zalman-z9-iceberg-ms-ismerteto

Zalman Z9 Iceberg MS ismertető

2024. február 17. Herczeg Balázs Gépház

A jól ismert koreai gyártó, a Zalman Z9 Iceberg számítógépháza kissé felfrissített formában tér vissza. A névben szereplő "MS"-t Mesh-ként kell megfejteni, ami arra utal, hogy a már jól ismert dizájnba egy teljesen szellőző előlapot építettek be.

Általános építési minőség és jellemzők

A Zalman Z9 Iceberg házzal induló kalandunk során lehetetlen figyelmen kívül hagyni a masszív felépítését. A megfelelő minőségű anyagok és a részletesség mindenképpen megérdemlik a potenciális vásárlók figyelmét. A gyártás során acél, műanyag és természetesen edzett üveg került felhasználásra.

A Zalman Z9 Iceberg MS egy ATX miditorony ház, amelynek méretei 473 x 245 x 496 mm. A gyártó szerint súlya 9,6 kg körül mozog, de a gyakorlatban ennél valamivel könnyebb. Bár az esztétika szubjektív kérdés, érdemes megjegyezni, hogy a Zalman Z9 Iceberg egyesíti az általános egyszerűségetaz érdekes részletekkel. A ház emellett négy ARGB ventilátorral érkezik, amelyekhez egy vezérlő is csatlakozik. Két lehetőség van: a színeket a házon található gombbal vezérelhetjük, vagy a vezérlőt az alaplaphoz csatlakoztathatjuk és akkor az alaplap gyártójának megoldása fogja majd össze a házat és a hardvereket.

Az előlapi csatlakozók az oldalsó perem mentén helyezkednek el. Van két USB 3.0 port, két USB 2.0 port, egy USB 3.1 Gen2 Type-C port, külön csatlakozók a mikrofon és a fejhallgató számára, egy LED gomb, Reset és egy bekapcsológomb.

Természetesen a porszűrők sem maradtak el. Az egyik a tápegység alatt található, a második mágneses a ház tetején, a harmadik pedig az elején, amely egy fogantyúval húzható fel. Belül a felépítés meglehetősen egyszerű. A gyártó a minimalizmust választotta, bár vannak érdekes funkciók. Például a grafikus kártya tartója is benne van a házban, ami még mindig egy ritka extra. Ezáltal a Zalman Z9 Iceberg MS lehetővé teszi a grafikus kártya függőleges rögzítését is, külön adapter nélkül.

A ház belsejét gondosan megtervezték, hogy megkönnyítsék az alkatrészek beszerelését. A bőséges hely lehetővé teszi a legnagyobb grafikus kártyák vagy radiátorok könnyű elhelyezését is. Ráadásul az átlátszó oldalfal lehetővé teszi, hogy a felhasználók megcsodálhassák a számítógép belsejét, ami a modderek és a hardverrajongók kedvében jár.

A grafikus kártya hossza nem haladhatja meg a 390 mm-t, a tápegységnek 270 mm-en belül kell lennie, a léghűtés pedig nem lehet magasabb 185 mm-nél. Érdekesség, hogy a tápegységet egy keretre szerelik, amelyet aztán a tokhoz csavaroznak. Ilyen megoldással is ritkán találkozni, ha pedig igen, akkor a prémium szegmensben és nem ebben az árkategóriában. A vízhűtésre is rengeteg lehetőség van. A tetején akár 360 mm hosszúságú radiátor is elhelyezhető. Ugyanez vonatkozik az elülső részre is. Hátul 120 mm-es vagy 140 mm-es ventilátorral választhatunk ilyesfajta hűtést. Hasonlóképpen mindezen helyekre 120 mm-es vagy 140 mm-es ventilátorokat szerelhetünk, ha a klasszikus léghűtést választjuk.

Ami a hagyományos merevlemezeket illeti, a helyzet itt sem rossz. A 3,5"-es HDD-k számára két foglalat van, amelyekbe kényelmesen elférnek a 2,5"-es meghajtók is. A fal hátoldalán, amelyhez az alaplapot csavarozzák, további két nyílás található 2,5"-os meghajtók számára. Mindezen lehetőségek ellenére a Z9 Iceberg még mindig bőséges helyet hagy a kábelkezelésnek.

Hűtés

A Zalman Z9 Iceberg MS kapcsán a tervezők megfelelő figyelmet fordítottak a hűtés kialakítására, így megfelelő hardverek mellett még intenzív használat során is alacsony hőmérsékletet biztosít. A gyári ventilátorok stratégiai elhelyezéssel biztosítják a hatékony légkeringést, de a házban további ventilátorok számára is van hely, így a felhasználók a hűtőrendszert saját igényeikhez igazíthatják.

A házat két forgatókönyv szerint teszteltük: a számítógép üresjárata és játékterhelés 2560 x 1440 px felbontás mellett. A fedélzeten a Core i5-11600K-t a Zalman CNPS9X hűtővel hűtöttük. A grafikus kártya az RTX 3080 Ti volt. Terhelés alatt 74 fokot mértünk az RTX 3080 Ti és 61 fokot az i5-11600K esetében. A tesztelési eljárás 30 percig tartott. A teszteket szabványos körülmények között végeztük, ahol az első és a hátsó ventilátorok a teljesítményük 50%-án működtek, függetlenül a munka típusától.

Összegzés

Összefoglalva a Zalman Z9 Iceberg MS házzal kapcsolatos kalandunkat, érdemes néhány kulcsfontosságú szempontot megemlíteni. A Zalman nagyjából 40-50 000 Ft közötti áron egy igen érdekes megoldást szállított a mid-tower szegmensben. Egy jól felszerelt, masszív és elegáns megjelenésű házról van szó, mely olyan extrákat kínál, amit a nála 1 kategóriával feljebb versenyző modellek sem mindig biztosítanak. A Zalman Z9 Iceberg MS mindenképpen jó választás azoknak, akik esztétikus és funkcionális számítógépházra vágynak.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: