corsair-carbide-270r-szamitogephaz-tesztje/2016/11/28

Corsair Carbide 270R számítógépház tesztje

2016. november 28. Kocsis Bence Gépház

Napjainkban egyre többen mennek el abba az irányba, hogy kompakt számítógépházba építik be konfigurációikat. Emellett a felhasználók elvárásai között azért szerepel a minél hosszabb grafikus kártya támogatás és nagyon gyakran a folyadékhűtés támogatás. A jó szellőzés mellett egy további szempont lehet a vásárláskor a külső is. Egyre többen a letisztult külsővel rendelkező házakat preferálják és néha elvárás az átlátszó oldallap is. A Corsair palettáján számos kisebb-nagyobb ház található, melyek a legkülönfélébb vásárlói igényeket próbálják kielégíteni. A gyártó Carbide sorozata egy újabb számítógépházzal gyarapodott, a Carbide 270R modellel, melynek zárt oldallapos és ablakos változata közül az ablakos dizájnt volt szerencsénk kipróbálni.

Corsair Carbide 270R

270rw01

Külső:

Az 509 x 460 x 210 mm-es méretekkel rendelkező, ATX, micro ATX és ITX alaplapokat támogató Carbide 270R minimalista külsőt kapott. A letisztult külső első szembetűnő eredménye az 5,25"-os külső meghajtóhely támogatásának hiánya, hisz a műanyag előlap teljesen fedi az első részt. Az előlap alsó részén egy szürke, festett Corsair logó található és az alsó, valamint felső része kicsit kiszélesített. Az előlap oldalsó része teljesen perforált az előlapi ventilátorok levegővel történő ellátása céljából, mindössze a belső oldalra került egy kisebb fedés az I/O panel miatt. Itt találjuk a mikrofon és headset 3,5 mm-es jack csatlakozókat, bekapcsoló és reset gombot, valamint a két darab USB 3.0 portokat.

270rw02 270r09
.

A ház oldalára egy méretes műanyag ablak került, mely betekintést nyújt a gépház belsejébe. Ha megnézzük a ház tetejét, akkor egy méretes szellőzőt találunk számos ventilátorhelyet rejtve maga alatt. A hátsó részen találjuk az alaplapi I/O panel számára kialakított rést, mellette egy ventilátor szellőzőt. Alatta találjuk a 7 darab PCI bővítőhely fedelét és egy további perforált részt a szellőzés növelése céljából. Alsó tápos ház révén a tápegység nyílását alul találjuk. A számítógépház legalján egy levehető porszűrő alatt egy viszonylag hosszú perforált rész kapott helyet, ami a tápegység ventilátorát táplálja szobahőmérsékletű levegővel.

dav

Belső:

Az oldallapot eltávolítva amit látunk, az maga a tátongó űr. Elsőre ami feltűnik, az, hogy a tápegység szinte a ház első részéig húzódó fém borítást kapott, ami arra hivatott, hogy a kábelrengeteget elrejtse a szemek elől. Az alaplapi tálcán egy méretes kivágást találunk, mely megkönnyíti a processzorhűtő szerelését, így az alaplapot egy hűtő csere, beszerelés során nem kell eltávolítani a házból. A tálca számos helyen ki lett lyuggatva, ami azt a célt szolgálja, hogy a videókártyához, processzor tápcsatlakozóhoz és egyéb, külső tápellátásra szoruló komponensekhez tartó kábelek szinte láthatatlanul érjék el rendeltetési helyüket.

270rw03

270r08

Merevlemez kereteket hiába keresgélünk, hisz sem a ház belsejében, sem a tápegységet fedő borítás alatt nem találunk. Aggódni persze nem kell, a gyártó nem rúgna ekkora öngólt, hogy csak PCI Express, vagy M.2 SSD-t használhassunk. Ha levesszük az alaplapi tálca mögötti borítást, akkor összeáll a kép. két-két rögzítési pontot rejtettek el 3,5"-os HDD és 2,5"-os HDD, vagy SSD számára. A 2,5"-os adattárolókat az alaplapi tálca hátoldalán a kivágás alatt találjuk. Mivel a 3,5"-os merevlemezeknek több hely kell, ezért az alaplapi tálca előre haladva beljebb helyezkedik el. Ez a két két keret leszerelhető, így a házon kívül könnyedén tudjuk rögzíteni a merevlemezeket, majd egyetlen csavarral fel tudjuk (akár kézzel is) az alaplapi tálca hátoldalára helyezni.

270r04

A gyártól két darab 120 mm-es ventilátorral szerelte fel a Carbide 270R ablakos változatát, melyek elől és hátul kerültek elhelyezésre Az elülső ventilátor piros fénnyel világít. Természetesen további ventilátorok elhelyezésére is van lehetőség. Elől három darab 120 mm-es, vagy két darab 140 mm-es, felül pedig két darab 120 mm-es, vagy 140 mm-es ventilátor szerelhető be. A fenti és elülső ventilátorhelyek nem fix rögzítési pontok, hanem bizonyos távolságon belül, jobbra-balra lehetőségünk van a "mozgolódásra". Ez nem feltétlenül a ventilátorok áthelyezése céljából alakult így, hanem azért, mert a 270R komoly radiátor támogatással bír, melyeket így tudunk bizonyos mértékig variálni.

Összesen 3 darab radiátort tudunk felszerelni. A hátoldalon egy 120 mm-es radiátorhely kapott helyet. Felül 120, vagy 240 mm-es radiátort tudunk rögzíteni , végül az első panel árnyékában 120, 140, 240, 280, vagy 360 mm-es radiátor helyezhető el. A felső rész lehetőséget adna 140 és 280 mm-es megoldások beszerelésére is, de sajnos ebben az esetben az alaplap hűtőbordája és a memóriamodulok miatt akadályba ütköznénk.

radiator

Ha már a méreteknél tartunk, érdemes megemlíteni a léghűtést preferálók számára, hogy a 270R 170 mm-es magasságú hűtőbordákat támogat. A merevlemez keretek hiánya miatt akár egy 370 mm hosszú VGA szörnyeteget is beszerelhetünk és ebbe a gyártó már belekalkulálta az elülső radiátor (ventilátorral együtt) kényelmes használatát. Tápegységből, a borítás alatt a legnagyobb modelleket is bepakolhatjuk, itt egy 225 mm-es maximális hossz szerepel a dokumentációban.

Specifikáció:

Méret:  509 x 210 x 460 mm
Súly: 7.3 kg
Alaplap kompatibilitás: Mini-ITX, MicroATX, ATX
Maximum GPU hossz: 370 mm
Processzor hűtő: 170 mm
Tápegység hossza: 225 mm
Bővítőhelyek száma: 7
Merevlemezek: 2 x 3,5" + 2 x 2,5"
Ventilátorok: Hátul: 1 x 120 mm
Felül: 2 x 120 mm / 2 x 140 mm
Elől: 3 x 120 mm / 2 x 140 mm
Radiátor támogatás: Hátul: 120 mm
Felül: 120 / 240 mm
Elől: 120/ 140 / 240 / 280 / 360 mm
Előlapi panel: 2 x USB 3.0
1 x mikrofon
1 x fejhallgató
.

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: Gigabyte Z170X Gaming 5
Processzor: Intel Core i7-6700K
Processzorhűtő: Corsair H110i GTX
Memória: HyperX Savage 2 x 8 GB DDR4 2400 Mhz
Videókártya: Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming 8 GB
Tápegység: Bitfenix Fury 550 G
Tápkábel adapterek: Silverstone PP07
HDD: 2 x 1 TB Western Digital
SSD: SanDisk Ultra II 480 GB

Beköltözés:

A házba történő beköltözés számos kényelmi megoldás miatt egyszerűnek mondható volt, de azért akadtak kisebb-nagyobb problémák. Elsőként az alaplap beszerelését végeztük el. Itt egy óriási piros pontot kell adnunk a gyártónak, hisz a középső csavar menete beleakadt az alaplap csavarhelyébe, így a helyére rakás után, az alaplap nem mocorgott a csavarok meghúzásáig, nem kellett két kézzel a helyén tartani.

dav

A merevlemezek rögzítése is zökkenőmentesen ment. A konfigurációban 1 SSD és egy HDD volt használva (bemutatásképp két HDD-vel is próbálkoztunk). Egy apróbb észrevétel azért van, ami az alsó HDD tartót illeti. A gyártó ezt a rögzítőt 2-3 cm-rel tehette volna feljebb is, aminek eredményeképp a SATA tápkábelt és adatkábelt könnyebben csatlakoztathattuk volna.

sdr

A tápegység beszerelését két részre kell bontanunk. A rejtett tápegység keret miatt a nem moduláris kábellel rendelkező tápegységek élveznek kisebb előnyt. A moduláris tápegységek esetében érdemes a tápegység beszerelése előtt a kábeleket csatlakoztatni, mert azután már nem tudjuk, hisz nem férünk hozzá a csatlakozókhoz. Egyébként a tápegység előtti rész bőséges teret ad a felesleges kábelek, vagy kábelrészek visszabújtatásához.

A tápkábelek, SATA kábelek és a ház kábeleinek elvezetéséhez is bőséges hely áll rendelkezésre, ami nagyban köszönhető az első részen kiszélesítette tálcának. A gyártó számos helyen nyílásokat helyezett el, így a tápegység felett, az alaplap felett és mellett, illetve az alsó merevlemez tartó alatt is találunk egy, vagy több nyílást, melyekkel a kábelek elvezetését könnyen és egy átlátszó oldallapos ház esetében fontos szempontként esztétikusan oldhatjuk meg.

dav

A ház felső része teljesen nyitott, nem kapunk borítást porszűrővel, így aki ide szeretne rendszerhűtő ventilátort, vagy vízhűtéses radiátort szerelni, az mindenképp kifelé menő levegőre építsen, mert a porszűrő hiányában hetek alatt nagy mennyiségű por ülhet meg a belső alkatrészeken.

A ház első panelje leszerelhető, ami a ventilátor bővíthetőséget és esetleges radiátor beszerelést teszi lehetővé. Radiátor beszerelés céljából a mi esetünkben is el lett távolítva ez a panel, mellyel azért meggyűlt a bajunk, ugyanis 6 helyen kell úgynevezett műanyag patentet benyomni, melyek közül néhány nehezen hozzáférhető helyen van. Én személy szerint jobban örülnék egy csavarozható megoldásnak, mint amilyen a tápegységek és ház oldallapok rögzítésénél bevett szokás...

Összességében az összeszerelés kimondottan könnyű és kényelmes volt, így ezen a téren jó munkát végzett a gyártó. A képen látható hogy tágas kis házat kaptunk és a folyadékhűtés csöve is kényelmesen odaér a processzorfoglalt fölé.

Kicsit megbolondítottuk a házat, beszereltünk egy RGB LED világítást, ami tovább emeli a látványt. Az oldallap szinte az egész belsőt láthatóvá teszi...

bsh

Konklúzió:

A Corsair Carbide 270R egy jól árgondolt számítógépház, esztétikus, letisztult külsővel. Midi-torony méretei ellenére nagyon tágas megoldás, 4 merevlemez fogadására képes. Aki folyadékhűtésben gondolkodik, akár egyszerre többen is, az bátran választhatja a 270R-t. Ami nekünk hiányérzet, az a házba integrált ventilátor vezérlő, ami egy 5,25"-os meghajtóhelybe szerelhető vezérlőt nem támogató ház esetén szerintem hiányozhat, főleg ennyi ventilátorhely esetén. Tesztünk idején a Corsair Carbide 270R még nem volt magyarországi forgalomban, így forintosított árat nem tudunk mondani, de a 70 dolláros ajánlott fogyasztói ár egészen barátinak tűnik. A megelőlegezett kedvező ár, kialakítás, funkcionalitás nálunk egy ajánlott plecsnit ért. A zárt oldallapos verziót is megemlíteni, hisz az a változat 60 dolláros induló áron kerül a boltok polcaira.

ajanlott1.png

A teszthez a Carbide 270R számítógépházat és a H110i GTX kompakt vízhűtést a Corsair biztosította, a Z170X Gaming 5 alaplapot pedig a Gigabyte juttatta el hozzánk.

New-Corsair-Logo-Blog-image
8282_crop_600x300_gigabyte_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: