noctua-nh-u12a-frissitett-toronyhuto-jart-nalunk

Noctua NH-U12A - Frissített toronyhűtő járt nálunk

2019. április 07. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Már több, mint  éve, hogy a Noctua piacra dobta NH-U12S processzorhűtőjét, mely azóta is nagy népszerűségnek örvend, hisz számos díjat zsebelt be. A gyártó nem ül a babérjain, évről évre próbál megújulni és új processzorhűtőket dob piacra frissített hűtőbordával, új generációs ventilátorokkal, természetesen az aktuális processzorfoglalatokhoz igazodva. 2019 márciusában megérkezett az NH-U12S utódja, az NH-U12A, melyet a gyártónak köszönhetően ki is próbálhattunk. 

Csomagolás:

A Noctua NH-U12A doboza elég méretes, a jól megszokott fehér-barna dizájnnal. A csomagoláson a legfontosabb tulajdonságok olvashatók, melyek a tartozékokra, ventilátorokra, méretekre és kompatibilitásra vonatkoznak. A dobozban kis karton tárolóban találjuk a tartozékokat, alatta pedig magát a hűtőbordát és a két ventilátort.

A hűtőborda:

A Noctua NH-U12A hűtőbordája egy 158 mm magas toronyhűtő, mely 125 mm-es hosszúsággal és mindössze 58 mm-es szélességgel rendelkezik. A nikkelezett ráz "coldplate"-be 7 darab nikkelezett réz hőcső (az NH-U12S esetében csak 5 hőcső volt beépítve) lett beágyazva, Az alumínium hűtőbordák 37%-al nagyobb felülettel rendelkeznek, mint az az előd, NH-U12S esetében volt jellemző. Ez persze inkább csak a hűtési teljesítményre lehet hatással, mint a hardver kompatibilitásra, ugyanis ezen a téren nagy erőfeszítéseket tett a gyártó. Annak érdekében, hogy a memóriamodulok, még a magas profilúak is biztonságban legyenek a gyártó egy nem szimmetrikus tornyot alkotott meg. Ennek köszönhetően a hűtőborda bal jobb oldalra szinte nem is hagyja el a processzor foglalatot.Annak érdekében, hogy a memóriamodulok, még a magas profilúak is biztonságban legyenek a gyártó egy nem szimmetrikus tornyot alkotott meg. Ennek köszönhetően a hűtőborda bal jobb oldalra szinte nem is hagyja el a processzor foglalatot.

Ventilátorok:

A Noctua NH-U12A két darab NF-A12x25 PWM ventilátort kapott, melyek az NF-F12-t váltották le. A gyártó a ventilátorok kifejlesztésénél a tartósság mellett a hűtési teljesítményt és az alacsony zajszinten való működést is fontosnak tartotta. Ennek megfelelően a legújabb technikai újításokat vonultatta fel. Ilyenek a lapátokon és a keret belső felén kialakított csatornácskák, melyek a levegő optimális áramlásáért felelősek. A lapátok mindössze 0,5 mm-re vannak a keret belső felétől, ami a hűtési hatékonyságot még inkább növeli. A középrész acélból készült és sárgaréz megerősítéssel lett ellátva ami garantálja a hosszútávú stabilitást. A lapátok Sterrox folyadékkristályos polimerből készültek, melyek kivételesen alacsony hőtágulási együtthatóval és alacsony rezonanciával rendelkeznek. 

A ventilátorok esetében alkalmazott AAO technológia lépcsős keretet jelent az optimális levegő bejutásért és rezgéscsillapító betéteket a rezgés csökkentése érdekében. Az SSO2 csapágyazással ellátott ventilátorok 450 és 2000 RPM között képesek működni. Maximális zajszinten ez 102.1 CFM légszállítást jelent. A készlet tartalma egy zajcsökkentő adapter, amely 1700 RPM-ben maximálja a fordulatszámot. Ebben az esetben 84,5 CFM-re csökken a légszállítás. Ha a zajszintet nézzük, akkor a 2000-es, maximális fordulatszámon 22,6 dBA a jellemző zajszint, az LNA adapter használatával pedig 18,8 dBA-t mért a gyártó. Ami a ventilátorok strapabíróságát illeti 150.000 órára hitelesített a gyártó, ami elég komolynak mondható, hisz ez napi 8 órás használat esetén több mint 50 éves rendelkezésre állást jelenthet.

Összeszerelés:

A Noctua NH-U12A processzorhűtő kompatibilis az Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 2011, 2066 és AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2 valamint FM2+ foglalatokkal. A mi esetünkben INtel LGA 1151-es foglalatra és egy Intel Core i7-8700K processzorral kellett felszerelnünk a processzorhűtőt. A SecuFirm2 rögzítő rendszer nagyon leegyszerűsíti a felszerelést.

Első körben a hátlapot (LGA 2011 és 2066 esetében nem szükséges) kell felszerelni, majd a megfelelő pántokkal és távtartókkal a processzor felőli oldalon lezárni. A mellékelt NT-H1 (sajnos nem a legújabb NT-H2 került csomagolásra) paszta használata pofon egyszerű, a fecskendőből néhány cseppet kinyomunk. Ezek után a hűtőbordát rögzítjük a felépítményre és a két csavarral , vagy a mellékelt csavarhúzóval, vagy sajáttal rögíztjük a tornyot. A ventilátorok már el vannak látva 2-2 rögzítő füllel, melyet a hűtőbordába kell beakasztani. A mellékelt Y-kábellel össze kell kötni a ventilátorokat, majd a kábelt a CPU Fan 4 pines headerbe csatlakoztatjuk. Innentől kezdve csak rajtunk múlik, hogy az alaplapi szoftverben fix fordulatot állítunk be, vagy a PWM szabályozást kihasználva a processzor hőmérsékletétől függően működtetjük a ventilátorokat.

Teszt:

A tesztet az Aida 64 segédprogram rendszerstabilitás teszt alkalmazásával végeztük. Megvizsgáltuk az Intel Core i7-8700K hőmérsékletét 2000-es, 1500-as és 1100 as fordulatszámon.Kíváncsiak voltunk, hogy milyen hőmérsékleti értékeket tudunk elérni a 4300 Mhz-es alap órajelű processzorunkkal. 


Maximális órajelen 52 °C-ot mértünk, miközben a processzorhűtő 22,6 dBA zajszintet produkált, ami igazán nem volt mondható zavarónak. Mikor 1500 RPM-re levittük a fordulatszámot, akkor 54 °C-ra kúszott fel a processzor hőmérséklete, ami még mindig kimondottan alacsony hőfok. 1100 RPM-en már 58 °C-ot mértünk, ami még mindig a vesszőparipánknak számító (tuning alatti) 60 °C alatt marad. Természetesen ott van a PWM vezérlés, melynek köszönhetően egyedi görbéket állíthatunk be, ahol a processzor hőmérsékletéhez szabhatjuk a ventilátorok fordulatszámát, így adott esetben akár 450 RPM-en is járathatjuk az NH-U12A ventilátorait. 

Összegzés:

A Noctua még mindig nem olyan processzorhűtőket gyárt, melyek az RGB-őrült gamerek szívét megdobogtatják, hisz a színösszeállításból még mindig nem engedett a gyártó - hacsak a Chromax vonalat nem nézzük. Az viszont biztos, hogy minőségben és hűtési teljesítményben kevés gyártó veszi fel velük a versenyt. Nem csak hűtési teljesítményben nyújt kiemelkedőt  - természetesen 120 mm-es ventilátorokkal szerelt hűtés szintjén - az NH-U12A, hanem a dolgát nagyon alacsony zajszinten teszi. Ezen felül érdemes megemlíteni, hogy használata semmilyen negatív hatással nincs a magas profilú memória modulokra, így bátran használható abban az esetben, ha minden memória slotot szeretnénk kihasználni. Ami talán visszatartó erőt jelenthet, az a 100 dollár körüli ár, melyért már 240 mm-es AIO folyadékhűtéshez is könnyedén hozzá lehet jutni, bár az biztosan nem ez a minőség...
Írta: Kocsis Bence