teszt-cryorig-r1-universal-a-masodik-menet/2014/06/16

[TESZT] Cryorig R1 Universal - a második menet

2014. június 16. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A múlt héten megismerkedhettünk a Cryorig első processzorhűtőinek egyikével, az R1 Ultimate modellel, mely kimagasló teljesítményről, alacsony zajszintről és megfogó külsőről tett tanúbizonyságot. Egyetlen problémája volt az R1 Ultimate-nek, a memória kompatibilitás. A hűtő teljes mértékben kizárólag az alacsony profilú memóriamodulokat támogat, így a magas bordával ellátott modulok nem használhatók. A gyártó természetesen nem rúgott ekkora öngólt, hisz párhuzamosan az Ultimate modellel egy Universal névre hallgató processzorhűtőt is piacra dobott, mely kialakításának és vékonyabb ventilátorának köszönhetően 100%-os memória kompatibilitással rendelkezik.

Cryorig R1 Universal:

Ez a hűtő csomagolásában teljesen megegyezik a testvérrel, mindössze az Universal felirat utal arra, hogy egy szélesebb körben használható modellről van szól, valamint a dobozon a color felirat mellett a egy fehér pötty is van, ami az Ultimate esetében fekete. Ez azért van, mert az Universal esetében fehér színű műanyag borítás lesz majd a jellemző...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A dobozt kibontva itt is a már dicsért tálca kialakítású tartozék tartó tárul elénk. Erről a tálcáról annyit kell tudni, hogy nagyon áttekinthető, így attól függően, hogy AMD , vagy Intel processzort használunk, azonnal tudjuk hova kell nyúlni. Ha már a processzoroknál tartunk az R1 Universal támogatja az Intel LGA 2011 / 1366 / 1150 / 1155 / 1166 / 775 és az AMD FM1 / FM2 / AM2 / AM2+  /AM3 / AM3+ foglalatú processzorokat, ami a ma piacon lévő processzorok teljes spektrumát lefedi. A gyártó elhelyezett a készletben az alapvető tartozékok mellett egy hővezető pasztát, egy L-alakú csavarhúzót, valamint tartalék rögzítőket, amivel esetleg egy harmadik ventilátort is felszerelhetünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tartozékok alatt egy újabb dobozban találjuk az előre összeállított hűtőt, mely a ventilátorokkal együtt 128,5 x 140 x 168,3 mm-es méretekkel rendelkezik és 1181 grammot nyom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lenti képen látható a hűtő teljes felszereltségében. Az R1 Ultimate-hez képest a műanyag borítás itt fehér színt kapott, mely nagyon jól mutat. Bár az előző tesztben már beszéltünk a hűtőbordák kialakításáról, azért újra megemlíteném, mert megér pár szót. Az ikertorony kialakítású borda két részből áll. A szürke, műanyag borítású rész egy ritkább kialakítás 2,4 mm távolsággal. Így a beszívott levegő könnyedén áthalad és eljut a sűrűbb feketére festett alumínium hűtőbordához, mely már 1,8 mm sűrűn lett beépítve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ritkább szürke bordarészt egy fehér műanyag borítás fedi, ami megakadályozza, hogy a levegő oldalt illetve felül kiszökjön, így juttatva azt el teljes mennyiségében a második bordarészhez.  A ventilátorokról annyit kell elmondani, hogy az R1 Universal-on két típussal találkozhatunk. A belső egy 140 x 140 x 25 mm-es XF140-es modell, míg az elülső egy 140 x 140 x 13 mm-es méretekkel rendelkező XF140. Mindkét modell 700-1300 (+-10%) RPM fordulatszámra képes. Ez a vékony ventilátor és a meghajlított hőcsövekre épülő torony eredményezi a 100%-os  memória kompatibilitást. Mindkét ventilátor 8-8 gumibakkal lett ellátva, ami azt eredményezi, hogy a maximális fordulatszám alatt létrejött rezonancia nem adódik át a hűtőbordához, ami azt eredményezi, hogy alacsonyabb zajszintet kapunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alap egy nagyméretű nikkelezett rézlap, amiből 7 darab 6 mm átmérőjű réz hőcsőt indul el a bordák felé. Ezek a hőcsövek a zeljes lap szélességén végigfutnak, így maximalizálják a hőfelvételt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fenti képen a ventilátorok rögzítési megoldása látható. A műanyag borításon van egy kisebb ráhagyás, így a ventilátor magassága állítható. Ennek ebben az esetben nincs komolyabb jelentősége, hisz a ventilátor nem lóg a memória foglalatok fölé.

Tesztkonfiguráció:

Összeszerelés:

Az összeszerelés ismét nagyon egyszerű, hisz az első kör, a keret felhelyezése csavarhúzó nélkül végrehajtható. A Noctua és Alpenföhn megoldásaival ellentétben itt a távtartó műanyagokat is csavar helyettesíti, ami megkönnyíti a munkát, hisz a műanyag távtartó csúszik, így két kézzel is macerás lehet a kereszttartó rögzítése, ami ebben az esetben megoldott a fix csavarokkal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miután megvagyunk a kerettel két lehetőségünk van: vagy ventilátorokkal, vagy anélkül szerelhetjük fel a tornyot (már csavarhúzót használva). Mi eltávolítottuk a videókártyát, a ventilátorokat, sőt még az alaplapot is kivettük, hogy jobban látható legyen a hűtő.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A fenti képen láthatóm hogy a hűtőborda jókora távolságra van a memória foglalatoktól, ami már sejteti, hogy a memóriák méretüktől függetlenül el fognak férni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A felülnézeti képen még mindig ventilátorok nélkül látható az R1 Universal hűtő, ami esztétikus, szép látványt nyújt, ha a színösszeállítás engedi, ami a mi esetünkben adott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Cryorig R1 Universal már működés közben, a ventilátorokkal felszerelve minden gond nélkül működőképes a magas profilú, mind a 4 slotba elhelyezett Corsait Vengeance Pro memóriáink mellett is.

Tesztkörnyezet:

A teszteket az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai alkalmazás rendszerstabilitás tesztjével végeztük. Először a processzor Turbo Boost funkcióját kihasználva a 3400 Mhz helyett 3800 Mhz-en mértünk, majd az MSI Z77A-GD65 lap OC Genie funkciójával felmerészkedtünk 4600 Mhz-re merészkedtünk fel.

4600

Teszteredmények:

4600

A teszteredményeket összefoglaló grafikonon láthatjuk, hogy a Cryorig R1 Universal mind 3800 mhz-en, mind 4600 mhz-en kimondottan jól teljesített. Bár a kisebb méretű ventilátor megtette a hatását, hisz némiképp elmaradt a hűtési teljesítménye a teljes felszereltségű "ultimátumokat nem ismerő" R1 Ultimate-től és a Noctua zászlóshajójának számító NH-D15-től, de ha csak ennyi árat kell fizetni azért, hogy minden memóriafoglalatot tele tudjunk pakolni, akkor nem bánjuk.

A vékony kialakítású ventilátornak még egy apró hátulütője, hisz a teljes hűtőrendszer zajszintje 41 dBA-ról 44 dBA-ra emelkedett, de úgy gondolom ez minimális áldozat. Ha összességében nézzük a vékonyítás sem zajszintben sem hűtési teljesítményben nem okozott komoly zajszint növekedést és teljesítménybeli csökkenést...

Összegzés:

A Cryorig R1 Universal magával hozza az R1 Ultimate összes pozitív tulajdonságát, mint a magas hűtési teljesítmény, alacsony zajszint és szép formavilág. Ami a legfontosabb az R1 Ultimate hűtőhöz képest a memória kompatibilitás, ami a vékony kialakítás és lecserélt ventilátor eredménye. Ebben a tekintetben a Cryorig R1 Universal maga mőgé utasítja a számunkra eddig etalonnak számító Noctua NH-D15 processzorhűtőt is. Nálunk fokozatosan jelenik meg a boltok polcain, 25 ezer forint körüli áron.

ajanlott_new

cryorig-logo_typeface_black

A tesztkonfigurációban helyet kapott Xilence ECO Series 550W-os tápegységet az Ingram Micro magyarországi képviselete biztosította.

ingrammicro

Írta: Kocsis Bence