az-olcso-okos-karkoto-teclast-h30-teszt/2016/11/01

Az olcsó okos karkötő - Teclast H30 teszt

2016. november 01. Uszkai Dávid Android

A fitnesz karkötők remek eszközök a fizikai aktivitásunk, a kalória égetésünk, vagy épp az alvási minőségünk mérésére. Összehasonlítva őket általában az összes ilyen karkötő ugyan azt tudja, igazán nagy különbség az árban mutatkozik. Nem is csoda, hogy az elmúlt években megnőtt az ezek utáni kereslet, így mi is vettük a bátorságot és kipróbáltunk egy ilyen okos karkötőt.

Mint említettem a legnagyobb különbség az árakban mutatkozik, hisz egy prémium márkás  óráért eléggé mélyen a zsebünkbe kell, hogy nyúljunk, amit sajnos nem mindenki engedhet meg magának. Erre nyújthat megoldást az általunk tesztelt Teclast H30 karkötő, melynek egyik legnagyobb húzóereje az az ára, hisz már 20 dollár alatt hozzájuthatunk. Így hát mi is nagy érdeklődéssel estünk neki a tesztelésnek. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem az egyik legnagyobb kínai webáruháznak, a GearBest-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta a terméket.

img_20161101_140311 img_20161101_140327

Dizájn

A Teclast H30 dizájnja első perctől meggyőzött minket. Egyszerű és diszkrét nagyon jól mutat az ember kezén. Maga a karperec gumiból készült melynek végén egy fém csat van, amivel lerögzíthetjük a nekünk megfelelő méretben. Maga a kijelző kivehető ebből a "keretből" így tudjuk többek között tölteni is a microUSB portnak köszönhetően.

A szimmetrikus kialakításnak köszönhetően az órát mindkét irányból beilleszthetjük, ahogy épp nekünk jól esik, ugyan úgy fog illeszkedni és védve lesz. Ez hasznos dolog, amennyiben azt szeretnénk, hogy másik irányból legyen az írás és hozzánk távolabb legyen a kapacitív gomb.

img_20161101_140352 img_20161101_140400

Méretét tekintve, egy méretet kapunk és azon belül kell megtalálnunk a számunkra tökéletes illeszkedést. Ez akkor jelenthet gondot, ha túlságosan nagy a karunk, ebben az esetben megtörténhet, hogy pont nem ér át a pánt.

Ha megtaláltuk a számunkra tökéletes illeszkedést akkor nagyon kényelmes az óra viselése, egy idő után szinte észre se vesszük, hogy rajtunk van hisz súlyát tekintve nagyon könnyű és nem zavarja az embert, akár gépelés közben se főleg ha nagyok az ember kezei és hosszúak az ujjai, ellenkező esetben viszont lehet zavaró.

Használat közben

Ahogy az már a képeken is látható volt és szó is esett már róla, a H30 egy 0.86 inch-es OLED kijelzőt kapott melyen mindenféle információt megtudunk jeleníteni az okostelefonunk segítségével. Az órán található köröcskével mely egy kapacitív gomb váltogathatjuk a különböző információkat. Az órán, a Bluetooth állapot jelzőn, az akkumulátor állapoton és a dátumon kívül, megtaláljuk a lépés számlálót, a kalória égetést azt, hogy hány métert tettünk meg, hogy hány órát aludtunk valamit valós időben tudjuk mérni a pulzusunkat is. Utóbbi mérése az óra alján található kis szenzor segítségével történik. Ezekhez jön hozzá a különféle értesítések megjelenítése is amennyiben a telefonunkhoz vagyunk kapcsolódva, így láthatjuk a bejövő hívásokat, SMS-eket, Facebook, vagy épp WhatsApp üzeneteinket de hogyha használjuk a WeChat-et vagy a QQ-t akkor ezekről is tud értesítést küldeni. Utóbbi kettőt sajnos nem volt lehetőségünk kipróbálni, viszont a Facebook és a WhatsApp remekül működik. Itt sajnos megjegyezném, hogy a magyar nyelvet annyira nem szereti az óra, az ékezetes betűket nem képes megjeleníteni.

img_20161101_140415 img_20161101_140428

Mindezeket, hogy használni tudjuk le kell töltenünk a Teclast mobil alkalmazását a Teclast Sports-ot. Ezt megtehetjük a dobozon vagy a használati utasításon feltüntetett QR kód segítségével vagy épp a Google Play rendszerébe belépve rákeresve a "Tsports" nevű alkalmazásra.

Az alkalmazás részletesebb, szebb összképet ad a begyűjtött információkról, beállíthatunk különféle célokat is, itt állíthatjuk be az ülés megszakítására figyelmeztető jelzést is, valamint az ébresztést is melynek köszönhetően az adott időben elkezd rezegni a karunkon az óra. Itt megjegyezném, hogy azért rezeghetne egy kicsit többet is, mivel engemet nem nagyon zavart meg a dolog. Továbbá csinálhatunk képeket is az óra segítségével telefonunkon, valamint frissíthetjük a rendszerét.

screenshot_20161101-141507 screenshot_20161101-141525

Azért az applikáció hagy némi kívánni valót, elég csak megemlítenünk a fordítási hibákat, vagy esetleg csatlakozási hibákat. Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, az az hogyha Androd 6.0-s rendszert használunk akkor be kell kapcsolnunk a GPS-t is, hogy megtalálja az órát. Hogy miért ne kérdezzétek, ráadásul sehol egy szó se esik erről a dologról, se az applikáció, se a használati utasítás nem hívja fel erre a figyelmet vagy rájövünk magunktól, vagy nemes egyszerűséggel búcsút inthetünk az applikációnak és a benne rejlő funkcióknak.  Ez azért eléggé hanyag dolog a fejlesztő részéről, hisz egy kis odafigyeléssel máris kiküszöbölhető lenne ez a probléma.

Ha viszont erre rájövünk akkor tökéletesen működik az applikáció és az óra együtt, semmilyen problémát nem tapasztaltunk ezek után.

img_20161101_140632

 Végszó

A Teclast H30 egy szolid belépő szintű lehetőség a fitnesz karkötők világában. Mindenféleképpen mellette szól az alacsony ára és tudása, hisz egy csomó hasznos funkciót tud ami jól jöhet számunkra. Mindezeket figyelembe véve csak ajánlani tudjuk a Teclast H30 okoskarkötőt, melyhez már 15,99 dolláros áron hozzájuthattok a GearBest online webáruházában.

tetszett_s[1]

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: