asrock-alaplapdomping-oktoberre-adata-xpd-dazzle-ddr4/2016/10/19

Asrock alaplapdömping októberre + Adata XPG Dazzle DDR4

2016. október 19. Herczeg Balázs Alaplap

Jó pár hete annak már, hogy kedveskedni szerettem volna nektek néhány Asrock alaplap teszttel, de sajnálatos módon néhány gátló tényező akadályozta a munkámat, de ez az RX 470 tesztnél is jelen volt. A probléma mindössze csak annyi volt, hogy az alaplapom elkezdte felmondani a szolgálatot, ennek következtében nem tudtam min dolgozni. Így hetekkel később a hibák nagyrészt már nincsenek jelen, gátló tényező már csak a csodálatos kékhalálok miatt fordulhat elő, aminek következtében ennek a tesztnek nem az eredeti változatát, hanem egy teljesen újraírt változatát fogjátok olvasni. Köszönjük Microsoft, köszönjük Windows 10 (mondom ezt úgy, hogy a múlt héten bekerültem a Microsoft Magyarország csapatába, csak hogy érezzétek a szarkazmust). Három alaplap járt nálunk, illetve ezekhez kiegészítésképpen két ADATA DDR4-es memóriamodul LED-es megvilágítással. A szóban forgó alaplapokból kettő a Skylake éra képviselője, egy pedig az X99-es chipsettel készült alaplapok kínálatát bővíti. A szóban forgó lapok az Asrock E3V5 WS szerveralaplap, a Fatal1ty Z170 Gaming K6+ és a Fatal1ty X99 Professional Gaming i7. A bemutatót ezek alapján fogom részegységekre bontani.

dsc05863

Kezdésként az Asrock E3V5 WS alaplapra fog kerülni a fókusz, ugyanis a felsoroltak közül ez volt az egyetlen alaplap, amihez alkalmunk nyílt a kipróbálásra.

De még mielőtt az alaplapról lenne szó, pár infót az információnyújtás kedvéért átadnék a processzorról. A központi egység szerepét egy Intel Xeon E3-1245 V5 töltötte be, mely alapórajelen 3,4 GHz-es frekvencián dolgozik, míg a Turbo Boost 2.0 technológiának köszönhetően ez az érték felugorhat akár 3.9 GHz-re is. A CPU 8 MB SmartCache gyorsítótárral rendelkezik, melynek lényege, hogy minden processzormag dinamikusan fér hozzá a gyorsítótárhoz, ezzel hatékonyabbá téve a munkát. A processzor 14 nanométeres gyártástechnológiával készült, tehát a szilíciumatomok sűrűsége következtében jobb hatékonyságra és energiahatékonyságra lehet számítani. Ezt alátámasztja a 80 Wattos TDP is. A processzor egyébként 4 maggal rendelkezik, melyek a hyper-threading technológiának köszönhetően 8 virtuális modullá bővülnek, ezáltal jobban  képes elosztani a szálanként feladatokat a központi egység az elérhető modulok között. Ugyan a processzor rendelkezik integrált VGA-val egy P530-as egység képében, a hangsúlyt nem erre fektetjük, hanem magára a vezérlőegységre. Sajnálatos módon csak 64 GB DDR4-es memóriát képes kezelni maximálisan, ezeket 2133MHz-es natív órajelen, de egy kisebb OC sem okozhat neki különösebb problémát. Ezeknek maximális kommunikálási sebessége, amit a proceszor képes kezelni 34 100 MB/s lehet

dsc05865

Ideje is lesz visszatérnünk az Asrock alaplapjához. Szerveralaplaphoz képest támogatja a többi skylake processzort is, tehát ha valaki amiatt aggódna, hogy az alaplapba való processzorhoz egy nagyobb bankot kellene robbantanunk, most megnyugodhat, elég egy kisebb bankot is célba venni. Az alaplap egyébként 30 000 forint körüli árcédulával érkezik, amely ahhoz képset, hogy szerver chipset került az alaplapba, igen barátinak mondható, viszont ha azt vesszük figyelembe, hogy nagyon sok dologban el van maradva a modernebb alaplapoktól ebben a kategóriában, készteni fogja az embert arra, hogy biztosan jó vételnek számít. Nos, a gyártó gondoskodott róla, hogy olyan dolgok is kerüljenek az alaplapba, amelyek nem csak, hogy megragadták a figyelmemet, de egyenesen innovatívnak számítanak. A crossfire támogatást rendkívül furfangosan oldotta meg a gyártó, de majd később részletezem csak, hogy miért.

dsc06027

Az alaplap kiváló minőségű és stabilitású és kondenzátorokkal és fojtótekercsekkel lett felszerelve ráadásul nagy sűrűségű üveges szövet alapú PCB-nyújtja az alapot (nagyjából mint minden alaplap, de olyan szép kifejezés), természetesen fekete alapokon. Ugyan néhány fehér festésű dizájnelem található a lapon, de ez a puszta külső szebbé tételén kívül nem szolgál érdemi funkcióval. Amit viszont kiemelnék, hogy két PCI-e X16-os Gen 3-as sín is helyet kapott az alaplapon, az pedig már más kérdés, hogy az alsó sebessége x4-esre lett csökkentve, ezáltal kilövi az Nvidia SLI támogatást (a régebbit, az újabb DX 12 alapú támogatásról nincs infó még, de remélhetőleg azzal nem lesz gondja) ezáltal leszűkíti a kört a szimpla Crossfire X támogatásra. X-et írtam volna? Pedig quadra gondoltam… - Kedves olvasó, ha egy kicsit is jártas vagy az informatikában és értesz az alaplapokhoz, valószínűleg a MINDF*CK most érte el az agyadat pusztán azon oknál fogva, hogy hogyan is valósítható meg 4 videókártya elhelyezése egy olyan alaplapon, ahol csak két x16-os sín van, elmagyarázom. – A PCI-E X1-es sínek kialakítása egyenesen innovatív ötlet volt a gyártó részéről, más gyártótól én még ilyen megoldást nem láttam, de az Asrock feladta a leckét. Miért is? A PCI-E sín alapvetően ugye 4 oldalról körbe van zárva, ezáltal megakadályozva azt, hogy egy adott méretű foglalatba nagyobb méretű kártyát ne tudjunk belerakni. Az Asrock a burkon kívül gondolkodott, és nagy merészséggel kivágta a hátsó támaszt, ezáltal egy hatalmas rés tátong a sín végén, ami ugyan stabilitás tekintetében neccesen, de papíron képes megbirkózni akár egy X16-os kártyával is. Minden elismerésem a mérnöknek, aki ezt kiagyalta!

dsc05864

Az alaplap az Intel C232-es chipsetre épít (nem hallottál róla? Persze, mert nem általános fogyasztóknak szánt chipsetről van szó) ettől függetlenül kompatibilis a nem szerverekbe szánt Skylake processzorokkal is. Ha pedig a frissítés is rá kerül az alaplapra, valószínűleg a Kaby Lake támogatás is meg lesz oldva. Az alaplapot a gyártó a produktivitásra szánta, ebből is következik, hogy tényleg nem az átlagfelhasználók piaca a célpont, ettől függetlenül nem lesz gond akkor sem, ha fogyasztói számítógépbe kerül, csak ne várjunk tőle túl sok dolgot. Hogy miért is ne? Mert amit feljebb említettem extrán kívül, illetve azon kívül, hogy az Intel egyik szerverminősítést megkapó LAN chipje kapott benne helyet, személy szerint az Intel I219LM, ami egyébként túlfeszültségvédelemmel is rendelkezik, nem tud semmi különlegességet felmutatni, viszont ez nem is baj. Hangkártya tekintetében a jó öreg realtek ALC892 chipje szolgáltatja nekünk a hangot, ami picit ellentmondásos, ugyanis a chipset 7.1 támogatással rendelkezik, csak az alaplap I/O panelén lévő kimenetek nem tesznek ennek eleget, köszönhetően, hogy csak egy sztereó, egy mikrofon ki és egy Line in bemenet kapott helyet a hátsó panelen. Nem mellesleg ELNA audió kondenzátorok kaptak helyet a lapon, így a sztereóhangzásra panaszunk nem lehet majd. Usb 3.1 támogatást is mellőznünk kell, de legalább ECC támogatással rendelkező procik mellett ECC támogatású DDR4-es memóriákat is tud kezelni a rendszer 2133 MHz-es órajelen. SATA csatlakozókból csak SATA 3-as csatikkal kell beérnünk, így ha nincs külön bővítőkártyánk, lemondhatunk az M.Sata SSD-k támogatásáról.

160925154517 160925154526

.

Hardveres részről ennyit, szoftveres rész tekintetében viszont van már miről beszámolni. Nem, nem a driveres DVD-ről beszélek, az csak papírnehezéknek jó, mert amire piacra kerül az alaplap, addigra az összes ilyen driveres DVD elavul… Ez VGA-knál is igaz. A szoftver alatt az alaplap Firmware részét, a BIOS-t/ vagyis helyesbítve az UEFI felületet étettem. Az Asrock régen eléggé komolytalannak tűnő UEFI felületekkel vértezte fel alaplapjait, amely személy szerint engem el is tántorított attól, hogy Asrock alaplapot vásároljak (MSI UEFI felület sokkal szebb volt), most viszont a gyártó végre normális UEFI felülettel szállítja az alaplapjait. Ha ez nem elég, a legtöbb gyártónál már korábban bemutatott, most az Asrock által is implementálva lett a dupla UEFI felület mód, melyek közül az egyik a könnyű hozzáférést biztosítja (EZ mode), míg a másik a haladó felhasználóknak fogja kielégíteni az igényeit. Csak semmi pajzánkodás… Az UEFI-ben kapott helyet egy Hardver monitor felület is, amely figyelmeztet minket, ha valamelyik hardverünk defektes lenne, illetve egy másik innovatív módszert is alkalmazott a gyártó, amin még mindig csodálkozom, hogy a többi gyártó miért nem implementálta a saját alaplapjaiba, ez pedig az Internet Flash mód. Ez lényegében annyit tesz, hogyha az alaplapba csatlakozik egy ethernet kábel, és van internetünk is, akkor a BIOS frissítést BIOS-on belül is meg tudjuk oldani. Nem kell pendrive, nem kell Windows, csak és kizárólag az alaplap és internethozzáférés. A flash először felcsatlakozik a gyártó szerverére, leellenőrzi a Firmware verzióját, ha pedig talál egy frissebbet, akkor azt lefrissíti. Köszönjük Asrock, rengeteg időt spóroltatok meg nekünk ezzel a mai rohanó világunkban!

160925154831 160925154827

.

Érdekességképpen a processzort pár szintetikus teszt alá vetettem. Ugyan jó a nyolc szál, de egy szerverprocesszortól picit többet várhat az ember. A számítási feladatokkal gyorsan végez, viszont a CPU queen teszt nem mutat túl sok jót a processzor képességeiről. Olyannyira, hogy egy 6500-as i5 processzor képes magasabb pontot elérni. Ezáltal a játékokban lévő teljesítménye is meg lenne pecsételve.

cpuq

Viszont ezzel volt egy kis problémánk. A gaming tesztek az AMD hibátlan drivereinek köszönhetően -érezzétek a szarkazmust- meghiúsultak, ugyanis folyamatos képösszeomlások, fagyások jellemezték a rendszert minden egyes telepítési próbálkozásnál az RX 470-es kártyán. A problémával nem vagyunk egyedül, mai napig jelen van a 16.10.1-es whql driverben is, ugyanis hibás a HDMI vezérlő, legalábbis az RX 470-es kártyák esetében. Köszönjük AMD, nem csalódtam bennetek!

bh4xeone31245

cine

Emlékeztek arra, hogy írtam, hogy a processzor 34 100 MB/s-os sebességet tud kicsikarni maximálisan a memóriákból? Nos, az ADATA memóriáival közel sem érte el ezt az eredményt, így egy picit csalódtam.

mem2

Térjünk rá a Gaming alaplapokra, ott is kezdjük elsőként a Fatal1ty Z170 Gaming K6+-al. Akik figyelik a trendeket azok tudhatják, hogy manapság mindenki megerősíti a PCI-E síneket. Nos, mint tudjuk az Asrock egy innovatív gyártó, aki nemrégiben meg is alkotta a világ első felhasználói gépekbe szánt Mini-STX formátumú alaplapját. Ez mind szép és jó, csak a gyártó a komplett Z170-es szériájából kihagyta a PCI-E sín megerősítését. Remek dolog, hogy innovatív a gyártó, de ha fordulnak elő rendszeresen PCI-e sín problémák, akkor illett volna nem csak az X99-es alaplapokon bevezetni ezt az extrát, nem járt volna annyi + költséggel. Ráadásul még hasznos is lett volna. Ezt leszámítva persze minden fontosabb extrát megkaptunk, ami az ilyen gaming alaplapok esetében minimum elvárt.

dsc05871

Ez alatt mit lehet érteni? Akár 3,866+ GHz-en működő OC-s memóriák támogatását. SLI és Crossfire X támogatását, ahol mellékesen megjegyezném, hogy a fentebb részletezett PCI-e X1-es slotok szintén alkalmazásra kerültek. Realtek 1150-es Audio chipset Purity Sound 3 támogatással. Sata 10Gb/s express portok és M.2 csatlakozó akár 32Gb/s-os sebességgel. Killer Lan chip, USB 3.1 Type-A és Type-C csatlakozók + külön USB előlapi panel, ha a gépház elején is szeretnénk az USB 3.1 előnyeit élvezni. Fatal1ty egércsatlakozó gamer egereknek, 3 x16-os PCI-e Gen 3-as sín, és még remek dizájn is társul az alaplaphoz. Ez pusztán csak egy rövid tömör jellemzés volt.

Itt is megtalálható a nagy sűrűségű üvegszálas PCB matt fekete kiadásban. Ehhez társul egy úgynevezett Gaming Armor technológia is, amely lényegében az IO panel, és a fontosabb alkatrészek feletti burkolást, a Kiler E2400 LAN chipsetet, az aranyozott érintkezésipontokat a PCI-e és a memória csatlakozóknál, az XXL méretű hűtőbordát a processzor foglalat körül és a nagy sűrűségű CPU Power csatlakozót jelenti. A gyártó beépített egy automata BCLK tuning egységet is, amely képes ésszerű mértékekben a BCLK szorzót túlhajtani, ezzel növelve a memória és a processzor sebességét is, persze csak ésszerű keretek között.

dsc06033

Megemlíteném, hogy Nichicon 12K platina és finom arany szériás kondenzátorok is helyet kaptak az alaplapon, melyek közül az előbbi a stabilitásért és a hatékonyságért, míg az utóbbi a kiváló hangzásért felelős. Ha pedig már hangzás, műveleti erősítő is kapott helyet a lapban egy 115 decibeles SNR DAC társaságában. Ha ez nem lenne elég, fejhallgatóerősítővel is fel lett vértezve az alaplap, amely akár a 600 ohmos fejhallgatókkal is képes megbirkózni. A DTS támogatás és az elszeparált audiochip felület a zajszűrés érdekében pedig már szinte minden komolyabb alaplapnál elvárt dolog. Le a digitális zajjal. Ha ez nem elég, az alaplap felső részén megtalálhatjuk a rá integrált indító gombot, illetve reset gombot is, amik legalább már világítanak.

Lényegében a fontosabb dolgokat itt is megemlítettem, igaz sokkal rövidebben, mint a fentebbi, részletesebben bemutatott alaplapnál. Itt viszont kapunk egy halom olyan Gaming specifikus szoftvert, mint az Xsplit és az F-stream, melyek hasznos társaink lehetnek a csata során. LED világítást ugyan nem, de debug panelt ebben az esetben kapunk, amely már gépindításkor ki tudja jelezni monitor nélkül azt, ha valamelyik hardver éppen defektes, emiatt pedig nem tud bebootolni a gép. Összességében tehát egy remek alaplapról van szó a gamerek számára, amely rendkívül sok lehetőséggel is szolgálna, viszont mivel nem tudtuk a szóban forgó alaplapot kipróbálni, igazén ajánlani nem tudom, köszönhetően annak, hogy nem láttam sajnos az igazi képességeit. Pedig ennyi extra mellett higgyétek el, vétek volt kihagyni.

dsc06036

Következő versenyzőnk pedig ennél is combosabb, mely már abban is megmutatkozik, hogy az előző két alaplappal szemben, ennek sokkal hosszabb nevet adott a gyártó… Hosszú név = felsőkategória, ki vitatkozhatna ezzel a logikával? A viccet félretéve a Fatal1ty X99 Professional Gaming i7 név lehet nem igazán volt a legjobb választás, ugyanis ezzel a nem „Professional” gamerek kirekesztve érezhetik magukat, pusztán abból az indokból adódóan, hogy ez egy professional gamereknek gyártott alaplap. - Tudom, álljak le… -

dsc06045

Az alaplap egyébként már puszta létezésével is szíveket törhet össze, ugyanis olyan magas árral rendelkezik, mint maga egy LGA 2011-es processzor. De mit kínál az irreálisan magas árért cserébe? Nagyjából minden extrát, amit el lehet képzelni, a LED-ek kivételével persze. Manapság pedig már minden gyártó LED-ekkel operál, köszönhetően annak, hogy a piac egyre inkább a világító dolgokra helyezi a hangsúlyt, ezáltal elvéve a figyelmet a tartalomról. Jó taktika, de működik…

Az egyetlen hiba itt pont a PCI-E X1 foglalatoknál adódik, amely a másik két alaplapnál ugyan szuperül lett megoldva, itt sajnos nem találkozunk a megoldással. Ez így összességében 2 hátrány az alaplapon, a többi viszont már csak előny. Hogy ez alatt mit kell érteni? Legelőször is az X99-es chipsetekhez tartozó elengedhetetlen 8 memóriaslotot. 12 fázisú Digi Power 60 amperes fojtótekercsek gondoskodnak a processzor megfelelő energiaellátásáról, de ez ugyan úgy igaz a Gaming K6+ alaplapra is. A PCB esetünkben már fekete zafír színű, a Nichicon 12K platina kondenzátorok itt is megtalálhatók, csak úgy, ahogy az I/O pajzs illetve a hangkártya feletti pajzs is, ami jelen esetünkben a megszokott Realtek ALC 1150-es chip, csak sound blaster cinema 3 támogatással felvértezve, az én legnagyobb örömömre. Pláne ha ki tudtam volna próbálni… A 600 ohmos fejhallgatók támogatása persze itt sem maradhatott el.

dsc06041

DDR4 ECC és RDIMM memóriatámogatás adott akár 3300 MHz-es OC memóriákhoz is, csak fogyasztói i7-es processzorok esetében maximálisa 128 GB memóriát tudunk belepakolni a rendszerbe, míg Xeon processzor esetén 256 GB-ot is. Ami érdekesség, hogy nem killer, hanem Intel ethernet chipek kerültek elhelyezésre, név szerint az Intel I218-V és az I211AT. Ha pedig ez netezésre nem lenne elég, akkor 5 GHz-es frekvencián is működni képes IEEE 802.11a/b/g/n/és ac! szabványoknak is megfelelő WiFi chip is kapott helyet az alaplapon, persze ezekhez külön antennákkal. Ez akár 433 Mb/s-os sebességgel is tud pörögni, ráadásul a modul nagy sebességű Bluetooth 4.0 támogatással is bír.

dsc06042

Még mindig nem volt elég? Sata express akár 10 Gb/s sebesség támogatásával, csak úgy, ahogy M.2 foglalat akár 32Gb/s-ig felkúszó sebességgel. Nem mellesleg valami oknál fogva az old school srácoknak Sata 3 is került a lapra. A PCB 8 rétegű, helyenként réz réteget is tartalmaz. 2 előlapi USB 3.0 csatlakozót is rejt magában a lap, pluszként pedig megemlíteném, hogy a vízhűtésekhez megfelelő pumpának szükséges külön csatlakozót is megkapjuk. Ha ez még mindig nem elég USB 3.1 Type A+ és Type C csati a hátlapon a BIOS reset gomb mellett. Az UEFI csak az alaplapnak megfelelően lett megtervezve, EZ mód is található rajta részletes hardver monitorral, csak, úgy ahogy az alaplapra integrált bekapcsoló, illetve reset gomb is helyet kapott a PCB-n. Ha ez még mindig nem elég, az alaplap VR ready minősítést kapott, ezáltal kompromisszummentes VR élményt nyújt. Persze csak ha valaki VR képes kártyát vesz, ami vicces lenne, ha valaki egy ilyen alaplaphoz pont nem azt venne. A Bitspower külön RGB LED világítású hűtőblokkot is tervezett az alaplaphoz, ha valaki saját vízhűtést szeretne hozzá összerakni, így a még hiányolt LED-es világításom is ebben az esetben az alaplapra kerül. Nem mellékesen ehhez az alaplaphoz is, és a K6+-hoz is kapunk Nvidia SLI HB hidat a crossfire rendszerek kiépítéséhez, persze csak ha van két GTX 1080-unk vagy 1070-ünk amiket össze tudnánk kötni. De nincs…

dsc06043

A Gaming armor technológiát ez a lap is megkapta, csak úgy, ahogy a fentebb már megemlített szoftverek mellékelését is. És mivel még nem írtam a lap külleméről, muszáj egy pár szót, ugyanis gyönyörűen néz ki a lap a modern formáival. A színek harmóniája megfelelő, pont ezt az igazi agresszív gaming stílust képviseli a vörös, a fehér és a fekete színek vegyítésével. A leginkább azt sajnálom, hogy ezt az alaplapot nem tudtam kipróbálni, de ha valakinek mégis ilyen alaplaptesztet van kedve olvasni, az olvassa el az X79-es MSI lap tesztünket. – Csak persze akkor, ha valakinek van kedve nevetni a kiforratlan stílusomon és azon, hogy nagyjából az akkori tudásom nem fogható fel a mostanival hardverek tekintetében, de ha azt elolvassátok, látni fogjátok. -

dsc05867

Mivel ez az irománynak nevezett valami pedig kellőképpen hosszú lett, picit térjünk rá az ADATA memóriáira is, mert lényegében annak köszönhető, hogy az E3V5 WS gépet be tudtam kapcsolni. Az ADATA XPG DAZZLE DDR4-LED-es memóriáik a gyártó gaming termékpalettáját bővítik ki. Az egységek elérhetőek 2400 MHz-es, 2800 MHz-es és 3000 MHz-es órajelekkel 2x 8, 2x 16, 4x 8 és 4x 16-os kitekben is. Ha valakinek nincs kedve számolni, 64 GB a maximálisan megvásárolható kit mérete. Ezek elérhetőek egészen alacsony feszültségű 1.2, 1.25 és 1.35 Voltos kiszerelésekben CL 15, CL 16 és CL17 késleltetésekkel. Színben ugyan csak pirosan tudnak világítani a beépített LED-ek, ráadásul nem is szinkronban, de nem gond, csak világítson, mert ugye gaming…. És ami gaming az világít… ugye Asrock? Ezt csak azért mondom, mert a gyártó úgy hirdeti a modult, hogy megragadja a világítás a figyelmet. Jah és nem mellékesen hűti is a modulokat, de az elsődleges szempont a figyelem felkeltése. Értitek, igaz? De nem bántjuk a gyártót… A memória remek OC-s képességekkel rendelkezik, köszönhetően a bordának és az XMP támogatásnak. No meg a 10 rétegű PCB-nek.

dsc06026

Térjünk végre az értékelési részre, mert már én is elfáradtam a cikk írása közben. Mivel csak az E3V5 alaplapot tudom értékelni értelemszerűen csak azt tudom egy ajánlott plecsnivel jutalmazni. Hogy miért? Mert olyan innovatív technológiákat alkalmaz a Crossfire támogatás határainak eléréséhez, hogy bennem is örömet keltett, ráadásul az Intel LAN is egy hatalmas + pont ebben a kategóriában. Viszont sajnálom, hogy az alaplap nem rendelkezik rendes 7.1-es I/O paneleses kivezetéssel, de nem lehet minden tökéletes. Az intel processzorát jelen esetben nem értékelném, mert többet vártam tőle, csak úgy, ahogy az ADATA memóriáit sem tudom egy értékelni, mert nem igazán láttam a maximális képességeit vagy a processzor, vagy az alaplap limitációjának köszönhetően  Ettől remek foglalkozás 2 alaplapot csak úgy nézegetni csak kedvtelésből, de kipróbálásuk valamivel több örömmel tudott volna ellátni, pláne, hogy értékelni is tudtam volna őket.

[caption id="attachment_56197" align="aligncenter" width="300"]

ajanlott

Asrock E3V5 WS[/caption]

A tesztben szereplő termékeket pedig ez úton is szeretném megköszönni a két gyártó hazai képviseletének, egy élmény volt.

asrock_logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: