megvagott-strafe-corsair-k63-compact-mechanical-keyboard-teszt/2017/06/07

Megvágott Strafe – Corsair K63 Compact Mechanical Keyboard teszt

2017. június 07. Ficsor Tamás Billentyűzet

Nem először fordul meg nálunk a vitorlás gyártó remek termékei, viszont eddig csak a high-end, mélyen a zsebünkbe nyúlós kategória résztvevői mutatkoztak meg. Sok gyártó viszont tudja azt, hogy nagy számú emberek nem akarnak, vagy nem mernek kiadni akkora összegeket egy „egyszerű” billentyűzetért. A Corsair ezt is figyelembe alkotta meg a K63 Compact Mechnaical Gaming billentyűzetet.

Csomagolás:

corsair_k63_1

A doboz a szokásos Corsair stílust kapta. Az billentyűzet szintén a gyártótól megszokott módon van becsomagolva. A klaviatúra mellett csak egy user guide kapott még helyet.

Kívülről:

corsair_k63_3

Miért is írtam, hogy „ezt is”? Nos, a gyártó ezzel a klaviatúrával tömte be a termékpalettájában lévő azt a foltot, ami már egy ideje ott tátongott. Miről is van szó… a K63 egy Ten Key Less, azaz TKL kiosztást kapott. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a numerikus részen kívül minden más megtalálható rajta. A terméket nézve máris két egymástól különböző dizájnú klaviatúrák ismertető elemei tűnnek fel. Először is a K63 egy az egyben a Strafe-nél használt build-et kapta: Műanyag, félig shieldless nélküli ház, amin a dizájnt elősegítő vágások vannak. A kapcsolók közé piros betétek vannak helyezve. A talpon ugyan olyan paralelogramma alakú gumi lábakat találunk. Ugyan olyan mintás felületű a Space. Az oldalra kihajtható lábak pedig a megszokottak. Mindössze ezeket nézve csodálkozhatunk is, hogy miért nem kapta azt nevet, hogy Strafe TKL. Az okot a billentyűzet tetején találjuk ugyanis a funkció- és a vezérlőgombok felett a K65 és K70-en is megtalálható dizájnú dedikált médiagombok kaptak helyet. A K65 RGB-vel ellentétben a K70-en is használt médiavezérlők is helyet kaptak. Ezen kívül maga a logó is nagyon a felső kategóriából való. Így nézve már jogosan nevezhetnénk egy hibridnek is.

 corsair_k63_5
-

Na és mi az a folt? Nem az volt a gond, hogy nem volt TKL klaviatúra, hiszen megtaláljuk a sima K65-t és K65 RGB-t. A felszereltség azonban nem mindegy. A normál K65 nem rendelkezik LED háttérfénnyel, de helyette anodizált alumínium fedlapot kapott. A K65 RGB szintén alumínium fedlappal rendelkezik ráadásul RGB LED háttér világítást is kapott. A K63 ezen két billentyűzetek közé esik, árban pedig a sima K65-nél is kedvezőbb kb. 10 €-val, ezért kiváló választás lehet a kedvező árú mechanikus billentyűzetet keresőknek.

corsair_k63_4

Mint mondottam a ház műanyag viszont ettől függetlenül nagyon masszív. Ez a súlyán is meglátszik, hisz TKL létén is kicsivel több, mint 1 kg. A Cherry MX Red kapcsolókon doble shot sapkák vannak, így biztosítva van az összes keycap hosszú élettartama. Magukról a kapcsolókról nem tudok újat mondani, hisz itt is a már megszokott Cherry minőséget kapjuk lineáris 4 mm-es úttal. A 2 mm-nél lévő nyomáspont szintén megvan csupán a felhasználónak nincs róla visszajelzés se érzés, se hang útján. A Red kapcsolók piros LED diódákat kaptak, melyek különféle effektekkel képesek fényleni. A már említett piros betét miatt, ami kapcsolók között látunk, a fények hatásfokát növelik.

corsair_k63_6

A klaviatúra USB kábelen keresztül kommunikál, ami nem levehető és nem kapott szövet borítást.

Szoftver:

A K63 is megkapta a nagyszerű CUE szoftveres támogatást. A Corsair Utility Engine-ben van lehetőségünk a testre szabható elemek konfigurálását. Ebben az esetben az elsődleges dolog a válaszidő beállítása, ami 1, 2, 4 és 8 msec lehet. E mellett 4 lépcsőben állíthatjuk a LED fények erejét (kikapcsolással együtt), illetve a grafikán való billentyűkiosztást is kiválaszthatjuk.

k63_driver1

Ezek után további 3 fő témában találhatjuk meg az opciókat. Az első ilyen az Actions, ahol makrókat, szövegeket, média vezérlőket, alkalmazás indítókat, timer-t, sőt még egér gombokat is beállíthatunk arra a billentyűre amelyikre nekünk jól esik.

k63_driver2

A Lighting Effects fül alatt találjuk a háttér világítás tesztre szabásához szükséges opciókat. Mivel a K63 csak piros színben világít, ezért az RGB perifériákban található Lighting link-et nem tudjuk használni, így más Corsair eszköz világításával nem lesz összhangban. De ettől ne bánkódjunk, hisz az alap effektek megtalálhatók, mint a Visor, Rain, Pulse, Wave, Type Lighing, Type Ripple és persze a Static. Természetesen módunkban áll mindegyik effektet finomra hangolni, azaz a sebességet, az irányt és a homályosságot\fényerőt. Az egyik érdekes tulajdonság, hogy a K63 hiába csak piros színben pompázik, a szoftver lehetőséget ad arra, hogy a piros szín teljes spektrumát megjeleníthessük.

k63_driver3

A Performance alatt olyan finomságokat állíthatunk be, mint a Win Lock és a háttérfény szabályzó gomb színét, illetve a Win Lock gombhoz olyan parancsokat is köthetünk, mint az Alt + F4. A két vezérlőgomb fényeit azért tudjuk külön testre szabni, mert azok fényei elkülönülnek a többitől, így azok vagy állandóan világítanak vagy kikapcsoljuk őket, bár olyankor nem tudjuk, hogy például a Win Lock aktiválva van e vagy sem.

Tapasztalat, vélemény:

Sajnos nem Strafe-hez nem volt még szerencsém, így azt nem tudom megmondani, hogy a gépelés is olyan hasonló, mint a két klaviatúra külsője. Azt azonban biztosra tudom állítani, hogy a K63 nagyon jó gépelési élményt biztosít. A Cherry MX kapcsolók ismét tökéletesre vizsgáztak, ahogy a Corsair emberei is ugyanis mind anyaghasználatban és minőségben nem találtam kifogásolni valót, de azért hiányzik a fém fed lap. Ugyan így vagyok a numerikus résszel is, hisz a számológépet eddig vígan használtam egér nélkül, viszont így, a műveleti jelek csak több gomb megnyomásával hozhatók elő.

corsair_k63_7

A K63 kb. 29-30 ezer forintos áron vásárolható meg. Az árért cserébe kapunk egy EU kiosztású, masszív, smooth fényeffektekkel rendelkező, nagyon jó gépelési élményt nyújtó klaviatúrát.

ajanlott_new

New-Corsair-Logo-Blog-image

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: