flashstor-6-teszt-nvme-ssd-ket-tamogato-nas-az-asustor-muhelyebol

FLASHSTOR 6 teszt - NVMe SSD-ket támogató NAS az ASUSTOR műhelyéből

2023. szeptember 30. Kocsis Bence Hálózat / Hardver

Az SSD-k árának folyamatos zuhanása eljutott arra a szintre, hogy a HDD-k lassan már teljes mértékben kiváthatók, még a nagy tárkapacitást igénylő eszközökben is, így már nem csak rendszer, vagy alkalmazások futtatására, hanem adattárolásra is költséghatékonyan használhatók. Ez a hálózati adattárolók (NAS-ok) felszereltségére is kihat, hisz egyre gyakrabban érkeznek olyan eszközök, melyek már nem HDD kompatibilisek, csupán M.2 foglalattal rendelkeznek. Ez jótékony hatással van az eszközök fogyasztására, valamint az olvasási és írási sebességre is, ráadásul az M.2 foglalattal szerelt hálózati adattárolók sokkal kompaktabbak, mint HDD kompatibilis társaik. 

Az Asustor két új terméke ebben a szellemben készült, az Flashstor 12 Pro és Flashstor 6 12, valamint 6 NVMe SSD-t képes fogadni, ezáltal óriási tárhelykapacitással rendelkező, nagy sebességű hálózati eszközökről beszélhetünk. Az Asustor új termékei közül a Flashstor 6 NAS vendégeskedett nálunk, melyet ezúton is szeretnénk megközönni a 360PRSolution-nek.

A Flashstor 6 külsőre szakított a hagyományos dizájnnal, hisz a helytakarékos NVMe SSD-k jóvoltából a gyártó olyan megjelenést adott a NAS-nak, amilyent csak akart. Ennek eredményeképp a Flashstor 6 (és Flashstor 12 Pro is) a PlayStation 4 külsejére hajaz, egy kompaktabb házba tömörítve. 

Az elülső rész főképp dizájn elemekkel lett díszítve, mindössze egyetlen USB 3.2 Gen 2 portot találunk rajta. A többi USB port, LAN port, S/PDIF optikai kimenet és HDMI port a hátoldalon található. 

A tárolórekeszhet az alsó részen 4 csavar eltávolításával tudunk hozzáférni, hogy felfedjük az M.2 NVMe slotokat. Ezekből a bővítőhelyekből összesen 6 darabot találunk, melyekből a NAS indításához legalább egy NVMe merevlemezre szükségünk van. A NAS tesztelése során 5 darab 512 GB kapaitású APACER M.2 2280 NVMe SSD-t használtunk. Fontos megjegyezni, hogy a bővítőhelyeket kizárólag 2280-as formátumú adattárolókhoz készítették, a 2230-as formátum nem támogatott. 

Az SSD-k csavarmentesen rögzíthetők, mindössze egy pecek gondoskodik az adattárolók fixen tartásáról. 

A belső a túlodalon folytatódik, bár a megbontással nem próbálkoztunk. Itt a burkolat alatt egy Intel Celeron N5105 processzor kapott helyet, mely mellett a két SoDIMM memória foglalat egyikébe 4 GB DDR4-2933 memória került. A NAS 16 GB-ig engedélyezi a bővítést, de a 2 csatornás mód nem támogatott. 

 Az Asustor Flashstor kettős 2,5 GbE LAN porttal rendelkezik, Ezek a portok autómatiikusan 1 GbE-re csökkennek, ha a hálózati infrastruktúra nem támogatja ezt a sebességet. Mindazonáltal az otthoni felhasználók számára a 2,5 GbE jelentős előrelépést jelent a gigabites Ethernet-hez képest. Ráadásul támogatja a többcsatornás SMB-t is, így a portok adatforgalmát akár össze is lehet vonni az 5 Gbps sávszélesség eléréséhez. A NAS-ra az USB portokat kihasználva használható számítógépként. Monitor - vagy TV - csatlakoztatása a HDMI porton keresztül, így egér és billentyűzet csatlakoztatása után irodai alkalmazások, vagy webalapú irodai eszközök használatára is tökéletesen alkalmas. Használható nyomtatók és más, alacsony sávszélességet igénylő perifériák csatlakoztatására is, melyeket hálózaton keresztük szerenénk elérni. Az NAS rendelkezik grafikus interfésszel a HDMI maradéktalan kihasználáshoz, mely lehetővé teszi a kapcsolódást streaming szolgáltatásokhoz, vagy webes felületre mutató hivatkozásokhoz. Azok számára, akik a NAS-t médiaszerverként szeretnék használni, az S/PDIF optikai kimenet hasznos funkció, hisz a NAS-t közvetlenül Dolby hangrenndszerre csatlakoztathatjuk. 

Üzembe helyezés és bekapcsolás után az ADM 4.2 operációs rendszerrel karöltve fogad bennünket, melyen az Asustor vezérlőközpontbsn barangolhatunk. Számos előre telepített alkalmazás érhető el. 

Az Access Control menü alatt a felhasználókat, felhasználói csaportokat kezelhetjük, jogosultságok és hozzáférések tekintetében.  Meghajtó partíciókat és hálózati megosztásokat rendelhetünk felhasználókhoz, vagy felhasználói csoportokhoz. Ez nagyban segít bizonyos biztonsági és kisegítő lehetőségek koosztásában. Maradhatunk a rendszergazdai fióknál, de akár hozhatunk is látre felhasználót rendszergazdai jogokkal. 

Az Activity monitor lényegében arra való, hogy megfigyeljük, mi történik a NAS-on belül. Mennyire van terhelve a CPU, milyen aktivitású a hálózat, vagy akár a futtatott programok listáját is megnézhetjük. 

Az App Central-ba belépve további funkciók világa bontakozik ki. Elmúlt az az idő, amikor a NAS egységek kizárólag alapvető fájlszerverként szolgáltak. Manapság már lehetőség van alkalmazásokat közvetlenül a NAS-ra telepíteni. A Flashstor 6 előre van telepítve PHP-vel és Apache-al, ugyanakkor lehetőség van MySQL használatára. Az ASUSTOR nem engedi el a kezünket, ha az App Center-ről van szó, folyamatosan frissíti azokat, hogy minden naprakész és biztonságos maradjon. 

A biztonsági mentés és visszaálítás menüben számos boztonsági mentési lehetőség áll rendelkezésre a tartalmak , vagy akár a firmware beállítások mentéséhez. Menthetünk FTP-n keresztül, USB meghajtóra, egyik belső adattárolóról a másikra, ráadásul SMB kompatibilis NAS-ok között is történhet a biztonsági mentés. 

A File Explorer gyorsan hozzáférhetünk és módosíthatunk NAS-on tárolt fájlokat. Könnyedén hozzáférhetünk a partíciókhoz, beállíthatjuk azt is, mi történjen bizonyos fájlformátumokkal. Beállíthatjuk például, hogy az MKV formátumú tartalmakat, milyen lejátszóval szeretnénk megtekinteni. 

A Web Center menü alatt a webes szolgáltatások engedélyezésével, letiltásával kapcsolatos beállításokba nyúlhatunk bele. 

Elérhető az Apache webszerver is , melyet akár SSL-el is biztonságosabbá tehetünk. Jó látni, hogy az ADM firmware támogatja a PHP gyorsítótárazást, ami nagymértékbenn felgyorsítja a PHP fájlokat és menntesíti az I/O terhet a tárolóegységekről, a 32 MB több, mint elegendő.  A beállításokban rengeteg funkciót találunk. Belenyúlhatunk az energiafogyasztásba (ütemezés inaktivitás esetén alvó módba, stb.), de még a NAS burkolatán elhelyezett LED-ek fényerejét is állíthatjuk, ami ozzhoni környezetben nagy-nagy felüdülést jelent. Az ADM Defender alatt lehetőségünk van arra, hogy megszabjuk, mely IP-k, IP-tartományok férhessenek hozzá a NAS egységhez, melyeket blokkolja autómatikusan, ha túl sok bejelentkezés történik. Az ASUSTOR támogatja a Let's Encrypt HTTPS titkosítási kulcsot, ingyenes SSL tanúsívánnyal kiegészítve. 

Az Extrenal Devices menü alatt megnézhetjük a csatlakoztatott eszközöket, melyek lehetnek külső merevlemezek, nyomtatók, csatlakoztathatunk Wi-Fi és Bluetooth adaptert is.

Ami a teljesítményt illeti, a csatlakoztatható NVMe SSD-k segítségével 2-3 GB/s felett is járhatnánk... de ezt nagyban korlátozza a kettős 2,5 GbE LAN port, így az olvasási / írási sebesség maximumánál a LAN port a szűk keresztmetszet, ha nem a NAS-on tárolt adatokkal dolgozunk. Már említettük, hogy a gigabites Ethernet esetén nagyjából 100 MB/s a maximális sávszélesség. 

Ez a sávszélesség a 2,5 GbE esetében 250 - 270  MB/s, míg 5 GbE (többcsatornás SMB kell hozzá) esetén 580 - 590 MB/s is lehet. Azt gondolom A Flashstor 6 számára az Intel N5105 CPU bőven megfelelő a PCIe kezelés szemontjából, ugyanis a 8 PCIe Gen3 sáv el tudja az SSD-kez és a két 2,5 GbE portot. A Flashstor 12 esetében ez a helyzet már problémásabb, hisz az a NAS is ugyanerre a hardverre épül. Az SoC mindössze 10W-os fogyasztással rendelkezik, amire még rájön a LAN portok és merevlemezek energiaigénye, de alapvetően nem beszélhetünk nagy számokról, 22 W maximális értéket mértünk.

A Flashstor 6 játékkonzolra emlékeztető, stílusos fekete dizájnnal rendelkezik. A lenyűgöző, szinte korlátlan tárolópotenciállal felvértezhető NAS 2,5 és 5 Gbps-es sebességet biztosít hálózaton belül, NAS-on belüli folyamatoknál pedig csak a tároló elméleti írási/olvasási sebessége szab határt. A ház nagyon kompakt, ennek ellenére a ventilátor könnyedén lehűti a komponenseket, még több adattároló esetén is. Emellé pedig egy nagyon csendes eszközt kapunk. Az ADM operációs rendszer kimondottan felhasználóbarát, az előre telepített alkalmazásokkal szinte bármire képes a Flashstor 6, ha mégis úgy gondolnánk, hogy nem, akkor az APP Centerben biztosan lesz megoldás.  

Ami az árazást illeti, merevlemezek nélkül nagyjából 230.000 forint környékén szerzhetjük be, ami a konkurensek megoldásaihoz képest egy kimondottan barátságos ár. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: