adata-se800-a-miniatur-villamgyors-kulso-ssd

ADATA SE800 - a miniatűr, villámgyors külső SSD

2020. március 30. Kocsis Bence Adattárolás

Mai tesztünkben a külső adattárolók irányába megyünk el és egy olyan SSD-t szeretnénk bemutatni, amely egy miniatűr hordozható adattároló, emellett kimondottan gyors és strapabíró is. Ez a modell az ADATA SE800, mely két színben és kétféle kapacitással érhető el. A gyártó piacra dobott egy fekete és egy kék burkolattal ellátott adathordozót, melyek 512 GB és 1 TB kapacitással rendelkeznek.

A csomagolás már sugallja a minőséget és egy komolyabb termék meglétét, hisz nem egy eldobható bliszterről van szó, hanem egy dobozról, melyen az illusztráció mellett rengeteg hasznos információt találunk, olyanokat, mint a kompatibilitás, kapacitás, csatolófelület és a sebesség.

 A dobozban egy csöppnyi, 72.7 x 44 x 12.2 mm-es méretekkel és mindössze 40 gramm súllyal rendelkező adattárolót találunk. A 40 gramm azért is hízelgő, hisz nem egy műanyag házas modellről beszélünk, hanem egy fém burkolattal megáldott SSD-ről. Az adattároló két végén találunk mindössze műanyag burkolatot. Egyik vége teljesen fix, nem leszedhető. A másik oldalon a burkolatot le lehet venni, mely alatt egy USB 3.2 Gen 2 Type C interfész csatlakozója és a működést, illetve írást / olvasást jelző LED található. Igen, ez egy Type C-s adattároló. Így kábelekből kettőt kapunk a termékhez. Az USB 3.2 Type-C to C kábel mellett egy USB 3.2 Type-C to A kábel is belekerült a dobozba (bár hozzánk csak a USB 3.2 Type-C to A jutott el).

És hogy miért van az SSD két végén műanyag burkolat? A gyártó gondoskodott arról, ha már hordozható SSD, bárhová magunkkal vihessük úgy, hogy adataink biztonságban legyenek. Ennek megfelelően IP68-as szabványnak megfelelő adathordozóról van szó, mely teljes porállósággal rendelkezik, emellett 1,5 m-es vízmélységig, 30 percen keresztül vízálló. De ez még nem minden, az SSD megfelel MIL-STD-810G 516.6 szabványnak, mely azt jelenti, hogy ütésálló, így képes túlélni adatvesztés és csatlakozó károsodás nélkül a véletlen eséseket, ütéseket.

Sebességmérés:

A gyártó elmondása alapján egy olyan eszközről beszélhetünk, mely olvasási sebessége akár az 1000 MB/s-ot is eléri. Ennek mi utána is jártunk és lefuttattunk egy tesztet a CrystalDiskMark programban. A szekvenciális olvasási sebesség a tesztünk során elérte az 1014,5 MB/s-ot, ami kimondottan jónak számít egy USB porton keresztül működő eszköznél. 


Összegzés:

Az ADATA SE800 SSD magas írási és olvasási sebességgel rendelkezik. Pici, strapabíró és könnyű, így bárhová magunkkal vihetjük, még olyan helyekre is, ahol por, víz, vagy sár nagy eséllyel éri az adattolót. Attól sem kell tartanunk, hogy leejtjük, hiszen ütésálló. Ami negatívum lehet, az a mellékelt kábelek hossza. Persze ez egy olyan szempont, a notebookok, játékkonzolok esetében például kimondottan hasznos a rövid kábel, de egy asztali gép, vagy TV esetében már annyira nem. Ami az árakat illeti, a gyártó a színek közt nem tett különbséget. Az 512 GB-os modellek 45.000 forint környékén szerezhetők be, míg a nagyobb, 1TB-os változatokért 70 ezer forintot kérnek el. 


Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: