bitfenix-spectre-pro-led-140-mm-es-ventilatorok-jartak-nalunk/2015/02/28

Bitfenix Spectre PRO LED 140 mm-es ventilátorok jártak nálunk

2015. február 28. Kocsis Bence Rendszerhűtés

A BitFenix főleg kiváló minőségű számítógépházaival szerzett magának nevet a piacon. Olyan gyöngyszemek kerültek ki a gyártó műhelyéből, mint a Shinobi, a Pandora, a Colossus és legutóbb a folyadékhűtésekre specializálódott Aegis-t láthattuk viszont a boltok polcain. Tápegységek terén ott a Fury sorozat, ami mellett a tápkábelek széles színpalettáját tudhatja magáénak. Nem létezhet ház megfelelő hűtés nélkül, így a Bitfenix természetesen számos ventilátort is piacra dobott az utóbbi időben, melyeket a Spectre sorozatban gyűjtött össze. Mai tesztünkben egy 140 mm-es modellt mutatunk be, mely LED világítást kapott, ez a ventilátor a Spectre PRO LED.

A ventilátor doboza átlátszó, így tudhatjuk, mire számítsunk. A doboz hátulján megtaláljuk a Spectre Pro LED-re vonatkozó legfontosabb paramétereket, mint a méret, feszültség, fordulatszám, zajszint és a csapágyazási technológia. A dobozban a négy fémcsavar mellett találunk egy 4 pin / molex átalakítót, mellyel közvetlenül a tápegységre tudjuk kötni a ventilátort. Ha nem szeretnénk csavarozgatni, akkor a négy darab gumirögzítő erre lehetőséget biztosít. A készlet tartalmaz még egy 2 pines csatlakozót is, mellyel a LED funkciókat tudjuk szabályozni, természetesen ha rendelkezünk erre alkalmas ventilátor vezérlővel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maga a ventilátor a Spectre PRO modellekhez hasonlóan egy dupla keretes megoldás, melynek külső része egy méhsejt szerű bordázatot kapott, mely között meglapul minden sarkon a két rögzítési pont. Azért került elhelyezésre két nyílás, hogy lehetőség legyen a 140 mm-es és a 120 mm-es ventilátorhelyre történő rögzítésre is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amint látható a ventilátor lapátok teljesen átlátszóak, melyeknek mindegyikén 3-3 uszony található, mely a levegő áramlását hivatott optimalizálni. A belső keret ezzel szemben a merevítőkkel együtt kék színű, kissé átlátszó, ami LED világítás esetén javítja az összhatást. LED-ből egyébként 4 darabot kapunk, amelyek a keret négy sarkán kerültek elhelyezésre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Spectre PRO LED 140 x 140 x 25 mm-es méretekkel rendelkezik és 1200 RPM-es fix fordulatszámon működik, ezért főképp intenzívebb légmozgatást igénylő házak hűtésére alkalmas. Ezen a fordulatszámon 22,8 dBA zajszintet produkál, ami alacsonynak mondható, de azért természetesen van némi hangja, a tökéletes csendet igénylőknek nem a legjobb választás. A stabilitásról, hosszantartó működésről az FDB csapágyazás gondoskodik.

A Spectre Pro LED ventilátort bevetettük először rendszerhűtőként. Az 1200 RPM kellően jó légmozgást eredményezett és gyönyörű látványt nyújtott. Nem nevezhető zajosnak így egy viszonylag csendes, világítással rendelkező hűtést varázsolhatunk a házba. A dupla keret csökkenti a rezonanciát, így semmiféle, ebből eredendő zajt nem tapasztaltunk, a házra kezünket téve semmit sem éreztünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

 Az 1200 RPM fordulatszám egy csendes folyadékhűtéshez azt gondolom hogy jó választás, így fel is szereltük egy Corsair H110 radiátorára, amivel eléggé feldobtuk a konfigurációt. Mivel a Spectre Pro LED összesen négy különféle világítással - fehér, kék, vörös és zöld - érhető el, ezért szinte minden konfigurációt fel lehet vele dobni. Azt azért sajnálom, hogy a sárga változat kimaradt, hisz például egy Asrock OC Formula sárga, vagy Gigabyte fekete/sárga alaplaphoz az passzolna a legjobban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

[youtube]

;list=UUAe_tOgIcZuPi5Nv2ki0dmA[/youtube]

.

Specifikációk:

Méretek (mm)
140x140x25mm
Áramerősség (A)
0.25A ±10%
Sebesség (RPM)
1200 RPM ±10%
Légszállítás (CFM)
86.73 CFM ±10%
Légnyomás (mmH2O)
1.38 mmH2O
Zajszint (dB-A)      
22.8 dB(A)
Anyagok
polikarbonát és PBT
Működési feszültség
12VDC
Induló feszültség
5VDC
Csapágyazás
Fluid Dynamic Bearings (FDB)

.

A Bitfenix Spectre Pro LED egy nagyon szép ventilátor négy színben, mely alacsony fordulatszámon, alacsony zajszinten használható rendszerhűtéshez, valamint folyadékhűtéses radiátorokat is feldobhatunk vele (természetesen az extrém tuningot feladva). A Bitfenix Spectre Pro LED 140 mm-es ventilátorok 5.600 forintos áron érhetőek el a Bluechip kínálatában.

BitFenix LOGO

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: