a-playstation-3-at-nem-kell-temetni-gran-turismo-6-teszt/2013/12/09

A PlayStation 3-at nem kell temetni: Gran Turismo 6 teszt

2013. december 09. Kocsis Bence

A szimulátorozás egyre nagyobb teret hódít a virtuális világban. Ennek az az oka, hogy a játékok fizikája egyre valósághűbb, ezért szinte olyan a monitor előtti versenyzés, mintha valóban egy versenyautó volánja mögött ülne az illető. Természetesen a konzolok (Xbox és PlayStation) is meg akarja teremteni a lehetőséget, hogy mindenki kibontakozzon. Az Xbox-nak ott a Forza Motorsort sorozat, a PlayStation-nek pedig a Gran Turismo széria. A Gran Turismo 5 2010-ben sokkolta a világot eszméletlen grafikájával és annál is nagyobb járműfelhozatalával. Eljött 2013 decembere, amire a konzol párti szimulátorosok nagyon vártak, hisz megérkezett a folytatás a Gran Turismo 6, mely az előzetes hírek, videók, interjúk alapján még valóságosabb, még szebb és még monumentálisabb szimulátor lett. Ennek mi is utánajártunk, kíváncsiak voltunk arra, hogy a PlayStation 3 elegendő-e ahhoz, hogy egy újabb GT játéknak legyen létjogosultsága annak tudatában, hogy a PlayStation 4 befutott.

1483049_605005789566913_1459540497_n

Bevált módszeren ne változtass... Ez a mondás a Gran Turismo 6-ra is igaz, hisz a játék menürendszere, a karrier mód lebonyolítása, a kreditrendszer nem változott. Természetesen azért történtek ráncfelvarrások, melyek az elődhöz képest egy még kiforrottabb, még jobb játékot eredményezett. Ami a magyar játékos közönséget illeti, bizonyára mindenki boldogan veszi tudomásul, hogy a Gran Turismo 6 magyar felirattal jelent meg.

cars_guide

A játék most is egy nagyon jól kitalált intró videóval kezdődik, mely megalapozza a játék hangulatát. Az videó után egy Renault Clio volánja mögött találjuk magunkat, Brands Hatch történelmi versenypályáján, ahol megtehetjük első körünket. A jutalom 30.000 kredit (cr) a játék fizetőeszköze, melyből megvásárolhatjuk első autónkat egy Honda Fit RS 2010-es modellt. Innentől kezdve már elérhető számunkra a játék menüje, ahol szét is néztünk. Mint már említettük, a menürendszer nem változott, csak grafikai korrekción esett át, de azért kerültek bele új dolgok.

A menü:

A menü hasonlít a GT5-ben szereplőhöz, de kicsit átszabták a készítők, valamivel szeparáltabb lett, áttekinthetőbb. Akinek nem tetszett a korábbi "csempés" stílus, az most boldog lehet. Egymás után megtaláljuk az "Onilne" készt, az "Arcade" módot, a "Karrier"-t, az Autók menüjét, a "Tuning és szervíz" ablakot, a "Speciális versenyek"-et és az "Eszközök" menüt.

menu_01

menu_2

Játékmódok:

Arcade mód:

Az Arcade módban egyszemélyes és multiplayer eseményeket indíthatunk. Verseny, időmérő, vagy drift között lehet választani, melyeket tetszőleges pályákon, nagy autóválasztási lehetőséggel követhetünk el. Természetesen ebben a módban is beállíthatjuk a nehézséget tudásunknak megfelelően.

Karrier mód:

A karrier mód az elődhöz hasonlóan különböző szakaszokból áll. Az első szakasz a kezdő, aztán jön a nemzeti B, nemzeti A, nemzetközi B, nemzetközi A és végül a szuper minősítésű szakasz. A kategóriákon belül találunk kihívásokat, melyeket a teljesített versenyek után szerzett csillagokkal tudunk feloldani. Igen, itt van egy kis változás, hisz a Gran Turismo 5-ben szintrendszer volt, most a megszerzett csillagok száma a kulcs. A karrier mód több egyéb játékmódra is hatással van, például a speciális versenyek elkezdéséhez teljesítenünk kell jópár futamot, valamint az online versenyzés feltétele egy nemzeti A minősítés megszerzése, amit a nemzeti B karrier  (és ezen belül  a nemzeti A licensz) teljesítésével érhetünk el. Ez biztosítja azt, hogy online csak úgy versenyezhetünk, ha már van némi versenytapasztalatunk. A karrier mód főbb mérföldköveiért nemcsak + kreditet kapunk, hanem ajándék autókat is, melyeket így nem kell drága kreditekért megvásárolni.

karrier

Már a játék elején találkozhatunk új pályákkal a karrier módban. A játék elején szerzett kisautónk harapja az utat, de azért ha belelendülünk, könnyen hibázhatunk...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wTtwRFfZgK4&feature=c4-overview&list=UUAe_tOgIcZuPi5Nv2ki0dmA[/youtube]

Online mód:

Az  Gran Turismo 6 online módja változatlan maradt az elődhöz képest, azaz kapunk egy "Nyílt előcsarnok" néven futó opciót, melyben csatakozhatunk mások által nyitott szobákhoz, de akár létre is hozhatunk sajátot. A  másik opció a "Szezonális versenyek", mely ugyancsak változatlan maradt. Itt a készítők időnként újabb és újabb eseményeket hoznak létre, amiket teljesíthetünk. Ezek az események csak bizonyos ideig elérhetőek, utána törlésre kerülnek, helyettük persze újabbakat kapunk. A szezonális versenyek teljesítéséért természetesen krediteket kapunk, amiből ismét költekezhetünk.

Speciális versenyek:

A speciális versenyek a karrier mód előrehaladtával egyre több eseményt rejtenek, segítségükkel újabb krediteket szerezhetünk, amiből megvásárolhatjuk és tuningolhatjuk álmaink autóját.

Autók:

A Gran Turismo 6 felülmúlta elődjét, hisz a hatodik részben már 1200-nál is több autót vásárolhatunk meg, vezethetünk és tuningolhatunk. A játékban szereplő szinte megszámlálható modell jelenléte a készítők kitartó munkáján kívül annak is köszönhető, hogy az autógyártók a játék rendelkezésére bocsájtották az autók digitális terveit (CAD) így a modellezés ideje a töredékére csökkent.

bmw focus
r8 gtr
r18 citroen

Az autók fizikája még jobb lett az előző részhez képest. Ennek egyik fő oka  a gumigyártó cégekkel való együttműködés, aminek köszönhetően még érezhetőbb különbség a széria, sport és verseny papucsok között, de az időeredményeken még az is megmutatkozik, hogy éppen lágy, kemény, vagy közepes gumi volt az autón. A kocsik aerodinamikai tulajdonságai, tehát a karosszéria alakja és a plusz szárnyak keltette leszorítóerő mind-mind hatással van az autó vezethetőségére.

tuning

Minden tuning hatással van az autó viselkedésére, sebességére

tuning_2

Szárnyfelszerelés

Az AI sajnos még mindig nem áll a helyzet magaslatán. Az ellenfelek ugyanabban  a monoton tempóban körözgetnek a versenypályán, hibákat csak nagyon ritkán vétenek, de akkor komolyabban megismerik a gumifalat, vagy a kavicságyat.

A készítők igyekeztek mind a gamepad-ra, mind kormányra optimalizálni a játékot, így a DUALSHOCK 3 gamepaddal is élvezetesen irányítható. Természetesen egy szimulátort érdemes kormánnyal tolni, amit mi egy Logitech Driving Force GT próbáltunk ki. A vezetés közben tényleg azt éreztük, hogy az adott autóban ülünk és minden autó más-más jegyekkel rendelkezik, a Force Feedbank effektek pedig jól meg lettek csinálva. Érdemes a játékot a vezetési segítségek (ABS, kipörgésgátló, gumikopás, dinamikus versenyzési vonal) kikapcsolásával még életszerűbbé tenni, hisz ez a tökéletes szimuláció.

A játékban találunk egy Vision GT menüpontot, melyben a felkért autógyárak folyamatosan delegálnak majd a játék során újabb és újabb szuperautókat, melyeket házon belül, csak a játék kedvéért terveznek meg.

vision_GT

Grafika:

Ez volt az a része a játéknak, amitől a legjobban féltünk, hisz már a Gran Turismo 5 is maximálisan kihasználta a PlayStation 3 erőforrásait. A félelmünk azonban alaptalan volt, hisz a Polyphony Digital még egy lapáttal rátett a látványvilágra. A HDR dinamikatartomány 50-szer nagyobb lett, mint a Gran Turismo 5-ben, ami élethűbb látványvilágot biztosít.

far_3

night

Míg a Gran Turismo 5-ben "csak" azt lehetett beállítani, hogy az adott verseny melyik napszakban kerüljön megrendezésre, azaz akár éjjel is versenyezhettünk. A hatodik részben a készítők ezt űberelték és a csillagok és Hold állása is változik a verseny folyamán, pontosan ugyanúgy, mint a valóságban. Előfordul, hogy naplemente előtti percekben kezdjük meg a futamot, de a befutó éjszaka lesz.

sky

 Helyszínek:

A játékban szereplő pályák, szakaszok száma a Gran Turismo 5-höz képest természetesen nőtt. Az összesen 39 valós és kitalált versenypálya között újakat is találunk, többek között  a Willow Springs International Raceway,-t az Ascari versenypályát, vagy Brands Hatch legendás aszfaltcsíkját. A helyszínek között továbbra is találunk majd valós versenypályákat, városi forgalomtól lezárt útvonalakat, valamit a készítők által kitalált gyönyörű pályákat is.

Silverstone aszfaltcsíkja nagyon szépen, pontosan lett lemodellezve, természetesen az összes valóságban is előforduló pályaformációt kipróbálhatjuk. Ez a megoldás természetesen a legtöbb helyszínre igaz, így rengeteg lehetőségünk lesz versenyezni.

silverstone

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M3XfoXGNw20&feature=c4-overview&list=UUAe_tOgIcZuPi5Nv2ki0dmA[/youtube]

A Goodwood Festival of Speed is új pálya. Minden évben az Egyesült Királyságban Lord March a házigazdája a saját birtokán megrendezendő eseményre.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7qV6XeVIYUE&feature=youtu.be[/youtube]

Hangok:

A játék gyenge pontja meglátásunk szerint az autók motorhangja. Sok helyen találkoztunk azzal a kifejezéssel, hogy a járműveknek porszívó hangja van, de szerintünk azért nem ilyen kritikus a helyzet, de azért a valós hangoktól messze áll, de természetesen nem kívánhatjuk azt, hogy bárki is elkészítse 1200 autónak a valós motorhangját. A gumik csikorgását jól megoldották, ami elmondható a menü zenéjéről és a visszajátszások dalairól is.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xu7PlKZjN7k&feature=youtu.be[/youtube]

 A játékban készült képeket és videókat Avermedia Live Gamer Portable eszközzel rögzítettük.

avermedia_live_gamer_portable_c875_tech2

Írta: Kocsis Bence