xtrfy-xg-m2-teszt/2017/09/19

Xtrfy XG-M2 teszt

2017. szeptember 19. Uszkai Dávid

Ha esetleg követed a kompetitív játékokat és az esportokat, azon belül is első sorban a Counter Strike Global Offensive-et akkor nagy valószínűséggel már te is hallottál az Xtrfy-ról. De ha nem az se baj! Lássuk kik is ők? Az Xtrfy egy frissen alakult svéd periféria gyártó melynek célja nagyon egyszerű: elhivatottak az eSport irány és a lehető legjobb perifériákat szeretnék nyújtani a játékosoknak. És nem viccelnek. A kínálatukban találunk billentyűzeteket, fejhallgatókat és elsősorban egereket. Az eSport iránti elkötelezettségüket jelzi az is, hogy a 2014-es évben partnerségre léptek a méltán híres Ninjas in Pyjamas alias NiP csapatával mely számos versenyt megnyert, major döntőben részt vett és nyert is meg az elmúlt évek során. Talán senkinek se kell bemutatnom az olyan neveket mint pl. GeT_RiGhT, f0rest vagy épp Xizt. A mostani tesztünkben egy egeret fogunk bemutatni mely az XG-M2 kódnevet kapta. Az egér két féle változatban található a piacon, az egyik a sima Xtrfy-os megvilágítással ellátott, míg a másik egy NiP lógós változat. Mi előbbit fogjuk nektek bemutatni, de lényegi különbség nincs a kettő között.

.

Az Xtrfy XG-M2 egy Pixart PMW 3310-es optikus szenzort kapott mely már számos más esportra fókuszáló periféria gyártó termékeiben feltűnt. Lássuk miért érdemes mégis inkább az Xtrfy egerét választanunk.

A csomagolás az általában megszokottakhoz hasonlít. Elől találunk egy képet a egérről valamint a termék nevét, mely mellé felkerült még egy „Approved by NIP” pecsét is és a 2015-ös csapatfelállásról is egy kép. Nem tagadom tényleg nagyon jól mutat ez így, méltán lehet büszke rá a tulajdonos, pláne ha ismeri is a csapatot. Ez a fedél ki is nyitható, mely alatt teljes valóságában is megtekinthetjük az egeret. Hátulra került még egy részletesebb leírás az egérről.

.

Kinyitva a dobozt rögtön szembe találjuk magunkat az egérrel melyet a minimalista dizájn és jobbkezes kialakítás jellemez. A doboz tartalma továbbá még egy használati utasítás és egy NiP-Xtrfy matrica is. A kábel sárga-fekete mintát kapott, az egér tetején találjuk a görgőt és a CPI kapcsoló plusz/mínusz gombot, míg bal oldalt még két gombot. A CPI kacsoló előre/hátra menet gombja érdekes elképzelés, a gyártók általában egy gombbal oldják meg ezt a problémát, ellenben az Xtrfy egerén könnyedén és gyorsabban tudunk előre/hátra ugrálni az érzékenységen. Az egeret megfordítva találjuk magát a szenzort és a frissítési rátát kapcsoló gombot melynek segítségével választhatunk 125Hz, 500Hz és 1000Hz között.

.

Bedugva a gépbe az egeret életre kell és bekapcsolódik a világítás is, ahol szintén a sárga szín dominál javarészt, kivéve a CPI plusz/mínusz gombjai mely az érzékenységi szinttől függően piros, zöld, sötétkék, rózsaszín vagy épp világoskék színben világítanak.

Az egér beüzemelése ennyiben kb. ki is merül, hisz az Xtrfy-nál úgy szerették volna, hogy ez az egér „plug and play” legyen így értelemszerűen nem kapunk hozzá semmilyen külső szoftvert amivel jobban testre szabhatnánk mondjuk a gombokat, a világítást vagy épp az egér érzékenységet, így az alap dolgok közül vagyunk kénytelenek válogatni.

.

Utóbbi szerintem van akinek hiányozni fog (nekem személy szerint nincs problémám vele) hisz míg mondjuk a világítás beállítása az inkább egy külső, dizájn elemnek mondható, addig az egér érzékenységének a személyes testreszabása már eggyel nagyobb prioritással bír.  De azért nem olyan vészes a helyzet, hisz alapból a következő 5 szint közül válogathatunk: 400, 800, 1600, 3200 és 4000-es DPI. Sajnos aki ezek közti értékeket használt az kénytelen lesz ezentúl valamelyiket ezek közül kiválasztani. Érdemes itt azt is még megjegyezni, hogy ez nem a Pixart 3310-es szenzor hibája, hisz más egérben ahol ugyan ez a szenzor dolgozik, még ettől függetlenül van testreszabhatósági beállítási lehetőség.

.

Az egér a fogását tekintve rendkívül finomra sikerült, az íveknek köszönhetően nagyon jó kézbe fogni és használni, látszik rajta, hogy adott a kényelemre az Xtrfy. A gumis borítás a szélén szintén biztonságot ad és könnyebb irányítást, melyet még megfejel az egér könnyű súlya. A jobb és bal klikk is nagyon jól reagál és hangját tekintve se annyira zajos mint más társai. Összességében elmondhatjuk, hogy ezen a területen nagyon jó munkát végeztek az Xtrfy-nál, tényleg egy prémium hatást és maximális kényelmet nyújtó egeret sikerült megalkotniuk a svédeknek.

Specifikációk – 5 gombos jobb kezes egér – Pixart PMW 3310 Optika szenzor – 3 zónás LED világítás – Omron kapcsolók – 400/800/1600/3200/4000 CPI – 125, 500, 1000Hz – Válaszidő: 1 ms – IPS: 130 – Max gyorsulás: 30 g – Gumírozott felület – 2 méteres kábel – Súly: 112 g – Plug-and-play – USB csatlakozó Összegzés

Összesítve a látottakat egyértelműen csak azt tudom mondani, hogy élveztem minden pillanatot mialatt az egeret használtam. A Pixart 3310-es szenzornak, a kényelmes dizájnnak és könnyű kezelhetőségnek köszönhetően az Xtrfy XG-M2 egy remek társ lehet a mindennapokban minden játékos számára, persze ha nem vagyunk a testreszabhatóság megszállott hívei, hisz abból sajnos nem sokat kapunk az alap dolgokon kívül. De aki ezen képes „túltenni” magát az garantáltan jó társra talál benne, mely társ már akár 13 990 Ft-ért is megvásárolható a hazai weboldalakon, ami lássuk be egy igencsak kecsegtető ajánlat. Ennek megfelelően pedig tőlünk is megkapja az "Ajánlott" plecsnit.

Írta: Uszkai Dávid