pulzus-mero-az-egerben-a-mionix-megoldotta/2016/09/22

Pulzus mérő az egérben? A Mionix megoldotta

2016. szeptember 22. Ficsor Tamás Periféria hírek

Mostanság egyre több érdekes tulajdonsággal felszerelt egeret dobnak a piacra a gyártók. Gondolok itt például a Steelseries eszközére, melyben nem csak a OLED kijelző, hanem még vibrációs motort is telepítettek. A Mionix is ki gondolt valami okosat, mely szintén ebbe az "érdekes" kategóriába tartozik.

A Svéd gyártó már korábban bejelentette az öltletét, hisz ez a projekt a Kickstarter-en kezdte el életét, hogy a rajongók támogatásával a 100.000 $-os célt elérjék. Az ötlet az volt, hogy a már piacon lévő Naos gamer eszközükön egy kis upgrade-et hajtanak végre, de nem akármilyet. Az egér hátán, érzékelőket helyeztek, melyek képesek a játékos biometrikus adatait a képernyőn megjeleníteni. A Naos QG egér használata közben valós időben tudjuk monitorozni a pulzusunkat, stressz szintünket. Ezen kívül mérni tudjuk, hogy másodpercenként mennyit klikkeltünk, mekkora sebességgel "közlekedik" az egér, illetve, hogy mennyi utat tettünk már meg vele. Ráadásul ezeket in-game módon tudjuk követni.

unspecified-3

De mégis mi ennek az értelme? Az biztos, hogy a felhasználónak új adatokat fognak mutatni, hisz kitudja, hogy a heves játék közben, milyen gyorsan rántotta meg az egeret, vagy hogy már hány kilóméternyi távolságot mozgott vele. Másik szempontból pedig az, hogy otthon vagy akár eSport eseményeken is fontos lehet, hogy a személy milyen kondícióban van. Esetleg nem e izgulja el a dolgot, ha pont egy főmeccset vívnak. Ami pedig a legfontosabb, hogy a szívverése nem menjen feljebb a kritikus szinten. Egyébként a pulzus és stressz szint méréshez a legjobb módszer lenne egy horror game, amiben egy félős játékos küzd az életéért. Talán szó szerint az életéért.

Probléma ezzel csak az van, hogy folyamatosan az érzékelőn kell tartani a tenyerünket, így aki nem a tenyer fogáshoz szokott annak nem biztos, hogy tetszeni fog ez a fajta extra.

unspecified-4

A Naos QG más elemei sem maradtak ki a fejlesztésből. A belsejében egy PMW-3360-as 12.000 DPI-al rendelkező optikai szenzor van, amit négy lépcsőben lehet állítani. Az egér agya egy 32bites ARM Cortex  M3 CPU, mely 32 MHz-en ketyeg és USB porton kommunikál 1000 Hz-es frekvencián, 1 ms válaszidővel. Maximum 5 profilt lehet tárolni a 128 kB-os fedélzeti memórián. Az egér jobb kezes kialakítású. A jobb és bal egérgombok alatt Omron kapcsolókat helyeztek. Az RGB megvilágítás sem maradt ki, melyet két zónán lehet testreszabni.

unspecified-5

Tehát a Kickstarter-es álom meg valósult, a gyártó nekilátott az egérnek. Az előrendelés mától kezdhető 130 euróért.

A megjelenés október 28-án lesz.

További információkért látogass el a gyártó weboldalára.

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: