megnyilt-az-elso-acronis-cyber-cloud-adatkozpont-magyarorszagon

Megnyílt az első Acronis Cyber Cloud adatközpont Magyarországon

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően az orosz hackerek is jelentős aktivitásba kezdtek - ennek pedig áldozatául esett az egyik legnagyobb magyar számítástechnikai disztribútor volt, ahol mindez több napra megbénította a munkavégzést, eladást, üzletmenetet, ezzel milliárdos kárt okozva. Az elveszett adatok jelentős részét azonban a vállalat a biztonsági mentésainek köszönhetően helyre tudta állítani anélkül, hogy „váltságdíjat” fizettek volna a hackereknek. Azonban a hatékony kibervédelem ettől több összetevőből áll, hiszen ha a biztonsági mentések is megfertőződnek, akkor nincs esély az egyszerű helyreállításra - az adatok ilyenkor vagy elvesznek, vagy a vállalkozások kénytelenek lesznek kifizetni a kért "váltságdíjat". 

A kibervédelem összetettsége általában megijeszti az embereket, hovatovább nem értelmezhető a kis- és középvállalatok vezetőinek, ők is inkább a hálózatuk üzemeltetőire támaszkodnak, akik számtalanszor felkészületlenek. Az Acronis a nagyvállalatokon kívül, pontosan ezeknek a cégeknek nyújt megoldást, akiknek fontos, hogy ne milliós telepítési díjjal kelljen indulni, valamint egy érthető és könnyen használható, biztonságos megoldást szeretnének.

Az Acronis minderre válaszolva nemrég új Cyber Cloud adatközpontot nyitott Budapesten. Az új adatközpont a kibervédelmi megoldások teljes skáláját teszi elérhetővé a szolgáltatóknak, amelyre új szolgáltatásokat építhetnek, miközben gyorsabb hozzáférést, állandó adatelérhetőséget és adatszuverenitást biztosíthatnak ügyfeleik számára.

Az Acronis Cyber Cloud adatközpontok globális hálózata néhány kelet-európai várost is magában foglal, köztük Varsót, Prágát, Tallinnt és Rigát. Az új budapesti adatközponttal a szolgáltatók országon belüli helyszínen tárolhatják partnereik kritikus üzleti adatait. A helyi szolgáltatók által biztosított adatkezelés és az Acronis Cyber Protect Cloud platformon keresztül elérhető menedzselt felhő- és kibervédelmi megoldások teljes skálájának kombinálása mindenki számára előnyt jelent.

„Az Acronis elkötelezetten dolgozik azon, hogy szolgáltatásait világszerte elérhetővé tegye, ez pedig egy újabb lépés azon célunk felé, hogy minden partnerünknek a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk termékeink használata közben” – nyilatkozta Artur Cyganek, az Acronis kelet-európai regionális igazgatója. „Örömünkre szolgál, hogy magyar ügyfeleinknek a lehető legjobb kibervédelmet nyújthatjuk, méghozzá hihetetlen sebességgel.”

Ez az új adatközpont egyike az Acronis 49 adatközpontból álló globális hálózatának, és kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljen a vállalati és szabályozási követelményeknek, valamint elérhetővé tegye a partnereknek a megfelelőségi-, adatszuverenitási- és teljesítménycélok túlteljesítését. Az Acronis globális adatközpontjai a legmagasabb szintű fizikai biztonsági szabványokat alkalmazzák a jogosulatlan hozzáférés korlátozása érdekében, és hogy megvédjék az ügyféladatok biztonságát. A magyarországi adatközpontot érintő szabványok és beszámolók: ISO 27001:2014

Minden egyes létesítmény a legkorszerűbb berendezésekkel, valamint a legjobb működési és biztonsági rendszerrel rendelkezik, és bizonyítottan a legmagasabb szintű adatelérhetőséget, vállalati adat-, alkalmazás- és rendszerbiztonságot nyújtja. Az Acronis Cloud adatközpontok szintén a szükséges plusz egy (N+1) szemléletet követik a nagyobb redundancia érdekében az infrastruktúra minden hardverrétegében, minimalizálva a kockázatot és kiküszöbölve az az egyedi hibapontokat.

„A Servergarden elkötelezett ügyfelei hatékony és átlátható kiszolgálása mellett, valamint magas technikai tudáson, modern technológián és rendszeres kommunikáción alapuló partnerségeket épít ki” – mondta Juhász Mihály, a Servergarden vezérigazgatója.

Érdekesség, hogy az Acronis Cyber Cloud versenytársaival ellentétben nem kényszeríti rá a felhasználót arra, hogy csak a felhőbe tárolja adatait, de azokat egyszerűen – akár a QNAP vagy Asustor – NAS-ra menthetjük, és onnan is helyreállíthatjuk azokat. Hovatovább, a fájlokat küldés előtt elláthatjuk hitelesítéssel, így a fogadó fél megbízhat annak tartalmában. A lementett adatokat ráadásul az Acronis folyamatosan ellenőrzi, és a legfrissebb fenyegetettségi lista alapján, azonnal lezárhatja azokat.

Mentett adatainkat egy esetleges támadás esetén nagyon könnyen helyreállíthatjuk direkt VPN-kapcsolaton keresztül. Sok vállalkozás esetében azonban gondot jelent a Microsoft 365, Exchange, SAP és egyebek mentése, hiszen azok komplikáltnak tűnhetnek. Szerencsére azonban ezeket is egyszerűen menti a megoldás. Érdekesség, hogy ha nem is vagyunk profi rendszergazdák, a cégünkhöz tartozó gépek – legyenek azok Android-, iOS-, Windows-, MacOS- vagy Linux-rendszerű eszközök – különböző beállításait is megadhatjuk, hogy biztosan ne legyen adatszivárgás. Vegyünk egy egyszerű példát! Van egy kisvállalkozásunk, azonban fontos partnereink vannak, akiknek az adatait meg kell védeni. A központi konzolon keresztül letilthatjuk az alkalmazottak eszközein az USB-porton történő adattovábbítást, és amennyiben kiemelten fontos adatokról beszélünk, a közösségi média chatalkalmazásaiban is megakadályozhatjuk az elküldést.

Érdekesség, hogy az Acronis régóta ad antivírus szolgáltatást is, ami kiterjed a malware- és ransomware elleni védelemre, a kártékony URL-ek szűrésére, a biztonsági mentések visszamenőleg történő rosszindulatú programok elleni vizsgálatára, de ezt annyira nem ismerik a magyar emberek. Sokkal inkább az adatmentés és a klónozás volt előtérben.

Végül, de nem utolsó sorban, fejlett email biztonsági megoldást is kapunk. Itt mindenki arra gondol, hogy akkor megint egy új levelező programra vagy szerverre kell felkészülnie. De szerencsére nem erről van szó. Ez pusztán azt jelenti, hogy a rendszer képes felcsatlakozni például a Microsoft 365-re, és az adatmentés és egyéb funkciók mellett spamvédelmet, adathalászati elleni technológiát, URL-szűrést és még sok mást nyújt.

Akik szeretnének többet megtudni a rendelkezésre álló integrált kibervédelmi megoldások nyújtotta előnyökről és lehetőségekről, az alábbi weboldalon tájékozódhatnak: https://www.acronis.com/en-us/products/cloud/cyber-protect/

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: