elephone-p8-mini-teszt-az-olcso-ketszemu/2017/09/04

Elephone P8 mini teszt - Az olcsó kétszemű

2017. szeptember 04. Uszkai Dávid Android

Az Elphone egy a sok feltörekvő kínai telefon márka közül amelyik szeretne minél nagyobb részt az okostelefon piacból, ezért úgy mint a felső árcímkéjű kategóriában úgy az olcsóbb telefonok között is jelen vannak. Utóbbi kategóriából mutatnánk be egyik készüléküket, az Elephone P8 minit. A telefonról röviden annyit így elöljáróban, hogy kapott egy 8 magos processzort, 4 GB RAM-ot, 64 GB tárhelyet, duál hátsó kamerát és Android 7-et. A 145 dolláros ár korrektnek mondható lássuk, hogy teljesít ez mind így egyben. Mielőtt viszont belevágnánk a részletekbe engedjétek meg, hogy köszönetet mondjak a TomTop kínai webáruháznak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a tesztkészüléket!

Kicsomagolás

A telefon egy aprócska dobozkában érkezik, nagyon minimális dizájnnal, a fehér dobozon csupán az Elephone lógója, hátul a telefon paraméterei és a cég mottója olvasható. Levéve a doboz tetejét szembe találjuk magunkat magával a telefonnal amit kiemelve jutunk hozzá a többi dobozkához, ugyanis a gyártó fogta és minden egyes tartozékot betett egy apróbb vagy épp nagyobb dobozkába és kész. Eléggé hanyag megoldás mindenesetre, de ne is rugózzunk rajta, hisz úgyse a dobozt fogjuk használni hanem a bennük rejlő dolgokat (gondolhatták ezt az Elephone-nál is). Ezekben a dobozkákban találjuk a microUSB kábelt, a töltőfejet, a kártyakiszedő tűt, valamint bekerült a dobozba még egy műanyag tok is a telefonhoz. Utóbbiért plusz pont a gyártónak. Mi, ahogy a képeken is látható egy fekete verziót kaptunk, de a telefon megvásárolható piros és kék változatban is.

.

Jobban szemügyre véve a telefont, a valóságba is nagyon jól néz ki, nem csak az interneten látható képeken, nagyon jól áll ez a fekete dizájn a telefonnak. A borítás fém hatású, viszont természetesen műanyag, kellemes kézben tartani. De lássuk mi hol található a telefonon. Hátulra került a már-már elengedhetetlen ujjlenyomatolvasó, ami méretét tekintve eléggé kicsinek tűnhet elsőre, működéséről viszont a teszt későbbi részében részletesebben is be fogok számolni. A hátlapra került továbbá a sokat reklámozott dupla kamera és az egytónusú villanó LED. A kamerák 13 és 2 megapixelesek. A telefon jobb oldalán kapott helyet a be/kikapcsoló gomb, valamint a hangerő szabályzó, a teteje üres, míg az alján találjuk a jack bemenetet, a microUSB csatlakozót és a hangszórót.

.

A képernyő fölött található a 16 megapixeles szelfi kamera, a villanó valamint a fényerőt érzékelő szenzor. Az értesítési LED valamilyen érthetetlen ok miatt kimaradt, én személy szerint hiányoltam. A telefont kézbe venni elsőre fura volt, mint a könnyű súlya miatt hisz a telefon csak 133 grammot nyom, mint az összméretét tekintve, hisz a P8 Mini "csupán" egy 5 hüvelykes kijelzőt kapott ami elsőre fura volt a már standardnak nevezhető 5,5 hüvelykes kijelzőkkel szemben. A kijelző egy FullHD felbontású SHARP kijelző, a megjelenítési minőségére nem lehet panasz. A színek szépek, a betekintési szög is jó, egyszóval meg lehetünk elégedve vele. Nyers számokban kifejezve a telefon  14.4 x 7.1 x 0.81 cm-es méretekkel bír.

.

Hardver

A hardverről már korábban egy kevés szó esett, lássuk most ezt részletesebben. A teljesítményért egy 8 magos MediaTek MT6750T processzor felel mely magonként 1,5 GHz-en képes működni, míg a grafikus megjelenítésért egy Mali-T860 MP2 gyorsító felel, 4 GB RAM-al karöltve. A készülék teljesítménye ilyen ár mellett rendben van, viszont egy-egy komolyabb applikációnál/játéknál nyugodtan számíthatunk egy kevés várakozási időre.

.

A tárhelyet tekintve 64 GB-ot kapunk, amiből kicsivel több mint 53 GB áll ténylegesen rendelkezésünkre, úgyhogy nem lehet okunk panaszra hisz ezen rengeteg minden elfér, ha esetleg mégsem akkor még mindig ott van az SD kártyás bővítési lehetőség, egészen 128 GB-ig. A kínai telefonokhoz megszokottan ez is két SIM kártyát képes egyszerre kezelni vagy egy SIM kártyát és egy microSD kártyát. A játékok közepes részletesség mellett futottak, ilyen ár mellett bőven jó ez a teljesítmény. A készülék támogatja az a/b/g/n WiFi szabványokat, támogatja az itthon is használt B20-at aminek segítségével 4G-n mobilnetezhetünk, van 4.0-ás Bluetooth is, és helymeghatározás is. Kapott még ezen felül giroszkópot, lépésszámlálót, gyorsulásmérőt valamint gravitációs szenzort is úgyhogy akár VR szemüvegekkel is használhatjuk a telefont. NFC természetesen kimaradt, az lett volna a meglepő ha van, valamiért a kínai gyártók nem nagyon szeretnek ezzel kedveskedni nekünk, ám így se lehet egy rossz szavunk se, hisz egy csomó más telefonban nem fellelhető dolgot is kaptunk.

. A telefon hangját tekintve azért bőven hagy kívánni valót maga után, nem túl hangos aminek köszönhetően nem is nagyon torzít, viszont zenehallgatásra nem ajánlott használni.

Szoftver

Az Elephone P8 mini eddig elég jól teljesített, lássuk mit kapunk szoftver terén. A telefon egy teljesen gyári Android 7.0-át kapott, semmi extra, semmi launcher, csak egy teljesen csupasz rendszer mindenféle plusz dolog nélkül. A telefonon ennek megfelelően eléggé kevés applikációt tartalmaz gyárilag, így a szükséges dolgokat nekünk kell beszereznünk a Play Áruházból, ami egyáltalán nem gond hisz megkímélnek minket egy csomó felesleges apptól amit soha nem használnánk és csak a helyet foglalnák. A szoftver remekül működött, nem találkoztunk hibákkal. Az első indítás után, rögtön frissítéssel várt a rendszer, tesztünk írásakor júliusi biztonsági csomag futott a telefonon.

.

Megkapjuk természetesen az Android 7.0-nak köszönhetően ebben a telefonban is az új beállítások menüt, amiben a legapróbb részletekig finomhangolhatjuk a telefont, az új értesítési felületet is ahol mi helyezhetjük el a csempéket és szabhatjuk testre az egészet, valamint a 7-es rendszerben először megjelent osztott képernyős módot is, ami igen hasznos tud lenni. Sajnos a kép a képben funkció csak a most bejelentett 8-as Android újítása lesz.

.

Az ujjlenyomat olvasóról pár szó erejéig már volt szó a teszt elején, most viszont itt az ideje górcső alá venni mit is tud igazából. Az ujjlenyomat olvasó egyszerre 5 mintát tud kezelni, ám a két mutató ujjunkon kívül nem sok más opciót tudok elképzelni. Megmondom őszintén nem sokat vártam el tőle, hisz nem egy kínai telefon járt már nálam és az összesnél eddig akadtak problémák, hol kisebbek, hol nagyobbak és azok a telefonok többe is kerültek mint a P8 Mini. Ezzel szemben kellemes csalódás ért miután beállítottam, hisz 10-ből minimum 9-szer (de inkább 10-szer) sikerült feloldani mindenféle gond nélkül a telefont. A titok valahol az aprócska ujjlenyomatolvasóban lehet, mivel kisebb mint az eddig tesztelt telefonok, ezért nehezebb is félre nyomni így könnyebben felismeri az ujjunkat. Óriási pluszpont ezért az Elephone-nak, szép munka!

.

Kamera

El is érkeztünk a telefon egyik fő funkciójának kikiáltott dupla kamerájához. Az Elephone P8 Mini összesen 3 kamerát kapott, kettőt hátul amely közül az egyik 13 MP-es, a másik 2 MP-es, míg elől egyet ami 16 MP-es. A duál kamera fő funkciója, hogy a második kamera felel a mélységérzékelésért aminek köszönhetően a fókuszban lévő tárgy éles, míg a háttér homályos lesz. Viszont hamar kiderült, hogy itt valami azért nem teljesen okés a dologgal kapcsolatban. Ez a mi esetünkben valahogy úgy működik, hogy a másodlagos kamera inkább csak a fényt figyeli és valójában csak szoftveres úton egy kör alak mentén elhomályosítja a képet ami azért nem teljesen normális dolog, hisz nem így kéne ennek működnie. Ennek ellenére viszont ezzel a funkcióval is lehet jó közeli képeket csinálni csupán jól el kell találni, hogy mikor érdemes és mikor kell hanyagolni a funkciót mert semmi értelme és csak elrontja a képet. Normál módban viszont igencsak szerethető képeket lehet a hátsó kamerával lőni a színek jók és az élesség is rendben van.
 .
A szelfi kamera is elég jól használható valamint kapunk elől is egy villanót a jobb képek érdekében.
Videót HD-ban vagy Full HD-ban rögzíthetünk, 3GP formátumba ami egy kicsit a régi időket idézi, minőségét tekintve azért nem dobunk egy hátast tőle, de azért ezekről is láthattok egy-egy példát alább:
 .
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-uzz0p3J6kE&feature=youtu.be[/youtube]
 .
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7W-ogrTXzsU&feature=youtu.be[/youtube]
.
Az Elephone P8 mini szerencséjére vagy szerencsétlenségére (ezt mindenki döntse el maga) a Vernee legújabb szászlóshajója is nálunk járt a teszt készültekor, így a képeket és a videókat összetudjátok hasonlítani a Mars Pro-val is, melynek tesztjét IDE kattintva érhetitek el.
 .
Akkumulátor
 .
Az akkumulátor 2680 mAh-es, ami az átlagnak felel meg, átlagos használat mellett 1 napot simán kibír a készülék így az este bedugom, reggel kiveszem életmód a domináló. Intenzív játékkal azért pár óra alatt le lehet meríteni a telefont úgyhogy erre mindenképp érdemes odafigyelni, ha nagy játékba kezdünk és nincs épp a közelben töltő. A hozzá kapott töltő 1,5A-es amivel kb. másfél óra alatt tudjuk teljesen felölteni a telefont.
.
 .
Összegzés
 .
Az Elephone P8 Mini-ben egy remek telefont ismerhettünk meg, ami kis méretével, jó kamerájával (ha elfelejtjük ezt a duál kamerás mesét), jó hardverével és a legfontosabb alacsony árával próbálja meg a vásárlót meggyőzni arról, hogy igen ezt a telefont igenis érdemes megvenni. Sajnos vannak kisebb hiányosságok mint pl. a gyengécske hangszóró, hiányzó értesítési LED, kicsit bugyuta duál kamera ám ezeken ha ezeken túltesszük magunkat egy nagyon jól használható mobilt kapunk így nem is kérdés, hogy megkapja tőlünk a "Tetszett" értékelést. A telefont a TomTop kínai webáruházból, most 145.99 dollárért megvásárolható ami 37.000 Ft-nak felel meg IDE vagy a lenti képekre kattintva.
.
.
.

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: