a-sparkle-intel-grafikus-kartyakkal-ter-vissza-a-gpu-piacra

A Sparkle Intel grafikus kártyákkal tér vissza a GPU piacra

2023. augusztus 29. Kocsis Bence Videokártya hírek

A SPARKLE név azok számára lehet ismerős, akik régi motorosok a VGA piacon, hisz a tajvani cég a Geforce 7900 grafikus kártyától kezdve a GTX 700 sorozatig az NVIDIA partnereként tevékenykedett. 2013-ban aztán megszűnt az együttműködés és a SPARKLE eltűnt a VGA piacról. Most a tajvani gyártó visszatért az Intel AIB parnereként, ráadásul nem egy, hanem három grafikus kártya piacra dobását jelentette be, az A770 TITAN, az A750 ORC és A380 ELF modelleket. Az újdonságok egy , kettő, illetve három ventilátoros hűtéssel érkeznek. 

A sorozat felsőkategóriás modellje a Sparkle A770 TITAN OC EDITION, mely egy három ventilátoros, 2,5 slotos hűtést kapott. A 16 GB GDDR6 VRAM-mal rendelkező grafikus kártya GPU órajele 2300 Mhz a 2050 Mhz-es referencia órajelhez képest. A gyártó a működtetéshez 650W-os tápegységet javasol. A kistestvér A750 TITAN OC EDITION és A750 ORC 8 GB GDDR6 memóriával lett felszerelve, három ventilátoros, 2,5 slotos és két ventilátoros 2,2 slotos hűtéssel, 2200 Mhz-es GPU órajellel. Mindkét modell egyetlen HDMI 2.0 és 3 DisplayPort 2.0 kimeneti porttal rendelkezik, a tápellátásukról pedig 2 darab 8 tűs PCIe tápcsatlakozó gondoskodik. Mindkét modell ThermalSync támogatással rendelkezik, így a grafikus kártyák oldalán lévő LED a hőmérséklet függvényében világítanak, így a felhasználók vizuális információhoz juthatnak a VGA melegedéséről. 

A legkisebb modell az egy ventilátoros ITX méretű Sparkle A380 ELF. A gyárilag referencia órajelekkel rendelkező modell 6 GB GDDR6 memóriára támaszkodik. Az újdonságok ára egyelőre nem ismert.  További információkat az új modelleről a gyártó oldalán olvashattok.
Írta: Kocsis Bence