trust-gxt-430-ironn-gamer-headset-tesztje

Trust GXT 430 IRONN gamer headset tesztje

2019. január 19. Kocsis Bence Hangeszközök

A Trust perifériákat gyártó cég, méghozzá a megfizethető - de a minőséget nem nélkülöző - árú termékek piacra dobására specializálódott. Trust név alatt számos olyan megoldás került a boltok polcaira, mely népszerű volt a vásárlók körében. A gyártó nem csak a PC játékosok számára nyúlt alternatívát, hanem a PlayStation, Xbox és Nintendo konzolok használóinak is tartogat headseteket, kontrollereket, hangszórókat és egyéb kiegészítőket. Mai tesztünkben egy PlayStation 4 konzolhoz készített Headsetet mutatunk be, mely ugyanúgy alkalmas PC-re, vagy Laptopra történő csatlakoztatása, ez a Trust GXT 430 Ironn Gaming Headset. 

Csomagolás:

A Trust GXT 430 IRONN doboza a jól megszokott fekete / piros csomagolás, melyen egy méretes illusztrációt találunk a headsetről. Emellett néhány információ leolvasható a dobozról, mint az 50 mm-es hangszórók, a flexibilis mikrofon, vagy a konzolok kontrolleréhez való csatlakozási lehetőség. Ezen felül szerepel az is, hogy az eszköz csatlakoztatható PC-hez, Xbox One-hez, Nintendo Switch-hez és Laptophoz és a doboz hátoldaláról, leolvashatók a legfontosabb tulajdonságok is. 

A doboz tartalma:

A Dobozban megtaláljuk egy formázott műanyag formában a GXT 430 IRONN headsetet, valamint egy 1 m hosszú toldó kábelt, mely mikrofon és fejhallgató csatlakozóval rendelkezik arra az esetre, ha PC-n szeretnénk használni az eszközt. Kapunk egy rövid ismertetőt a használatról, egy kis füzetkét a jótállási feltételekről, valamint egy matricát, melyet a konzolra, a PC-házra, vagy az asztalra ragaszthatunk. 

Külső: 

A headset a nagy mennyiségű anyaghasználat benyomását kelti. Kimondottan esztétikus megoldás. A fejpánt jól átgondolt kivitelezés, a merevítés vékony alumínium lemez, melytől a fejpánt teljes mértékben elkülönül és a merevítés alsó részéhez csatlakozik. A műbőr fejpánt egy önállító megoldás, a feszességtől függően enged ki, vagy húz vissza, így az állítással nem kell foglalkoznunk. A műbőr felső részén egy GTX logó került elhelyezésre. 


Maga a fejhallgató rész kimondottan jól mitat. A külső részen a merevítés csatlakozása látható egy csiszolt alumínium elemmel a közepén és egy GXT felirattal felette. A külső rész belső felén egy rácsos kinézet benyomását keltő műanyag elem kapott helyet. Itt el kell mondani, hogy az anyaghasználat itt már műanyag a merevítéssel ellentétben, ami igazából nem különösebben probléma, hisz a headset súlyára jótékony hatással van. A fülhallgató részen igazából sok izgalmas dolgot már nem találunk, mindössze egy hangerőszabályzó került elhelyezésre. 


A fejhallgató belső része két műbőr párnát és alatta szivacsot rejt, ami felpróbálva kimondottan kényelmes, belül az  50 mm-es neodymium hangszórók kaptak helyet. A hangszórók 32 Ohm impedanciával, 20-20000 Hz frekvencia tartománnyal és 105 dB érzékenységgel rendelkeznek. 

A bal oldali fejhallgató részen került elhelyezésre a mikrofon. Maga a mikrofon egy flexibilis megoldás és kapott egy szivacsos borítást, ami ebben az esetben levehető és ennek nagy jelentősége van, hisz a szovacs alatt egy ON/OFF kapcsolót találunk, melynek átkapcsolásával manuálisan némíthatjuk a mikrofont. Ez fura megoldás, hisz a némítás funkció, csak abban az esetben érhető el, ha a szivacsot eltávolítjuk, ami kicsit kényelmetlen abban az esetben, ha valaki a szivaccsal történő használatot preferálja.


Maga a kábel nem eltávolítható, nagyjából 1 m hosszú megoldás, szövetborítással, ami kimondottan minőségi benyomást kelt a használójában. Ehhez csatlakoztatható a nagyjából 1 m hosszú toldó kábel, mely már két darab 3,5 mm-es jack csatlakozóval rendelkezik, így pc-n történő használat esetén a mikrofon is használható. 

Használat:

A Trust GXT 430 IRONN használható konzolokhoz, így akik Nintendo Switch, PlayStation 4, vagy Xbox One konzollal rendelkeznek bátran beszerezhetik. Mi PlayStation 4 Pro konzollal próbáltuk ki a headsetet és tökéletesen működött. A csatlakozást a kontrolleren keresztül oldottuk meg, így a kapcsolat a konzol és a headset között félig vezeték nélkülinek mondható. 

Hangzás, mikrofon:

A Trust GXT 430 IRONN hangzása kimondottan jó. A magas hangok tekintetében nem lehet okunk panaszra, de a mély hangok is egészen élvezetesek, nem szenvedünk hiányt az erőteljes basszusban, természetesen mindenféle torzítás nélkül. A mikrofon esetében nem kell stúdió hangminőségre számítanunk, de a gémerek számára tökéletesen megfelelhet a GTX 430 IRONN tudása, hisz a beszéd tisztán hallható, nem lesz problémánk játék közben azt feltételezve, hogy a társaink nem értik mondanivalónkat. 

Összegzés:

A Trust GTX 430 IRONN egy kimondottan esztétikus headset, mely nagyon kényelmes használatot garantál. A könnyű, 375 grammos headsetnek köszönhetően a használat hosszú órák után sem okoz kényelmetlen érzetet. A headset hangminősége kimondottan jó, mind mély, mind magas hangok tekintetében. A mikrofon is megállja a helyét, tisztán érthető hangzást biztosít, de azért csodára ne számítsunk. Nekünk nagyon tetszett, hogy a mikrofont manuálisan is ki lehet kapcsolni, bár annak jobban örültünk volna, ha a gyártó ezt a lehetőséget nem a szivacs alá rejti. Ami az árat illeti, a Trust GXT 430 IRONN 16 ezer forintért vásárolható meg, amely kedvezőnek mondható. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: