steelseries-apex-raw-es-sensei-raw-teszt/2013/08/19

Steelseries Apex Raw és Sensei Raw teszt

2013. augusztus 19. Herczeg Balázs

Elérkezett az idő arra, hogy még egy nagyobb gamer perifériagyártótól is teszteljünk eszközöket, ez pedig nem más mint a Siberia V2 fejhallgatókról híres Steelseries. Kivételesen nem Siberia V2-t teszteltünk, (de ami késik nem múlik) hanem egy gamer billentyűzet és egy gamer egér járt nálunk az Apex Raw, illetve a Sensei Raw személyében. Kezdjük is a combosabb versenyzőnkkel, az Apex Raw-al.

 Steelseries Apex Raw

Amit rögtön érdemes leszögezni, a billentyűzet nem rendelkezik mechanikus kapcsolókkal, ráadásul még magyar kiosztásban sem érhető el a billentyűzet. De kellenek ezek? Kiderítjük! Az Apex billentyűzetcsaládba 2 billentyűzet tartozik, ugye a sima Apex és az Apex Raw, melyekből nálunk az utóbbi fordult meg, méghozzá a Egyesült Királyságbeli billentyűzetkiosztással. Az eszköz felületén az alapbillentyűkön kívül 17 makró gomb kapott helyet, amelyeket akár meg is duplázhatunk, hiszen 2 beállításkapcsoló is helyet kapott a billentyűzeten, így akár 34 makrót is képesek vagyunk vele eltárolni. Jó hírem van a játékosoknak is és a gépíróknak is. Hogy miért? Egyszerű. A billentyűzeten az F és a J gomb meg lett jelölve egy kis kiálló felülettel, így a kezünk könnyedén meg tudja találni az F és a J betűt, ráadásként a W betű is kapott egy eltérő, kiálló jelölést, ami biztosítja a játékosoknak, hogy ne kelljen a monitorról elvenni a figyelmüket a W betű keresése közben.  Jó hír hogy a billentyűzet leginkább használt gombjai Anti-Ghost funkcióval lettek ellátva, így azzal sem lesz gond, hogy ha sok billentyűt nyomunk egyszerre, hiszen az Anti Ghosting billentyűket akkor is fogjuk tudni használni. Kapunk két extra nyilat is, ezek persze alapból beállított makrók, amiket könnyedén tudunk hasznosítani játékokban. Picit a konzolokon lévő stickekhez hasonlít a használatuk, szerintem egész praktikus lehet ez játékoknál. Ugye mondanom sem kell, hogy a billentyűk ledes háttérvilágítást kaptak, így sötétben is könnyedén láthatjuk a billentyűket.

IMG_0463

Ha ennyi extra nem lenne elég, akkor mondok még extrákat. Az funkcióbillentyűk felett (F1, F2...) a makró billentyűk az átlagnál nagyobb magassággal rendelkeznek, így könnyedén megtalálhatjuk őket játék közben, ráadásul kombinálhatjuk is ezeket a billentyűket az F billentyűkkel. Még mindig nem elég? Rendben. A billentyűzeten egy Steelseries gomb is helyet kapott, ami hasonlóan működik, mint a laptopokon az Fn billentyű, vagyis ha megnyomjuk, beállításokat tudunk ki be kapcsolni, ami ebben az esetben led fényerő állítás illetve lekapcsolás, media player billentyűk, illetve a windows gombot is lekapcsolhatjuk ennek a billentyűnek a segítségével, így véletlenül sem kell aggódnunk amiatt, hogy megnyomjuk a windows gombot. A végére maradt még egy extra, ez pedig a megnövelt szóköz billentyűnek a mérete, így az egyik legfontosabb bilentyű elérésével sem lesz gondunk.

Dizájn

Nos, minden extrát megemlítettem, kivétel a dizájn volt ez alól. A szerkezet kialakítását egyszerűen díjazni lehetne, annyira jó sikerült, ráadásul a billentyűzet alján cserélhető gumitartók kaptak helyet, így akár a billentyűzet magasságát még növelhetjük is. A makró billentyűk elhelyezése majdnem tökéletes, egyedül a bal oldal sikerült picit zavaróra, ugyanis sokszor fordulhat az elő, hogy a ctrl helyett akaratlanul az MX5 billentyűt nyomjuk le, aztán csodálkozunk, hogy miért nem azt csinálja a gép amit mi szeretnénk... Na igen. A billentyűkön az írásjelek szép vastagon lettek megcsinálva, így elég könnyű észrevenni őket. Színvilágba nem igazán változatos az Apex Raw, hiszen a billentyűzet csak fekete-fehér színű, de a fehér is csak úgy, hogy be kell kapcsolni hozzá a ledeket. Ami tetszett, és a CM storm quickfire Tk esetében pedig zavaró volt, az a világítás erőssége. Sokkal lágyabban világít a steelseries billentyűzete, így nem kell attól félni hogy az erős fénytől fog romlani a látásunk. Azt hagyjuk meg a monitornak ;)

Csomagolás illetve mellékelt eszközök

Nos, amikor megkaptam a szállítmányt a futártól, megdöbbentem, hogy minek kell ilyen széles doboz. Aztán rájöttem hogy a billentyűzetnek a doboza nem ki mérettel lett megáldva. Viszont minél nagyobb terület, annál több hely van a dizájn megtervezésére. Ezt a Steelseries jól megoldotta, hiszen kapunk egy nagyon szép fekete dobozt amin magét a billentyűzetet, és egy pár kiemelhető tulajdonságot pillanthatunk meg a dobozon. Egyszerű, de mégis szépen néz ki. Kibontás után nem mondhatom azt, hogy bőségzavara lenne az embernek azután miután kiveszi a dobozból az ember az eszközt. Egy használati útmutatót, egy matricát, illetve a billentyűzet gumi tartóit  találjuk a dobozban az eszközön kívül. Ez pont annyi amennyi kell, se több se kevesebb.

IMG_0461

Felhasználói élmény

Na most jön a feketeleves, gondolná az ember, de nem. A steelseries billentyűzetét egy élmény használni. Már kezdem érteni, hogy miért pont steelseries billentyűzetek kapnak helyet az MSI gamer notebookjaikban. A billentyűk hangja meglepően halkak leütéskor, és a gamereknek ez számít igazán, de annyi hang pont van, hogy a gépírók is hallják a billentyűk leütésekor a hangokat. Viszont kontrának is kell lennie, hisz mindenben van. Ennek a billentyűzetnek két gyenge pontja van, a hatalmas mérete, na meg az, hogy nincs magyar kiosztás, bár az utóbbira van megoldás. Hogy mi is? Hát a Steelseries Engine, a gyártó razer synapse-hez hasonlító szoftvere, ami rengeteg testre szabhatósági  funkcióval rendelkezik, ám van negatívuma, mégpedig az, hogy a beállításokat nem a felhőbe, de nem is az eszközre menti le. A szoftver sajnos a gépünkre menti a beállításokat, ami annyit jelent, hogy ha megyünk egy LAN partira, akkor sajnos a beállításaink el fognak veszni. Kár érte. Viszont jó hír hogy a makrókra a magyar ékezetes betűket könnyedén be tudjuk állítani, de az sem gond, ha az angol billentyűzetet magyar kiosztási beállítással használjuk, hiszen az ékezetes betűk ott helyezkednek el, ahol a magyar billentyűzeteken, az egyetlen hátulütője ennek az opciónak az az Y-Z összecserélődése.

engine

No de sajna a méreten semmi sem segít. Én személy szerint egy billentyűzettartóval rendelkezek az asztal alatt, így ha nem használom az eszközt, egyszerűen csak betolom a tartót. Na igen, betolnám, ha a billentyűzet nem akadályozna ebben. Ha egy-két centit levettek volna a szélességéből, akkor semmi gond nem lenne, de így elég kényelmetlen a dolog, főleg amiatt hogy ok nélkül ugyan akkora a billentyűzet, mint a nagy testvére. Igaz, a rendes Apex zsúfoltabb amiatt, hogy több gomb található rajta, de ezen a billentyűzeten annyi a felesleg, hogy 1 centi levágásával is ugyan úgy nézne ki.

Most jönne az összegzés de még semmit nem írtam az egérről nem igaz?

Steelseries Sensei Raw

Egy újabb gamer egér érkezett a ringbe, ezúttal a steelseries sensei raw személyében. Mit érdemes róla tudni? Azt minimum, hogy a nagy sikerű sensei egér szerényebb változata, így előre lehet sejteni, hogy nem fogunk 10 000 fölötti DPI értéket kapni ezen egér segítségével. Ahhoz a sensei-t kell megvásárolnunk. No de nem is ez a lényeg, hiszen kinek nem elég az 5670 DPI? Pont ideális FPS-ekhez. Az egér alján, az egérpaddal érintkező felület kialakítását tekintve nagyon jóra sikerült, és a gyártó fel is hívja arra a figyelmet, hogy milyen jó minőségű alapanyagokból készült. Először nem tartottam érdemesnek arra hogy megemlítsem, aztán huzamosabb használat után rájöttem, hogy ez nagyon érdemes az említésre ugyanis minden egérpadon megfelelő sebességet tud nekünk biztosítani, így szinte nincs olyan egérpad, amire a Steelseries egere ne lenne jó.

IMG_0462

Dizájn

Amikor megláttam az egeret, néztem egy nagyot, hogy ilyen egyszerűen néz ki és az alakja is ilyen egyszerű? Aztán elkezdtem használni, és megdöbbentem. Ez az egyszerű kialakítás olyan kényelmes, hogy még én is rendesen meglepődtem rajta. Tökéletesen kézre áll az egér, a bal oldalon a hüvelykujjunkkal könnyedén megnyomhatjuk a 2 extra gombot, sőt, a jobb oldalon lévő két gombot akár kisujjal is nyomkodhatjuk. Ilyen esetben mondhatjuk azt, hogy az egér teljesen szimmetrikus, így akár jobb, illetve bal kezes emberek is könnyedén használhatják. Na ilyen a praktikus egér. Gombok szempontjából az alap gombokon kívül 4 extra gomb kapott helyet az egéren amihez még egy DPI váltó gomb csatlakozik. Az egér hátulján a gyártó logóját pillanthatjuk meg ledes háttérvilágítással pixeles változatban. Természetesen színekben ugyan úgy fekete-fehér, mint a billentyűzet, de a raw jelzés pont ezért van rajta sz eszközökön. Érdemes megemlítenem, hogy a kábel harisnyázott, ráadásul az is fekete fehér. Érdemes tudni, hogy kétféle változatban létezik ez az egér, egy sima tükröződős illetve egy dörzsölt változatban kapható az egér, melyekből nálunk az utóbbi járt. Érdemes még megemlíteni, hogy a formatervezést a Steelseries gamerek véleménye alapján készítette el, így érthető hogy miért is olyan kényelmes.

Csomagolás és mellékelt eszközök

A csomagolás az egér esetében már nem mutat olyan jól, mint a billentyűzet csomagolása, de még mindig jól néz ki. Azért meg kell említeni, hogy nem olyan profik a doboztervezésben mint a Roccat vagy a Razer Azért pozitívumnak mondható el, hogy a doboz elejét ki tudjuk nyitni, így könnyedén meg tudjuk nézni, hogy hogyan is néz ki az egér. Ha kevésnek találjátok a billentyűzethez adott extrákat, akkor ezt ki se csomagoljátok. Csak vicceltem! :)

IMG_0465

A Steelseries az egér mellé egy használati útmutatót és egy matricát mellékelt, hasonlóan a billentyűzethez. Nem sok, de pont megteszi.

Technikai tulajdonságok és paraméterek:

 • Súly: 90 gramm
 • Magasság: 38.7 mm
 • Szélesség: 68.3 mm
 • Hossz: 125.5 mm
 • FPS: 12000
 • Hüvelyk/másodperc: 150
 • Megapixel/másodperc: 10.8
 • DPI: 90 – 5670
 • Maximum gyorsulás: 30 G
 • Szenzor adatok elérési útja: True 16 bit
 • Felemelési távolság: ~2 mm
 • Maximum polling: 1000 Hz

Felhasználói élmény

Elérkeztünk végre erre a részre is. Meg kell hogy mondjam, meglepett az egér tudása. Vagyis nem igazán a tudása, hanem úgy maga az egész. Kényelmes, ráadásul könnyű tisztítani az izzadságot róla, hála a felületének.  A DPI váltó gombbal 2 előrebeállított DPI érték között tudunk váltani melyeket a Steelseries Engine szoftverrel tudunk beállítani.  Szerencsénkre ez az egér is megállja a helyét szinte bármilyen egérpadon, hiszen a Roccat Hiro egérpadján is kényelmesen érezte magát ami nagy szónak mondható. Én FPS játékon teszteltem az egeret, de sokkal kényelmesebb volt használni, mint a razer naga egeret. Gördülékeny, pontos, jól kezelhető, pont ezek kellenek a játékokhoz. Szerencsénkre a görgőt is könnyedén tudjuk használni, úgyhogy már nem is igazán tudom, hogy ez hányadik jó pont  a gyártó két termékén. Az egyetlen pici negatívuma talán a már említett 5670-es DPI szám, de ez pontosan elég szerintem mindenkinek. Még lehet hogy sok is.

IMG_0470

Összegzés

Elérkeztünk hosszadalmas tesztünk végére, ideje ítéletet mondani. Kezdjük azzal, amivel a tesztet is kezdtük, vagyis a billentyűzettel. Mindent összevetve a az Apex Raw egy olyan billentyűzet amelynek szinte felsorolhatatlan, hogy mennyi pozitívuma van, a negatívumai pedig eltörpülnek azok mellett. Ha az árát nézzük, akkor tűrhető árral rendelkezik a billentyűzet, így még rossz vételnek sem számít. Valahogyan az egérrel is hasonló a helyzet, hiszen az árát tekintve jóval olcsóbb mint egy Razer Naga vagy egy Kone Xtd, de azért a Tesoro egerétől kicsit drágább. Az ár/érték aránya egész jó a maga 17 000 Forintos árával, így ez az egér sem egy rossz vétel, ráadásul sok boldog percet fog okozni a gazdájának. Boldog perceket nekünk is okoztak, így mindkét termék megkapja az Ajánlott plecsnit.

ajanlott ajanlott
Steelseries Apex Raw Steelesries Sensei Raw

Steelseries-logo

A termékeket a Steelseries biztosította a számunkra, melyeket ezúton is köszönünk nekik.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter