cooler-master-mastermouse-pro-l-teszt/2017/04/23

Cooler Master MasterMouse Pro L teszt

2017. április 23. Ficsor Tamás

Az elmúlt években a Cooler Master a moduláris házairól lett ismertebb. A FreeForm technológiában úszó MasterCase és e technológiába belekóstoló Masterbox széria tagjaira a MasterConcept szemlélet, azaz csúnyán mondva az „egyedíthetőség” jellemző. Ehhez hasonló tulajdonsággal találkozhatunk a MasterMouse Pro L terméken is, melynek főbb tulajdonsága az, hogy nem csak az oldal panelek, de top cover is cserélhető.

Csomagolás:

A megszokottnál termetesebb csomagolást kapott az egér. A matt színű dobozon a termékre jellemző fontos információk olvashatók. A dobozon belül két műanyag elem között találjuk a perifériát egy kisebb dobozban pedig a cserélhető elemeket. Ezek mellett még egy user giude is helyet kapott.

Külső:

A cserélhető paneles egerek nem új keletűek. Már a nálam is megfordult ilyen a Sharkoon Shark Zone M50 személyében. A Thermaltake egerén a Level 10 M-en pedig a 3D-Steering Axis technológia segítségével a top cover magassága és dőlése szabályozható egy imbuszkulccsal. Vajon a Cooler Master terméke miért lehet jó választás?

IMG_20170414_180517

A MasterMouse Pro L név már árulkodik is arról, hogy a MasterMouse széria legmenőbb tagjával van dolgunk. Maga az egér 125 x 67.8 x 38 mm-es terjedelemmel bír. A tartozékként hozzá adott top cover segítségével viszont 130 mm is lehet a hossza. Az egér teljes egésze matt Gun Black színt kapott, ami UV védelemmel bír. A cserélhető top cover és az egyik pár oldal panel ugyan azt a színt és csúszásmentes felületet kapta. A csere oldalpanel simább és fényesebb borítást kapott, amitől egy kicsit csúszósabb a másik párnál. Az unalmas matt top panelt egy fényes nyomatú logóval dobták fel.

IMG_20170414_180936 IMG_20170414_181148
-

A panelek cseréje nagyon egyszerű, főleg az oldalsóké. Az oldalak mágnes segítségével maradnak a helyükön, aminek hála a csere gyerekjáték. A top cover-t egy csavar fogja, amit egy gumi kupak takar. A csavar eltávolítása után az egér hátsó részénél kell elkezdeni az elemet felfelé húzni. A stabil fent maradás érdekében az egér testébe több kinyúló rész is bele kapaszkodik, amitől kicsit lassabb lesz a művelet. Míg ki nem tapasztaljuk, hogy melyik fajta elem lesz nekünk az ideális addig nem is muszáj vissza tekerni a kötőelemet. A kétfajta top panelnek leginkább akkor van jelentősége, ha az egeret tenyeres fogással használjuk. Vagyis, ha a tenyerünk sosem érintkezik az egér hátával, akkor a kettő között semmi különbséget nem fogunk érezni.

IMG_20170414_180739 IMG_20170414_180800
-

Az egér párhuzamos, azaz kétkezes dizájnt kapott, amitől szélesebb vásárlóközönséget kaphat. Ez főként azért is valósulhat meg, mert az egér jobb oldalán is találunk gombokat, sőt DPI indikátort is. A MasterMouse formája egyben előny és hátrány, mivel különösebb ujj támaszték nincs rajta. A már említett oldalgombok előtt helyezkedik el a DPI indikátor 3 visszajelző RGB LED diódája. A görgő mérete véleményem szerint megfelelő, a felülete pedig kellően barázdált. Természetesen a görgő gumi bevonatot kapott, valamint a járása is nagyon jó. Érdekes és egyben különös lépés volt a gyártótól, hogy a DPI váltó gomb az egér hasára került. Ez főként azoknak hátrány, akik sűrűn váltogatják az érzékenység szintjét. Mivel elég kényelmetlen az, hogy a váltásnál fel kell emelni az egeret, így talán a legkényelmesebben megoldás az, ha egy vagy két gombot erre a funkcióra programozunk. A legeslegegyszerűbb pedig az, amit én is használtam, hogy a szoftverben belövünk egy állandó értéket.

Az egér hasán 3 db nagy méretű talpat látunk. A műanyag alj két oldalt kissé be lett süllyesztve, hogy az oldal elemeket könnyen levehessük. Az egér elején semmi érdekes nem látható. Az USB kábel kimenete nagyon erős, így az biztos, hogy ott a nem törik meg a kábel. A MasterMouse hátulján fellelhető egy ív, mely RGB színekben képes pompázni a görgővel egyetemben.

Belső:

A műanyag burkolat alatt egy Pixart PMW336-as optikai szenzor kapott helyett, min. 100 és max. 12,000 DPI érzékenységgel bír. Ez az intervallum gyárilag 4 szintre: 400, 1200, 4000 és 12,000 DPI-ra van osztva. Az érzékelő emelési magassága nagyon alacsony, high beállításon is csak 2 mm. Az egérbe egy 32 bites ARM processzor is került, hogy minél gyorsabban használni tudjuk az 5 féle programozható profilt. A CPU mellé 512 KB fedélzeti memória is került, így a szoftver elindítása nélkül is használhatjuk a beállításokat.

IMG_20170414_181742

A gombok mögött Omron kapcsolókat találunk, melyeknek min. 20 millió kattintási élettartamot ígérnek. A műanyag szerkezete miatt az egér mindössze 99 gramm. Ha az 1,8 méter hosszú, aranyozott végű braided kábelt is hozzá adjuk akkor sem nyom többet 128 grammnál. A két top cover hossza között 5 mm a különbség, mely súlyban átszámolva 1 gramm. A már említett USB kábelen keresztül az egér 1 ms-os válaszidővel kommunikál.

Szoftver:

Az egér egy nagyon letisztult és felhasználóbarát szoftvert kapott. A programot nem mellékelte a gyártó, hisz az oldalukról bárki letöltheti. A kezelőfelület 4 nagyobb szegmensre van osztva. A fenti sávban helyezkedik el a Main Control, a Macro menü és Library, míg az alsó sáv egésze a profilokat kapta, melyekhez még képeket is társíthatunk.

A Main Control nevében is benne van, hogy a legtöbb testre szabható opciót ez alatt találjuk. Itt tudjuk konfigurálni az egéren található 8 gombot. Persze ez a szám lecsökken, mivel az alap parancsokra, mint a jobb bal klikk szükség van. A kiválasztható parancsok elég változatosak: makró, billentyű és multimédia parancsok, profil és világítási mód váltás.

cm_mmpl_driver5 cm_mmpl_driver6
-

A MasterMouse Pro egyik érdekes a tulajdonsága a Storm TX nevű command. Alapértelmezetten a jobb hátsó gombra van állítva, de persze átruházható. Ennek a lényege az, hogy a Storm TX gombot lenyomva a többi úgymond „nullázódik”, vagyis további ugyan azokra a gombokra két parancsot is adhatunk. Ezzel a módszerrel 14 programozható „gombot” kapunk. A Storm TX módban a jobb és bal klikk is szabadon testre szabható. A hátránya az, hogy a másodlagosan parancsokat csak akkor tudjuk előhívni, ha a Storm TX-et folyamatosan nyomva tartjuk. Ettől kissé kényelmetlenné válik ez a funkció.

Az egér görgője, a hátul található él és a DPI indikátor is RGB LED megvilágítást kapott. Az effektek között szerepel a static, color cycle és a breathing. A Stars nevű effekt elég érdekes, mivel a breathing és a cycle mód ötvözete. Ebben a módban két szín lehet megadni, ahol az egér görgője és a hátsó éle egyszerre breathing módban, míg a 3 DPI LED random módban változik. A Multplayer mód egy nagyszerű effekt. Ilyenkor a szoftver egy-egy egységnek veszi a görgőt és a hátsó élt, valamint a 3 DPI LED-et. A két egységre pedig különböző módot állíthatunk, vagyis míg a 3 LED 3 különböző színben világít statikusan, addig a másik egység color cycle módban változik. A színek mellett még az egyes módok sebessége is változtatható.

cm_mmpl_driver3 cm_mmpl_driver4
-

Mint már írtam, a szenzor 100-12.000 DPI érzékenységgel bír. A szoftverben ezt 4 szintre is betudjuk állítani akár külön az X és az Y tengelyre. E mellett a válaszidő is 4 szinten változtatható, ahogy az emelési magasság és az angle snapping is. Az érzékelőhöz hozzárendelhetünk a gyártó által piacra dobott egérpadokat, de más gyártóét is hozzá adhatjuk, ha sikerül a bekalibrálás. Ezek mellett még a dupla klikk sebessége, sőt maguknak a gomboknak a válasz idejük is állítható.

Tapasztalat, vélemény:

Kicsit fele más vélemény alakult ki bennem. Alapjába véve a MasterMouse Pro L egy nagyszerű. Hiába a kétkezes formavilága, ettől egyáltalán nem kényelmetlen. Én, mint jobb kezes a szokott módon fogtam. Annyit kellemetlenséget éreztem, hogy az egér jobb oldalán lévő forward gomb a gyűrűs ujjamhoz nyomódik. A cserélhető panelek nekem nem adtak semmilyen plusz, mivel nem tenyerelek az egérre. A side panelek között jól látható a különbség, de a használatban egyik sem nyújt többet a másiknál. Az egyik pár fényes külső kapott, amitől azt gondoltam, hogy csúszós lesz, de tévedtem.

IMG_20170414_180725

A világítás szép, a színek közötti váltás nagyon smooth, bár a stars effektnél fellelhető némi akadás, illetve az indicator módot nem tudtam megérteni. A Cooler Master féle Storm TX tulajdonság egy nagyszerű ötlet, viszont az egészet elrontja az, hogy a másodlagos parancsok eléréséhez folyamatosan nyomni kell. A DPI váltó gomb „eltűnése” tekinthető egyfajta lépésnek a felé, hogy a felhasználó inkább a szoftver használja. De egyszerűen az is lehet, hogy csak ezzel a megoldással tudták a top cover leszerelhetőségét elérni.

Ami miatt mégsem voksolnék a MasterMouse Pro L-re az az anyaghasználat, ami nekem túl műanyag. Nem kell félre érteni, az egér minőségi anyagból készült, de minden része műanyag. Ez személyes preferencia, de prioritást kapnak azok a termékek, amik fehérek és amiken fém is érződik/látszódik, olyan módon, mint a Corsair M65-ös egereken. Akit az ilyenfajta dolgok nem érdekelnek, azoknak remek választás lehet a MasterMouse Pro L, amit itthon kb. 15.000 forintos áron találjuk meg.

ajanlott1.png

A termék kipróbálásának lehetőségét köszönjük a Cooler Master magyarországi képviseletének.

cooler-master-logo

[youtube]https://youtu.be/mVS0u4jvLBs[/youtube]

 

Írta: Ficsor Tamás