ujabb-hangszorok-jartak-nalunk-genesis-helium-300bt-argb-teszt

Újabb hangszórók jártak nálunk – Genesis Helium 300BT ARGB teszt

Mivel a Genesis eddig csak disztribútorokon keresztül volt elérhető hazánkban, csak a teljes kínálat egy részét tudták elérhetővé tenni. Ez azonban nemrég megváltozott, az online shop létrejöttével immáron megannyi országban, köztük Magyarországon is közvetlenül rendelhetünk meg minden terméket. Elég rég volt már, hogy hangszóró járt nálunk, de most örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy ismét a hangzásé a főszerep! Alanyunk a Helium 300 BT ARGB, melynek nevéből könnyen kikövetkeztethetitek, hogy Bluetooth-kapcsolat, és RGB-világítás is dukál mellé, de ne rohanjunk ennyire előre…

A csomagolással szokásomhoz híven nem rabolnám senki idejét, de néhány dolgot úgy gondolom, érdemes lehet kiemelni vele kapcsolatban. Akik többnyire online vásárolnak mindent, feltehetően nem nagyon érdekli őket a skatulya, de a kiskereskedelmi üzletek polcain igenis döntő szempont, és nagy segítség lehet, hogy a legfontosabb jellemzők fel vannak-e tüntetve rajta. Nem mehetünk el szó nélkül a megnyerő dizájn mellett sem, melyet az alábbi képeken közelebbről is szemügyre vehettek. Külön pirospont jár a csomagolásért a védelem miatt is! Tartalmát tekintve szokásosan egy használati útmutatót, illetve a beüzemeléshez szükséges kábeleket kapjuk a hangszórók mellé.

Az anyaghasználattal abszolút elégedett vagyok, szilárd fatest, nem mozog, nem rezeg semmi, ahogy elővarázsoljuk a csomagolásból, na de a dizájn… Hogy is mondjam… Imádom a feketét, de ez a szénszálhatás 4-5 évvel ezelőtt már mindenhol jelen volt, én valami modernebbet vártam volna egy új szériás hangszórópárostól. Ezzel szemben az előlap egy letisztult, sima fekete megjelenést kapott. Ha ez is fából készült volna, és egyszerűségét a ház egészén alkalmazzák, akár csúcskategóriás hatást is kelthetne.

A Helium 300 egy 2.0-ás kivitel, tehát nincs külön mélynyomónk, csak a két szatelit hangszóró, egyenként 12 W RMS teljesítménnyel, ami egy asztali kivitelnél teljesen rendben is van. A frekvenciatartomány 100 és 20.000 Hz között leledzik, és bár ez lehetne szélesebb is, nehéz jobbat találni a piacon ilyen árfekvésben. A kiadott hangok rendkívül tiszták, ezzel abszolút nincs gond, azonban én mélyebb basszusra számítottam, főleg, hogy a Bass Reflex, mint funkció, jelen van. Tekintve, hogy gaming szettről beszélünk, ezt nem igazán róhatom fel neki, hiszen játékok alatt nincs hiányzó hang, abszolút meg vagyok vele elégedve, viszont rengeteg zenét hallgatok, és ott esetenként veszít varázsából a dolog.

Az oldallapon kapott helyet a vezérlőpanel. Itt két potméterrel állítható a hangerő és a basszus mértéke, de a power switch (a billenőkapcsolós megoldás nekem nagyon tetszik), és a funkciógombok is itt kaptak helyet. Legfelül a MODE, mely a vezetékes és a bluetooth üzemmód közötti váltást teszi lehetővé, ez utóbbi egyébként 5.0-ás kapcsolat, és kb. 10-12 méteres hatótávval bír. Középen az ECO mód kapcsolható be, ezen állapotában hangszóróink 1 órányi üresjárati idő után automatikusan készenléti üzemmódra váltanak. Alul az RGB vezérlője található, ezzel a 4 világítás és a kikapcs. között váltogathatunk, de kapunk kompatibilitást a Polychrome RGB, a Mystic Light Sync, az RGB Fusion és az AuraSync programokkal is, ehhez csatlakoztatnunk kell a kapott ARGB kábelt alaplapunkhoz. E funkciót egyébként elsőként kínálja fel a piacon a Helium 300. E panelről talán még egy kimeneti csatlakozót hiányolok, hogy esetenként, ha fül-, illetve fejhallgató használatára vetemednénk, azt ne közvetlenül a géphez kelljen csatolunk…

Hiába nem rajongok tehát a szénszálas dizájnért és az RGB-ért, be kell vallanom, hogy a Genesis remek munkát végzett a Helium 300 megalkotásakor. A hangszórópáros remek lehetőségeket rejt a játékosok számára, és árától sem kell, hogy hanyatt vágjuk magunkat: mintegy 28.000 forintért beszerezhető. Legerősebb pontja talán a széleskörű funkcionalitás, nem csak a 3,5 mm-es audiócsatlakozás, de a vezeték nélküli üzemmód miatt is. Az RGB szerelmeseinek is csak ajánlani tudom! A hangok tiszták, játékok alatt elképesztő, mire képes, aki azonban főként zenehallgatásra vásárolna be, talál jobb alternatívát is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Genesis magyar képviseletének a tesztelési lehetőséget, és ne feledjétek, a genesis-zone.com honlapon már itthon is elérhető a gyártó minden terméke!

Írta: Henits Balázs