2015/06/30

Cougar perifériák jártak nálunk: 200K és 200M tesztje

2015. június 30. Kocsis Bence Egér

A COUGAR egy 2007-ben alakult német gyártó, mely a PC játékosok igényeit próbálja kielégíteni perifériáival, tápegységeivel, számítógép házaival, ventilátoraival és egyéb kiegészítőivel. A Caseking.de-nek köszönhetően a COUGAR két perifériája, méghozzá egy 200K gamer billentyűzet és egy 200M gamer egér vendégeskedett nálunk, melyeket most be fogunk mutatni.

Cougar 200K:

A COUGAR 200K a gyártó billentyűzet arzenáljának legkisebb, belépő szintű tagja, mely az árérzékeny játékosok számára készült. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy fapados billentyűzetről lenne szó, hisz azért a gyártó jópár extrát beépített a 200K-ba, hogy azt gamer billentyűzetnek lehessen nevezni, illetve a játékosok is "érezzék a törődést".

200K_01

A COUGAR 200K első ránézésre egy letisztult billentyűzet. Súlya nagynak mondható, 870 gramm, méretei viszont közepesek a maga 45 cm-es szélességével. Nincsenek rajta kitüremkedések, beugrások és a csuklótámasz is lemaradt. Az USB kábel 1,6 mm, elég hosszú ahhoz, hogy mindenhova odaérjen. A billentyűzet használatához nincs szükség külső illesztőprogram telepítésére, az újabb operációs rendszerek (Windows XP, vagy újabb) gond nélkül felismerik. A borítása alapvetően három anyagból áll. A 200K hátoldala és oldalsó része fekete műanyag, a gombokat körülvevő rész szálcsiszolt fém látványát keltő műanyag, a gombok pedig egy kellemes tapintású matt csúszásmentes gumiborítást kaptak. A billentyűzeten a kinyitható emelők alján és három másik helyen is gumiborítást található, ami egy intenzívebbnek nevezhető játék során sem engedi, hogy a klaviatúra arrébb másszon.

200K_03 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Cougar 200K kizárólag német és  amerikai kiosztásban szerezhető be 104 gombos kivitelben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kellemes tapintású gombok alatt egy speciális olló-mechanizmusra épülő összekötő rendszer (scissor-switch) került elhelyezésre. Ez afféle átmenet a mechanikus és membrános kivitel között, ami csendesebb leütést eredményez és emellett gyorsabb reakciót produkál a rövidebb leütési út miatt.

A 200K képes illeszkedni bármilyen környezethez és ízléshez, annak köszönhetően, hogy 7 különböző háttérvilágítást állíthatunk be. A kikapcsolt világítás mellett narancssárga, égszínkék, sötétzöld, lila, ciánkék, világos-zöld, tengerkék színek közül választhatunk.

200K_08

A világítás nemcsak a gombokra terjed ki, hanem a billentyűzet első részén húzódó hosszú csík is megkapta a háttérfényt. A háttérfényt kicsit meg is variálhatjuk az FN+fény gomb kombó lenyomásával. Ebben az esetben az összes fény felváltva jelenik meg körülbelül 2 másodperces időközönként. Még egy extra a fényekkel kapcsolatban. Ha az FN gombot a Page Up és Page Down gombokkal variáljuk, akkor a háttérfény (teljes fényességtől a kikapcsolt állapotig) fényerejét állíthatjuk. Ami sajnálatos, hogy a billentyűzet nem képes megjegyezni a beállításainkat, így a gép újraindítása után újra az alapértelmezett narancssárga szín fogad bennünket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Cougar 200K színeit a következő videóban láthatjátok:

[youtube]

[/youtube]

.

Nem készülhet gamer billentyűzet "anti-ghosting keys" technológia nélkül, ami a jól ismeret "beragadó" billentyűk effektust igyekszik kiküszöbölni több gomb lenyomása esetén. A COUGAR 200K 19 billentyű egyidejű lenyomásával képes megbirkózni.

Érdekesség a billentyűzeten, hogy a játékosok számára szinte nélkülözhetetlen WASD gombok nemcsak a megszokott helyükön, hanem a kurzor helyén is szerepelnek. Ennek az a szerepe, hogy a két négyest fel tudjuk cserélni, annak megfelelően, számunkra melyik az esztétikusabb, könnyebben észrevehető.

Az FN gombnak nemcsak a háttérfény automatikus váltásánál van szerepe, hanem a gomb használatával a multimédiás gombok is előhívhatók, valamint a nagyon hasznos billentyűzár is, ami például jó szolgálatot tehet, ha nem a billentyűzetet használjuk a játék során, hanem egy gamepad-ot, vagy kormányt, gy például egy rossz helyre letett gamepad nem teszi tönkre a szórakozást.

A Q gombon 1x és 2x feliratot láthatunk. Ha az FN gombbal nyomjuk le a Q-t, akkor tudjuk előhívni, ami az ismétlési sebességért felelős. Ez nagyon jól jön olyan játékok során, ahol egy gombot rövid idő alatt sokszor le kell nyomni.

A Cougar 200K egy nagyon jól sikerült, árát tekintve szinte belépő szintű gamer billentyűzet. A belépő szint azonban a felszereltségére nem igaz, hisz 7 állítható háttérszín, beragadó billentyűk elleni védelem, újfajta csendes, gyors gomblenyomás, kényelmes használat a jellemző rá. Ára elég kedvezőnek mondható a 10 ezer forint körül már megvásárolható.

Cougar 200M:

A másik tesztalanyunk elnevezésében a 200K párjának mondható Cougar 200M gamer egér. Az egér, belépő szintű árához (ami körülbelül 5.500 forint) a csomagolás prémiumnak mondható. Matt burkolat, flip-top  fedél, funkciók listáját tartalmazó oldal és hátoldal. Ha a Cougar pénzt spórolt valahol, azt biztosan nem a csomagoláson tette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A dobozt kibontva az egyetlen kiegészítő, amit találunk, az a kihajtható útmutató, mely garanciajegyként is üzemel. A driver lemez a 200K-hoz hasonlóan itt is kimaradt, tehát egy plug and play eszközről beszélhetünk.

200M_03

A Cougar 200M egy meglehetősen szabványosnak látszó egér, mely matt fekete gumiborítást kapott a műanyag vázon. Az egéren összesen 7 gombot találunk. A "klikkeken" kívül a két bal oldali gomb a játékokban két programozható gombot jelent, emellett a böngészéskor is nagyon hasznos lehet. Segítségével az előző és a következő lapot nyithatjuk meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A görgő  egy narancssárga háttérfénnyel világító megoldás, mely számomra kicsit hangosnak tűnik, de a tapintása kellemes és a használata is precíznek mondható. A görgő felett található a DPI gomb, mely nem felfelé/lefelé alapú, hanem egy folyamatos állítási lehetőséget biztosító gomb. Azaz a nagy pontosságú optikai szenzornak köszönhetően a lehetséges 800, 1600 és 2000 DPI között ugrálhatunk, de csak egy irányba. Az egér bár jobbkezes, a két baloldali gombot leszámítva teljesen szimmetrikus, így az oldalsó ujjtámaszok azonos méretűek. Ennek eredményeképp, aki balkezes is könnyedén használhatja az egeret, ha a bal oldalsó gombokat nem szeretné használni. Az ujjtámaszok kimondottan kellemes tapintásúak és a bordázatnak köszönhetően az ujjak hosszú használat után is tudnak szellőzni.

A felső rész kellemes tapintású, egybefüggő gumiborítása alatt találjuk a két fő gombot, ami nagyon strapabíró az OMRON kapcsolóknak köszönhetően, ami a gyártó szerint kibír 5 millió lenyomást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

Ami kicsit zavaró, az az egér első része, ahol az ujjtámasz hirtelen véget ér, nem követi az egér vonalát, így egy éles beugrást kapunk. A rövidebb ujjú felhasználók ebből nem sokat érzékelnek, viszont aki "ET" ujjakkal rendelkezik, annak zavaró lehet. Az egér elejéből jön ki az 1,5 m hosszú szövetborítással rendelkező USB kábel. Ez a kábel lehetne akár 1,6, vagy 1,7 m hosszú is, az 1,6 métert kicsit rövidnek tartom. (jobb kezes használat, bal oldalt az íróasztal alján elhelyezett ház esetén)

A Cougar 200M-et több alkalmazási területen is kipróbáltuk, mint FPS játékok, MMO, irodai használat és képszerkesztés. A 800-2000 DPI elég nagy szabadságot biztosított, hogy minden téren használhassuk az egeret, és a 125 Hz-es működés ( minden ms-ban egy visszacsatolás a PC felé) is kielégítő volt, bár a profi játékosok és rajzolók számárára az 500, vagy 1000 Hz jobb lenne és természetesen a 2000 DPI-is "elfogyhat" ha valaki extra komolyan veszi a játékot, vagy aprólékos munkafeladatokat lát el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

Az egér egy színű, narancssárga háttérfénnyel világít, mely fény a görgő oldalán és a gyártó logóján keresztül szűrődik ki.

A Cougar 200M komfortérzete nagyon jó, kényelmes egérről beszélhetünk. Az USB kábel borítása plusz pont, ahogy az állítható DPI gomb is. Az egér minden téren, játékoknál, munkánál megfelelő körülményeket teremt. Csak hab lett volna a tortán, ha a narancssárga fényt lehetett volna variálni, vagy akár kikapcsolni, de így is kimondottan meg voltunk az egérrel elégedve. Akinek a 8 ms-os válaszidő soknak, és a 2000 DPI felbontás kevésnek bizonyulna, az egy kategóriával lépjen feljebb, akár a gyártó palettáján. Mint már említettük a Cougar 200M ára nagyon kedvező, 5.500 forint környékén már beszerezhető, ami kimondottan baráti ár.

ajanlott tetszett_s
Cougar 200M Cougar 200K

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: