jabra-elite-sport-teszt/2017/05/01

Jabra Elite Sport teszt

2017. május 01. Uszkai Dávid Android

A fülhallgatók igen fontos szerepet játszanak midennapjainkban, szinte mindannyian használunk valamilyen fajtát legyen az vezetékes vagy vezeték nélküli. Az utóbbi időben egyre inkább az utóbbiak kezdenek elterjedni és azon belül is megkülönböztethetünk olyat ami azért rendelkezik vezetékkel és olyat amit csak „true wireless” –el szoktunk jellemezni ami annyit takar, hogy tényleg nincs semmilyen fajta kábel, csak maga a fülhallgató. Egy ilyen terméket szeretnénk ezúttal is bemutatni mégpedig a Jabra egyik zászlóshajóját, a Jabra Elite Sport-ot. A dán Jabra termékeiről már olvashattatok korábban oldalunkon, akkor a Halo Smart-ot mutattuk be, ezúttal is nekik köszönhetjük a lehetőséget.

Mi van a dobozban?

A nem túl méretes doboz a szokásos Jabra dizájnt kapta, nagyon elegáns, minden fontos információt és specifikációt megtalálunk rajta. A dobozt kinyitva rögtön a két fülhallgatóval és a töltő/tartó dobozkával találjuk szembe magunkat. Ezek alatt találjuk a személyre szabáshoz szükséges szilikon és memóriahabos füldugókat mindegyikből 3-3 méretet találunk, két fajta „EarWing”  fültámaszt, az USB töltőkábelt, a használati utasítást és a garanciával kapcsolatos papírokat.

IMG_20170501_134939 IMG_20170501_134949
IMG_20170501_135000 IMG_20170501_135007

Dizájn

A Jabra Elite Sport egy nagyon elegáns, sportos dizájnt kapott, az egész fekete, minimális  jellemzi. A maximális élmény eléréséhez mindenekelőtt meg kell találnunk a fülméretünkhöz legjobban passzoló, legkényelmesebb füldugó-fültámasz párost. Ha megtaláltuk az ideális választást nem okoz semmiféle gondot a fülhallgató viselése, nem kell attól tartanunk, hogy egy óvatlan pillanatban kiesik a fülünkből akár szaladás közben se. Persze a fent említett minimális méret ellenére is valamennyire kilóg a fülünkből ám ez tényleg minimális és így is elképesztő mérnöki munkára vall, hogy ennyi mindent bele tudtak tenni egy ilyen kis eszközbe. Talán ez az évek folyamán még inkább csökkenni fog a technológia fejlődésével.

IMG_20170501_135342 IMG_20170501_135508
IMG_20170501_140305 IMG_20170501_140221

A fülhallgató IP67-es minősítéssel rendelkezik mely azt jelenti, hogy por álló és a vizet is jól bírja 1 méteres mélységig egészen 30 percig. Találunk a fülhallgatóban továbbá egy pulzusmérőt is, melyet a telefonos applikáció segítségével használhatunk, de erről egy kicsit később még lesz részletesebben szó. Viselése hosszabb ideig is nagyon kényelmes, egyáltalán nem érezzük úgy, hogy ki kéne vegyük mert már annyira sérti a fülünket. Ennek persze elengedhetetlen feltétele, hogy kiválaszuk a nekünk legjobban megfelelő már fentebb említett füldugót.

Csatlakozás

A csatlakozás a Bluetooth technológia segítségével történik, annak is a 4.1-es változatával. A csatlakozás nagyon egyszerű, elég csak bekapcsolnunk a fülhallgatót első használatkor és máris rácsatlakozhatunk Android/iOS/Windows eszközünkkel.  Sajnos a Windows 10-es laptopunk ismeretlen eszközként látta csak a fülhallgatót így nem sikerült működésre bírnunk csak telefonon/táblagépen. Első csatlakozás után viszont már bekapcsolnunk se kell a fülhallgatót, hisz a tartó dobozkából kivéve automatikusan csatlakozik telefonunkhoz amennyiben a Bluetooth funkció be van kapcsolva. A Jabra Sport Life applikáció viszont kizárólag Android-ra és iOS-re tölthető el. A kapcsolat és a minőség nagyon jó, nem akad a hang továbbítás, nincsenek csúszások, ugrások. Az egyik legérdekesebb funkciója továbbá a HearThrough mód mely a fülhallgató mikrofonját használva továbbítja a hangot nekünk így nem kell kivennünk a fülhallgatót a fülünkből ha akarjuk hallani mi is történik körülöttünk. A vezérlő gombok még ezen a kicsi eszközön is jelen vannak, melyből pontosan 4 darabot kapunk, megannyi funkcióval. A jobb oldali fülhallgató segítségével könnyedén be-/kikapcsolhatjuk őket, elindíthatjuk/leszüneteltethetjük a zenét, hívást fogadhatunk, információt kaphatunk a Sport Life applikációról valamint ezen kapcsolhatjuk be a már fenteb említett HearThrough módot is. A bal oldali fülhallgatón vezérelhetjük a hangerőt vagy épp válthatunk a zeneszámok között. Másik érdekesség, hogy nem muszáj mind a két pár fülhallgatót használnunk, egyesével is tökéletesen működnek.

IMG_20170501_140116

Jabra Sport Life

Ahogy már a fülhallgató neve is sugallja ez nem csak egy sima zenehallgatásra és telefonálásra használható kütyü, hanem annál több, egy sportolást elősegítő eszköz melyet legteljesebben a Jabra Sport Life applikáció segítségével használhatunk. Az applikácó főbb funkciója mellett nem mehetünk el szó nélkül hisz ez teszi igazán különlegessé és teljessé ezt a terméket. A Sport Life segítségével egy következő generációs edző partnert kaphatunk, mely folyamatosan figyeli és menedzseli a sportolási tevékenységeinket. A speciális algoritmusok és tesztek segítségével képes megmondani az erőlétünk szintjét és bizonyos tippeket/tanácsokat adni annak növelésére. Teljesen testreszabható ez is, mi állíthatjuk be milyen edzéseket, hogyan szeretnénk elvégezni, mik a céljaink.

Screenshot_20170501-163026 Screenshot_20170501-163030
Screenshot_20170501-163037 Screenshot_20170501-163044

Akkumulátor

Elérkeztünk a teszt egy sarkalatos pontjához méghozzá az üzemidőhöz. Ahogy azt a legtöbb „truly wireless” fülhallgatónál megszokhattuk, az üzemidője ezeknek az eszközöknek nem a legjobb. A Jabra Elite Sport esetében 3 óráról beszélhetünk, igaz fontos kiemelni, hogy a dobozban található kis tartó nem csak egy egyszerű tárolást segítő eszköz, hanem egy töltő is egyben mely két teljes töltésre elegendő energiát tud biztosítani ezzel elérve a gyártó által is beharangozott 9 órás üzemidőt. Persze ha nincs sok időnk feltölteni, akkor sem kell pánikba essünk, hisz van gyorstöltő funkció is melynek köszönhetően 15 perc alatt egy órára elegendő töltést tudunk elérni.

IMG_20170501_140024 IMG_20170501_140035
 

Hangminőség

A Jabra neve már garancia lehet a jó hangminőségre és ezúttal sincs ez másképp, a fülhallgató nagyon jó hangzással bír, semmivel sem rosszabb  mint a hasonló termékeké. Az alacsony, közepes és magas hangokkal is rendkívül meg voltunk elégedve, mindegyik az elvárásnak megfelelően teljesített.

IMG_20170501_140139

Összegzés

Tesztünk végére érve, olyan dolgokról is szót kell ejtenünk mint például az árazás, amely a minőséghez mérten alakult. A Jabra Elite Sport cikkünk írásakor $250 dollárba kerül, cserébe viszont egy nagyon jó, minőségi fülhallgatót, részletes testreszabási lehetőséget, pulzusmérőt és egy részletes Jabra Sport Life applikációt kapunk mely egyben személyes trénerünk is. A Jabra Elite Sport megvásárolható a gyártó hivatalos weboldalról ide vagy a lenti képre kattintva.

ajanlott1.png

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: