budget-case-corsair-modra-corsair-spec-04-teszt/2017/06/17

Budget case Corsair módra – Corsair Spec-04 teszt

2017. június 17. Ficsor Tamás Gépház

A gyártó az év elején két kedvező árú termékkel is bővítette a kollekcióját, melyek a Corsair eddigi „legolcsóbb” ajánlatai. Az egyik a már korábban kipróbált K63 mechanikus billentyűzet, ami, mint mondottam a kategóriájában a legolcsóbb, a másik pedig a Spec-04 Gaming ház, mely a gyártó legolcsóbb háza. Ez utóbbit fogom most részletesebben bemutatni.

Csomagolás:

A dobozolásról nem sok mindent lehet mondani. A már jól megszokott módszerrel lett védve ez a kuckó is: nejlonba csomagolva, alul és felül habszivacs védelemmel ellátva és kartonba dobozolva. A házhoz mellékelték a szokásos több nyelvű útmutatót, belül egy kis dobozban pedig a szükséges csavarokat találjuk.

Külső:

A gyártó legújabb budget háza a Carbide szériát bővíti. A 492 x 201 x 433 mm-es Mid Tower ház acél és műanyag elemekből tevődik össze. Első ránézésre a ház nagyon hasonlít a tavaly év elején tesztelt Spec-Alpha-ra. Legalábbis az előlap dizájnja azt sugallja, hogy a két ház valamilyen kapcsolatban van egymással, de a kettőt összehasonlítani nem lenne érdemes mivel jelentős árkülönbség van közöttük.

corsair_spec_04_2 corsair_spec_04_4
-

A Spec-04 Gaming ház alapvetően a játékos beállítottságú vevőknek szól, akik szeretik a merész vonalakat. Az előlap félig nyitott, félig pedig zárt dizájnt kapott, melynek egésze műanyagból van, kivéve a szellőzést biztosító fém rácsok. Hogy a legtöbb igényt kielégítse a gyártó, a ház háromféle színű előlappal érkezik: szürke, piros és sárga. A ház alapszíne kívül belül matt fekete. Elsőre furcsa, hogy az I/O panelt sem fent, sem pedig elől nem találjuk, mert azt az előlap jobb oldalára helyezték. A szokásos gombok mellett a panel magába foglalja az audio ki- és bemeneteket, valamint egy-egy USB 2.0 és 3.0 portot.

corsair_spec_04_8

A ház tetején is találunk perforációt, viszont a gyártó sajnos ezekre nem ad mágneses porszűrőt. Hátul a szokásos 7 db bővítőkártya helyeit találjuk, melyek rögzítése a házon kívül van. Ezzel a módszerrel a belső összképet tudjuk kicsit finomítani. Egy plusz elem segítségével pedig a hátsó részt lehet egységesebbé tenni.

corsair_spec_04_7

A ház alján egy érdekes extrát találunk, ugyanis a tápegységnek a porszűrője kihúzható. Ilyen még a Spec-Alpha-ból is hiányzik. Örülök, hogy már ebben az ár kategóriában is a gyártó ezt alkalmazza, remélem ezt azt jelenti, hogy a jövőbeli házai alatt is ilyen megoldással találkozunk. A Spec-04 műanyag, de gumi talpú lábakon áll, melyek kb. 2 cm-el emelik meg, így a táp friss levegőt kap.

Gamer házként nem is kérdés, hogy main side egy 28,5 x 26,5 cm nagyságú plexi ablakot kapott. A domborított oldalaknak köszönhetően nem csak dizájnban jobb, de a vaskosabb kábelek is könnyebben elférek az alaplaptálca mögött. Természetesen mindkét oldalt kézzel kitekerhető csavarok rögzítik.

Belső:

A Spec-04 ATX, Micro-ATX és Mini-ITX alaplapokat támogat. Kábel elvezető nyílásokból van elég és még jó helyre is vágták őket, kivéve a CPU táp kábelét, ami konkrétan az alaplap alatt van. A mellette lévő CPU nyílás közepesnek mondható.

corsair_spec_04_5 corsair_spec_04_3
-

Korábban már szóba került a Spec-Alpha-val való hasonlóság, amin a merevlemez ketrec csak tovább erősít, mivel itt is a ház előlapja mögött foglal helyet. Furcsállottam, hogy a négy slot-os ketrecben csak 3 műanyag tálcát helyezett a gyártó. Mind a három tálca kompatibilis 3,5” és 2,5” méretű adattárolókkal. Utóbbiból további két helyet találunk az alaplaptálcán.

corsair_spec_04_6

Hűtés szempontjából kicsit szűkösek a lehetőségeink. A ház előlapjának mögé 2 x 120 / 140 mm-es ventilátor vagy egy 120 / 140 mm-es radiátor helyezhető. Hátra csak egy 120 mm-es ventilátor telepíthető. Ugyan ebből a méretből fentre kettőt is tudunk tenni. Bár a gyártó szerint nem, de a gyakorlatban lehetséges, hogy fentre egy 240 mm-es radiátort telepíthessünk, igaz ehhez normál magasságú RAM modulok kellenek. Elől is hasonló a helyzet ugyanis előre 3 db 120 mm-es ventilátor furatai is megtalálhatók. Sajnos a merevlemez ketrec miatt a 240 mm-es radiátornak nem marad csak 2 db 120 / 140 mm-es ventinek.

Tapasztalat, vélemény:

 Érdekes szerkezet lett a Corsair legolcsóbb háza, hisz az árához képes például kihúzható porszűrőt is találunk a táp alatt, ami még a Spec-Alpha-nál is hiányzik. Viszont nagyon sajnálom, hogy a tetőre nem volt merszük egy mágneses szűrőt tenni. Budget case ellenére elég masszívra sikerült összehozni, a két oldallap alig hajlik, a plexin sem látszik az olcsóság.

corsair_spec_04_10

Az előlap dizájnja miatt ODD-nek nincs hely, de ez manapság már nem jelent problémát. Számomra elég szomorú, hogy előre a HDD ketrec kiszerelése nélkül nem fér egy 240 mm-es radiátor. Ebből kiindulva, ha előre is tennénk ventilátorokat akkor készüljünk arra, hogy előlapon található rácsok között megakad a por. A rács mögött lévő műanyag szűrőhöz pedig csak egy lapos csavarhúzó segítségével juthatunk el.

A beköltözésnél csak egy gond volt: a videókártya be- és kivétele kicsit macerás a hátlapon lévő szűk nyílás miatt. Az alaplap helyén tartását elősegítette a középen lévő meghosszabbított csavar mentes távtartó. Azt, hogy a gyártó miért 3 fiókot adott a 4 rekeszes ketrechez még mindig nem értem. A kábel menedzsmentről nem sok jót tudok mondani, hisz a ház nem tartalmaz tápegység borítást, így a kábelek egy része az alaplaptálca vagy a táp mögött futnak. Megpróbálkoztam egy CPU hűtőcserével (vízhűtőről léghűtőre), de mint fentebb is írtam, a kivágás kicsi, sőt rosszul helyen van, így csak az alaplap kivételével sikerült a hűtő backplate-jét az alaplap mögé helyezni.

corsair_spec_04_11

A Spec-04 kb 20-22 ezer forintért vásárolható meg szürke, piros és sárga színű előlappal. Ezzel az árral komoly konkurensek ellen próbál szerencsét, hisz ezen a árszinten olyan gyártók házai találhatók meg, mint pl: a Cooler Master MasterBox 5, az NZXT S340, a Thermaltake View 27, a Sharkoon M25-W, de a Corsair 270R is hasonló áron mozog.  Ezek mellett a házat tényleg csak szimpatizálás útján tudnám ajánlani, hisz mindegyik modellnek meg van a maga karaktere és dizájnja, magának a gyártónak a szemlélete. Úgy gondolom, hogy a Corsair Spec-04 kimondottan a belépő kategóriás gamer házak színvonalát hozza egy kis vadsággal az előlapján.

ajanlott[1]

New-Corsair-Logo-Blog-image

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: