probakoron-az-asustor-drivestor-2

Próbakörön az Asustor Drivestor 2

2023. január 23. Herczeg Balázs Adattárolás

Hálózati eszközök közül belépő-szintű megoldásokat már többször volt lehetőségünk tesztelni, azonban az Asustortól, az Asus hálózati adattárolóival foglalkozó leányvállalatától (Asus Storage) most először érkezett hozzánk eszköz. Nézzük mit tud az Asustor Drivestor 2 AS1102T!

Drivestor 2

Alapvetően otthoni adattárolásra készült az eszköz, azonban a drágább NAS-okra jellemző funkciók is helyet kaptak rajta, mint a 4K videó átkódolás és a gigbites lan port. A Drivestor 2 fekete burkolatot kapott, az előlapján geometikus mintázattal és egy arany színű logóval rendelkezik, így kifejezetten elegáns kinézete miatt egy nappaliban is elhelyezhető az eszköz anélkül, hogy takargatnunk kellene. Ez nem meglepő módon, nagyban hasonlít a jónéhány Asus routeren alkalmazott dizájnra is. A LED-es kijelző mutatja a NAS állapot az előlapon, valamint egy USB 3.2 porttal is rendelkezik. Az AS1102T mérete 6,5 x 4 x 8,6 hüvelyk (HWD), és szerszám nélküli hozzáférést biztosít a meghajtórekeszekhez.

Specifikációk

A Drivestor 2 AS1102T 1,4 GHz-es négymagos processzorral, 1 GB DDR4 RAM-mal és 8 GB flash memóriával, valamint egy 70 mm-es ventilátorral rendelkezik, ami biztosítja a megfelelő légáramot. A NAS 2,5 és 3,5 hüvelykes meghajtók befogadására képes, így az összkapacitás akár 36 TB is lehet. Támogatja a 4K videó átkódolást, a RAID 0, RAID 1, Single és JBOD kötet típusokat, valamint az EXT4 fájlrendszert.

CPU

CPU modell

Realtek RTD1296

CPU architektúra

ARM64 64 bites

CPU frekvencia

Négymagos 1,4 GHz

Memória

Memória

1GB DDR4

Memóriabővíthetőség

nem bővíthető

Flash memória

8 GB eMMC

Tárolás

Meghajtórekesz

2

Kompatibilis meghajtó típusa

3,5" SATA HDDMaximális meghajtórekeszek száma bővítőegységgel

10

Külső portok

Bővítés

2x USB 3.2 Gen 1 csatlakozó

Hálózat

1x 2,5 gigabites Ethernet (2,5G/1G/100M)

HDMI kimenet

Nincs

Egyéb

Rendszer ventilátor

1x 70mm

Tápegység / adapter

65 W x1

Bemeneti tápfeszültség

100 V-240 V AC

Tanúsítvány

FCC, CE, VCCI, BSMI, C-TICK, KCC, BIS, CCC, BIS, CCC

Garancia

3 év

Működés

Energiafogyasztás

11,6W (működés) 5,97W (lemez hibernáció)

Zajszint

18,6dB (HDD üresjáratban)

Működési hőmérséklet

0°C~40°C (32°F~104°F)

Páratartalom

5% és 95% RH között

Méret és súly

Méret

165 (magasság) x 102 (szélesség) x 218 (mélység) mmSúly

1.14 kg / 2.5 lbs

Működés

Az AS1102T az Asustor ADM 4.0 operációs rendszerével működik, amely felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik. Mivel az ADM-konzol webalapú, így a Windows-ra emlékeztet használat közben, valamint megkönnyíti az adatok biztonsági mentését, az alkalmazások letöltését, valamint a mappák létrehozását és megosztását. Az Asustor mobilalkalmazással pedig több funkció is elvégezhető, azonban sajnos maga az alkalmazás nem helyettesíti teljesen az az ADM-konzolt.

Nézzük az operációs rendszert és az alkalmazásokat

Az ADM első megnyitása során az asztalon többféle menüpont közül is választhatunk, azonban a legfontosabbak a következők: Tároláskezelő, a Belépés ellenőrzés, Alkalmazásközpont, Fájlkereső, Aktivitás monitor, Online súgó és a Beállítások.

A CPU, a memória és a hálózati tevékenységet az Aktivitási monitor segítségével tekinthetjük meg. Ha pedig szereted a színes diagramokat, akkor ilyen formátumban is megnézheted a meghajtók használati statisztikáját.

A Beállítások menüben lehetőségünk van a rendszerhiba-értesítések kezeléséhez, a hálózati beállítások szerkesztéséhez, valamint a ventilátor sebességének beállítására is. Az ADM Defender konfigurálásával további védelemmel láthatjuk el a NAS-t a rosszindulatú zsarolóvírusokkal és programokkal szemben. A Média mód alkalmazásával pedig javíthatjuk az átkódolás és a médiastreaming teljesítményét, mivel a mód lefoglalja a NAS memóriájának egy részét.

A Belépés ellenőrzés menüpontban ellenőrizhetjük az alkalmazások jogosultságait, továbbá a megosztott mappák és felhasználói csoportok kezeléséhez is felületet biztosít. Kötetek létrehozásához és a meghajtók statisztikai adatainak megtekintéséhez pedig a Tároláskezelő nyújt segítséget. Itt lehetőségünk van ellenőrizni az esetlegesen meghibásodott blokkokat és lemezhibákat, továbbá a S.M.A.R.T. meghajtóinformációkat.

Az applikációk között megtalálható a File Explorer is, amivel kezelhetjük a NAS-on tárolt adatokat, fájlokat. Beállíthatjuk a mappákhoz tartozó engedélyeket és a fájlok megosztását is biztosítja. Találkozhatunk a Biztonsági mentés és visszaállítás funkcióval is, amellyel a távoli szinkronizálás is elérhetővé válik, valamint támogatja a felhőalapú biztonsági mentési beállítások és ütemtervek létrehozását is.

Ha pedig úgy érezzük, nincs elég alkalmazásunk, akkor az App Centrálból több mint 100 Asustor vagy harmadik féltől származó alkalmazás közül válogathatunk, beleértve a otthoni/személyes/üzleti alkalmazásokat, a biztonsági mentés és szinkronizálás, a webtárhely, és még sok mást.

Összegzés és vélemény

Jelenleg az Asustor Drivestor 2 körülbelül 80.000 Ft-ért vásárolható meg Magyarországon.

Ár-érték arányát tekintve, az otthoni felhasználóknak kifejezetten jó választás lehet belépőszintű rendszer kiépítéséhez a könnyű kezelhetőség miatt.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: