corsair-k55-rgb-pro-kedvezo-aru-gamer-billetyuzet-a-tesztpadon

Corsair K55 RGB PRO - Kedvező árú gamer billetyűzet a tesztpadon

2021. március 30. Kocsis Bence Billentyűzet

A Corsair két új modellel bővtette billentyűzet palettáját, azonban most nem a felső kategóriát célozza meg, hanem az árérzékeny felhasználók igényeit próbálja kielégteni. A mechanikus billentyázetek ma már a játékosok konfigurációinak alapvető tartozékai, hisz ezeket a megoldásokat tartják a legmegbízhatóbb és legpontosabb perifériáknak. Egy hátulütőjük azonban van, ami nem mindenkinek a szíve csücske, ez pedig a gombok intenzív hangja. Amellett, hogy a Corsair K55 RGB PRO egy költséghatékony megoldás, a felhasznált membrános gombok kimondottan csendesek. 

A csomagolás a Corsair-től megszokott fekete/sárga kivitel, melyen látható a billentyűzetről készült illusztráció és leolvashatjuk a legfontosabb tulajdonságokat a dobozról. 

A billentyűzet 480.2mm x 166.3mm x 34.6mm-es méretekkel rendelkezik, ami a normál méretű megoldásokhoz hasonló. A billetyűzet rendelkezik IP tanúsítvánnyal, pontosabban megkapta az IP42 certifikációt, így cseppállónak mondható, ami a ráfröccsent folyadékok esetében kimondottan hasznos tud lenni, emellett az 1 mm-nél nagyobb testek nem tesznek kárt a szerkezetben, hisz nem jutnak be a ház belsejébe, így nem teszik működésképtelenné zárlattal és egyéb fellépő problémákkal. 

A Corsair K55 RGB PRO egy membrános billentyűzet, mely a mechanikus kapcsolókkal szemben a gombok alatt gumi kupolákat használ. Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy a gombok a lenyomáskor ugrálnának fel és le, a használatkor minden esetben kényelmes és komfortos ellenállás tapasztalható. A billentyűk alatt 5 világító zóna kapott helyet, mely a gombonkénti világításhoz képest egy lényegesen olcsóbb megoldás. Egyébként azok, akik ragaszkondnak a gombonkénti világításhoz, a K55 RGB PRO XT az alternatíva. A K55 RGB PRO fényei kellőképp intenzívek, melyben nagy szerepet vállalnak a gumírozott kupolák, melyek a gombok alatt szépen szétszórják a fényt.

A költséghatékony kivitel egyik jele a műanyag ház, de ennek ellenére a billentyűzet még mindig minőségi külsőt sugároz, amin sokat javít a fényes műanyag felsőrész. Sajnos ez az elem nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat és úgy működik, mint egy pormágnes, így a tisztántartása nem egyszerű feladat. 

A gombok elhelyezkedése nem sűrű, kellő távolságra vannak egymástól, de nincsenek annyira szétszórva, hogy a teljes billentyűzet méretét lényegesen megnövelnék. A gombok profilja nem túl mély, egyes gombok szinte egyenesek, ami játék közben okozhat kisebb problémát, hisz az ujjak könnyebben elkalandozhatnak másik gombok irányába. A dedikált médiagombok a numpad felett helyezkednek el egy praktikus összeállításban. Itt meg kell emlteni a hangerő szabályozást, ami a prémium modelleknél ugye egyre gyakrabban fémhenger formájában köszön vissza. Ebben az esetben a hangerő szabályozó két máanyag gombot jelent. További kompromisszum, hogy a médiagombokat elkerüli a világítás, így ezek a gombok sötétben nehezen kezelhetők. de azért egy kis idő elteltével, oda nem nézve már rájár az ember keze a halkításra és hangosításra. 

A billentyűzet bal oldalán hat makrógomb kapott helyet, hasonlóan a gyártó Platinum fantázianevű modelljeihez, azzal az eltéréssel, hogy a textúrált felület itt lemaradt. A makrógombok az iCUE szoftver segítségével programozhatók és több profilban tudjuk őket elmenteni, így a programozási lehetőségek tárháza elég komoly. 

Ami extrának mondható a billentyűzetek esetében, az a csuklótámasz, főleg akkor, ha ez a tartozék gumiborítást kap. A K55 RGB PRO esetében ez adott, ami egy jó pont a gyártónak. A K55 RGB PRO ezzel szemben a csatlakoztatás lehetőségében nem prémium - de ne legyünk telhetetlenek - hisz a közvetett kapcsolatot biztosító USB port nem került elhelyezésre, igy a headset, egér csatlakoztatása továbbra is közvetlenül a számítógépbe történik. Az USB 3.0 Type A kábel borítása műanyag, ami nem olyan nagy katasztrófa, hisz sokakat zavar a vastag szövettel bevont kivitel, mely más modelleknél előfordul. Ennek ellenére az 1000 Hz-es polling rate adott. 

Ami a szoftvert illeti, ebben az esetben is az iCUE , amit teleítenünk kell, ugyanúgy, mint a gyártó összes terméke esetében, tehát itt nincs semmiféle hátrányban a K55 RGB PRO. Persze a billentyűzet nem tud annyi beállítást, mint egy prémium modell, azért elkalandozhatunk a szoftverben. A makrókat a szoftverben állíthatjuk, ugyanúgy, mint a világítást, vagy akár bizonyos billentyű kombinációkat is letilthatunk, mint az Alt+Tab, Alt+F4, vagy a Windows gomb. Utóbbiak nagyon hasznosak az eszeveszett játéknál, hisz sok esetben ezeket a kombinációkat használva online játéknál a szerver kidob bennünket. A szoftverben állíthatunk fényerőt, 125 és 1000 Hz között változtathatjuk a polling rate-et is. 

A világÍtásra érdemes kicsit bővebben kitérni, ami ebben az esetben egy 5 zónás RGB kivitel. Ezt azt jelenti, hogy kombonként nem kapunk programozható világítást, hanem függőlegesen 5 szekció felett kapjuk meg az irányítás lehetőségét. Vannak előre programozott módok, mint a jól ismert Rainbow Wave (hullámzás) , de akár saját effekteket is készíthetünk. A fények, ahogy azt már fentebb említettük, a membránoknak köszönhetően nagyon élénkek, intezívek és már már elfeledtetik velünk a gombonkénti világítás hiányát. Akinek a világítás túl erősnek bizonyulna, a szoftverben állíthatja a fényerőt, így ebben is szabadon dönthet a felhasználó, mire van igénye. 

A Corsair K55 RGB PRO egy kimondottan jól sikerült költséghatékony billentyűzet, sok olyan extrával, mely a kategóriája fölé helyezi. A gumÍrozott csuklótámasz, a makrógombok mind mind a kényelemért és a funkcionalitásért felelnek, a membrános gombok pedig kényelmesek, csendesek, játékosok számára is használhatók. Az RGB világítás sokat dob az összképen és a plusz média gombok is nagyon hasznosak. Ami az árat illeti, a megjelenés pillanatában 49,99 dolláros cédulával kell számolnunk, ami egész baráti a tudáshoz képest. Akinek az 5 RGB zóna nem szimpatikus, az a nagytesó , az XT változat beszerzésében gondolkodhat, ami az alap változattal egyidőben 69,99 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül a boltok polcaira. További információkat a gyártó oldalán olvashattok. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: