am3-ujratoltve-msi-970a-sli-krait-edition-teszt/2015/05/13

AM3+ újratöltve – MSI 970A SLI Krait Edition [teszt]

2015. május 13. Herczeg Balázs Alaplap

Gépújításnál gyakran elgondolkoznak azon az emberek, hogy mégis milyen platformon lenne érdemes folytatni a PC-jük újítását. Túl sok választási lehetőségünk nincs is, hiszen két nagy chipset és processzor gyártó fedi le szinte az egész PC-s piacot. A számítástechnikában picit jártasabb emberek tudják, hogy az Intelről és az AMD-ről beszélek. Az Intel viszont több tekintetben is az AMD előtt járt. Ez köszönhető volt az újabb gyártástechnológiák alkalmazásának is, illetve itt igen nagy szerepe van a kutatás-fejlesztésnek is. Ehhez persze az emberek hozzá voltak szokva, ki is alakult az általános sztereotípia. Olcsó gépekben, illetve gyengébb Gaming PC-kben az AMD a jobb, ha viszont minden téren nagy teljesítményt szeretnénk, hiszen megszállott PC-sek vagyunk, akkor nincs mese, Intelt kell venni.

Ettől függetlenül sok előny szólt az AMD mellett, hiszen amikor piacra dobták az első APU egységeiket, az Intel HD grafikus vezérlővel szerelt gépek elvéreztek. Ráadásul az APU-khoz szánt alaplapok még az Intel alaplapokkal is felvették a versenyt. Sajnos a jó öreg AM3+ -os foglalatot elhanyagolta a gyártó. Nem is igazán érkeztek hozzá kiemelkedően jó alaplapok, amik miatt ténylegesen érdemes lett volna váltani AM3+ platformra egészen MOSTANÁIG. Akár az MSI-t akár a Gigabyte-ot nézzük, mindkét gyártónál újabb alaplapok jelentek meg. (Az Asus még mindig csak 1 ROG és egy Sabertooth alaplapot tudott felmutatni, tőlük egyelőre nem is érkezett vérfrissítés). Az MSI nemrégiben piacra dobta az első Gaming alaplapjait az AM3+ foglalathoz, most pedig az alsóbb szegmensben is újat tudott mutatni a gyártó az új 970A SLI Krait Edition alaplappal.

DSC01658

MSI 970A SLI Krait Edition

Az MSI 970A Krait sok szempontból mondható különleges alaplapnak. Legfontosabbnak talán az mondható, hogy ez az első olyan átlagfelhasználóknak készült alaplap, ami USB 3.1 támogatással érkezik. Másrészt szaporodott azon alaplapok száma is, amelyek Nvidia SLI képesek. Harmadrészt pedig végre egy modern, mégis letisztult külsővel rendelkező alaplap érkezett az AM3+ alaplapok érájába.

Chipset tekintetében csak 970-es chipsettel lett ellátva az alaplap, így a relatíve újnak mondható 9000-es FX processzorok támogatásáról le kell mondanunk. Ettől függetlenül az FX 8350, illetve az FX 6300 kiváló választás lehet ehhez az alaplaphoz. Ebben persze az is közrejátszik, hogy az alaplap maximálisan 125 W-os TDP-vel rendelkező processzorokat képes befogadni, ha pedig ezt a 125W-ot 100%-nak tekintjük, akkor az FX9000-es széria 220 W-os TDP-je ennek 176%-a, ami nem kicsi emelkedést jelent.

A Krait egyik legnagyobb különlegessége az USB 3.1-en kívül a fekete-fehér színekben pompázó külső. Korábban ilyen letisztult, modern dizájnnal még egy AMD-s alaplap sem érkezett. Az MSI mindig is ügyelt termékeinek megjelenésére. Ez a Krait alaplapokra különösen igaz. Az alaplap egyébként egy különösen mérgező, a kobráknál sokkal veszélyesebb kígyófajról kapta a nevét, mely szerencsénkre csak Ázsia területén, ott is leginkább Afganisztánban, Pakisztánban, Nepálban, Bangladesben és Indiában található meg. Az alaplap színe természetesen a kígyó fekete-fehér színeire utal.

DSC01656

Az alaplap egyébként Military Class 4-es komponensekre épít, ezzel nagyobb hatékonyságot, alacsonyabb hőmérsékletet, nagyobb stabilitást és hosszabb élettartamot garantálva. Éljenek a kondenzátorok és az SFC-k… És ha már a kondenzátoroknál tartunk, az alaplap magas minőségű hangtechnikai kondenzátorokkal lett ellátva, ráadásul izolált audio PCB-vel is rendelkezik, annak érdekében, hogy még tisztább, interferenciától mentes hangokat kapjunk. Ezektől függetlenül az MSI sajnos csak egy ALC887-es kodeket épített be a lapba, így a túlzottan magas impedanciájú fejhallgatók erősítő nélküli hallgatásáról le kell mondanunk.

Sokszor megemlítettem az USB 3.1-et, de mégis mi olyan különleges benne, miért éri meg váltani rá? Pusztán azért, mert az eredeti 3.0-hoz képest 2x-es sebességnövelést ígér, így az 5Gb/s helyett 10Gb/s-re gyorsult a sebesség, ami még a Sata III-nál is gyorsabb sebességet ígér. Az más kérdés, hogy ezt a sebességet inkább csak a külső SSD-k lesznek képesek elérni. Pendrive, illetve külső HDD-k esetében ne is várjuk ekkora sebességet. Persze, ha valakinek a gépháza USB 3.0-val rendelkezik, annak sem kell félnie, ugyanis az alaplap sarkában (meglehetősen furcsa hely) kapott egy USB 3.0 csatlakozó is helyet. Öröm az örömben, hogy a második PCI-E 2.0 csatlakozó támogatja az x8-as sebességet, így nem csak CrossfireX, hanem SLI képes is az alaplap. Az első természetesen x16-os sebességen fut. viszont számomra csalódás, hogy ez is csak PCI-e 2.0-ás csatlakozó. Ezeken kívül van még két PCI és két PCI-e X1-es csatlakozó is. SATA III csatlakozóbál 6-ot kapunk, kábelből pedig a tesztpéldányban mindösszesen 2 volt. Érdekes megoldás, de a mai világban már ennek is örülni kell. A kétcsatornás memóriafoglalatok akár 2133 MHz-s túlhajtott DDR3-as memóriákkal is képesek megbirkózni. Ráadásul akár 32 GB memóriát is képes a lap befogadni.  Ezeken kívül a megszokott csatlakozók kaptak helyet a lapon, mint pl.: 4-3 pines ventilátor csatlakozók, előlapi hang és USB 2.0 csatlakozók… Dedikált gombok nem kaptak helyet az alaplapon, így az OC Genie beállításokat kénytelenek vagyunk a BIOS-ból engedélyezni, míg az indítást muszáj a gépházba épített gombbal elvégezni.

DSC01659

A hátlapon egyébként régi PS/2 csatlakozók is kaptak helyet, így az a 10 felhasználó, aki még ilyen perifériákat használ, kezdhet örülni. USB 2.0 portból 2x3-at, azaz 6-ot szerelt a gyártó, így van hely mindenféle perifériák csatlakoztatásához. Főleg úgy, hogy ezekhez társul még a 2 USB 3.1 csatlakozó is. Ezeken kívül még egy Gigabites Ethernet csatlakozó, illetve 7.1-hez szükséges 4 Jack csatlakozó, 1 bemeneti és egy mikrofon csati kapott helyet.

DSC01654 DSC01646

Szoftverek tekintetében sem kell túlságosan elszállni, ugyanis a Command Centeren kívül semmilyen említésre méltó extrát sem kapunk. Ugyan megkapjuk a Live Update 6 nevű szoftvert is, de a driverfrissítéseket szerintem célszerűbb manuálisan elvégezni. A command center egyébként meglehetősen jóra sikerült, viszont találhatóak benne apróbb hiányosságok, mint például a 6 magos processzornál a program csak 4 szál órajelét mutatja. Ettől függetlenül igen hasznos kis program.

[caption id="attachment_57191" align="aligncenter" width="836"]

A kép csak illusztráció

A kép csak illusztráció![/caption]

Bios

DSC01647 DSC01648

Az általam már eddigi is imádott BIOS új külsőbe bújt! A sárkány helyét átvette a Krait, a piros színt pedig a fehér váltotta fel. Ezen kívül érdemleges változás a Z87-es és Z97-es alaplapok BIOS-ához képest nem történt. Itt még talán érdemes megemlítenem, hogy a lap támogatja az Intel XMP memória profilt, így akik szeretik a memóriájukat kockáztatni, túlhajtani, azok most dörzsölhetik a markukat.

Csomagolás Mellékletek

DSC01650 DSC01651

Az alaplaphoz nem kapunk túl sok extrát, mindössze 2 SATA kábelt, 1 Driver telepítő DVD-t kevés driverrel (előny az AMD-nél), egy fekete fehér hátlapot (Krait logóval) és 2 útmutatót kapunk. A csomagolása szimplára, mégis modernre sikerült, köszönhetően a fekete-fehér színeknek.

DSC01652 DSC01660

Tesztkonfiguráció

 A teszteket egy AMD FX6300-as Vishera alapokon nyugvó, Piledriver magokkal rendelkező 6 magos processzor, melynek TDP-je mindössze 95 W, szálankénti órajele pedig 3,5 GHz, amely turbóval 3,8 GHz-re, max órajellel pedig 4,1 GHz-re is képes felkúszni. A processzor L2-es gyorsítótára 2x3 MB míg az L3-as 8 MB, vagyis összesen 14 MB gyorsítótárral gazdálkodhatunk. A processzor teljesítményben az alsóbb kategóriás, szorzózárral ellátott Core i5 processzorokkal veszik fel a versenyt a több szálat igénylő alkalmazásokban. Ha csak 1 szál kell 1 alkalmazásnak, akkor az Intel processzorok hatalmas fölényben vannak.

DSC01644 DSC01645
ASUS belső MSI belső (időspórolás miatt került gyári hűtő a gépbe a Grand Kama Cross 2 helyett)

A tesztgép tehát:

  • MSI 970A SLI Krait alaplap / Asus M5A97 EVO r2.0 alaplap
  • Njoy Rouge 550W PSU
  • 2x1 TB SATA III Samsung és Toshiba merevlemezek
  • Samsung 840 EVO SATA III 120 GB SSD (MLC)/ Kingfast E-Drive Pro SATA III 120 GB SSD (SLC)
  • Asus GTX 760 Mini DCU 2GB
  • 12 GB RAM – 2x4 GB Kingstone Hyperx Blu + 1x4 GB Hyperx Fury 1600Mhz
  • Windows 8.1 Pro 64 bit

Tesztek

Az alaplapot több különböző alkalmazás segítségével teszteltük le. Tesztprogramjaink között szerepelt a Blackhole 4-es változata, a 3DMark, az AS SSD benchmark és az ATTO disk benchmark, illetve a Grand Theft Auto 5 is!

bhasus bhmsi
ASUS M5A97 EVO R2.0 MSI 970A SLI Krait

A Blackhole-ban összességében látható, hogy 400 pontos visszaesést tapasztalhattunk az Asus alaplapjához képest. Ez szerencsére teljesítményben nem igazán látszódik meg.

ASUS:

3dmasus

MSI:

3dmmsi

Ezt támasztja alá a 3DMark tesztünk is, ahol a processzor tesztnél mindösszesen 1 FPS-t veszítettünk a másik laphoz képest. Ugyan grafikus teljesítményben itt apróbb visszaesést láthatunk, a GTA 5 tesztünk már nem ezt támasztotta alá. Ott átlagosan 3 FPS-el növekedett meg a teljesítmény az Asus alaplapjához képest, míg a maximális FPS szám 70-90 FPS-re is felugrott. Ez az Asus M5A97 esetében alig ugrott 60-70 fölé.

kingfssdasus samsssdasus
Kingfast E-Drive Pro - ASUS M5A97 Samsung 240 EVO - ASUS M5A97
msikf msisams
Kingfast E-Drive Pro - MSI 970A Krait Samsung 240 EVO - MSI 970A Krait

A processzor teljesítménye tehát valamilyen mértékben visszaesett, viszont a SATA vezérlő teljesítménye lényegesen jobb az MSI alaplapján. Minimális szinten gyorsabb sebességre voltak képesek az SSD-k, mint az ASUS alaplapján, a 4K és 4K szekvenciális tesztekben pedig érezhetően sokkal jobban teljesítettek az SSD-k.

msipend

Kíváncsiságból megnéztük a Silicon Power USB 3.0-ás pendrivejának  a sebességét is. Egész tűrhetően vizsgázott a kisi Flash memória.

attokingfasus attosamsasus
Kingfast E-Drive Pro - ASUS M5A97 Samsung 240 EVO - ASUS M5A97
attokingfmsi attosamsmsi
Kingfast E-Drive Pro - MSI 970A Krait Samsung 240 EVO - MSI 970A Krait

Ezt szintén alátámasztották az ATTO disk benchmark programmal végzett mérések is.

Összegzés

Ugyan egy pár érv az ASUS M5A97 Evo R2 felé szól, a többi az MSI alaplapja felé húz. Egyrészt bátran merem kijelenteni, hogy az MSI alaplapok rendelkeznek a legjobb és legáthatóbb BIOS dizájnnal, amelyek ráadásul rengeteg extrákat kínálnak a felhasználóknak. Az MSI lapja mellé szól, a hihetetlenül jól sikerül külső, a remek komponensek, az SLI kompatibilitás, a hangkártya zajszűrése, az USB 3.1, a szoftveres extrák (Live Update 6, Command Center, OC Genie 4) és a kiváló SATA vezérlő is. Jelenleg sajnos nem túl olcsó az alaplap, ugyanis az Inteles verziókhoz képest 10 000 forintos felárat kell érte fizetnünk! De ha azt nézzük, hogy AMD-s alaplap még nem nézett ki ilyen letisztultan, ráadásul az MSI csinálta meg az első AMD-s USB 3.1-es alaplapokat is (többi gyártónak még nincs), bátran tudom az eleganciát és gyorsaságot kedvelő felhasználóknak.

ajanlott

A tesztben szereplő alaplapot köszönjük az MSI magyarországi képviseletének!

msi-corporate_identity-logo-blue-rgb

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: