apple-keynote-kozep-es-felsokategorias-iphoneok-ios-7/2013/09/11

Apple Keynote - Közép és felsőkategóriás iPhone, iOS 7

2013. szeptember 11. Szajcsán Márk IOS hírek
Ha szeptember akkor Apple Keynote, új felső és alsókategóriás iPhone, iOS 7, Touch ID, műanyag hátlap. Röviden így lehetne leírni a tegnapi eseményt.

Először Tim Cook lépett a színpadra, ahol köszöntötte az embereket, különösen a Pekingi és a Tokiói közönséget, és persze az Amerikaiakat. Gyorsan bele is vágott a mondandójába. Mint minden eseményen, először a fontosabb boltok nyitását mutatták be, amik még mindig letisztultak, természetesen nagy része üveg.

iphone2013-0013Következett iTunes fesztivál, Elton John, Justin Timberlake, Lady Gaga, Katy Perry és még sok híresség szereplésével. Egy kis matek, 700 millió iOS eszköz van forgalomban jelenleg. Gyorsan lezavarták az első kört.

Craig Federighi lép a  közönség elé. iOS 7 prezentáció következik. Beszél az új kinézetről, ami teljesen eltér az előző rendszer kinézetéhez képest. Bemutatja az új funkciókat, az új sirit, ami rengeteget fejlődött (mondjuk Magyarországon nem biztos, hogy lényeges), iTunes rádió, térkép, hírek és még sok egyéb más. Új csengőhang, persze aki megszokta a régit, az visszaállíthatja az régebbi verziót is. Az új szoftver minimum hardver igénye, iPhone 4-től felfelé, iPad 2-től felfelé, iPad mini és végül az 5. generációs iPod Touch. Szeptember 18-án fog megjelenni.

ios7-130610-1

 Tim tér vissza, elkezdett beszélni az iWork app-ról, majd gyorsan áttért az iPhoto és az iMovie-ra. Új eszköz vásárlása esetén ezeket ingyenesen letölthetjük a Storeból.

20 perc után következett az iPhone, Tim még elmondja, hogy két új generációt mutatnak be. Ez után Phil Schiller-t hívták a színpadra. És íme, iPhone 5C, azaz a színes iPhone! Rengeted pletyka keringett már a bemutatása elött hónapokkal, rengeteg kép volt róla, találgatás, hogy milyen lesz a hardveres része és, hogy miből is készül majd. Műanyagból, persze ez csak a hátlap külseje, belül acélváz rejtőzködik, ez antennaként is szolgál, illetve strapabíróbb is lesz.

1264031_568581356512835_589547142_o

Mint a képen látható, 5 színben lehet majd kapni a szolgáltatóknál. Zöld, kék, sárga, rózsaszín és fehér. Lukas szilikon tok is készült hozzá, szintén ezekkel a színekkel. Ugyan az a hardver dolgozik majd benne mint a tavalyi iPhone 5-ben. A6 chip, 2 magos 1,3GHz-s processzor, 1GB ram, 4 hüvelykes kijelző. Szinte egy iPhone 5-öt kapunk, műanyag kivitelben. Egy árkategóriával lejjebb tolták, sajnos annyira nem lett olcsó mint amire számítani lehetett, így annyira azért mégsem olcsó az "olcsó" iPhone.

Egy új generáció kipipálva, íme a következő. iPhone 5S! Az új felsőkategóriás készülék! Dizájn maradt a tavalyi modellből, viszont 3 új színben lesz elérhető. Fehér, arany, és szürke kivitelben. Rengeted új funkciót és fejlesztést hoz magával az 5S. Az elején nem túl sok minden változott, a Home gomb körül gyűrű található, a hátulja szinte megegyezik a tavalyi modellel. Új 64 bites A7-es processzor, ami kétszer gyorsabb mint az uPhone 5 és negyvenszer gyorsabb mint az első generációs iPhone. Ez az első 64 biten működő okostelefon a világon.

1274981_568607589843545_1912311660_o

Új grafikus chip. 56x gyorsabb mint az első generáció. Infinity Blade 3 demó, szinte már megszoktuk. Meglepetés talán az új M7, Motion processzor. Fitness appoknál jól jöhet. Az akkumulátor idő elvileg jobb lesz mint az iPhone 5-ben, bár ez nem sokat mond, megszokhattuk, hogy ezt mondják aztán valami mégis mindig megeszi az akksit. Félig meddig új kamera. Maradt a 8megapixel, viszont 15%-al nagyobb lett a szenzor benne. Burst mode, több képet is csinál a telefonunk, majd magától eldönti, hogy melyik a legjobb és végül ezt a képet kapjuk meg. 720p felbontásban lehetőségünk lesz 120FPS-el is videózni amit visszalassítva remek lassításokat kapunk majd. Új vaku, 2 LED-ből áll, ezzel kevésbé zajos képeket csinálhatunk majd, sötétben jól jöhet.

iphone2013-0205Touch ID. Azaz ujjlenyomat olvasó. 550 ppi felbontás, kapacitív szenzor, nem csak a bőr tetejét érzékeli. Több ujjlenyomatot is kezel, természetesen az ujjlenyomatunkat nem jegyzi meg az Apple szerveren. Touch ID: egy kör alakú szenzor, amit lézervágott zafírkristály borít be. Ujjlenyomatunkat nem csak a telefon feloldására használhatjuk, Storeban való vásárlást is megerősíthetjük vele. Végre visszatér az Apple a tokok gyártásához is, így már nem csak bumpert vásárolhatunk telefonunkhoz.

Szeptember Szeptember 13-tól lehet előrendelni, és még ebben a hónapban 20-án az első körös országokban megvásárolható lesz a készülék. USA, Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Japán, Szingapúr, Egyesült Királyság. Magyarországi megjelenés még nem is mert!

Írta: Szajcsán Márk

Hasonló bejegyzések: