overmax-camroad-6-1-autos-kamera-teszt/2014/05/20

OVERMAX CamRoad 6.1 autós kamera - teszt

2014. május 20. Teszt delmaster Fotó, videó

Nemrégiben mutatta be az OVERMAX legújabb, autós kameráját, mely nem egy egyszerű fedélzeti kamera, egy picit több annál. Lerántjuk a fátylat a termékről, s beszámolunk az OVERMAX CamRoad 6.1-ről. Hogy miben is különbözik ez a típus a többitől, s mit is tud: megtudhatjátok cikkünkből!

OVERMAX CAMROAD 6.1
DSC_9175 DSC_9176 DSC_9179

.

Már nagyon sokszor említettük, hogy miért fontos az autós kamera használata; s ismét csak magunkat tudjuk ismételni: a biztonság. Nagyon sok a közlekedési baleset, s a körülmények azt igazolják, hogy a legtöbb balesetben a vétlen sofőr sérül meg, s olykor nehéz a cselekményt rekonstruálni, így a károsult nem mindig kapja meg az őt megillető kártérítést a vétkes biztosítójától. Ekkor jön jól ez a kamera, mely mindent pontosan rögzít, így később bármikor visszanézhető a történés.

DSC_9183

A CamRoad 6.1 kamera mágneses dobozban kapható, melyet kinyítva máris megpillanthatjuk a tartozékait, melyek egyenként, gondosan be vannak csomagolva. A kamera mellett találunk még GPS-modullal kombinált tartót, egy sima tapadókorongos tartót, USB kábelt, egy szivargyújtós töltőt, garanciajegyet, szoftver CD-t, egy magyar nyelvű használati útmutatót, valamint egy CD-ROM segédletet.

DSC_9186 DSC_9185 DSC_9187
DSC_9198 DSC_9189 DSC_9190

.

A kamera nagyon hasonlít egy mini, kompakt fényképezőre, illetve az alakja megfelelne egy akciókamerának is. Szemből nézve egyből feltűnik a kiemelkedő, 165° látószögű lencse, melyet ezüsthatású műanyagborítás ölel körül. Szintén elől találjuk a gyártó márkajelzését, valamint a jobb felső sarokban a szupererős, LED fényforrást, mely az esti felvételeknél nyújt segítséget. A hátoldalon helyezkedik el a 2,7" TFT kijelző, melynek a két széle szintén ezüst színű műanyagot fedezhetük fel. A felső élen van a bekapcsológomb, a tartó rögzítője, a GPS-modul jackcsatlakozója, illetve a microUSB tápcsatlakozó. Jobb élen egy OK és egy MENÜ gomb, s a kettő között a mini HDMI csatlakozó aljzat. Mindegyik élre került funkciót ellátó gomb, hiszen a bal oldalán a FEL-LE léptető gombok, majd a microSD kártyafoglalat kapott helyet, alul pedig a rejtett RESET gomb, valamint a beépített mikrofon is itt található. Az esti használatban a fehér színű háttérvilágítás dominál, így könnyedén megtalálhatjuk a gombokat és azok a feliratait.

DSC_9192

A tökéletes működéshez min. Class4 osztályú memóriakártya szükséges. Ajánlott az EMTEC 32GB microSDHC Class10 memóriakártya hozzá, mely szintén megtalálható a Conflex Kft. kínálatában. Mi is ezzel teszteltük, de a kíváncsiság rávitt minket arra, hogy egy Varbatim 8GB microSDHC Class2-vel is kipróbáljuk; nem okozott problémát a felvételnél, de nem tudni, hogy egy hosszabb üzemeltetés után a kártyára történő írásnál nem-e okozna fennakadást.

DSC_9203

Az autós kamera lencséje képes a videófelvételt FULL HD-ben, vagyis 1920 x 1080p felbontásban elkészíteni, 30 képkocka/mp sebesség mellett (MOV fájlban). Ez az érték valós és nem interponált, azaz nem "nyújtott" kép: ez tényleg minden pixelben az eredeti kép, így nagyon jó minőségű, éles felvételt kapunk. Fotót is tudunk készíteni természetesen JPG kiterjesztésben, mely az alábbi felbontásokban lehetséges: 12MP, 10MP, 8MP, 5MP, 3MP, 2MP, 1.3MP. Ehhez párosul még az a nagyon hasznos funkció, hogy a sötétben egy LED vaku segítségével meg tudjuk világítani a felvételre szánt közeget. Persze ezt szélvédő mögött nem célszerű bekapcsolni, csupán akkor jön jól, ha le szeretnénk pl. sötétben videózni kutyánkat, ahogy a lábunk előtt heverészik.

DSC_9204 DSC_9206

.

A CamRoad 6.1 mégis a kategóriájának a győztese, hiszen mindamellett, hogy nagyon jó minőségben veszi fel a történéseket, egy extra kiegészítővel is rendelkezik: GPS modul. Ez a tapadókorongos tartóba van integrálva, melyből egy vezetékkel csatlakozik rá a kamerára. Nagy teljesítményű GPS-vevőről beszélünk, ami másodpercek alatt megtalálja a pozíciónkat (ellenben az okostelefonban található AGPS-el). A modul menet közben méri a sebességünket, raktározza a haladási irányunkat és pontos koordinátákkal rögzíti az útpontokat; egyszóval track-et készít, melyet a mellékelt szoftverrel meg is jeleníthetünk grafikusan a Google Maps térképén. Utólag, otthonról végigutazhatjuk a teljes útunkat és kielemezhetjük, hogy az egyes szakaszokon mennyivel és merre haladtunk.

driving_recorded_player

Beépített intelligens áramkörök gondoskodnak arról, hogy a felvétel folyamatos legyen akkor is, ha elfelejtjük elindítani a videó készítést, ugyanis az autós kamera mozgásérzékelővel van ellátva, így az autó indulását követően azonnal rögzít. Automatikusan kikapcsol a kamera 1 percen belül, mihelyt nincs mozgás, illetve az autó nem rázkódik (állítható). A legfontosabb opció azonban mégiscsak az, hogy egy baleset bekövetkeztekor véletlenül vagy szándékosan ne lehessen letörölni a rögzített videót, hiszen ez bizonyítékként szolgál. A felvétel csak asztali számítógépről törölhető, így a videó biztonságban marad mindaddig, míg azt egy asztali számítógépre fel nem másoljuk.

DSC_9247 DSC_9251

.

SPECIFIKÁCIÓ
  • FULL HD 1080p (30 fps)
  • Kijelző: 2.7” TFT
  • 165 fokos széles látószög (6 lencse)
  • AR0330 szenzor
  • Fotó: 12MP, 10MP, 8MP, 5MP, 3MP, 2MP, 1.3MP
  • Folyamatos felvétel
  • PC Kamera funkció
  • Mikrofon
  • MicroSD kártya (min. Class4, max. 32 GB)
  • Mozgásérzékelő (G-Szenzor)
  • Beépített Li-Lon akkumulátor
  • Töltés alatti felvétel
  • Automatikus indítás és leállítás
DSC_9208 DSC_9209 DSC_9210
DSC_9212 DSC_9223 DSC_9217
.

A bekapcsolást követően az OVERMAX logó jelenik meg a képernyőn, majd alul egy LED jelzi a működést, mely töltés során pirosan, üzem közben kéken világít. Egyből a videófelvétel mód tárul elénk; s számos ikon képét pillanthatjuk meg a képernyőn: információt ad a kamera a felbontásról, mozgásérzékelő állapotáról, a GPS-jel vételéről, aktuális sebességről, a pontos dátumról, illetve még jór pár adatról. A felvételen ezek közül csak a dátum és sebesség jelölés lesz jelen a jobb alsó sarokban, de amennyiben nem szeretnénk a videóba beleégetni ezt az infót, abban az esetben lehetőségünk van a menüben kikapcsolni ezt az opciót.

DSC_9219 DSC_9220 DSC_9213

.

A MENÜ gombot hosszan nyomva tartva tudunk váltani a VIDEÓ / FOTÓ / VISSZANÉZÉS módok között. Mindegyik módnak kis mértékben eltér a menü felépítése, így pl. a fényképezés menüben van lehetőség a rázkódásvédelmet beállítani, míg videózásnál pl. a mozgásérzékelőt vagy a MENÜ gomb egyszeri, rövid megnyomásával zárolhatjuk a felvételt. Az elkészített fotóra is alapból rákerül az időbélyeg, de el is távolíthatjuk azt. A FEL-LE gombokkal a digitális zoomolást érhetjük el, de tudni kell róla, hogy ez minőségromlással jár, így lehetőség szerint mellőzzük a használatát.

TESZT VIDEÓ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vjdDjc_cRII[/youtube]

TESZT FOTÓK

NOVATEK CAMERA NOVATEK CAMERA

.

ÖSSZEGZÉS

Az OVERMAX CamRoad 6.1 kamera a gyártó autós kameráinak az eddigi legjobbja. Nagyon szép felvételeket készít a 6 lencsés technológiának köszönhetően; visszanézve nem pixeles. A GPS modul gyorsan éled és pontos helymeghatározát ad. A sebességkijelzés a videón picit lassabb, mint a mellékelt szoftverben, de a MOV fájl tartalmazza a mindenkori legpontosabb adatokat.

DSC_9201

Rendkívül biztonságos, hiszen ha a kamerát illetéktelen elkezdi bütykölni egy koccanás után, akkor a felvételek zárolva vannak, így képtelenség megsemmisíteni a bizonyítékot. Folyamatosan rögzít indulástól-megérkezésig, így az egész utazásunkat nyomon követi. Két észrevételünk volt igazából, mely közül az egyik csupán egy fordítási hiba: a Formátum menüben az "SD-kátrya" felirat olvasható, ami nem okoz természetesen működésbeli problémát. A másik inkább egy kényelmi szempontot érintő észrevétel: a tápcsatlakozó ugyebár felül helyezkedik el, a szivargyújtó meg a műszarfal alatt, így a vezetéket fel kell vezetni nagyon magasra annak érdekében, hogy a vezeték ne hajoljon meg tőben (későbbi kontakthibát megelőzve), vagy ne lógjon bele a felvételbe; így ezt a csatlakozót jobban értékeltük volna az eszköz alján. A beépített akkumulátor nem helyettesíti az autós töltőt, csupán a pillanatnyi energiát tartja fenn a beállítások és dátum számára, így mindenképpen használnunk kell a mellékelt autós töltőt.

DSC_9214

Az OV-CamRoad 6.1 fedélzeti kamera a Conflex Kft. forgalmazásában kapható 29.035 Ft-ért. Rendkívül kedvező ár ehhez a fantasztikus termékhez! Valódi FULL HD felbontás, valódi élmény! Nekünk elnyerte a tetszésünket, így tőlünk a TESZTGYŐZTES címet vihette el.

tesztgyoztes

Köszönjük a Conflex Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

conflex

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: