ozone-argon-oceloteworld-az-e-sportra-szant-ozone-csoda-teszt/2015/03/02

Ozone Argon OceloteWorld - Az E-Sportra szánt Ozone csoda [Teszt]

2015. március 02. Herczeg Balázs

Ozone Argon Oceloteworld

A Gamer egerek gyártásának folyamata sosem fog megállni, amíg a gamer társadalom a régi perifériák lecserélésére való új alternatívákat keresi. Az Ozone Ocelote-val karöltve megalkotta az Argon OceloteWorld-ös változatát. Az alapverziótól mindössze dizájnban eltérő OceloteWorld (és az alap Argon is) egér a gyártó palettáján szerintem az eddigi legjobban sikerült egér. Első ránézésre a Razer Taipan jutott róla az eszembe, hiszen nagyon hasonlít rá kinézetben az egér, legalábbis alakjában mindenképpen. Sejthető, hogy e-sport alkalmas egérről beszélünk, ugyanis a gyártó az utóbbi időben nagyon ráhajtott az ilyen eszközök gyártására (pl Blast fejhallgató széria illetve Strike Battle billentyűzet), másrész Ocelote dizájnnal rendelkező termékek is ezt erősíti meg.

DSC00881

Dizájn

Ahogy már említettem alakjában nagyon hasonlít a méltán sikeres Razer Taipan-ra, ebből adódóan sejthető, hogy szimmetrikus kialakítást kapott. Hogy ez miért jó? Egyszerre jobb- és balkezesek is képesek használni, anélkül, hogy kényelmetlenné válna a periféria használata. A forma egyébként csak részletekben hasonlít a Taipan-éhoz, ugyanis a hüvelykujj számára elhelyezett bemélyedés valamivel kisebb mértékben lett bevájva, így az egér hátsó része valamivel szélesebbre is sikeredett. Ez persze a kényelmességén nem ront. A nyomógombok dizájnja is másként lett kialakítva, illetve a két gomb között itt nem találhatunk üres részt, ahol láthatjuk a kábelt. Szembetűnő hasonlóság az elején lévő rácsozott felület, illetve a hüvelykujjak számára kialakított vájat gumírozott felülete. Persze kialakításban is színben különböznek, de akkor is érdekes a hasonlóság (nem értsen félre senki, nem szándékozom leszólni az Ozone egerét, főleg, hogy a Taipan dizájnja az egyik kedvenc egérdizájnom)…

DSC00879

Anyaghasználat szempontjából a neonnal ellentétben ez nem kelt gumírozott hatást, (minek is, ha az oldala gumírozott) így a magszokott műanyag érzést fogjuk a kezünk alatt érezni. Ez persze nem feltétlenül jelent rosszat, ugyanis nem ront a használatán. A programozható gombok száma az elődnek tekinthető Neonhoz képest plusz egy gombbal kiegészült. Ez a plusz egy gomb nem más, mint a lefelé állítható DPI gomb. A többi gomb ugyan úgy működik, mint a Neon esetében, tehát az oldalakon elhelyezett 2-2 gomb funkciójukban teljes mértékben megegyeznek, ezzel is a balkezeseknek segítenek olyan szinten, hogy nem kell lemondaniuk az extra gombokról. Újításként jelenik meg a súlyrendszer bevezetése, ez egyrészt jó, hiszen saját magunknak tudjuk beállítani az egér súlyát, másrészt ezzel okozták számomra az egér egyetlen negatívumát az Ozone mérnökei, de ezt majd lentebb fogom részletezni.

DSC00883

Mivel a híres E-sportoló (Ocelote) nevét viseli az egér, sejthető, hogy a domináns színpár a narancs-fekete (sötétszürke?) lesz, és hogy őszinte legyek, ezeken kívül más színt nem is találhatunk az egéren... (Na jó, fehér még imitt amott felfedezhető, de nem jellemző) A váz maga fekete színnel rendelkezik, a gumírozott, illetve a rácsozott felület pedig narancssárga. Ebben a két színben pompázik az egér görgője is. A fő felület maradt fekete színben, míg a két szél átlátszó műanyag felületet kapott. Ez miért érdekes? Dpi váltáskor a görgő fehéren és narancssárgán világít, minden más esetben pedig narancssárgán. És ha más a világításról van szó, az egér alján az Ozone logója kapott ugyan ilyen világító felületet annyi különbséggel, hogy ez is csak sárgán képes világítani, illetve az egér két szélén is látható 1-1 átlátszó csík, ami szintén narancssárgán világít. A csíkok előtt helyezkedik el a fentebb említett 2 -2 extra gomb, amik ugyan azt a funkciót töltik be. A görgő fölött, ahogy már korábban is említettem 2 Dpi kapcsoló kapott helyet, illetve szükség volt a 2 alapgombra is, hiszen mégis csak egérről van szó… Itt a fő gombokból a bal oldali gombon kapott helyett egy „OCELOTEWORLD” felirat. Az USB csatlakozó persze aranyozott borítást kapott, a kábel pedig harisnyázott, ahogy azt már megszokhattuk.

DSC00900

Technikai specifikációk:

  • 8200 DPI Lézer Szenzor: egy ADNS 9800-as Gaming Lézer Szenzor, mellyel a DPI gyorsasága 100 és 8200 közötti érték között teljesen testreszabható. Alap értékek: 800/1800/4000/8200.
  • 9 programozható gomb
  • Gumírozott felület
  • 128KB memória és állítható súlyrendszer
  • Intelligens, Szimmetrikus kialakítás
  • Állítható válaszidő: 2/65/125/190/255ms

Csomagolás és Mellékletek:

A csomagolása az eddigi Ozone termékekhez képest szerintem jobb lett, nem a megszokott oldalról nyitós Doboz dizájnt kapta, hanem alulról nyitható fel. A hátránya az, hogy a boltban a vásárló ezt nem fogja tudni felnyitni, ugyanis ez le van ragasztva gyárilag. Dizájn tekintetében letisztult, de mégis figyelemfelhívó dobozt sikerült a gyártónak készíteni.

DSC00896

Dobozt kinyitva a következő dolgokat találhatjuk:

  • Ozone Argon OceloteWorld
  • Kistáska a súlyoknak egy gumitartóval
  • Driver telepítő CD
  • Használati útmutató
  • Ozone Matrica
DSC00904 DSC00903
DSC00902 DSC00901

Szoftver:

Ha a korábbi Ozone Neon tesztet olvastátok, akkor a szoftver nem fog újdonságot rejteni, ugyanis egy alapos ráncfelvarráson kívül egy extra menüt kapunk, amit a világítás testreszabásához használhatunk. Ez annyit jelent, hogy beállíthatjuk, hogyan világítson: Folyamatosan, villogósan, vagy pulzálósan. Ezeknek persze a sebessége is állítható. A többi nem változott, tehát 5 profilt tudunk létrehozni, külön be tudjuk állítani a gombok tulajdonságát, illetve a DPI beállításokat. Tudjuk még állítani a kattintás és görgetés sebességét is, illetve a késleltetést. Persze a Macro beállítások is megmaradtak, ha valaki szeretne magának macrokat beállítani.

driver1

Használat közben:

Kényelmesség szempontjából nem olyan kényelmes, mint egy Taipan, illetve mint a Neon, ettől függetlenül nem mondható kényelmetlennek. A szenzor már korábban tesztelt egerekben is megtalálható volt (Tesoro Gandiva, Cooler Master Reaper), így ugyan azt tudom elmondani róla, mint eddig. A szenzor pontos, megbízható. Ami tetszett benne, az az, hogy pluszként megjelent egy korrigáló rendszer, ami a nem teljesen egyenes mozdulatokat egyenesíti ki a pontosabb célzás érdekében FPS-ekben. Az egér tökéletesen használható bármilyen FPS-hez, legyen szó CS:Go-ról, Battlefield 3 / 4-ről, Cod-ról, de akár stratégiai játékokhoz is tökéletesen meg tud felelni. A szenzor mindenféle egérpadhoz tökéletesen alkalmazkodik. Egy problémám volt mindössze az egér használatakor, ez pedig maga a súlyrendszer. Alapvetően 4x 4,5g-os súlyokkal tudjuk megnövelni az egér súlyát… Ez mind szép és jó, csak a probléma ott van, hogy a súlyok tartója nem teljesen zár, így nagyon lötyög használat közben. Egyrészt ez idegesítő hangokkal jár, ami ront a koncentráción, másrészt pedig a pontosságon is veszítünk a lötyögős rendszer miatt. Egyetlen megoldás, ha teljes egészében kivesszük a súlyrendszert. Ekkor viszont egy hatalmas lyuk fog tátongani az egér testében. Ha ez senkit sem zavar, akkor a probléma megoldva.

DSC00885

Konklúzió:

Az Ozone jó úton halad afelé, hogy olyan nagy gyártóvá váljon, mint mondjuk a Roccat, vagy a Razer, de amíg ilyen kisebb hibákat ejtenek, mint a súlyrendszer gyengesége, addig mindig le lesznek maradva egy lépéssel. Ezt leszámítva egy rendkívül jó egeret dobtak össze az Ozone mérnökei. Árában valamivel drágább, mint az Ozone Neon volt megjelenésekor, hiszen 18 000 forintot kell érte fizetnünk, de ha valaki nem sajnálja rá a pénzt, remek alternatíva lehet. Az egeret ajánlott díjban részesítjük.

ajanlott_new

A tesztben szerepelt egereket ezúton is köszönjük a gyártó hazai képviseletének, az FPO Hungary-nek!

FPO

ozone-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter