kabeltelen-elmeny-xsound-h15-bluetooth-headphones-teszt/2017/07/06

Kábeltelen élmény - XSound H15 Bluetooth Headphones teszt

2017. július 06. Ficsor Tamás Hangeszközök

Újra itt van a nyár, így a sportolni vágyók nyugodt szívvel indulhatnak el a jó időbe és a jó levegőre. Sokaknál alapvető részét képezi a felszerelésnek az okostelefon és a headset/fülhallgató, hogy a bevált app használata mellett a ritmust és az aznap kitűzött célt is könnyen tartani tudjuk egy pár jó zenével. Viszont van itt egy kis gond, a vezeték, ami vagy lóg az oldalunk vagy az izzadt bőrünkre rátapad, de ha csak a mindennapi életben használjuk akkor is ott van a lehetősége, hogy valamibe beleakad és a füles kirántódik a fülünkből. Egy szóval kényelmetlen, viszont nincs ok a búslakodásra, hisz vannak alternatívák, amik közül kettőt be is mutatok.

Az XSound egy egészen új termék hazánkban még én sem hallottam róla. A kínai Shenzhen városában állomásozó cég 2010-ben jött létre több mint 400 alkalmazottal és 25 kutató és fejlesztő mérnökkel. Hiába fiatal a cég az ott dolgozó R&D csapat már több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik, akik olyan márkáknál dolgoztak, mint a Sony Ericcson, Motorola, Sennheiser, Jabra stb. A gyártó elsősorban wireless audio termékek fejlesztésére és gyártására összpontosít, melyek közül most két fejhallgató kerül bemutatásra.

Csomagolás:

xsound_h15_2

A dobozolás egyszerű és nagyszerű. A matt fekete, félig nyitott dizájn elég menő, valahogy pont ehhez a fejhallgatóhoz találták ki. A csomagon elolvashatunk minden fontosabb pénztárca csalogató infót, bár a technikai specifikációk hiányoznak A fejhallgató mellett találunk egy használati útmutatót, egy micro USB-s töltő és egy 3,5 mm-es audio kábelt.

Külső:

A H15 nagyon letisztult és nagyon egyszerű külsőt kapott, mégis a maga egyszerűségével egy stílusos dizájnú eszköz. Az egész fejhallgató puha tapintású matt műanyag, majdhogynem gumiborítással rendelkezik, ami igazi minőségi érzést nyújt. Az unalmas matt fekete színt a fej méret állító csúszkánál elhelyezett króm szerű bevonattal rendelkező betét dobja fel. Fényes felülettel találkozunk még a hangszóró házakon, ahol egy-egy íves fényes fekete sáv húzódik.

xsound_h15_7 xsound_h15_8
-

A 150 grammos fejes elég könnyűnek mondható. Az alacsony súlya miatt ideális választás, ha utazás vagy sportolás közben hallgatnánk zenét. A súly minimalizálása miatt (de főbbképp az ár miatt) a fejpánton nem is találunk párnát, ennek ellenére a két állító részt összekötő pánt nagyon minimálisan, de puha, rugalmas felületű.

A hangszóróházak belsejében egy-egy 40 mm-es speaker helyezkedik el. A kényelem miatt szerencsére itt kapunk párnákat, melyek műbőr borítást kaptak. Ez nem a legszerencsésebb anyag választás egy sportolónak, de nem is ők a fő célközönség. A fejpánt egészen nagy terjedelemben állítható, így bátran merem kijelenteni, hogy mindenfajta fejmérethez tökéletesen be lehet állítani. Pozitívum, hogy az állító csúszka fém megerősítést kapott. Ebből kiindulva a fejhallgatót bátran lehet hajlítgatni, az meg sem fog nyekkeni.

xsound_h15_6 xsound_h15_5

A jobb oldalán találjuk a kezelőfelületet és minden egyebet. A hangszóró alatt találjuk a 3,5 mm-es jack csatlakozót, a micro USB portot és a mikrofon. Az egyszerűbb elérésért a gombokat a hangszóróház oldalára lettek helyezve + alakban. Ennek megfelelően középen találjuk a play/stop gombot, ami egyben a be/ki kapcsoló és a párosító is. Fent találjuk a hangosítót, lent pedig a halkítót. A + jel jobb és bal oldala az előre és vissza léptető gomb. A gombokon található jelek elég nagyon és kiemeltek ahhoz, hogy az ujjhegyünkkel megtudjuk különböztetni még akkor is, ha nem jut eszünkbe melyik mi is. A gombok közötti távolság viszont egy kissé nagy, így például előfordulhat, hogy mást nyomunk meg, a helyett, amit akartunk, de ez megszokás kérdése.

Specifikáció:

Hangszóró:

  • Érzékenység: ≥98 dB;
  • Frekvenciaátvitel: 20 Hz- 20 kHz;
  • Impedancia: 32 Ohm;
  • Teljesítmény: 20 mW;
  • Hatótáv: 10 m (szabad terület);

Mikrofon:

  • Érzékenysége: -42 dB;

Sajnos a mikrofonról csak ennyi adatot lehet találni.

xsound_h15_3

A H15 bluetooth 4.1-en keresztül kommunikál, valamint támogatja a A2DP1.2 / AVRCP1.4 / HSP1.2 / HFP1.6 profilokat, így a fejhallgató Windows rendszerű gépeken is kihasználható. Ezen kívül CVC 6.0-ás szél és visszhang csökkentő jelfeldolgozó helyezkedik el belül.

Az energiáért egy 195 mAh-ás Li-ion akkumlátor gondoskodik, mellyel a gyártó szerint 10 órás zenehallgatás, 10 órás beszélgetés érhető el. Standby módban pedig 22 napig is bírja. A teljes töltés viszont 2 órát is igénybe vehet.

Üzembe helyezés, vélemény:

Bekapcsoláshoz a play/stop gombot kell 3 másodpercig folyamatosan nyomni, amíg a hangjelzést meg nem halljuk. Ilyenkor a hangosító gomb felett a fényes ívben található LED pirosan kezd el villogni. Ha a fejhallgató nem párosodott semmilyen eszközzel az egy újabb hangjelzést jelent, ami után a LED pirosan és kéken kezd el villogni. A kívánt eszközhöz való kapcsolódás a bluetooth bekapcsolása után valósulhat meg. Az eszközön ki kell választani a fejhallgatót, hogy a párosítás megtörténjen. Ilyenkor újabb rövid hangjelzést kapunk, ami után a LED kéken kezd el lassan villogni. Ha egy párosított eszközről akarunk valamilyen hanganyagot hallgatni, akkor nem kell mást tennünk, mint az eszközön bekapcsolni a bluetooth-t, majd a fejhallgatót és az automatikusan csatlakozik. A teszt során a fejhallgató Android 6.0-ás okostelefonnal volt párosítva. A felső sávban előjövő bluetooth ikon mellett a csatlakozás után feltűnik egy sáv, amin a fejes töltöttségi szintjét tudjuk nyomon követni.

xsound_h15_4

A teszt során az XSound H15-el meg voltam elégedve. Az fejhallgatóban pozitívan csalódtam, hisz az alacsony ára ellenére egyáltalán nem érződik rajta az olcsóság. Az anyaghasználat és az anyagminőség jó, masszív szerkezetű a termék. Viszont pont a masszivitása miatt nem tökéletes, mert 3/4-1 óra folyamatos használat után már kellemetlenül nyomja a fület. Ez a kis hangszóró átmérő miatt van, amitől a párna magára a fülre nyomódik. A hangélmény a kategóriájához illő. Sokkal jobb, mint egy sima fülhallgató, mivel abban nem érződik a basszus, ebben viszont igen. A szivacsok pedig segítik kizárni a külső zajokat. Azonban a hangerőt én keveselltem, ami leginkább a buszozás közbeni filmezéskor érződött. A mikrofont közepesnek minősítem, mert zajszűrője nincs a toppon, de legalább normálisan értettek engem a vonal másik végén. De ha már itt tartunk...hívás lebonyolításához csak szabad térben ajánlott az eszköz ugyanis tömegközlekedésnél a körülöttünk lévő zajok miatt csak akkor értenének, ha "ordibálnánk" azt pedig senki sem szeret. Az üzemidővel meg voltam elégedve. Az én használási stílusom miatt egy hétig is bírta egy töltéssel. A biztonságos hatótávot a szabadban 20 méterben maximalizáltam, ami az akadályoktól függően egyre csak csökken.

Na de mennyibe is kerül egy ilyen fejhallgató? Az XSound H15 kb 3600 forintért vásárolható meg a Fotocopy Kft. boltjában, ahol nem sokára elérhető lesz. Ennyi pénzért szinte ingyen adják, hisz az anyaghasználat és a dizájn miatt sem lehet miatta szégyenkezni ráadásul a hangzása is teljesen elfogadható.

-> XSound H7 teszt

ajanlott_new

fotocopy

A teszt lehetőségét köszönjük a Fotocopy Kft.-nek

[youtube]https://youtu.be/75wVL_beIdE[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: