emtec-power-connect-u600-teszt/2015/09/29

EMTEC Power Connect U600 – teszt

2015. szeptember 29. Teszt delmaster Telefon

A Conflex.hu eljuttatta hozzánk az EMTEC azon új termékét, mely tartalék akkumulátor az okostelefon / tablet számára (ismerheted így is: vésztöltő), WiFi adatmegosztó és nem utolsó sorban kártyaolvasó, valamint WiFi modem is egyben. Hogy mi is ez az eszköz pontosan és mire való; kiderül a cikkünkből!

EMTEC POWER CONNECT U600

.

DSC_3169 DSC_3171 DSC_3170

.

Fényes nyomtatású papírdobozban található a termék, melyen a legfontosabb jellemzők olvashatók különböző nyelven (magyarul sajnos nem), továbbá a kompatibilitásról egy képet is láthatunk a hátoldalon. A csomagból kivéve megpillanthatjuk az akkumulátort, mely bliszterben kapott helyet; emellett még egy védőfóliával is ellátták a por- és szennyeződés meggátolása érdekében. A dobozban találunk még egy microUSB kábelt, valamint egy többnyelvű használati útmutatót, melyet a mi esetünkben angolul kell értelmeznünk.

DSC_3187

Az akkumulátort kék színe és ovális, fényes műanyagból készült borítása jellemzi. Szemből tartva alig nagyobb egy benzines öngyújtónál, viszont szélesebb valamivel. A gyártó logója a jobb alsó sarokba került, míg balra három állapotjelző LED-et fedezhetünk fel. Ezek balról jobbra a következők: Internet elérés (zöld), WiFi (kék), Akku állapot (zöld). A burkolat hátoldalán a termék címkéje található, amin a WiFi hálózat SSID-je is szerepel (erről bővebben később).

.

DSC_3188 DSC_3189

.

A felső, ovális élen egy világosabb kék színű, gumiborítást láthatunk, amit felhajtva egy LAN (RJ-45) portot találunk WAN felirattal. Az ellenkező oldalon is van egy hasonló gumis rész: ez alatt az USB2.0 csatlakozó rejtőzik. Mellette balra az egyetlen nyomógombot találjuk, melyen az eszközt bekapcsolhatjuk, illetve válthatjuk vele a különböző módokat.

.

DSC_3190 DSC_3191 DSC_3192
DSC_3195 DSC_3193 DSC_3194

.

Az oldalsó élen lévő gumiborítás alatt balra egy RESET gombot találunk, míg jobbra egy microSD kártyaolvasót és microUSB portot.

DSC_3225

Az U600 eszköz 5200mAh kapacitású, beépített Líthium akkumulátorral rendelkezik, melyet az első használat előtt fel kell tölteni. A mellékelt kábel microUSB végét kell az oldalsó élhez csatlakoztatni, majd az USB végét pedig számítógéphez vagy egy AC adapterhez. Ez a folyamat nagyjából 5 órát vesz igénybe, amennyiben teljesen „üres” az akku.

DSC_3198

Eszközünk használatra kész, így máris igénybe vehetjük. A gomb rövid megnyomásával felvillan a zöld LED, mely az akku készenléti állapotát jelzi. Megszokott már, hogy a töltöttségi jelző több LED-ből áll és a megfelelő szint elérésekor a fények száma csökken; ebből következtethetünk az akku tényleges töltöttségére. Az U600 esetében nem töltöttségi jelző van, csupán azt az információt közli velünk, hogy az akku menetkész-e vagy sem. Amennyiben gyenge már és töltésre szorul: a zöld LED villogni kezd. Amíg a zöld fény világít, addig aktiválja saját USB2.0 portját; így ha rácsatlakozunk – a mellékelt kábellel – az okostelefonra, akkor elindul a töltési folyamat, vagyis a vésztöltő működésbe lép. Az újbóli rövid gombnyomásra az U600 kikapcsol és a töltési funkció megáll.

DSC_3205

A nyomógombot hosszan megnyomva a második, kék színű állapotjelző LED kezd el először villogni, majd világítani. Ez jelzi, hogy a WiFi aktív és kapcsolódásra készen áll. Okostelefonnal megkeressük az elérhető WiFi-hálózatokat és az „PowerConnect-6356” nevűre SSID-re felcsatlakozunk. Jelszónak, az alapbeállítás "EMTEC4567" kódot használjuk, amit a belépés után szabadon megváltoztathatunk. Amennyiben kiírja telefonunk, hogy csatlakoztatva, abban az esetben nincs más teendőnk, mint felmenni a Google Play webáruházba és az EMTEC Connect nevű alkalmazást letölteni. Ez az applikáció megkönnyíti a dolgunkat a fájlmegosztás során.

.

DSC_3208 DSC_3210 DSC_3211

.

Helyezzünk microSD memóriakártyát és egy pendrive-ot is a megfelelő portokba. Ezt követően indítsuk el a lenti szoftvert vagy ennek hiányában írjuk be a telefon böngészőjébe a 10.10.10.256 IP-t, amire előjön az U600 admin felülete, majd a program által is biztosított funkciók mindegyike.

.

DSC_3213 DSC_3214 DSC_3217

.

Lehetőség van az EMTEC Cloud (WiFi hálózaton) megosztott fájlok kezelésére, valamint az okostelefon adatainak olvasására is. Egyszerre 5 készülék csatlakozhat fel az U600 saját WiFi hálózatára és olvashatja akár ugyanazon fájlokat minden adatütközet nélkül. Az EMTEC Connect app Settings menüpontja alatt kiválaszthatunk egy olyan WiFi-hálózatot is, mely az internetelérést tartalmazza, így az U600, a másik WiFi-pontról „klónozza” az internetet, így a csatlakoztatott 5 készülék mindegyikének internetet is biztosít. Ez azért is lényeges, mert sok esetben a web is nélkülözhetetlen, így nem kell a WiFi-hálózatok között folyamatosan váltani; az U600 hotspotjáról elérhető minden egyszerűen.

DSC_3204

A fenti funkciót használva megpillanthatjuk a harmadik zöld LED jelzést is az eszközön, így az összes állapotjelző aktív lesz. Ugyancsak ezzel a funkcióval érhetjük el a WiFi repeater szolgáltatást (meglévő WiFi internet felerősítés). Gyakorlati példával ezt úgy tudnám prezentálni, hogy pl. a családi ház északi részén található modem WiFi jele a konyhában már csak egy "vonás". Azt szeretnénk, hogy a délre lévő garázs előtt is legyen jel, akkor nincs más teendő, mint az U600-at a még jó vételi helyre állítani, majd a garázsból az U600 WiFi-jére felcsatlakozni. Ezzel gyakorlatilag a hatótávolságot növeljük meg.

DSC_3227

Jó hír a taxisok számára, akik szeretnének kedveskedni az utasoknak egy kis extra ingyen WiFi szolgáltatással. A SIM-kártyás USB modemet az U600-ba kell csatlakoztatni és a meglévő internetet az U600 vezeték nélkül biztosítja. De nem kell ennyire messze menni a gondolatban, hiszen nagyon sok háztartásban nincs még router, így az csak egy számítógépet képes kiszolgálni hálózattal. Az U600 ebben is segítséget nyújt, ugyanis nincs más teendőnk, mint a szolgáltató által adott modem WAN portjából egy UTP kábellel az U600 WAN portjába kell csatlakozni, ekkor biztosítjuk az eszköz számára az internet-hozzáférést. Ő pedig viszonzásul átalakítja vezeték nélküli internetre, így az egész lakásban tudunk WiFi-ről internetezni.

ÖSSZEGZÉS

Az U600 egy olyan professzionális eszköz, ami nem csak megkönnyíti a mindennapjainkat, de szükség esetén a lemerült mobiltelefonunkat is teljesen feltölti menet közben. Utazás során mindenki járt már úgy, hogy a fényképezőben lévő fényképet meg szerette volna osztani a közösségi oldalán; ehhez viszont arra volt szükség, hogy a fényképezőből a fotót valahogyan kinyerje. De nyaralásra nem mindenki viszi el laptopját vagy kártyaolvasóját, amihez szintén valamely számítógépes eszköz szükséges. Az U600 vezeték nélkül megosztja a memóriakártyán található fotót, videót vagy egyéb dokumentumot, amit azonnal az okostelefonnal tölthetünk is fel oldalunkra. Nem kell többé a notebook-ot is cipelnünk a kirándulásra.

DSC_3202

A tehetősebbek autójában már megtalálható a fejtámla monitor, ami az utazáskor a gyerekek figyelmét köti le. Gondoljunk bele, hogy nem kell többet a mesék rátöltésével foglalkoznunk; elég pár kattintás és a fájlmegosztás funkcióval olyan videót tehetünk a monitor képére, amit szeretnénk. Akár ugyanazt a videót is nézheti a gyerek két különböző időbeosztással, azonos időben, így máris időt spóroltunk meg, hiszen nem kell mindegyik monitort egyesével beállítanunk. Az EMTEC Power Connect U600 a Conflex.hu oldalán vásárolható meg 15.237 Ft-os áron!

Köszönjük a Conflex Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

conflex

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: