noctua-nh-l9a-am4-chromaxblack-processzorhuto-bemutato

Noctua NH-L9a-AM4 chromax.black processzorhűtő bemutató

2020. február 01. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua hosszú évekig ragaszkodott a gyártó, ma már védjegynek számító színösszeállításához. A barna-krémszínű ventilátorok láttán mindenki tudta, melyik gyártó termékéről van szó, mely egyet jelentett a prémium minőséggel és a magas hűtési teljesítménnyel. A Noctua biztosan vívott egy belső harcot, hisz a felhasználók jó ideje már csaknem követelték, hogy változzon a színösszeállítás olyan módon, hogy a gyártó processzorhűtői és ventilátorai illeszkedjenek a meglévő konfigurációk színösszeállításához. A Noctua be is adta a derekét, hisz létrehozta a chromax vonalat. A sok sok chromax kiegészítő után jöttek a feketére festett processzorhűtők, mely család most egy újabb taggal bővül, ugyanis bemutatásra került az AM4-es foglalathoz használható, alacsony profilú chromax hűtő, az NH-L9a-AM4 chromax.black.

NH-L9a-AM4 chromax.black:

A processzorhűtő doboza nem a Noctua által megszokott kivitel, hisz egy kisméretű dobozban érkezett meg hozzánk a Noctua újdonsága. A dobozon természetesen szerepel minden olyan információ, melyet a gyártó fontosnak tart a hűtővel kapcsolatban.A dobozt kinyitva minőségi csomagolás fogad bennünket. 

Középen a processzorhűtő, oldalt pedig a csavarok, a hővezető paszta, és Low Noise adapter kapott helyet. A dokumentáció, illetve összeszerelési útmutató a fedélbe bebújtatva került elhelyezésre. További tartozék az AMD hátlap, mely a csomagolás legalján kapott helyet, valamint a 4 darab extra csavar, melyet arra az esetre pakolt bele a Noctua, ha szeretnénk a 92x92x14 mm-es gyári hűtőt egy vastagabb megoldásra szeretnénk cserélni.

Ha a hűtőt kivesszük a dobozból, láthatjuk, hogy a fekete ventilátor mellett az egész hűtőborda feketére lett festve, mindössze a processzor sapkával érintkező réz lap kapott egy nikkelezett borítást. Ami a méreteket illeti, maga a hűtőborda 114 x 92 x 23 mm-es, azaz mindössze 23 mm magas (ventilátorral együtt ez mindössze 37 mm-es teljes magasságot jelent). A magassága lehetővé teszi, hogy a legkisebb belső térrel rendelkező házakba (HTPC) is könnyedén beférjen, sőt lesz elegendő hely a ventilátor "lélegzéséhez" is. Ami a memória támogatást illeti, a hűtő lábnyoma lehetővé teszi az összes foglalat használatát, sőt a micro ATX és mini ITX alaplapokon elhelyezett PCIe csatlakozóval, ezáltal a grafikus kártyával sem veszik össze. Ami a hűtőborda súlyát illeti, 390 grammról beszélhetünk. 

A Noctua NH-L9a-AM4 chromax.black egy NF-A9x14 HS-PWM Chromax Black ventilátort kapott, mely egy 92 mm-es megoldás és mindössze 14 mm vastag. A 4 pines PWM csatlakozóval ellátott ventilátor 600 és 2500 RPM között képes működni. Maximális fordulatszámon 57,5 m³/h levegőt mozgat meg, miközben 23,6 dBA zajszintet produkál, mely kimondottan pozitív tulajdonság. Amint a csomagolásnál már említettük, hogy a gyártó mellékelt egy L.N.A. adaptert, mely 1800 RPM-ben maximalizálja a ventilátor fordulatszámát. Arról, hogy a ventilátor ilyen csendes, miközben hatékonyan teszi a dolgát, a Noctua innovatív technológiái gondoskodnak. Ilyenek az SSO2 csapágyazás, az egyedi tervezésű PWM IC, a lapátokban elhelyezett bevágások, a speciális keretkialakítás, vagy épp a zajcsökkentő gumiborítás a rögzítési pontokon.

Összeszerelés:

Sajnos, mikor megkaptuk a hűtőt, nem volt módunkban kompatibilis processzor hiányában kipróbálni - ezért is kapta a cikk a bemutató, nem pedig a teszt címet - de elmondható, hogy a beszerelésben semmiféle ördöngösség nincs. Első körben el kell távolítani az alaplapról a két gyári rögzítő konzolt. Miután a processzor sapkát bepasztáztuk, a hátoldal felől az NM-ABP4 feliratú hátlapot (a mellékelt csavarokkal), az első rész felől pedig a processzorhűtőt helyezzük fel, majd a négy csavarra ráhajtjuk a processzorhűtőt. Innentől nincs más dolgunk, mint a ventilátor csatlakozót az alaplapra kötni és indíthatjuk is a gépet. 

A hűtő hamarosan elérhető lesz a boltok polcain 50 euró körüli végfelhasználói áron, ami kimondottan jól hangzik Noctua termékhez képest. A gyártó várhatóan ehhez a modellhez is 6 év garanciát vállal. 

Írta: Kocsis Bence