steelseries-prime-wireless-esport-eger-vezetek-nelkuli-kivitelben-teszt

SteelSeries Prime Wireless – Esport egér vezeték nélküli kivitelben [Teszt]

2021. augusztus 31. Fenes Kristóf Egér

A SteelSeries mindig is ismert volt az esportra tervezett perifériáiról, legyen szó akár billentyűzetekről (pl 6Gv2), vagy éppen egereiről (Sensei sorozat). Azonban az elmúlt évek során a vállalat esportra tervezett perifériái nem igazán voltak az igaziak az ikonikus perifériák kivezetését követően, legalábbis az egerek tekintetében. Ugyan a Sensei-ből érkezett egy ráncfelvarrott változat a Sensei Ten képében, a piacnak egy újabb, könnyebb megoldásra volt szüksége, amely kényelemre és súlyra is tökéletes, sőt akár vezeték nélküli működésre is képes. Így született meg a legújabb Prime sorozat, amely egyaránt elérhető vezetékes és vezeték nélküli változatban is. A Rival 5 mellett egyaránt kipróbáltuk a Prime Wireless és a Prime+ egereket is. Ebben a tesztben az előbbit mutatjuk be.

Esport egér vezeték nélküli kiadásban

A Prime sorozatot a dán perifériamárka esportolókkal közösen fejlesztette ki, amely meg is érződik az egér minden pontján. Top optikai vezeték nélküli szenzor, szinte kézbe simuló ergonomikus kialakítás, saját fejlesztésű mikrokapcsolók, Quantum 2.0 vezeték nélküli adapter, könnyített súly és a PTFE talpak, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az új egér hozzásegítsen a győzelemhez. Elsősorban természetesen egy FPS egérről van szó, amely az alapgombokon kívül két extra oldalsó gombbal rendelkezik, ezenkívül természetesen az összes gomb programozható a SteelSeries Engine 3 vagy a SteelSeries GG segítségével.

Kiváló belső felszereltség

A Prime Wireless a SteelSeries TrueMove Air szenzorral lett felszerelve, hasonlóan a Rival 3, az Aerox 3 wireless-hez, valamint a Rival 650-hez. Amit a szenzorról érdemes tudni az az, hogy a Pixart alacsony fogyasztású PAW 3335 szenzorja kapott benne helyet. Ez 18 000 CPI-ra képes, támogatja a 400 IPS-es sebességet és 40 G-s gyorsulás mellett is még képes trackelni, így minden szempontból szinte tökéletes. Képes 1 az 1-ben követni pixelenként a mozgást, ráadásul a SteelSeries Engine-ben akár még egy kicsit testre is szabható vonalkiegyenesítéssel és a külön tengelyeken történő trackelési érzékenység beállításával.

Mikrokapcsolók tekintetében nem hagyományos megoldás kapott az egérben helyet. A gyártó saját fejlesztésű Prestige OM™ kapcsolói egyfajta optikai kapcsolónak számítanak, azonban a Bloody LK megoldásával ellentétben a Prestige OM™ nem a megszokott mikrokapcsolós burkolat alatt kapott helyet. Az egész megoldás a csipeszekben is használt rugós huzal megoldáson alapszik. A klikkelésért felelős kapcsolókban 1-1 neodym mágnest helyeztek el. Ha lenyomjuk a gombokat, az lejjebb tolja a huzal alsó részét, ami ennek következtében elzárja az optikai érzékelő fényét. Amikor ez a fény kialszik, az egér akkor küldi tovább a kattintás jelét a számítógépnek 1 ms alatt az 1000 Hz-es polling rate-nek köszönhetően vezeték nélkül is, majd a gomb elengedésével a mágnes visszahúzza a huzalt az eredeti állapotába. Ez a gyakorlatban a gyártó szerint 100 millió feletti gombnyomást tesz lehetővé, érzetre pedig tisztára olyan, mintha egy cherry mx blue kapcsolót nyomogatnánk, csak éppen egy egér belsejében. Az oldalsó gombok persze már szokásos mikrokapcsoló alapúak, amihez a gyártó Kailh mikrokapcsolókat használ.

Vezetékes gyorsaság vezeték nélkül

A SteelSeries Prime Wireless a gyártó legújabb Quantum Wireless 2.0 technológiáját használja, amely lehetővé teszi az 1000 Hz-es kommunikációt a számítógép és az egér között. Természetesen ez egy 2,4 GHz-es frekvencián alapuló vezeték nélküli megoldás, aminek a különlegessége az, hogy egyszerre 40 eltérő frekvenciás csatornán kommunikál egymással az adapter és a periféria, így ha az egyik csatornán interferencia lépne fel, az egér automatikusan egy másik frekvenciát fog használni a kommunikációhoz. Amellett, hogy ez megszünteti a csomagok elvesztésének esélyét, a késleltetést is minimalizálja, így mozgatást tekintetében pont olyan élményben lehet részünk, mint egy kábeles egérnél is, csak éppen anélkül, hogy a kábel beakadásától kellene tartanunk.

Kialakításból jeles

A Prime ergonomikus kialakítása leginkább az FSP játékosoknak kedvez (csak jobb kezesek számára, az oldalsó gombok végett), de természetesen bármilyen játékstílushoz vagy munkahelyi folyamathoz megállja a helyét az egér. A használata kényelmes, ehhez pedig külön extra a mindössze 80 g-os könnyített súly, amely könnyebb mozgást tesz lehetővé. A kattintásért felelős gombok prémium minőségű ABS polikarbonátból készültek, a hátsó könnyített műanyagborítás pedig VDI30 mikrotextúrával rendelkezik, ami amellett, hogy fogásra is jó, kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat.

Az eltávolítható kábel USB-C csatlakozással rendelkezik, így garantált a gyorstöltés. A kábel nem mellesleg a SteelSeries Super Mesh megoldása, amely egy könnyített súlyú, harisnyázott kábel. Ezzel kapcsolatban egy negatívumot lehet megemlíteni: a Super Mesh USB - USB-C csatlakozó kábel sajnos eléggé merevre, rugalmatlanra sikerült legyártania a Steelseries-nek, így nem sokban különbözik egy átlagos műanyag bevonattal ellátott USB kábeltől, de szerencsére valószínűleg a kábelt mindenki csak töltésre fogja használni. Az egér belső akkumulátora nem mellesleg 100 óra üzemidőre képes, ami kifejezetten barátinak mondható.

Az egér alján a bekapcsológomb mellett egy profilváltó gomb is helyet kapott. Ezeket a profilokat a SteelSeries Engine-ben lehet testre szabni. Szintén extra, hogy a Prime Wireless PTFE talpakat kapott, amely jobb csúsztatást tesz lehetővé az általános teflontalpakkal ellentétben.

A végére tartogattam a legérdekesebb funkciót, amelyet az egér gyárilag tud. Ugyan az egér görgője RGB világítással rendelkezik, az viszont csak akkor világít ténylegesen, ha az egér nincs használatban. Amennyiben a szenzor mozgást érzékel, a világítás kikapcsol, ezzel is több üzemidőt takarítva meg.

SteelSeries GG

A legújabb SteelSeries egerekhez hasonlóan a Prime Wireless a SteelSeries GG szoftverét használja, amely integrálva tartalmazza magában az Engine 3.0-át, valamint a gyártó Shadowplay rivális szolgáltatását, a Moments-et. Az Engine-ben minden fontos beállítás elérhető, beleértve a CPI beállítását, az Angle Snapping-et, a világítás színének állítását, a makrókat, valamint néhány akkumulátor üzemidőt segítő lehetőség is bekapcsolható. Egyetlen dolog hiányzik a driverből, az pedig az akkumulátor állapotának a kijelzése. Remélhetőleg később ez is javítva lesz.

Használat közben

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, de a Prime sorozat legfőképp FPS-ekhez született. Az egér megállja a helyét a népszerű játékokban, legyen szó CS:GO-ról, PUBG-ről, Fortnite-ról, COD:Vanguard-ról, vagy éppen a Battlefield 5-ról, nincs olyan játék, ahol alul teljesítene a Prime Wireless. Az ergonomikus kialakítás stabil tartást biztosít, a TruMove Air szenzor pedig pixelpontos célzást tesz lehetővé. Az egér használata közben egyetlen nehézség lépett fel, amely a töltésnél jelentkezett mindig. Sokszor az USB csatlakoztatása után a Windows nem akarja felismerni az egeret vezetékes egérként. A hiba két gépen is jelentkezett, remélhetőleg egy Firmware frissítéssel javítani fogja a gyártó. Persze kipróbáltam az egeret az Aiming Pro Hexakill tesztjében is, ahol 99%-os pontosságot sikerült összehoznom az egérrel, ami remekül alátámasztja az eddigi állításokat is.

Verdikt

Végső soron a Steelseries Prime vezeték nélküli egere egy tökéletes választás lehet minden játékos számára, akik első sorban könnyű, de pontos és meglehetősen kényelmes egérre vágynak vezeték nélküli csatlakozási megoldással. Bár a formájából kiindulva én személy szerint az FPS játékokat kedvelők számára ajánlanám elsődlegesen. A piacon kapható versenytársai valljuk be, már nem mai darabok, van köztük 3-4 éves egér is. A Prime Wireless előnyei közé sorolható, hogy a versenytársaihoz képest megújult formával támad, de méreteit tekintve szinte pontosan vagy még túl is tudta szárnyalni a közkedvelt konkurens gyártók által kínált vezeték nélküli egerek méreteit (hosszúság, szélesség, súly, akkumulátor üzemideje).

A Steelseries gyártó az egér árát tekintve is próbált egy középutat választani, minimálisan drágább, mint a versenytársai, de cserébe egy teljesen új formával, kiemelkedő pontosággal rendelkező és verseny körülményekre legyártott egeret kap a vásárló. Az egér Magyarországi ára: ~ 42.000 Forint.

Összegségében a Steelseries Prime Wireless egér egy tökéletes választás lehet, mindazok számára, akik váltani szeretnének a vezetékes egerükről, de még nem biztosak abban, hogy a vezeték nélküli megoldás kompromisszumok nélkül helyettesíti a vezetékes egerüket. Megnyugtatásból személy szerint én csak ajánlani tudom a Prime vezeték nélküli egeret, mivel a kényelmes tenyérbe eső fogása, minimalista dizájnja, masszív felépítése és még számos előnye nálam őszinte tetszésemet elnyerte, ezen kívül az egér bármilyen versenyhelyzetre fel lett készítve, ezáltal senki számára nem fog csalódást okozni.

A tesztben szereplő egeret a SteelSeries Magyarországi képviselete biztosította számunkra, melyet ez üton is köszönünk nekik!

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: