alpenfohn-brocken-2-mert-zajtalanul-is-lehet-huteni/2015/03/03

Alpenföhn Brocken 2 - Mert zajtalanul is lehet hűteni

2015. március 03. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Az Alpenföhn számítógépek hűtésére specializálódott gyártó, műhelyéből processzorhűtők, videókártya hűtők, ventilátorok és ventilátor vezérlők kerültek ki. Az Alpenföhn Himalaya és Brocken processzorhűtőket remélem senkinek nem kell bemutatni. Ezek a modellek eléggé népszerűek a számítőgép építők világában. Mai tesztünkben az Alpenföhn Brocken processzorhűtő revízióját, az Alpenföhn Brocken 2-t fogjuk bemutatni.

Az Alpenföhn Brocken 2 elődjéhez képest egy teljesen újragondolt megoldás, új hűtőbordával, extra hőcsővel, újfajta, a mai trendeknek megfelelő kőríves kerettel ellátott ventilátorral. A hűtő doboza nem csicsás, az elején a hűtőborda és a ventilátor található, míg hátulján a főbb paramétereket és kompatibilitási listát találjuk. A dobozt kibontva egy habszivacs alapú csomoagolás tárul elénk, mely bár nem túl környezetbarát, a doboz tartalmát biztosan megvédi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Maga a 842 gramm súlyú hűtőborda egy középen kettéosztott, 165 mm magas torony, tehát használatához mindenképp olyan házra van szükség, mely legalább 165 mm-es processzorhűtő magasságot támogat. A hűtőborda teteje egy 1-1 zárólapot kapott, ami esztétikus kinézetet biztosít, ha felülről nézzük, hisz nem a behegesztett hőcsővégek látszanak. A nikkelezett alumínium hjűtőbordákból egyébként 46 darabot találunk, melyek nem azonos hosszúságúak, három teljes hosszú lamellát egy rövidebb követ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Brocken 2 "hideg lapja" nem kapott nikelezett borítást, hanem a simára csiszolt 5 darab 6 mm átmérőjű réz hőcső közvetlenül érintkezik a processzor sapkájával (HDT technológia). Ezt a megoldást már jónéhány processzorhűtőnél láthattük és a gyártók elmondása szertint javítja a hövezető képességet. Amint a képen látható a hőcsövek meg lettek hajlítva, így a torony nem teljesen a processzor fölé kerül, hanem a memória foglalatoktól távolabb kerül, aminek az a célja, hogy a ventilátor ne akadályozza a memóriafoglalatok kihasználhatóságát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Brocken 2 processzorhűtőhöz egy 140 mm-es Wingboost 2 ventilátort mellékelt a gyártó. Ez a ventilátor 140 x 140 x 25 mm-es méretekkel rendelkező megoldás, mely Y kivitelű 4 pines PWM csatlakozót kapott, a kábel pedig hálós, esztétikus megoldás. Az Y csatlakozónak köszönhetően egy második ventilátort is használhatunk. A ventilátor maximálisan 1100 RPM fordulatszámra képes , ami sebességen óránként 109 köbméter levegőt mozgat meg, nagyon alacsony alacsony 19,6 dBA-s zajszinten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A ventilátor rögzítéséhez fémpántokat kapunk. Szerencsére a ventilátor magasságával nem kell sakkozni, hisz a memória foglalatok nicnsenek útban így ezzel nem lesz problémánk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kompatibilitás terén a Brocken 2 megállja a helyét, hisz az LGA 2011-3 kivételével minden napjainkban használt Intel LGA 2011, 1366,1155, 1156, 1150, 775 és AMD AM3(+), AM3, AM2(+) , FM1, FM2 foglalattal kompatibilis.

Összeszerelés (LGA 1150):

Az univerzális hátlapot Intel vagy AMD foglalattól függően kell fordítanunk, majd a műanyag belső távtartót elhelyezni. Ebbe a 4 csavart becsúsztatni, melyeket az alaplapon át kell bújtatni. A túlsó oldalon a műanyag távtartókat elhelyezzük, majd foglalattól függően a hűtőborda tartókat a négy zárócsavarral rögzítjük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A pasztázást továbbra is Noctua NT-H1 hövezető pasztával végeztük.

A ventilátort csak a pasztázás és a hűtőborda alaplapra történő rögzítése után szereljük fel, mert a különben a hűtőbordát tartó csavarok közül a ventilátor alattit nem fogjuk tudni behúzni. Ha ezzel is megvagyunk, akkor rögzíthetjük a ventilátort a két darab mellékelt fém pánttal. Amint a lenti képen látható a ventilátor csak finoman érinti a memóriánk hűtőbordáját, mely a működésében nem akadályozza. Ha ez is megtörtént, nincs más hátra, mint a ventilátor 4 pines tápcsatlakozóját az alaplap CPU fan csatlakozójába dugni.

* Külömnségek az Intel, AMD és LGA 2011 szerelés közt: A képeken mi LGA 1150-es foglalatra szereltünk, ami megegyezik, az LGA 775, 1155, 1156, 1366 foglalattal. Az AMD esetében a hátlapot megfordítva kell feltenni és az "állványzat rögzítéséhez a négy mellékelt fémlapból egy keretet kell alkotni. Az LGA 2011 esetében a műanyag távtartó hengerek és a hosszú csavarok kimaradnak, a kétoldalas mellékelt csavarokat közvetlenül az alaplap nyílásain keresztül az univerzális hátlapba kell csavarozni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

[youtube]

;list=UUAe_tOgIcZuPi5Nv2ki0dmA[/youtube]

.

Specifikáció:

Méret (ventilátor nélkül): 146 x 165 x 74 mm
Súly (ventilátorral): 842 gramm
Hőcső: 5 x 6 mm (HDT technológiával)
Ventilátor méretek: 140 x 140 x 25 mm
Csatlakozó: 4 pin Y kábel
Fordulatszám: 400-1100 RPM
Maximális zajszint: 19,6 dBA
Légszállítás: 109 m/h³
Kompatibilitás: Intel LGA 2011, 1366,1155, 1156, 1150, 775 AMD AM3(+), AM3, AM2(+) , FM1, FM2
.

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: AsRock Z97 Exzteme 6
Processzor: Intel Core i7-4790K
Memória: Corsair Vengeance Pro 4 x 4 GB DDR3 1600 Mhz RAM
Merevlemez: SanDisk Extreme II 240 GB SSD
Grafikus kártya: Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 4 GB
Tápegység: BitFenix Fury 550W
Ház: Fractal Design ARC XL
Ház hűtés: 2 x 140 mm (1000 RPM)
.

Tesztkörnyezet:

A méréseket a megszokott módon az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszerstabilitás tesztjével végeztük, ahol a processzort 100%-os terhelés alá vetettük. A teszteket először a 4790K 4000 Mhz-es órajelén fix 1.082V-os feszültséggel, majd 4400 Mhz-es (minden mag) órajelen fix 1.220V-os feszültésgen végeztük. Mindkét esetben a Hyper Threading be volt kapcsolva.

4400_1.220V_ok

Teszteredmények:

A 4000 Mhz-es órajel nem okozott különösebb problémát a Brocken 2-nek. Bár hőmérsékletben az egyedi hűtések (általunk tesztelt modellek) sorának végén kullog ne felejtsük el azt, hogy a dolgát teljesen zajtalanul végzi és így is 14 °C-ot vert rá az Intel gyári hűtőre. Ha megnézzük a listát csak nagyobb fordulatszámú és/vagy méretesebb bordával ellátott hűtések, illetve folyadékhűtések vannak előtte. A 60 °C egy nagyon korrekt üzemi hőmérséklet, főleg úgy hogy a méréseket nem játék alatt, hanem teljes terhelésen végeztük.

brocken_2_4000

4400 Mhz magonként, 8 szálon, 1.220V feszültségen... Itt még a legjobb tesztalanyaink is 60°C fölé engedték melegedni processzorunkat. Az Intel gyári hűtő itt már pár másodperc után elérte azt a hőmérsékletet, aminél a tesztet be kellett fejezni. Az Alpenföhn Brocken 2 itt sem vallott szégyent csak 75°C-ig kúszott fel a szoftver hőmérője.

brocken_2_4400

Mivel a hűtő erőssége az alacsony zajszint, ezért az erre vonatkozó, gyártók által megadott értékeket is összehasonlítottuk. (mérőműszer sajnos nem állt rendelkezésünkre) Az adatok alapján a Brocken 2 valóban az egyik leghalkabb megoldás a Phanteks C alakú hűtőjével és az Alpenföhn Himalaya II-vel karöltve.

noise

Összegzés:

Az Alpenföhn Brocken 2 egy jól átgondolt processzorhűtő felynek legfőbb erénye a nagyon alacsony zajszint, mely bár egy picit a hűtési teljesítmény rovására megy, processzor tuningra is alkalmas. Ha magasabb hűtési teljesítmény kell, egy második ventilátort is használhatunk a mellékelt rögzítők segítségével. A hűtő ram kompatibilitása a hajlított kialakításnak köszönhetően maximális szabadságot ad a magas profilú ramok megszállottainak. A 13.000 forintos árcédula, ami a hűtésen található szerintünk teljesen rendben van, főleg ha egy szuper-alacsony zajszintű, megbízható hűtőt keresünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

logo-alpenfohn

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: