a-fejhallgatok-uj-kiralya-audio-technica-ath-msr7-teszt/2015/03/16

A fejhallgatók új királya - Audio Technica ATH-MSR7 [Teszt]

2015. március 16. Herczeg Balázs

Az utóbbi időben picit ritkává váltak az Audio-Technica tesztek, ezen a jövőben szeretnénk egy picit változtatni. Ennek az első, ékes példája az új ATH-MSR7 tesztje. Az MSR7 alapvetően hordozható fejhallgatónak készült, tehát az utcán sem fognak érdekesen nézni amiatt, hogy „mégis, hogy néz ki az a fejhallgató annak az embernek a fején?” Egyrészt egy rendkívül jól kinéző szórakoztatóelektronikai eszközt fogunk most nektek bemutatni, másrészt pedig egy felejthetetlen hangzással rendelkező fejhallgatót. Igen, a két tulajdonság az MSR7-re igaz! Aki pedig a Beats, vagy Skullcandy fejhallgatókat isteníti, az egyrészt menjen el a fülészetre, másrészt ne olvassa tovább a tesztet, mert a botfülűségre ez a teszt nem jelent megoldást.

a18589bfgw1enm1u95xlij215q0rs7d4

Amikor megláttam az Audio-Technica levelét a postafiókban, nagyon megörültem a tesztlehetőségnek, olyannyira hogy 2 termékkatalógust is átvizsgáltam, de egyikben sem találtam meg a fejhallgatót. Az egyetlen rá hasonlító fejhallgató csak az RE700 volt, de még az sem rendelkezett olyan specifikációkkal, mint az MSR7-es modell. Az Audio-Technica már több mint 40 éve foglalkozik a fejhallgató gyártással, így a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően sikerült egy majdnem teljesen tökéletes fejhallgatót megalkotniuk, amely a gyártó fejhallgató érájában már a következő generációs fejhallgatóknak mutatja az utat.

https://www.youtube.com/watch?v=0Q6deqlbqv4

Dizájn

A fejhallgató a jelenlegi modern fejhallgatókkal ellentétben inkább elegáns, klasszikus dizájnnal lett megáldva. Ha esetleg egy bolt kínálatát nézve bukkanunk rá, eleganciájával nem csak a hipszterek, hanem a kifinomult ízléssel rendelkező vásárlók figyelmét is megragadhatja. A fejpánt és fülpárnák műbőr borítást kaptak. Ezekből persze az is adódik, hogy a fejhallgató nagyon kényelmes lett. Ugyan a hangszórók elég közel vannak a fülhöz, köszönhetően a vékony fülpárnáknak, ez szerencsére nem ront olyan sokat a viselés élményén.

DSC01067

Ebben persze nagy szerepe van annak, hogy a fülpárnák memóriahabból készültek, így egyrészt tökéletesen illeszkednek a fülünkre, másrészt a zajszűrést is jobban megoldja, mint a korábbi elődök (Pl.: M50). A membrán átmérője 45 mm, ebből adódóan a fülpárnák mérete is elég nagy lett, így szinte bármekkora fülre rá tud tökéletesen illeszkedni. A fejhallgató egyébként egy új, kétrétegű akusztikai kialakítást “Dual-layer Air-control technology” alkalmaz, hogy a hangok még tökéletesebben hangozzanak. Ehhez társul egy háromirányú levegőáramlási szabályzó, ami segít a membrán által generált felesleges levegőt kijuttatni a fejhallgatóból, ezzel még szebb hanghatásokat elérve. A hangszórók kialakítása is olyan, hogy illeszkedjen a fülünkhöz, ezzel jobb hanghatásokat érve el, főleg az alsó frekvenciatartományban.

DSC01131 DSC01132

A kialakítás nem mellesleg igen flexibilisre is sikeredett. Ugyan a fejhallgató forgatható oldalakkal rendelkezik, ezeket csak egy irányba tudjuk elforgatni, így a teljes állíthatósági szabadságról le kell mondanunk. Kialakítása azt sem teszi lehetővé, hogy összecsukjuk, de cserébe a gyártó egy puha szütyőt mellékel a fejhallgatóhoz, ezáltal könnyebb hordozhatóságot eredményezve. A fejhallgató oldala és szerkezete fémből készült, ezzel azt is mutatván, hogy nem egy olcsó, budget kategóriás termékről beszélünk. A fejpánt könnyedén állítható hála a hajlított fémlapoknak, amik nem csak könnyűek és gyorsan állathatók, hanem vastagságának köszönhetően minimális az esély arra, hogy elhajlítsuk, vagy eltörjük véletlenségből ezeket. Az MSR7 egyébként piros, barna és fekete színben érhető el. A kábel lecsatlakoztatható, így ha megtörne, a cseréjét könnyedén meg tudjuk oldani, főleg amiatt, hogy a gyártó 3 kábelt is mellékelt a fejhallgató mellé. Megnézném, melyik más gyártó mellékel még 3 kábelt egy fejhallgató mellé…

DSC01136 DSC01135

Csomagolás, extrák

A korábbi tesztekkel ellentétben most már dobozban kaptuk meg a fejhallgatót! Nagyon csodálkoztam is a dolgon. A doboz a fejhallgatóhoz hasonlóan szintén az eleganciát tükrözi magáról, ezzel szintén a kifinomultabb ízléssel rendelkező vásárlók figyelmét keltheti fel. Hogy megint párhuzamba hozzam a Beats-el, a csomagolás dizájnja szerintem kiforrottabb, mint a Beats termékeké, részletes információkkal lát el minket. Ráadásul mindezt Japánul teszi! Ha nem tudod elolvasni, tanulj meg Japánul. (Az animék segítenek) A viccet félretéve sajnos európai ember számára elolvashatatlan az információ, de legalább van rajta. Kicsomagolás után cseppet meghökkentett a dolog, hogy milyen igényesen tárolják a fejhallgatót a dobozon belül. Igaz, az értéket védeni kell bármi áron!

DSC01153 DSC01155
DSC01157 DSC01154

Ahogy már fentebb is leírtam, 3 kábelt mellékelt az Audio-Technica: egy 3 méteres kábelt és két 1,5 méteres kábelt. Ezekből az egyik kapott egy kisteljesítményű mikrofont, illetve egy 4 pólusú jack csatlakozót, hogy kompatibilisé tegyék okostelefonunkkal, tabletünkkel. Sajnos a kábelek gumiborításúak, így könnyebben gubancolódnak, de cserébe a csatlakozók aranyozott bevonattal lettek ellátva, ezzel megakadályozva a kábelek oxidálódását. Ugyan mellékelve még kapunk 2 papírt, de azt, hogy azokra mi lehet írva, csak egy japánul értő ember tudja.

DSC01159

Technikai paraméterek

Ahogy már említettem a membrán átmérője 45 mm, amihez 5-től 40 000 Hertzig terjedő frekvenciatartomány társul. A maximális terhelhetőség 2000 mW. A hangszórók érzékenysége 100 dB, amihez 35 Ohmos impedancia társul, tehát egy átlagtelefon éppen hogy nem tudja teljes egészében meghajtani az MSR7-et. A fejhallgató súlya 290g, ami hosszútávon kicsit megérezhető, de nem olyan szinten, hogy az a viselőjének rossz legyen.

Hangzás, élmény

Ezen a téren majdnem, hogy verhetetlen az ATH-MSR7. Szinte tökéletes hangzással rendelkezik. Meglátszódik a gyártón a 40 évi tapasztalat! Nem is hiába az egyik legkelendőbb fejhallgató Japánban. A hangok igazán széles skálán mozognak, hangzása pedig természetesen hat. A középhangok változatosak, viszont egy kicsit hidegnek hatnak.  Egyrészt negatívum, másrészt ennek is köszönheti természetes hangzását. A magas hangok pedig egyszerűen lenyűgözőek. Teljesen elválnak a közép hangoktól, és az M50-el ellentétben sokkal tisztábban, élesebben lehet hallani őket. A hangzásvilágában egyedül a mély hangoknál fedeztem fel egy aprócska negatívumot. Ez nem más, mint a dinamika gyengesége. Ugyan a mély hangoknak van dinamikája, de ez csak a legalacsonyabb tartományokban vehető észre. Ahogy haladunk 100 Hz felé, úgy gyengül fokozatosan a fejhallgató dinamikája. Nem mondom, hogy nincs benne elég erő, de egy kicsit ezen még lehetett volna többet dolgozni. A hangok egyébként teljesen elkülönülnek egymástól, tehát a dobozon lévő Hi-Res nem hazudik. Több zenei stílust is hallgattunk (rappet leszámítva) és mindegyik stílusban megállta a helyét. Leginkább a klasszikus zene hangzott rajta a legjobban, de ha éppen egy akusztikus gitáron játszott számot hallgattam vele, akkor is megállta a helyét. Ha pedig ezt fűszerezzük egy női vokalistával… Felejthetetlen! Negatívumnak mindössze két dolgot tudok felhozni: egyrészt a kábelre szerelt mikrofon minősége hihetetlenül gyenge, a háttérzajt is felveszi, ráadásul nem is kicsi hangerővel, másrészt a kábelek minősége lehetett volna jobb is, ugyanis nagyon könnyen összetekerődik, illetve a 90 fokban elhajlított jack csatlakozók szerkezete eléggé gyengére sikeredett. (Magyarán lötyög a kábel a foglalatban).

DSC01063

Összegzés

Az Audio-Technica újra bebizonyította, hogy fejhallgató készítésben megérdemli a top gyártók között helyét. Az ATH-MSR7 majdnem tökéletesre sikerült! Ha azt a néhány hibát, hiányosságot a gyártó kijavítja, és egy minden szempontból tökéletes fejhallgatót alkotnak meg, valószínűleg még nagyobb sikert értek volna el. Sajnos a termék túlzott kifinomultsága az árán is meglátszik, ugyanis a bruttó 75 000 forintos ár mindennek mondható, csak olcsónak nem. Viszont ha más, ezzel egy árban lévő fejhallgatóval hasonlítanánk össze, például egy Sennheiser Momentummal, akkor kétségeket kizáróan az Audio-Technica jönne ki győztesen. A termék mindenképp ajánlott díjban részesül!

ajanlott

A tesztben szereplő fejhallgatót köszönjük az Audio-Technica Magyarországi képviseletének! Egy élmény volt!

audio-technica_logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter