arctic-liquid-freezer-240-folyadekhutes-tesztje/2016/02/21

Arctic Liquid Freezer 240 folyadékhűtés tesztje

2016. február 21. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Szinte már minden hűtéstechnikával foglalkozó gyártó piacra dobta a maga folyadékhűtés palettáját. Ezek a folyadékhűtések legtöbb esetben - a küllem mellett – azért kerülnek a számítógépekbe, hogy biztosítsák a maximális hűtési teljesítményt. Sok esetben azonban ezek az igények egy másik tényezővel is kiegészülnek, mégpedig az alacsony zajszinttel. Ezt az igényt felismerték a gyártók és egyre gyakrabban készítenek alacsony zajszintű folyadékhűtéseket.

Az Arctic is beállt a sorba, bár ez nem esett nehezére, hisz ez a márkanév alap esetben is az alacsony zajszint garanciája volt. A palettáján megjelent két folyadékhűtés már ezt a trendet követi, így a Liquid Freezer 120 és Liquid Freezer 240 már minden elvárásnak megfelel. Ezen két modell közül a 240 mm-es Liquid Freezer 240 vendégeskedett nálunk. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az alacsony zajszint nem megy e a folyadékhűtésektől elvárható teljesítmény rovására.

Arctic Liquid Freezer 240:

A Liquid Freezer 240 doboza egy elég helytakarékos megoldás, hisz első ránézésre csoda, hogy belefér a hűtő és a tartozékok. Magán megszokott kék-fehér szín összeállítású dobozon a hűtőről készült grafikát találjuk, emellett az alacsony zajszintre és a magas hűtési teljesítményre való utalásokat is elolvashatjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A dobozt kibontva láthatjuk, hogy a hűtő és a ventilátorok egy összehajtogatott kartonban kaptak helyet, míg a tartozékok szeparált, feliratozott tasakokban kaptak helyet. Ennek a csomagolási módnak a strapabírósága megkérdőjelezhető, de a hűtő sérülésmentesen eljutott hozzánk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hűtőt a dobozából kivéve láthatjuk, hogy nem a megszokott radiátormérettel állunk szemben és a pumpa is egyedi. Maga a radiátor a megszokott 120 x 272 mm-es méretekkel rendelkezik, azonban a vastagsága a megszokott 26 mm helyett 38 mm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A radiátort egy 326 mm hosszú, 10,6 mm vastag folyadékcső köti össze a pumpával, mely egy 82 x 82 x 40 mm-es méretű korong alakú szerkezet, melynek alsó része egy tiszta rézlap, felül pedig a borítás található, melyen az Arctic felirat olvasható. A folyadékcsövek az újabb megoldásokhoz hasonlóan nem a borítás oldalára kerültek, hanem felül kapcsolódnak a szerkezethez. Ez a megoldás helytakarékos és véleményem szerint kevésbé sérülékeny.

002

Ventilátorokból, Arctic F-12 PWM modellekből összesen 4 darabot kapunk, melyek 9 lapátja 500 és 1350  RPM között képesek forogni, óránként 126 m³ levegőt megmozgatva. Ez zajszintben 0.3 Sone, ami nagyjából 20,5 dBA-t jelent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ventilátorokról még érdemes megemlíteni, hogy 4 pines tápcsatlakozóval lettek ellátva és mindegyikükön van egy anya csatlakozó is melyekkel füzért képezhetünk, így csak egy alaplapi csatlakozóra lesz szükség. A ventilátoroknál használt FDB (Fluid Dynamic Bearing) gondoskodik az alacsony működési zajról és a tartósságról.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kompatibilitás szempontjából kimondottan jó a helyzet, hisz a mellékelt tartozékoknak köszönhetően Intel fronton LGA 2011, 2011-3, 1150, 1151, 1155, 1156 támogatásról, míg AMD téren AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 és FM2+ foglalat támogatásról beszélhetünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Specifikáció:

spec

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Összeszerelés:

A folyadékhűtések számítógépházba történő beszerelése általában nagyon egyszerű feladat. A megszokott sorrend a  ventilátorok radiátorra történő rögzítése, a pumpa rögzítőjének felépítése, majd pasztázás után a pumpa rögzítése és a kábelek alaplapra történő csatlakoztatása.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ebben az esetben a helyzet kicsit bonyolódik, hisz 4 ventilátorunk van, így a radiátort nem tudjuk közvetlenül a házra rögzíteni. A radiátornak még közre kell fogni a két ventilátort, ami nehézkes procedúra. Azt javasoljuk, hogy ház rögzítő csavarokkal előbb a két felső ventilátort átlóban rögzítsük, így a két-két csavarhellyel stabilan rögzíthető a ventilátorokon keresztül a radiátor. Ezután a házcsavarokat kivéve a maradik 4 csavarral fixáljuk a radiátort és a ventilátorokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Innentől az összeszerelés foglalatfüggő. AMD foglalat esetében a gyári hátlapot használjuk, ezt rögzítjük a 4 AMD csavarral. Intel LGA 115X foglalat esetében a kereszt alakú hátoldali rögzítőt, az LGA 115X csavarokat használjuk. LGA 2011 foglalat esetében mindössze 4 Intel 2011 kétoldalú csavarra lesz szükségünk, melyet az alaplapra közvetlenül kell rácsavarozni.

Ezek után, a pasztázást követően a pumpát rögzítjük a zárócsavarokkal, majd a ventilátor és pumpacsatlakozókat elhelyezzük az alaplapon.

Már összeszerelés után is látható, hogy bár egy 240 mm-es megoldásról beszélünk, a hűtő méretei eléggé komolyak. A megszokott körülbelül 50 mm (egy ventilátorral) megszokott folyadékhűtés vastagság a Liquid Freezer 240 esetében majdnem 90 mm, ami azt is jelenti, hogy beszerzését komolyan át kell gondolnunk, hisz ha nem alaposak ezen a téren könnyedén az alaplapi hűtőbordával gyűlhet meg a bajunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: Gigabyte Z170X Gaming 5

Processzor: Intel  Core i7 6700K (4000 Mhz és 4400 Mhz)

Memória: 2 x 8 GB HyperX Savage DDR4 2400 Mhz RAM

Videókártya: Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 4 GB

Merevlemez: Sandisk Extreme II 480 GB SSD

Tápegység: Bitfenix Fury 550G

Tesztkörnyezet:

A teszteket a szokott módon az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszerstabilitás alkalmazásával végeztük. A méréseket a Core i7-6700K processzor alap órajelén és egy emelt, 4400 Mhz-es órajelen végeztük. Bár a hűtőre szerelt ventilátorok fordulatszáma és zajszintje alacsony, megnéztük a hűtési teljesítményt maximális fordulatszámon (1400 RPM körüli érték) és alacsonyabb, 1200 RPM-es fordulatszámon is, amely már teljesen csendesnek mondható.

Teszteredmények:

Első körben 4000 Mhz-es alapórajelen próbálkoztunk. A Liquid Freezer 240 mind 1450 RPM-es (gyári adatok szerint 1350 RPM a maximális fordulatszám), mind 1200 RPM-es fordulatszámon jól teljesített. Szemléltetésképp összehasonlítottuk a hűtési teljesítményét egy 280 mm-es Corsair és egy 140 mm-es Silverstone folyadékhűtéssel, utóbbi 2300 RPM-es maximális fordulatszámmal üzemel, ami elég nagy zajszintet produkál. A Liquid Freezer 240 hűtési teljesítménye e két modell közé esik, alacsony fordulatszámon pedig alig marad el tőlük.

4000mhz

A 4400 Mhz-es órajel nem számít extrém tuningnak, de szemléltetésnek tökéletes. Ezen órajel teszt alapján elmondható, hogy az alacsony fordulatszám ellenére akár a 4,6-4,7 Ghz is minden gond nélkül kivitelezhető. Ezen az órajelen 1450 RPM-es fordulatszámon 61 °C-ot produkáltunk, míg a szinte zajtalan 1200 RPM-es fordulatszámon is mindössze 63 °C-ig jutottunk.

4400mhz

Konklúzió:

Az Arctic Liquid Freezer 240 egy kimondottan jó hűtési teljesítményre képes megoldás, mely a megvastagított radiátornak és a 4 darab ventilátornak tudható be. Ezen tényezők segítségével a ventilátor fordulatszámot alacsonyabb értékre lehetett vinni, aminek köszönhetően a jó teljesítményhez egy kimondottan alacsony zajszint társul. És hogy mennyit kell fizetnünk ilyen hűtési teljesítményért és alacsony zajszintért? Mindössze 22-23 ezer forintot, mely a 240 mm-es folyadékhűtések körében kimondottan jónak mondható. Az Arctic Liquid Freezer 240 nemcsak elnyerte tetszésünket, hanem ajánlani is tudjuk. Azonban mint már említettük a méretekből adódóan lehetnek kompatibilitási problémák, amit érdemes átgondolni.

ajanlott1.png

ARCTIC-Cooling-Logo

Írta: Kocsis Bence