asus-strix-raid-dlx-gaming-7-1-hangkartya-teszt/2016/05/23

ASUS STRIX Raid DLX - Gaming 7.1 hangkártya [Teszt]

2016. május 23. Herczeg Balázs Hangeszközök

Asus STRIX Raid DLX – az ivásba is belevisz. A jelenlegi tesztalanyunk jelszava ugyan lehetne ez, de ugyan kellően mámoros állapotban nem igazán foglalkoznánk azzal, hogy éppen mi is szólaltatja meg kedvenc fejhallgatónkat zenehallgatás, vagy éppen vad gamelés közben. Mondhatjátok, hogy minimális mennyiségben elfogyasztott vörösbor segít az audiofil csoportnak, de jelen esetben nem egy kifejezetten hangrendszerekhez kifejlesztett hangkártyáról, (pedig azokhoz is jó), hanem inkább egy gamer fejhallgatókat, vagy éppen sima fejhallgatókat megcélzó eszközről van szó, amely egy kis finomhangolás után képes olyan hangminőséget kicsikarni egy akár pár 1000 Ft-os fejhallgatóból, amit azelőtt nem is gondoltunk volna.

DSC04719

Hallgatódzunk? Hallgatódzunk?

A hangkártya lényegében egy fejhallgató erősítőnek, illetve egy dedikált 7.1-es hangkártyának is felfogható, ugyanis mindkét tulajdonsággal rendelkezik. Ez számunkra azért jó, mert egyrészt az 5.1 - 7.1-es rendszerünken is tudunk még csiszolgatni vele, az egyszerű 3.5 mm-es csatlakozós fejhallgatónkból pedig ténylegesen ki fogjuk tudni hozni a maximumot. És ezt mivel éri el? Leginkább a rendszer 124 dB-es jel-zaj arányának köszönhetően. Gondoljatok bele, 124 dB… Még a legjobb realtek chip is csak 115 dB-elt tud, ami a gyakorlatban pláne nem annyi, mint a papíron. Illetve ezen kívül lenne még valami, ami szintén nagyot nyomhat a fajhallgatók hangjának a jobbá varázslásában. Ez pedig a beépített fejhallgató erősítőknek köszönhető, amik lehetővé teszik az impedanciaszint állítását. Ha valaki szkeptikus lenne, az nyugodtan kipróbálhatja egy 600 ohm-os fejhallgatóval is a hangkártyát, nem fog csalódni. Az egység képes akár 24-es bitsűrűségű, 192KHz mintavételi frekvenciával ellátott anyagokat is képes lejátszani, ami papíron remek, csak anyagot nem fogunk találni hozzá. A frekvenciatartomány nem mellesleg 10 Hz és 48KHz-ig terjedő skálában merül ki, mellyel a high-end fejhallgatók elég szép számát ki lehet hajtani. Persze az Audio-Technica csinál olyan fejhallgatókat is, amik alacsonyabb frekvenciáig is képesek lemenni, de ahhoz már olyan eszközre lesz szükségünk, ami képes is azt kihajtani.

DSC04717

A mindenes hangkártya

A hangkártya külső jegyeiben hordozza a STRIX termékcsaládra jellemző vonásokat, vagyis javarészt egy fekete váz, némi narancssárga beütéssel, ami jelen esetben a STRIX bagoly világító szemében merül ki. Persze maga az ASUS és a STRIX felirat ugyan ezüstszínű, de a sötétebb színek dominálnak. Szerencsénkre a PCI-e X1-es csatlakozással rendelkező kártya csak egy slotnyi helyet foglal el gépházunk féltve őrzött, általában 7 slottal megáldott PCI réseiből, így még akár egy kisebb 3 videókártyás rendszernek teret tud engedni. Az említett felületen egyébként megtalálhatók a szokásos 7.1-hez szükséges jack csatlakozó kimenetek, amelyek közül az egyik kimenet S/PDIF kimenetként is használhatunk. Sót, ehhez külön adaptert is kapunk. Ezeken kívül rendelkezik a lap egy külön fejhallgató, és egy megosztott mikrofon és line in bemenettel is. Az extra 1.3 mm-es csatlakozó pedig nem másért felel, mint a külön asztali vezérlőegység és a hangkártya közti kapcsolat megteremtéséért. (nem, nem játszunk párkeresőset). Az egységnek csak akkor van értelme ha, a mikrofon/Line-in illetve a fejhallgató kimenetet felhasználva összekötjük a hangkártyát a vezérlővel egy kábel segítségévek, aminek a vezérlőbe menő vége pont olyan alakú, mint egy HDMI bemenet, így voltak érdekes elképzeléseim kicsomagoláskor, hogy az valójában mi célt is szolgálhat…

DSC04713

Az egység egyrészt képes a hangerőt vezérelni, másrészt rendelkezik egy külön RAID gombbal. Ennek jelentősége a szoftver effekt részeinél van, de erre később még visszatérek. Ahogy említettem, bekapcsolásnál a sárga bagolyszem világít, viszont nem ez az egyetlen érdekesség bekapcsolásnál, hanem egy rendkívül zavaró pattogó hang is társul ehhez, amire először azt hittem, hogy egy zárlat következtében valamelyik hardverből egy kisebb szikrácska pattant ki. Szívbajszimulátornak is tökéletes az eszköz. A működtetéséhez egyébként egy 6 pines tápcsatlakozóra is szükségünk lesz.

DSC04642

Dobozoljunk!

Csomagolását tekintve a megszokott Strix dizájnt kapjuk a futurisztikus kiborg bagollyal, amely úgy néz ki, mintha egy új gonosz került volna az Őrzők Legendája c. animációs filmbe. A viccet félretéve a doboz figyelemfelkeltő, dizájnos, hátán felhívja a figyelmünket a fontosabb infókra, de ezen kívül ne számítsunk több extrára. A kártyán és a vezérlőn kívül kapunk egy átalakító kábelt, rengeteg papírt és egy world of warships kódot is. Ezen kívül ugyan kapunk driveres CD-t is, de ki használ manapság optikai meghajtókat, ha a neten fent van a frissebb driver?​

DSC04728 DSC04729
DSC04731 DSC04730

Jöjjön a szoftver

A szoftver alapvetően nem lenne rossz, de már az elején megjegyezném, hogy sajnos sok hiányossággal rendelkezik, ezek felett pedig sajnos nem tudok elsiklani. Maga a szoftver a Sonic Studio nevet viseli, amely cseppet utal magára a beállítási lehetőségekre is, ugyanis akár stúdióhangzást is ki tudunk csalni az eszközzel egy ügyes effektnek köszönhetően. A szoftver előnye, hogy valós időben jelzi a hangsávok éppen adott munkáját, így monitorozni tudjuk azt, hogy milyen hangerővel szól az adott hangszóró. Ez alatt helyezkedik el a kimeneti eszközválasztó, amely jól teszi a dolgát, ráadásul itt tudjuk kiválasztani az impedanciaszintnek megfelelő erősítést is. A lejátszási tulajdonságok ez alatt kaptak helyet, itt tudjuk kiválasztani, hogy sztereó, vagy 5.1, vagy 7.1, vagy egyéb más rendszerrel rendelkezünk. A beviteli eszközöknél pedig azt tudjuk kiválasztani, hogy a mikrofon bemeneten a vonal, vagy a mikrofon szóljon. Ez már egyrészt egy kicsi negatívum lehet a zenével foglalkozók számára, ugyanis ha egy erősítőt rákötnek a hangkártyára, és közben szeretnének énekelni, majd ezeket egybe felvenni, akkor már meg vannak lőve. A másik nagy hátrány, hogy ha szeretnénk visszahallani a hangot, amit éppen az adott eszköz vesz fel, akkor hatalmas késleltetést hallhatunk a valóságban játszott hang, és a visszajátszott hang között, köszönhetően annak, hogy az ASUS a Windows alap hangvisszajátszását integrálta a rendszerbe, kvázi jobban járunk ilyen szempontból egy integrált realtek chippel, mert ott nincs késleltetés, hála a szoftverének.

ui

Effektek, Effektek, radar és miegymás

A szoftver rengeteg pre-set profillal rendelkezik, így többek között olyan módokba állíthatjuk hangeszközeinket, mint a kommunikációs üzemmód, gaming üzemmód, versenymód, FPS és RPG mód, illetve sok más áll még rendelkezésünkre, de természetesen ezeket mi magunk is módosíthatjuk. Személy szerint én a Flat üzemmódot ajánlom mindenkinek. Azt a legkönnyebb testreszabni a saját ízlésünknek megfelelően. Az effektek egyébként a szoftverbe épített equalizert, vagyis grafikus alapú hangzásjavító szoftvert használják, melyeket bárki könnyedén át tud állítani. A szoftver rendelkezik egy Virtuális Surround móddal is, amely a sztereó fejhallgatókat hivatott 7.1-es fejhallgatókká alakítani több-kevesebb sikerrel. Ehhez társul a Sonic Radar Pro nevezetű szoftver is, amely az alkalmazások alatt képes külön testreszabott 7.1-es profilokat menedzselni. Így már valamivel használhatóbb a funkció. Személy szerint én az általam egyik legjobban várt játék bétájával, a Mirror’s Edge Catalyst-el próbáltam ki (Ne aggódjatok, lesz teszt, csak legyen vége a vizsgaidőszaknak J), de őszintén nem tudott engem lenyűgözni. Lehetséges, hogy azért, mert a Dice saját Enchanted Stereo módja jobban képes analizálni a motorba épített hangsávok pozícióját, ami persze érthető, így nekem személy szerint a sztereó mód volt a nyerő, nem csak általánosságban, hanem mindenben, de ízlések és pofonok. A virtuális mód egyébként hűen próbálja tükrözni egy 7.1-es fejhallgató hangzásvilágát, ugyanis a többi 7.1-es fejhallgató is csak szoftveres alapú egy-két kivétellel, így nagyjából azt lehet várni tőle, mint egy átlag USB-s 7.1-es headsettől. A STRIX 7.1 és a Tiamat 7.1 már más kategóriába tartozik, ugyanis azok valódi 8 csatornás rendszerek oldalanként 5-5 hangszóróval. Csak míg a STRIX 7.1 USB alapú, (az 5.1-es kiadás már 3.5 mm-es csatikkal működik) addig a Tiamat 7.1 3,5 mm-es jack csatlakozókkal működik, így ezt ki is tudtam próbálni a kártyával.

ui2

Ha már 7.1 legyen 7.1

Itt kitérnék a szoftver egyik kiváló pontjára, a Bass boost-ra, ami tökéletesen működik sztereó rendszerekkel. 7.1-nél annál inkább használhatatlanabb. A beépített surround tesztelő nem képes mély hangokat kicsikarni a fejhallgatóból azok csak akkor fognak megszólalni, hogyha a forrásanyag is legalább 6, ha nem 8 csatornás. Ez hátrány a Realtek integrált és a Creative kártyáival szemben, ugyanis ott a meglévő 7.1-es rendszereken a 2 csatornás anyagokon is bekapcsolható a mélynyomó. A Bass boost mellett Voice Clarity és Compressor is kapott helyet, de ezeknek hasznát igazán csak a Tiamat 7.1-nél tudtam venni, illetve az olcsó fejhallgatóknál, amikre igazándiból bőven ráfér a házi finomhangolás. A virtuális surround módon kívül kapunk egy reverb módot is ahol szintén különböző profilokat tudunk bekapcsolni, hasonlóan a realtek HD audio szoftverhez, csak itt szélesebb a választék, ráadásul helyet kapott egy kifejezetten szerethető stúdió mód is benne, ami ténylegesen képes stúdió minőséget produkálni még egy olcsóbb rendszerből is. Ezeken kívül a mikrofonra is kapcsolható egy noise filter effekt és egy perfect voice nevű effekt, amelyek ugyan hasznosak, de a késleltetés miatt nem tudtam sajnos meg, hogy valós időben hogyan produkálja ezeket az effekteket a hangkártya.

DSC04643

RAID mód, azaz effektvezérlés

Itt vissza is térnénk a RAID módra, amely a vezérlőn kapott helyet. A szoftverben alul van egy STRIX RAID Mode nevű gomb. Ha ezt bekapcsoljuk, és kiválasztunk a gomb alatt egy számunkra megfelelő effektet, akkor a vezérlőn lévő RAID gomb megnyomása után nem a hangerőt fogjuk szabályozni, hanem az effekt erősségét tudjuk személyre szabni vele. Ha persze újra megnyomjuk a gombot, ez a funkció kikapcsol, a beállításaink elmentődnek, és megint a hangerőt tudjuk majd állítani, amihez már igazodni fog a RAID módban beállított effekt is.

DSC04638

Összegezzünk

Az ASUS STRIX Raid DLX rendkívül tetszett a számomra, de sajnos több sebből vérző hibái miatt, például: késleltetés, 7.1-es rendszereken nincs Bass Boost, kattogás, és egyebek miatt sajnos nem tudjuk ajánlani. Talán egy esetleges Firmware és szoftverfrissítési kombó képes lesz megoldani a hibákat a kattogáson kívül, így ha ez megtörténik, akkor már nyugodt szívvel merném ajánlani bárki számára. A másik fájó pont alán az eszköz ára lehet, ugyanis 51 000 forintot a magyar pénztárca már inkább egy jobb fejhallgatóra költ, mint egy hangkártyára. Hiába jó az eszköz, sajnos a magas ára nem kompenzálja a tudását, pláne, hogy egy kicsi felárért már Essence kártyákat is vehetünk, amelyek tényleg jobban megérik az árukat.

tetszett_s

A tesztben szereplő hangkártyát ez úton is szeretnénk megköszönni az ASUS magyarországi képviseletének!

5690_asus

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: