genesis-pallad-550-teszt-mindennek-megvan-a-helye

Genesis Pallad 550 teszt – mindennek megvan a helye

2021. május 08. Henits Balázs Perifériák / Hardver

A Genesis azon márkák egyike, mely szinte minden periféria-vásárlás alkalmával felbukkan a képernyőn: ha billentyűzetet szeretnél venni, ott vannak, ha egeret szintén, de legyen szó hangszóróról, fejhallgatóról, mikrofonról, gamer székről, vagy hátizsákról, a lengyel cégre minden téren számíthatsz. Tesztünk ezúttal utóbbira, vagyis a hátizsákokra fókuszál, azon belül is a Pallad 550-es modellre, a lehetőséget pedig ezúton is szeretnénk megköszönni a márka magyar képviseletének! A fórumokat olvasva rengetegen felteszik a kérdést, mi értelme egyáltalán e termékcsoportnak, és bevallom őszintén, én is kételkedtem bennük egészen addig, míg ki nem próbáltam egyet. Az árakat tekintve bizonyára a notebook-tulajdonosok nagy része továbbra is a szimpla kézitáskákat részesíti majd előnyben, azonban aki tesztünket olvassa, nem biztos, hogy a továbbiakban is elretten ettől a 26 ezer forinttól!


A gyártó online boltjában 4 változatot találunk, a legolcsóbb Pallad 400-astól a 450-en és 500-on keresztül egészen alanyunkig, az 550-esig. a színvilág szinte mindegyiknél egységesen a már megszokott piros-feketében kimerül, a 450-es az egyedüli kivétel ez alól, mely terepmintás változatban érhető el. A Pallad 550 birtokolja mind közül a talán legtipikusabb hátizsák-formát, és méretét tekintve is ő a legnagyobb. 17,3 hüvelykig képes befogadni notebookokat, de a 10kg-os terhelhetőségi határ ennyiben persze nem merül ki.

Kezdjük talán az anyaghasználattal, mely esetünkben teljes mértékben poliészter, ami nem csak vastag és tartós, de vízálló is. Ennek ellenére természetesen nem javasolnám a benne lévő tartalommal való fürdést, de ha elkap egy kisebb eső útközben, aggodalomra semmi ok! Igen, e tulajdonságok ára a keménység, de a habbetéteknek köszönhetően viselése rendkívül kényelmes, a több hevedernek köszönhetően pedig teljes mértékben testünkre igazíthatjuk a hátizsákot. A méhsejtes szerkezetű hab egyébként az ún. Air Cell, mely nem csak anyaga által, de elhelyezését tekintve is biztosítja a megfelelő légáramlást nem csak a lapockák környékén, de a vállpántok egészén is. És ha már vállpántok, megjegyezném, hogy mellkaspántot is kapunk a Pallad 550-re, mely még tovább növeli a komfortérzetet. A termék tetején elhelyezett fogantyú szintén rendkívül erős, az egyetlen, amit hiányolok róla, azok az alsó részen elhelyezendő gumilábak.


A kivitelezéssel tehát nincs gond, a varrások minősége rendkívüli, a felhasznált anyag pedig hosszas tartósságot eredményez. Térjünk rá a funkcionalitásra! Említettem már, hogy 17,3 hüvelykig képes befogadni notebookot a hátizsák, de ezen kívül pakolhatunk még bele dögivel… A Pallad 550 oldalanként két kisebb zsebbel van ellátva, ezeket napszemüveg és mobiltelefon-tárolóként jelölte meg a gyártó, de egynagyjából 6 hüvelykes telefont méretéig bármi elfér bennük. A két alsó tasak két további, kívül elhelyezett, rugalmas pakkot kapott. Tovább haladva az elülső profilra, egy mindkét oldalról hozzáférhető rekeszt kapunk. Ezután jön a két főkamra: a nagyobbikba rakhatjuk a notebookot egy tépőzárral elválasztott külön részbe, de ezen kívül is van még 2 kalitka benne, ahol a billentyűzet és más, több helyet foglaló komponens helyezhető el. A kisebbik a hátizsák talán leggazdagabb rekesze, itt külön zseb van egérnek, powerbanknek, tollaknak, kulcsoknak, egérpadnak, és még vagy egy raklapnyi cuccnak… Külön kiemelném, hogy a hordozható akksihoz egy gumis nyíláson keresztül külön kábelt is fűzhetünk a telefonos zsebtől.


A kialakítás tehát igen sokrétű, rengeteg mindenre gondolt a gyártó, az egyetlen problémám talán a notebookon takaró szivacsos zseb mérete, ez nem fedi le teljes egészében a gépet, így az esetlegesen közvetlenül érintkezhet a billentyűzettel. Ettől eltekintve bennem kiemelkedően jó benyomást keltett a Pallad 550-es funkcionalitás és strapabíróság szempontjából is. A szivacs betéteknek köszönhetően hiába nagy és nehéz a szállítmány, rendkívül kényelmes a viselése és stabil a tartása. Számos zseb és kamra áll rendelkezésünkre, rengeteg dolgot csomagolhatunk külön rekeszekbe, az ezeken feltüntetett rajzoknak köszönhetően pedig tudjuk, mit hol kell keresnünk.


Bár a gyártó fő célja e termék megalkotásakor a notebookok hordozása volt, a srácoknak egy rendkívül sokszínű terméket sikerült létrehozniuk, mely gyakorlatilag minden helyzetben kiválóan fog teljesíteni. Ahogy már említettem, bár hibái is vannak, hiszen a cipzárak érdekes módon nem kaptak külön vízálló burkot (bár ez csak a pszichés biztonságot növelné), a gumilábakat is hiányolom, és a fő rekesz notebook és billentyűzet-szeparációja közti fal is lehetne magasabb. Ezek sem változtatnak azonban a tényen, hogy mintegy 26 ezer forintért egy remek hátizsákot kapunk, melyet nem csak a gyártó, de én is tiszta szívből tudok ajánlani.

Írta: Henits Balázs