kiprobaltuk-az-adata-xpg-summoner-gamer-billentyuzetet

Kipróbáltuk az ADATA XPG SUMMONER gamer billentyűzetét

2021. december 18. Kocsis Bence Billentyűzet

Manapság mechanikus billentyűzetek terén nehéz egyedit alkotni, hisz a különféle gyártók műhelyéből sorra érkeznek az újabbnál újabb megoldások. Amivel a készítők tudnak operálni, az a dizájn, a csuklótámaszok, valamint egyesek már saját készítésű mechanikus kapcsolókat építenek a billentyűzeteikbe. Az ADATA XPG szeretne ebből a sorból picikét kitűnni új billentyűzetével, mely három választható kapcsolóval, valamint kényelmes csuklótámasszal és médiagombokkal próbálja a vevőket magához csalogatni. Ez a billentyűzet nem más, mint az XPG SUMMONER. 

Csomagolás, tartozékok:

Az XPG SUMMONER doboza elég vaskos darab, színösszeállításra követi a megszokott piros / fekete sémát. A csomagoláson egy méretes grafika található a klaviatúráról, természetesen RGB világítással, valamint a "felszerelt" csuklótámasszal. A készítők komolyabb specifikáció áradattal nem kényeztettek bennünket, csak felsorolás szinten olvashatók a büszkélkedésre okot adó főbb tulajdonságok, mint az RB világítás, a mágneses kartámasz, a média gombok, az extra USB port, vagy épp a cserélhető gombok. 

A dobozban a billentyűzeten kívül egy dokumentációt találunk, mely az eszköz használatát taglalja, valamint két fontos tartozék is megtalálható. Az egyik a már fentebb említett kartámasz. Ez két okból is nagyon érdekes megoldás. Ami a legfontosabb eltérés a megszokott kartámaszoktól az az anyaghasználat, hisz ebben az esetben műanyag, vagy gumi helyett szivaccsal operáltak a készítők, ráadásul ezt egy műbőr borítás alá tették, ami extra kényelmet biztosít. A másik érdekesség, hogy a kartámaszt nem kell a billentyűzetre kapcsolni, ugyanis mágneses módon rögzíthető. 

A másik fő tartozék egy kis csomagban kapott helyet, mely 9 darab piros változat egy kiszedővel kiegészítve. Ezek az alternatív billentyűk - a játékosok kedvében járva - a W, A, S, D gombokat és a fel, le, jobbra és balra nyilakat hivatottak leváltani.

Dizájn:

A 449 x 135 x 44 mm-es méretekkel rendelkező billentyűzet viszonylag nehéz, 951 grammot nyom, ami elegendő ahhoz, hogy könnyel elmozduljon az asztalon. A homokfúvott alumínium burkolat minőséget keltő. 

A jobb felső sarokban találjuk a média gombokat, mely egy némító gombot és egy bevágásban kialakított fémből készült hangerőszabályzó hengert jelent. A médiagombok felhozatala nem az igazi, hisz hiányzik a lejátszás szüneteltetés és előre / hátra pörgetés gomb, de ezek az F10-F12 gombokra lettek átcsoportosítva. 

További praktikus dolog, a billentyűzet hátoldalán elhelyezett USB 2.0 port, melybe fejhallgató, vagy egeret, vagy akár kontrollert tudunk csatlakoztatni, így megkönnyíthetjük a kábelrendezést. 

A kapcsolók:

Mint már említettük, az XPG SUMMONER háromféle kapcsolóval érhető el. Az MX RED, a BLUE és a SILVER megoldások eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek érzékenység és hanghatás tekintetében. Az MX RED lineáris és csendes, az MX BLUE hallható és tapintható, míg s SPEED SILVER gyors és érzékeny megoldás. 

A szoftver:

Az XPG prime szoftverben számos beállítási lehetőség áll rendelkezésre. A gombokhoz feladatokat rendelhetünk hozzá, makrózhatunk , továbbá az RGB világítást is testreszabhatjuk. A szoftver segítségével kikapcsolhatjuk a windows gombot, mely játék során okozhat problémákat, de így nem kell félnünk attól, hogy egy játék szervere a Win gomb lenyomása miatt dob ki bennünket.  

RGB világítás terén számos beállítási lehetőség áll rendelkezésre. Statikus, Color Cycle, Breathing, Rainbow Wave és Ripple módok közül választahunk. Utolsó esetben pl a leütött billentyű helyétől hullámban jelenik meg a fényár. Ha ahhoz tartja kedvünk akkor a világítást ki is kapcsolhatjuk, vagy ha épp érzékeny szemmel ébredtünk, akkor a fényerővel is játszadozhatunk.  

Mint már említettük a világítás fényereje állítható, bár lehetne picit erősebb a LED-ek fénye. Egyébként nagyon szépen világít az XPG SUMMONER és a választható módok közül megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt. Ha nincs kedvünk a szoftverrel bíbelődni, akkor adott billentyű kombinációkat használva is tudunk játszadozni, de ennek azért a leírásban utána kell néznünk. 

Összegzés:

Az XPG SUMMONER egy kimondottan szép megoldás, ami a műbőr borítású szivacs párna miatt nagyon kényelmesen használható. A homokcsiszolt ház jól mutat, a gombok szépen megmunkáltak és a cserélhető billentyűk sokat tesznek hozzá az élvezeti értékhez. A csuklótámasszal azért érdemes vigyázni, hisz az illesztésnél könnyen begyűjtheti a port és a koszt, így a megszokottnál nehezebb lehet tisztán tartani. Az RGB világítás szép, bár a fényerő lehetne picit intenzívebb is. Az MX kapcsolók garantálják az adott feladatok pontos és gyors végrehajtását, valamint ezt nagyon hosszú időn keresztül stabilan tudjuk hozni. Az XPG SUMMONER kapcsolótól és kiosztástól függően 33-39.000 forint közötti áron szerezhető be. 


Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: