ilyen-volt-a-playit-budapest

Ilyen volt a PlayIT Budapest

2018. június 06. Bordás Dávid Rendezvények

2018. június 2-án megrendezésre került sokadik alkalommal a PlayIT budapesti kiadása, ami most is nagy méreteket öltött és a jelenlévő tömeg alapján a népszerűsége is töretlen.

A már-már megszokott budapesti helyén volt idén is a PlayIT, vagyis a Hungexpó két csarnokát töltötte meg a kiállítás. A bejutás nagyon pörgősen haladt és egyesek számára már 9-kor megkezdődhetett a móka, ugyanis most is egy órával hamarabb bemehettek a VIP-jeggyel rendelkező látogatók. Belépve a kiállításra a szélrózsa minden irányában találhatott magának programot az ember fia, illetve lánya. A főbejáratnál volt azonnal a Mozdulj Gamer zóna, ahol a falmászás volt a legnépszerűbb és egyben a legnehezebb kihívás is. A másik nagy érdeklődést keltő szabadtéri program pedig a lasertag volt, ami hozott néhány érdekes összecsapást.

A főfolyosón végigsétálva nem csak a büféknél sorban álló tömegeket lehetett kerülgetni, de érdekesebbnél érdekesebb, menőbbnél menőbb és szebbnél szebb cosplayerekbe is botolhatott egy ártatlan nézelődő. Egymást érték a fotók a különféle fantasy lényekkel, rohamosztagosokkal, szuperhősökkel vagy akár egy-egy különleges kommandós tag is ránk szegezhette fegyverét. Persze őket a csarnokokban is megtalálhattuk a fő érdekességekkel egyetemben.

Számtalan kisebb nagyobb stand volt, amiknél izgalmasabbnál izgalmasabb dolgokat lehetett megnézni vagy kipróbálni. PUBG-zni lehetett egymás ellen akár neves streamerek ellen is, akik még közvetítették is helyszíni ténykedésüket. Az Xbox One X zónában is a PUBG volt az uralkodó játék, de kanapén játszani sokkal kényelmesebbnek tűnt, mint monitor előtt görnyedve. A másik tábor sem maradhatott ki, ugyanis a Fortnite népszerűségét is meglovagolták a szervezők, hosszú sorok álltak sorba egy próbakörért. De a leghosszabb sor egyértelműen a VR játékoknál voltak. Mind a Playstation VR, mind a különféle PC-s VR eszközök körül óriási volt az érdeklődés.

Kicsit zártkörűbb szórakozásra adott lehetőséget a PlayIT+ zóna, ami a 16 éven felüli gamereknek szólt igazán. Különböző gamer bárok jelentek meg itt és felnőttesebb játékok képviseltették magukat. A legérdekesebb a társasjáték nappali volt, aminek a végében egy kisebb színpadon fordultak meg a szabad szájúbb youtube-osaink, vicces vagy komolyabb beszélgetésekben.  A gamerkedésből kimozdulóknak is volt egy szép nagy zóna, ahol a gördeszkás bemutató a mozgást, a cosplayer sarok a csinos ruhákat, az Alkimista Labor és a Kóbor Trekkerek pedig az ilyen csinos ruhák elkészítését képviselték.

Egy ilyen eseményen a versenyek sem maradhatnak el. Volt itt FIFA, League of Legends, Overwatch, CoD WWII és Rainbow Six Siege is. Profi csapatok és amatőrök is megmérettették magukat a versenyekben és összemérhették tudásukat. Személy szerint én a Rainbow Six 5v5 versenyen részt is vettem, így az volt számomra a legizgalmasabb, főleg, hogy csapatunk a játék cosplayer csapatával küzdött meg.

A legnagyobb tömegeket persze a nagy színpad vonzott. GoodLike vezetésével a magyar YouTube világ gamer krémje vonult fel, mindenféle érdekes és vicces vetélkedők vagy könnyed beszélgetős műsorok keretében. Néhány szerencsés néző még a saját tudását is megmutathatta a youtube-reink ellen. Akik még közelebb szerettek volna kerülni kedvenceikhez, a dedikáló zóna hosszú soraiban várhattak a nagy találkozásra.

A kiállítók rengeteg játékot a helyszínre hoztak, így mindenki talált magának olyat, amit kipróbálhatott. Ami biztos, hogy rengetegen voltak az eseményen és ezt jó volt látni, hogy a magyar geek közösség milyen méreteket ölt. Kicsik és nagyok megtalálhatták azt, amiért érdemes volt belépni a showra és akár rengeteg relikviával is távozhattak. De a szervezők nem sokat fognak pihenni, mert június 10-én vár titeket a szegedi kiadása a PlayIT shownak.

Személy szerint én nagyon jól éreztem magam a PlayIT show legutóbbi Budapesten rendezett eseményén. A programok jók voltak, a kiállított dolgok szintén, és a szervezés is egész jó volt a versenyeken. Így nagy köszönettel tartozom azoknak, akik lehetővé tették, hogy meglátogassam az eseményt. A közelgő eseményekről pedig errefelé tudhattok meg többet.

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: