asrock-z97-es-h97-alaplapok-jartak-nalunk/2014/07/13

AsRock Z97 és H97 alaplapok jártak nálunk

2014. július 13. Kocsis Bence Alaplap

Az AsRock húsznál is több Z97 és H97 vezérlőhíddal rendelkező, LGA 1150 foglalatot támogató alaplapot dobott piacra, ami elég komoly szám. Természetesen a gyártó arra törekedett, hogy a felhasználók minden alaplap funkcióra vonatkozó igényét kielégítse, így már érthető ez a magas szám. Cikkünkben négy Z97-es és H97-es AsRock alaplapot fogunk bemutatni.

Asrock H97M

Az Asrock H97M egy microATX méretű alaplap, mely LGA 1150-es tokozású Haswell, Pentium, Celeron és Xeon processzorokat képes fogadni. Az alaplap két darab memória slottal rendelkezik, melyben maximálisan 16 GB DDR3 memóriát helyezhetünk el, melyek közül az alaplap 1066 / 1333 / 1600 Mhz-es modulokat képes kezelni. Az Asrock H97M kezeli az XMP 1.2 ás 1.3 profilokat, így az ilyen támogatással rendelkező memóriákat is tudjuk használni, mely elősegíti a processzorok órajelének emelését.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SATA csatlakozóból 6 darab SATA 3 6 Gb/s áll rendelkezésre, így az optikai meghajtó mellett 5 HDD-t, vagy SSD-t tudunk az alaplapra csatlakoztatni. A RAID vezérlés támogatott, emellett Intel Rapid Storage 13, Intel Smart Response, NCQ, AHCI és Hot Plug technológia is elérhető. A nagy sebességű külső adatátvitel is megoldott, hisz a 8 darab USB 2.0 csatlakozó (4 alaplapon, 4 hátul) mellett 6 darab USB 3.0 csatlakozót is találunk, melyekből kettőt elől, az alaplapra csatlakoztatva, kettőt pedig a hátsó I/O panelen érünk el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mivel az Asrock H97M által támogatott processzorok többsége rendelkezik integrált grafikus vezérlővel, így az alaplap I/O paneljén találunk kijelző csatlakoztatási lehetőségeket, egyszerre hármat. A D-Sub, DVI-D és HDMI csatlakozók lehetővé teszik, hogy bármilyen csatlakozóval ellátott monitort használjunk, emellett mindhárom portot elhasználva akár három monitoros megjelenítést is alkalmazhatunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha nem a processzor grafikus vezérlőjét szeretnénk használni, hanem egy nagyobb teljesítményű grafikus kártyával szeretnénk a játékteljesítményt növelni, akkor a nagy sebességű PCIe 3.0 x16 port rendelkezésre áll, emellett 2 PCI és egy PCIe 2.0 x16 is elhelyezésre került, így az AMD Quad CrossFireX és a CrossFireX támogatás is megoldott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hangról egy 8 csatornás Realtek ALC892 audió vezérlő gondoskodik. Az alaplap rendelkezik Blu-ray audió támogatással, így akiknek fontos a HD audió minőség megtalálhatják számításaitokat. A prémium japán készítésű ELNA kondenzátorok gondoskodnak a kiváló hangminőségről és a tartósságról. A nagy sebességű internetezést a Qualcomm Atheros AR8171 chip által vezérelt Gigabit Ethernet port segítségével érhetjük el. Az audió és LAN csatlakozó mellett a gyártó még egy nyomtató port csatlakozót és egy COM port csatlakozót is elhelyezett annak érdekében hogy egyéb külső eszközök is használhatók legyenek.

Az Asrock H97M BIOS-a természetesen Full HD felbontásra képes UEFI, mely 64 MB memóriával rendelkezik és SMBIOS 2.3.1 támogatással lett ellátva.  A 32 és 64 bites Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 kompatibilis AsRock H97M alaplap 24 ezer forint környékén szerezhető be.

AsRock Z97 Pro3

Az AsRock Z97 Pro3 szintén LGA 1150 tokozású Core i3/i5/i7, Pentium, Celeron és Xeon processzorokat támogató fekete PCB-vel ellátott ATX méretű alaplap. Azon felül, hogy natívan támogatja a DDR3 1066 / 1333 / 1600 Mhz-es memória modulokat és az XMP 1.2, valamint XMP 1.3 profilokat OC esetén a memória órajelet 3100 Mhz-en is használhatjuk. A 4 darab memória bővítőhelybe összesen 32 GB memóriát pakolhatunk be Dual Channel támogatás mellett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SATA 3 6 Gb/s csatlakozóból ebben az esetben is 6 darab áll rendelkezésre, melyek bár felfelé orientálódnak nem kerülnek közel az elsődleges PCI-Express csatolóhoz, így hosszabb grafikus kártya esetén sem jelenthet problémát. Bővítőhelyek tekintetében egyébként elég jól el van eresztve az AsRock Z97 Pro3, hisz a PCI Express 3.0 x16 slot mellett 3 darab PCI Express 2.0 x1 és 2 darab PCI slot került elhelyezésre. A SATA csatlakozók rendelkeznek RAID támogatással, emellett jelen van az NCQ, AHCI, Hot Plug és Intel Rapid Storage 13 technológia, melynek köszönhetően a merevlemezt újraindítás nélkül csatlakoztathatjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az USB csatlakozókból összesen 12 áll rendelkezésre, melyek közül két USB 3.0 az alaplapon található, négy darab USB 3.0 az alaplap I/O paneljén került elhelyezésre, USB 2.0 csatlakozón pedig fordított a felállás, kettő az I/O panelen, négy pedig az alaplapon.

A feltételezett integrált grafikus vezérlő miatt a gyártó alaplapi monitor csatlakozókkal bőkezű volt, hisz D-Sub, DVI-D és HDMI csatlakozót kapunk, aminek köszönhetően az IGP-n keresztül akár 3 monitort is használhatunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kiváló hangminőségről a 8 csatornás Realtek ALC892 audió vezérlő, a Blu-ray audió támogatás és a ELNA kondenzátorok gondoskodnak. A 10/100/1000 Mb/s nagy sebességű internet hozzáférést a Intel I218V Ethernet vezérlő szolgáltatja.

Nem beszéltünk még arról, hogy az alaplap milyen hőmérsékletre vonatkozó vezérléssel, diagnosztikával rendelkezik. Az AsRock Z97 Pro3 követi a ház illetve processzor hőmérsékletét, grafikont készít a processzor, ház és Power Fan csatlakozókon használt ventilátorok fordulatszámáról, a Quiet Fan funkciónak köszönhetően a rendszerhűtőket a processzor hőmérsékletének függvényében csökkenti. Lehetőség van több sebességes ventilátor vezérlésre is... Ha már a ventilátor csatlakozóknál tartunk, összesen öt darabot találunk az alaplapon, melyből 3 darab 4 pines, azaz PWM vezérlésre lehetőséget nyújtó megoldás, kettő pedig 2 pines verzió. Az alaplapon elhelyezésre került még egy 4 pines molex tápcsatlakozó is, mely azt a célt szolgálja, hogy levegye a terhet a 24 pines alaplapi tápcsatlakozóról, így egyenletesebb teljesítményt tudunk elérni. (fontos, hogy ne más tápegység 4 pines molex csatlakozóját használjuk)

A BIOS ebben az esetben is Full HD felbontást is támogató 64 MB memóriával ellátott UEFI BIOS, mely több nyelvű támogatással is rendelkezik. Internet Flash, illetve Dual Bios sajnos nem áll rendelkezésre. az AsRock Z97 Pro3 32 és 64 bites Windows 7, 32 és 64 bites Windows 8, valamint 32 és 64 bites Windows 8.1 operációs rendszert támogat.

A műszaki leírással, driver lemezzel I/O panel borítással és 2 darab SATA kábellel mellékelt ATX formátumú AsRock Z97 Pro3 alaplap 25.600 forint környékén vásárolható meg.

AsRock Z97M Pro4

Az AsRock Z97M Pro4 ugyancsak LGA 1150 tokozású Core i3/i5/i7, Pentium, Celeron és Xeon processzorokat támogató fekete PCB-vel ellátott ATX méretű alaplap. Memória támogatással ennél a modellnél sincs baj, hisz 1600 Mhz-ig natív támogatás van, emellett 3100 Mhz-ig van lehetőség emelt órajelű (OC) modulok használatára, melyek összesen a 4 slotban 32 GB-ot tehetnek ki. Az Intel Extreme Memory Profile 1.2 és 1.3 ebben az esetben is támogatott, így a processzor tuning egyszerűbb. A Digi Power technológiának köszönhetően a Cpu Vcore feszültségének szabályozása hatékonyabb, zökkenőmentesebb, így a stabilitás, a processzor és az alaplap élettartama is növekedik. Az Intel Turbo Boost 2.0 technológia plusz teljesítményt ad a processzoroknak, emellett az Intel K-Sorozatú processzorok teljes körű támogatást élveznek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A korábban bemutatott alaplapokhoz hasonlóan az AsRock Z97M Pro4 esetében is hat darab 6 Gb/s sebességű SATA 3 csatlakozót találunk, melyekkel RAID, Intel Rapid Storage 13, Intel Smart Response, NCQ, AHCI és Hot Plug technológia érhető el. Pozitívum, hogy ezen SATA csatlakozók már 90 fokban el lettek forgatva, így nem felfelé, hanem a ház eleje felé néznek. Ennek eredményeképp sem az egy , sem a több grafikus kártyát használók nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy csak 2 vagy 4 csatlakozót tudnak használni.  USB csatlakozókból összesen 12-t találunk, melyből 6 USB 3.0 és 6 USB 2.0. USB 3.0-ból kettő az alaplapon, négy pedig az alaplap I/O paneljén található, az USB 2.0 csatlakozóknál pedig fordított a felállás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bővítőhelyekből összesen négy áll rendelkezésre, melyek közül egy darab PCI Express 3.0 x16, egy darab PCI Express 2.0 x16, valamint 2 darab PCI slot. Az AsRock Z97M Pro4 támogatja a AMD Quad CrossFireX és CrossFireX technológiát, így több grafikus kártyát is használhatunk egy időben. Ha nem szeretnénk dedikált videókártyát használni, de a processzorunk integrált grafikus vezérlőjén keresztül mégis több monitort működtetnénk, azzal sincs probléma, hisz D-Sub, DVI-D, HDMI csatlakozó is elhelyezésre került az alaplap I/O panelén. A szokásos csatlakozók mellett Printer port, COM port, Thunderbolt AIC csatlakozó és a régebbi perifériákhoz nélkülözhetetlen PS2 csatlakozó is elhelyezésre került.

A hangminőségről a 8 csatornás Realtek ALC892 audió vezérlő és az ELNA japán minőségi kondenzátorok gondoskodnak. Sok alaplap nem támogatja a Blu-ray hanghatást, így a hangokat csak CD minőségben lehet hallani, azonban a az AsRock Z97M Pro4 esetében ezeket a hangokat maximális minőségben élvezhetjük.

Hogy a ház hűtése és természetesen a processzor hűtése megoldott legyen, a gyártó összesen 5 darab ventilátor csatlakozót helyezett el az alaplapon, melyek közül kettő PWM vezérléssel rendelkezik. Az alaplap rendelkezik Hardware Monitor támogatással, így a ház hőmérsékletét figyeli, logolja a házhűtő és Power Fan ventilátorának adatait. A Quiet Fan gondoskodik arról, hogy a rendszerhűtőket a processzor hőmérsékletéhez igazítva szabályozhassuk több fokozatban is.

A hálózati adatkapcsolatokról a nagy sávszélességre képes Intel I218V ethernet vezérlő gondoskodik.  A BIOS ebben az esetben is Full HD felbontást is támogató 64 MB memóriával ellátott UEFI BIOS, mely több nyelvű támogatással is rendelkezik. Internet Flash, illetve Dual Bios sajnos nem áll rendelkezésre. az AsRock Z97 Pro3 32 és 64 bites Windows 7, 32 és 64 bites Windows 8, valamint 32 és 64 bites Windows 8.1 operációs rendszert támogat.

A micro ATX méretű AsRock Z97M Pro4 26.000 forint körüli áron vásárolható meg.

AsRock Z97 Anniversary

Az AsRock Z97 Anniversary az Intel Pentium 20th Anniversary Edition G3258 processzorhoz készült és a gyártó elmondása szerint ez a legjobb választás ehhez a modellhez. Természetesen processzor támogatása nem korlátozódik egy adott processzorra, hisz az összes LGA 1150 foglalatú Core I3/5/7, Pentium, Celeron és Xeon processzort képes kezelni, mindezt a Digi Power technológia segítségével, mellyel dinamikusabb, stabilabb feszültség szabályozás érhető el, mellyel a processzor és alaplap élettartama növelhető.  A négy memória slot összesen 32 GB-nyi DDR3 memóriát képes kezelni, normál esetben 1600 Mhz-ig, de ha tuningolni szeretnénk, magasabb órajelű ramokkal akkor erre 3100 Mhz-ig van lehetőség. Pozitívum, hogy a rondácska barna PCB-t ebben az esetben is a szebb fekete szín váltja fel.

Z97_anniversary_01

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 Gb/s-os SATA 3 csatlakozóból hat darabot kapunk, melyek sajnos ismét felfelé néznek, így a több videókártyás rendszereknél bajban lehetünk. A SATA csatlakozók segítségével RAID, Intel Rapid Storage 13, Intel Smart Response, NCQ, AHCI és Hot Plug technológiák használhatók ki. USB csatlakozókból 12 darabot kapunk, melyek közül az alaplapi I/O panelen 4 darab USB 3.0, két darab USB 2.0, míg az alaplapon 2 darab USB 3.0 és 4 darab USB 2.0 csatlakozó található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bővítőhelyekből egy darab PCI Express 3.0 x16, 2 darab 3 x PCI Express 2.0 és 3 darab PCI slot áll rendelkezésre. Ha nem szeretnénk dedikált grafikus kártyát használni, akkor a processzor integrált vezérlőjét használhatjuk megjelenítésre, ami egyébként a G3258 modellben is megtalálható. Itt sajnos korlátozottak a lehetőségek, hisz mindössze egy HDMI csatlakozót helyezett el a gyártó, tehát IGP-hez a régebbi monitorok, melyek D-SUB, vagy DVI csatlakozóval rendelkeznek, nem használhatók.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hogy a számítógép hűtése megfelelő legyen, az alaplapon több ventilátor csatlakozó is elhelyezésre került. A 3 és 4 tűs processzor csatlakozók mellett két darab rendszerhűtő csatlakozó is elhelyezésre került, melyek 4 pinesek, PWM vezérléssel, valamint találunk egy 3 pines power fan csatlakozót is. Az alaplap képes érzékelni a processzor és a ház hőmérsékletét, a processzor hűtő, ház hűtő  és Power Fan fordulatszámát ki tudja kijelezni. A Quiet Fan funkció lehetővé teszi, hogy a processzor ventilátora mellett a rendszerhűtők is a processzor hőmérsékletének függvényében pörögjenek.

A megfelelő hangzást a 8 csatornás Realtek ALC887 vezérlő, a kiváló minőségű ELNA japán kondenzátorok biztosítják. A Blu-Ray audió támogatás sajnos kimaradt. A nagy sebességű vezetékes internetkapcsolatról az Intel I218V ethernet vezérő gondoskodik. A PXE támogatásnak köszönhetően a számítógépet hálózaton keresztül operációs rendszer, vagy merevlemez hiányában is tudjuk használni. A Wake On Lan funkció segítségével a számítógépet akár munkahelyről is el tudjuk érni, ha fontos adatokra lenne szükségünk.

A 64 MB memóriával ellátott Full HD felbontásra képes UEFI BIOS lehetőséget ad arra, hogy áttekinthető, modern körülmények között ellenőrizhessük gépünk állapotát, illetve konfiguráljuk azt. A BIOS-t fel tudjuk frissíteni a Internet Flash segítségével az aktuális legújabb verzióra. A dual BIOS bár hiányzik, nem kell attól tartani attól, hogy egy összeomlott BIOS az alaplap végét jelenti, hisz a Crashless BIOS funkció segítségével a BIOS hálózaton keresztül helyreállítható.

Az AsRock Pentium Anniversary Boost tecnológia lehetővé teszi, hogy a fent említett Intel Pentium 20th Anniversary Edition G3258 processzornál komoly tuningot hajtsunk végre, így a 3200 Mhz-es alap órajel helyett máris 4200 Mhz-en vagyunk, ami komoly teljesítmény növelést okozhat a CPU igényes alkalmazásoknál, játékoknál.

9-Anniversary-BG2

A 32 és 64 bites Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 operációs rendszereket támogató AsRock Z97 Anniversary 27.000 forint környékén vásárolható meg.

Videó a főbb funkciókról:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5F1MIVXTBgw&feature=youtu.be[/youtube]

Az AsRock alaplapokat az Ingram Micro magyarországi képviselete juttatta el hozzánk.

asrock_logo

IM new2

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: