msi-mag-z690-tomahawk-wifi-ddr5-os-alaplap-tesztje

MSI MAG Z690 Tomahawk WIFI - DDR5-ös alaplap tesztje

2022. május 02. Kocsis Bence Alaplap

Mai bemutatónk alanya az MSI Z690 TOMAHAWK WIFI, melyet megmondom őszintén nagyon vártunk, ugyanis ez az első DDR5 memóriát támogató megoldás, mely nálunk járt, ráadásul első alkalommal teszteltünk Intel 12. generációs processzort, így egy cikkben kettőt szeretnénk ütni egy csapásra. 

Az alaplap egy szürkés színösszeállítású dobozban érkezett, melyen olvashatók a fontosabb tulajdonságok. A doboz telis-tele van olyan információkkal, melyekre a gyártó büszke és érdemes is őket átolvasgatni, hisz a leírtak alapján egy komoly alaplapról beszélhetünk. 

Az alaplap ATX szabványú , ami 30,5 x 24,4 cm-t jelent. Az alaplap kimondottan letisztult, nagyon tetszetősre sikerült, hisz a lap koromfekete, 6 rétegű PCB, ráadásul a gyártó úgy alakította ki a hűtőbordákat, hogy egymással is összhangban legyen a mintázatuk és a bevágásaik. Az I/O panel, a VRM szekció, a chipset és az integrált adattárolók portjai is szép burkolatot kaptak, tényleg mutatós egy megoldás. Ha integrált RGB világítást keres valaki, akkor más alaplapban gondolkozzon, hisz ezen a modellen nem találunk. Ha RGB világítás kellene, akkor gondolkodhatunk LED szalagokban , melyeket az alaplapra tudunk csatlakoztatni. 

Az alaplap LGA 1700-as foglalattal rendelkezik, így fel lett készítve az Intel 12. generációs processzorainak fogadására, így akár egy Intel Core i9-12900K is beépíthető, így . A VRM hűtőbordák felett lét darab 8 tűs EPS csatlakozó kapott helyet, melyek a processzor számára szolgáltatják az áramot. Ezek közül csak egy csatlakozó bedugására van szükség, még egy izmos processzor esetén is. Az alaplapon 4 darab kétoldalasan zárható DRAM foglalat kapott helyet, melyekbe összesen 128 GB-nyi memóriát pakolhatunk, melyekből XMP profil használatával 6400 Mhz-es modulok is használhatók. Azt azonban tudni kell, minél több modul kerül beépítésre, annál alacsonyabb az elérhető órajel, ami egyelőre a Z690 chipkészlet gyengesége. Maga a VRM egy 18 fázisú digitális megoldás, a processzor tápellátásáról pedig két darab 8 tűs EPS csatlakozó gondoskodik. 

Az alaplapon 6 darab a Z690 chipset által vezérelt SATA III 6 Gb/s portot találunk. Ezen felül összesen 4 darab M.2 slot bújt el a hűtőbordák alatt. Ezek közül hármat a Z690 chipset vezérel, az egyes számút pedig a processzor kezeli. Amit érdemes tudni, hogy az M2_1, M2_2 és M2_4 foglalatok PCIe 4.0 támogatással (maximálisan 64 Gbps sebességre képes) rendelkeznek, így ezekbe nagy írási és olvasási sebességű adattárolókat is helyezhetünk. Ami pozitív dolog, hogy nem kell attól aggódnunk, hogy egy-egy M.2 port használatával kiütnénk valamelyik SATA portot. 

Összesen 4 darab PCIe foglalatot helyezett el a gyártó, melyek közül az egyik PCIe 5,0 x16, melyet a processzor vezérel, a többi x16-os és x1-es port PCIe 4.0, melyeket a Z690 chipset vezérel. A több kártyás rendszerek támogatottak, hivatalosan AMD CrossFire technológia támogatás van. Ha integrált grafikus vezérlőre váltunk - már ha a processzor tudja - akkor az I/O panelen elhelyezett HDMI 2.1 port HDR port, 4K 60Hz-es támogatással, a DisplayPort 1.4 pedig HBR3 port, 4K 60Hz támogatással.  

A hangminőségről a prémium Realtek ALC4080 chipset gondoskodik, melyet a gyártó elszeparált külön rétegben a többi komponenstől a hangminőség biztosítása és a zavarok elkerülése érdekében. 

Az alaplapon összesen 7 db FAN csatlakozó került elhelyezésre, melyek közül 3 a felső részen a memóriafoglalatok körül, 4 pedig az alsó szekcióban. A fenti csatlakozók közt találjuk a PUMP_FAN1 és CPU_FAN1 portot, melyek 3A/36W, illetve 2A/24W kimenettel rendelkeznek. A többi csatlakozó 1A/12W-ot tud. Az alaplapon összesen 4 db RGB header kapott helyet, melyek 3, illetve 4 tűsek. Az alaplapi USB portok a jobb oldalon és alul kaptak helyet. A modernebb csatlakozók a memória foglalatok melletti USB 3,2 Gen2 Type-C és USB 3.2 Gen1. 

Az I/O panel gazdagon el lett látva csatlakozókkal. Kijelző kimenetekből kapunk egy SiplayPort -et és egy HDMI 2.1 portot, USB portokból rendelkezésre áll két darab USB 2,0 , három darab USB 3.2 Gen2 10Gbps Type-A, két darab USB 3.2 Gen 1 Type-A port, ezen felül egy USB 3.2 Gen2x2 20 Gbps Type--C is helyet kapott. Hálózat terén kapunk egy 2.5G LAN portot, valamint találunk helyet a két Wifi/Bluetoot antennának. ALAN vezérlő egyébként egy Intel i225V 2.5Gbps, mely a Gigabit LAN-hoz képest 2,5-szeres sebességre képes, míg a vezeték nélküli netelérést egy Intel Wi-fi 6E szolgáltatja, Bluetooth 5.2 támogatással. Audió csatlakozókból 5 darabot kapunk, plusz elhelyezésre került egy optikai S/PDIF kimenet is. Itt még nincs vége a felsorolásnak, hisz kapunk egy Flash BIOS gombot is.  

Ahogy belépünk a BIOS-ba a legfontosabb specifikációkat olvashatjuk az alaplapról, a processzorról, , a memória mennyiségéről és a BIOS verzióról. ezen felül a processzor és a memória órajelét is kiolvashatjuk, illetve látható, hogy az Intel Extreme Memory Profile aktív, így az ADATA RAM-unk 6000 Mhz-es órajelen ketyeg. 

A BIOS-ban természetesen a temérdek beállítási lehetőség mellett megmondhatjuk a rendszernek, hogy milyen jellegű processzorhűtőt használunk, így a teljesítmény limitet ehhez fogja igazítani a számítógép.  

EZ módban rengeteg diagnosztikai adatra tehetünk szert, köztük a processzorral, memóriával, tárhellyel és rendszer, illetve processzorhűtő ventilátorokkal kapcsolatban. 

CPU-Z

Tesztek

Természetesen készítettünk pár mérést, hogy az Intel Core i5-12600K mire képes az MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI alaplap hátszelével egy Intel Core i7-8700K processzorral szemben. A Cinebench és tömörítés mellett játékok benchmarkját is lefuttattuk, így a nyers teljesítmény mellett megnézhettük, hogy azonos grafikus kártya mellett (EVGA Feforce RTX 2070 XC Gaming 8 GB) mennyit is számít a 4 generáció.

Első körben néztünk egy adattároló teljesítménytesztet. Az alaplap egyik M.2 portjába egy 1 TB-os ADATA SWORDFISH SSD került, melynek teljesítménye szekvenciális írás / olvasás esetén 1800 / 1200 MB/s. Ezt a tesztben sikerült felülmúlni, így elmondható, hogy az MSI alaplapja jól teljesített. 


A CINEBENCH R32 esetében a multi-core pontszám közel duplázódott a 8700K-hoz képest, ráadásul az egymagos mérés esetében is közel ekkora volt a differencia. Ez azt mutatja, hogy nem csak a 10 mag/16 szál - 6 mag/12 szál jelenti a teljesítménybeli különbséget, hanem a magok miősége is. 

A WINRAR segítségével készítettünk egy ZIP fájlt is, Itt az Intel Core i5-12600K 15%-ot vert a 8. generációs i7-8700K-ra. 

Az első játékunk az F1 2021 volt, melyet 1620 x 1080, 2560 x 1440 felbontáson, valamint Ultra és High beállításokon is megnéztünk. Full HD felbontáson a nagy differenciát az Ultra beállítások jelentették, ahol 10% teljesítménynövekedést értünk el az i5-12600K-val. 

WQHD felbontáson 7,5 % , illetve 5,5% volt a differencia az i5-12600K javára. 

A Shadow of the Tomb Raider-ben a Benchmark eléggé összetett, így a grafikus kártyától független eredményeket is kaptunk. Az eredményekből látható, hogy az Intel Core i5-12600K jócskán az Intel Cire i7-8700K fejére nőtt. Ezek az értékek mind a CPU render, mind a CPU game teszteknél is tisztán láthatóak voltak. 

A DIRT 5 egy újabb autós játék, melyet Ultra beállításokon néztünk meg 1920x1080 és 2560x1440 felbontáson. Full HD felbontáson közel 5%-ot vert rá a 12600K a 8700K-ra, ami kimondottan jónak mondható. A differencia WQHD felbontáson is mérhető volt, itt 3%-ot hozott a 12. generáció annak ellenére, hogy core i5 és core i7 harc folyt. 

Még egy tesztet is végeztünk, melynek alanya a Red Dead Redemption volt. Grafikont azért nem találtok, mert túl sok értelme nem lett volna elkészíteni, ugyanis a két processzorral szerelt konfiguráció azonos FPS számot produkált FULL HD és WQHD felbontáson is. 

Összegzés:

Az MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI egy letisztult és kimondottan jól felszerelt alaplap. A négy darab M.2 port, a PCIe 5.0 támogatás mind-mind nagyon jó. Az integrált RGB világítás hiányzik, amit személy szerint nem is bánok, hisz a grafikus kártya, a RAM, vagy épp a rendszerhűtő / processzorhűtő világítás bőven elégséges. Ami árkategóriájából kiemeli, az a prémium minőségű audió codec , a rengeteg port és a megjelenés. AZ MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI jelenleg 115 ezer forint környékén szerezhető be. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: