ozone-neon-teszt/2014/04/06

[Teszt] Ozone Neon - a nagy gamer egér tesztje

2014. április 06. Herczeg Balázs

Bevallom, eddig az Ozone-ra, mint márkára nem néztem fel olyan módon,  mint mondjuk a Roccat-ra, Razer-re és a Steelseries-re, ugyanis nem igazán voltak ténylegesen E-sportra szánt termékeik a piacon. Majd a gyártó hazai képviseletétől kaptam a hírt, hogy érkezik egy új egér, illetve pár új egérpad a piacra. Kíváncsiskodó természetemnél fogva kicsit felcsigázott a dolog, így utánanéztem, hogy mégis milyen egérrel rukkolt elő az Ozone. Kis keresés után rátaláltam, majd elkezdtem csodálkozni azon, hogy ez egy ízig-vérig E-Sportra tervezett egér, így végre a gyártó E-Sport csapatai tényleg igazi, minőségi egeret tudnak használni a meccsek során. Engem bűntudattal töltött el a Xenon egér "tudatlansága" miatt való lehúzása, így felcsillant a szemem, hogy végre egy látszatra jó egér jön az Ozone-tól, így tisztázni tudja magát a márka nálunk is. És hogy hogyan teljesített? A tesztből kiderül! :)

16

Hogy személy szerint is említsem a perifériákat, két Ozone Neon egér, egy Ozone Neutron, egy Ozone Lepton és egy Ozone Boson egérpad érkezett hozzánk a hazai képviselettől. A Neon elsőre ránézésre kifejezetten hajaz a méltán népszerű Steelseries Sensei egérre, amiről már korábban mi is írtunk tesztet, és nem kevesebb, mint egy ajánlott díjat söpört be tőlünk az egér. De vajon a Neon is megérdemli a díjat?

Dizájn: Ebben a tekintetben leginkább az átlagos külsővel rendelkező egerekre, és a Steelseries Sensei-re hasonlít az egér, néhány apróbb módosítással.  Ez abból adódik, hogy a Sensei-hez is és a Xenon-hoz is hasonlóan Ambidextrous, vagyis kétkezes dizájnnal rendelkezik az egér, aminek gondolom érthető okai vannak. Azért dizájn tekintetében néhány eltérést fel tudunk fedezni a Steelseries egerével szemben. A legfeltűnőbb talán az lehet, hogy az egér alakja nyújtottabb a Sensei-hez képest. Ez lehet előny is és hátrány is, ez inkább az egyéniségünktől és a kézméretünktől függ. Személy szerint nekem tetszett a nyújtott alak. Ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy az egérben található hajlás kicsit feljebb került mint a Sensei esetében, ez amolyan lecsapott felület érzetét kelti a tenyerünknek, így pontosan tenyéralakra lett kialakítva, és nem nyomja be a tenyerünket a konkurens egerével szemben, így kényelmi szempontból igen praktikus választásnak minősülhet a nyújtottabb forma. Az egér fő gombjainak bevágása is kicsit hátrébb került, ezzel az anyagnak nagyobb hajlásszöget biztosít a kattintásaink során, így valamivel hosszabb élettartamot sugallva a gomboknak (a belső gombok minőségéről nem tudok nyilatkozni, és sajna 90%-ban azok szoktak csak tönkremenni, így picit felesleges volt ezt megcsinálni, mégis kedves gesztusnak fogható fel).

19

Felületét tekintve a Sensei-hez hasonlóan gumírozott felülettel rendelkezik. Bevallom, amikor a Sensei tesztet írtam, akkor ennek még nem nyilvánítottam nagy fontosságot, de az idő elteltével komolyodtam is, és a részletekre való odafigyelés miatt észrevettem azt, hogy a gumírozott felületű egerek egy sokkal kellemesebb érzést biztosítanak a kezünknek, mint a műanyag vázzal rendelkező egerek (Pl Roccat Kone széria), ráadásként kisebb az esély arra is, hogy az egér felületéről lecsússzon a kezünk. Összehasonlításképpen megjegyezném,  hogy ha egy műanyag egéren végighúzzuk az ujjunkat, semmi akadály nincs azon, hogy minél gyorsabban végigcsússzon rajta az ujjunk, ellentétben a gumírozott felületű egerekkel, ahol érezni azt, hogy valami (nyilván a gumi) akadályozza az ujjunkat a továbbhúzásban, ezáltal nagyobb stabilitást adva kezünknek játék közben. A patkányon 8 programozható gomb található, amiből igazából 10 lenne, csak a jobb és bal oldalon lévő 2-2 dedikált gomb funkcióját tekintve teljesen megegyezik, vagyis ugyanarra az áramkörre lett vezetve 2-2 gomb, így sajnos le kell mondanunk erről az extra két gombról. Ez nyilván a kétkezes használat miatt lett így, hogy a jobb és bal kezesek között semmilyen megkülönböztetést ne érezzenek játék közben.

21 17

Az egér egyébként 4 színben kapható, hogy személy szerint nevezzem a színeket, a pirosról, fehérről, kékről és feketéről van szó. A több szín által a gyártó a játékosoknak nagyobb választékot biztosít, aminek köszönhetően mindenki meg tudja találni az egyéniségének megfelelő színt (nekem pl. a fehér). A görgők és a periférián található mintázat színe is ettől függ. A görgő ugyan kisebb mint a Steelseries Sensei görgője, mégis érezhető a felülete a kialakításának köszönhetően. A görgő fölött kapott helyet a DPI Switch is, amin egy kis 4 színben világító ledecskét is láthatunk, ami attól függően vált színt, hogy milyen DPI beállítással játszunk. Ha az egér alját vizsgáljuk meg, szinte teljesen azonos a kinézete a Steelserie Sensei egeréhez. Ugyan azok a talpak a jó csúszás érdekében, ugyan oda került elhelyezésre a szenzor, ugyan oda került az egér alján levő felirat... (...hmmm, mintha csak ugyan ott gyártanák őket) Kábel tekintetében harisnyázott kábelt kapunk, de sajnos a durvább fonású verzióból, így elég nagy arra az esély, hogy a kábel és a számítógépasztal kellemetlen találkozásának köszönhetően nem egyszer akad be a kábel az asztal sarkába. Ilyenkor kellenek a kábeltartók... Milyen jó hogy azokat is feltalálták. Az USB csatlakozó a 2.0-ás szabványra támaszkodik, ezáltal gyorsa adatátvitelt biztosítva a periféria és gép között (ezen a késleltetést értem), külseje pedig aranyozott borítást kapott. A csatlakozó feletti rétegen a gyártó feliratát is megtalálhatjuk a csatlakozón. Hogy a gyártó logója se maradjon le az egérről, a gyártó ezt az egér hátoldalába "rajzolta bele". Ez sajnos nem világít, de így is szépen mutat az egéren.

20 18

Technikai paraméterek

  • Pontosságra törekvő 6400 DPI-s lézeres szenzor.
  • 8 programozható gomb
  • Azonnal állítható dedikált DPI gomb: 6400/3500/1800/800
  • 128kb beépített memória
  • Mellékelt szoftver a testre szabhatóság érdekében (csak Windows)
  • Állítható polling ráta: 125/250/500/1000HZ
  • Állítható késleltetés: 2/65/125/190/255ms
  • Kábel hossza: 1.8M
  • Támogatott OS: Windows® 8 (8.1 is)/ Windows® 7 / Windows Vista® / Windows® XP
  • Kétkezes kialakítás
  • Gumírozott bevonatú felület
  • Súly: 120g (kábellel)
Melléklet:
  • Ozone Neon
  • Ozone Matrica
  • Használati útmutató
  • Driver telepítő CD

Szoftver: Ebben a tekintetben az Ozone szintén kitett magáért. A szoftver ugyan szintaktikailag, illetve dizájn szempontjából egyszerű, mégis igen nagy tudással rendelkezik. Dpi/Cpi beállítások ugyan előre meg vannak határozva, de ettől függetlenül kedvünkre állíthatjuk őket a 6400-as szám és a 200 keretein belül. Különösen örültem annak hogy makró menedzser is került a szoftverbe, így akár billentyűkombinációkat is rakhatunk az egér egyes gombjaira. Ugyan a kattintást a Razer szoftverével ellentétben nem tudjuk makróként alkalmazni, ettől függetlenül így is elmondhatjuk, hogy tudunk makrózni. Aztán csak óvatosan, versenyeken ezért akár ki is tilthatnak :D

1

Egyébként 5 profilra tudjuk menteni beállításainkat, melynek váltását akár egy dedikált gombra is beállíthatjuk :) Picit csalódtam viszont a szoftverben amiatt, hogy a gyártó oldalán fel volt tüntetve, hogy a Dpi kapcsoló lejének színét állíthatjuk, miközben a rendes szoftverben nincs rá lehetőség. Ejnye Ozone...

2

Mély-vízben: Használatát tekintve meglepő volt számomra, hogy ezek a kétkezes egerek mennyire jól tudnak FPS játékok alatt viselkedni. Személy szerint a Battlefiled 3-on, és a nagy népszerűségnek örvendő Counter Strike: Global Offensive-en próbáltam ki az egeret, és meglepődtem azon, hogy mennyire is pontos az Avago szenzora az egérben. Személy szerint én Roccat szenzorhoz voltam szokva, ugyanis eddig azt találtam a legpontosabbnak, illetve a legnagyobb tudása is annak a szenzornak van. Sajnos a pontossági díjat átvette az Avago szenzor (furcsa a Tesoro Gandiva után), ugyanis sokkal stabilabb, és pontosabb irányítást biztosított az Ozone Egere, mint a Roccat Kone Pure. Ugyan nincs a szenzorban TCU, így nem tudja az alatta lévő egérpad szövetét beszkennelni, ettől függetlenül minden egérpadon képes megállni a helyét az Ozone egere. Különösen a lepton egérpadon, de ezt később részletezem. A talpaknak köszönhetően pedig kifejezetten gyors mozgásra is képes az  egér. Kényelem tekintetében nem tudok belekötni az egérbe, vagyis csak annyit, hogy picit túlságosan meg lett nyújtva az alakja. Az extra gombok elhelyezés tekintetében jó helyre kerültek, ugyanis könnyedén elérhetjük őket a hüvelykujjunkkal, ezzel akár halálos csapást mérve ellenfeleinkre. Szoftverrel való konfigurálás után pedig biztos tárunk lesz, ugyanis elég egyszer beállítanunk az egeret, hiszen a belső memória mindent lement számunkra. Egy igazi társ válhat belőle a harc során, akitől nehéz lehet megválnunk!

26

Konklúzió: Az Ozone-nak végre sikerült bebizonyítania azt számomra, hogy tudnak ők egeret csinálni ha akarnak, főleg ha már egy előre jól bejárt recept alapján készítik el az egeret. A kis másolástól eltekintve az Ozone Neon személyében egy kiváló egeret ismertem meg, melyben mindössze két negatívumot tudtam felfedezni, az egyik a picit túlnyújtott alakja, a másik a makrórögzítésben keresendő. Ezt amiatt írom, mert teljesen mellőzik a kattintás makrózásának a lehetőség. Pedig a süti klikkelős játékban ez nagyon jól jön... erről a Razer tudna is beszélni. Érdekes, hogy tudásától eltekintve igen olcsón juthatunk hozzá az egérhez, hiszen mindössze 12 000 Ft-ért juthatunk az egérhez (Ez gamer egerek piacán olcsónak számít). Az Ozone végre ráérzett arra, hogyan kell jó perifériát olcsón legyártani! Mindenképp ajánlott vételnek minősül az Ozone Neon egere.

ajanlott_new

A tesztben szerepelt egereket ezúton is köszönjük a gyártó hazai képviseletének, az FPO Hungary-nek! ui.: Az egérpadokról a teszt később lesz olvasható!

FPO

ozone-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter