qnap-ts-231p-teszt/2018/04/04

QNAP TS-231P NAS teszt

2018. április 04. Kocsis Bence Adattárolás

Mai bemutatónk alanya egy olyan hálózati adattároló, mely két merevlemezt képes fogadni és kizárólag kábelen képes az internetes hálózathoz csatlakozni. Ez a modell a QNAP TS-231P. A gyártó ezzel a termékkel azokat az otthoni felhasználókat - és kisvállalati ügyfeleket - célozza meg, akik egy olcsó, de megbízható hálózati adattárolóra vágynak.

A TS-231P követi a megjelenésre vonatkozó trendeket, így matt fehér színben érhető el (ezüstös díszítéssel) , hisz ez a szín passzol leginkább az otthoni környezethez. Ami a méreteit illeti, a 169 x 102 x 219 mm egy kimondottan kezelhető hálózati tárolót jelent. Ennek eredményeképp íróasztalra, vagy akár könyvespolcra is elhelyezhető.

A TS-231P elülső oldalán, az ezüstös burkolatba építve találjuk az állapotjelző LED-eket, a bekapcsoló gombot, egy gyorsmásoló gombot és az USB 3.0 portot. Mellettük kapott helyet a két darab merevlemez tárolót, melyek egy-egy 3,5 hüvelykes HDD-t és 2,5 hüvelykes HDD-t, vagy SSD-t képesek fogadni.

Ami a merevlemez kezelést illeti, a kompatibilitási listán találtunk 12 TB-os HDD alapú adattárolót is, SSD esetén pedig bizonyos 2 TB-os kapacitású modellek is szerepelnek a listán. Természetesen a gyártó kitér a külső adattároló eszközökre is, mely esetben akár egy 8 TB-os külső merevlemez is támogatott.

A tároló hátoldalán találjuk a tápellátást biztosító 65W-os adapter csatlakozóját, további két USB 3.0 portot (akár szünetmentes tápegység, vagy nyomtató számára) , két Gigabit Ethernet portot és egy Kensington zárral kompatibilis megoldást. Ezen felül nem maradhat ki a reset gomb sem , mellyel a gyári alapbeállításokat tudjuk visszanyerni. Amint látható, a készítők a merevlemezek és a hardver hűtéséről is gondoskodtak, melyre a hátulra elhelyezett 70 mm-es ventilátor utal. Ami láthatólag kimaradt, az a HDMI csatlakozás – arra az esetre ha közvetlenül szeretnénk televízióra kötni lejátszáshoz – és memóriakártya slot sem került elhelyezésre. Bár a HDMI csatlakozás hiánya a mai világban már nem hiszem, hogy nagy érvégés, hisz a SMART televíziók könnyedén játszák le a hálózati adattárolóra feltett filmeket vezetékes, vagy vezeték nélküli módon egyaránt. Maga a tároló fémszerkezettel rendelkezik, de külsőben műanyag borítást kapott és ez a helyzet a két merevlemez kerettel is. A NAS alsó része természetesen kapott 4 gumitappancsot, ami a csúszásmentességet teszi lehetővé.

Ami a hardvert illeti, egy kétmagos 1,7 GHz-en ketyegő Alpine AL-212 processzorról és egy 1 GB DDR3 memóriáról beszélhetünk, ami a gyártó elmondása szerint bőven elegendő ahhoz, hogy akár 224 MB/s olvasási és 176 MB/s írási sebességet is elérjenek a felhasználók.

Persze egy NAS kiválasztásánál nem kell kizárólag a magas teljesítményt nézni, hisz a QNAP TS-213P esetében kapunk egy elég komoly, sokoldalú és folyamatosan frissített QTS kezelőfelületet, mely kezdők és profik számára egyaránt könnyen kezelhető rendszert biztosít.

A web alapú telepítő varázsló megkönnyíti a beállításokat, mivel a kiszolgáló neve, a RAID konfiguráció is beállítható és lehetőség van firmware frissítésre is. A hálózati tároló percek alatt üzembe helyezhető. Itt fontos megjegyezni, hogy a behelyezett merevlemezeket minden esetben az eszköz formázza, így érdemes beüzemelés előtt a merevlemez tartalmát lementeni.

A teszt során mi a 4.3.3-as QTS rendszert futtattuk, de már elérhető a 4.3.4-es frissítés is. Az operációs rendszer minden olyan opciót biztosít, melyekre kis-irodai, vagy otthoni környezetben a felhasználóknak csak szüksége lehet. Fejlett felhasználókezelő, backupkezelő áll rendelkezésre, emellett fotóalbum, letöltési lehetőség, tartalomkezelő, videómegosztó, IP-kamerás megfigyelőrendszer, webböngészés, fájlkezelő is elérhető és ezek Windows, MAC OS és Linux rendszereken is használhatók.

Természetesen hálózati környezetben az adatok, főleg ha üzleti jellegű tartalmakról beszélünk potenciális célpontok lehetnek a hackerek számára. A TS-231P számos biztonsági lehetőséget kínál, mint példúul a titkosított hozzáférés, IP-blokkolás, vagy épp a kétlépcsős azonosítás. A rendszergazda és felhasználók hozzáférési jogát mappákra szabályozhatjuk, megakadályozhatjuk a jogosulatlan hozzáférést a fontosabb fájlokhoz. A TS-231P támogatja az AES 256 bites titkosítást, ami akkor is megakadályozza az illetéktelen hozzáférést, ha a merevlemezeket, vagy akár az ehész hálózati adattárolót eltulajdonítják.

 

A QSYNC alkalmazás például lehetőséget ad arra, hogy egy saját felhőtárhelyet üzemeltessünk, melyet aztán bárhol, bármikor és bármilyen rendszeren elérhetünk. A TS-231P szolgáltatásait a mai kornak megfelelően már okostelefonon is kiaknázhatjuk, természetesen Windows Phone, Android és iOS rendszerekkel is kompatibilis a dolog. Ennek eredményeképp például okostelefonról kezelhetjük a letöltéseket, sőt videókat, fotókat feltölthetünk a tárhelyre, de akár telefonon elő is varázsolhatjuk őket. Ezek lebonyolításában a Qphoto, Qmusic, Qvideo, Qfile és Qmanager alkalmazás segít bennünket.

.

A QNAP TS-231P jelenleg 60 ezer forint körüli áron, két év garanciával szerezhető be, melyhez természetesen szükségünk lesz egy vagy két merevlemezre. Ha például 2 darab 2 TB-os HDD-t szeretnénk használni RAID összeállításban, akkor is ki tudunk jönni 100 ezer forint alatt.

   

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: