audio-technica-m50-studio-fejhallgato-jart-nalunk/2014/01/26

Audio-Technica M50 - Stúdió fejhallgató járt nálunk!

2014. január 26. Herczeg Balázs

Az Audio-Video Trend & HiFi Show egy kisebb hatást gyakorolt szerkesztőségünkre, így elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy már nem csak alacsonyabb kategóriájú fejhallgatókat próbálunk ki, hanem terjesztjük a palettánkat és a stúdió fejhallgatók világába is belépünk, hogy megismerjük a legjobb fejhallgatókat. Ebben nagyon nagy segítségünkre volt az Audio-Technica, ugyanis egy ATH M50 stúdió és monitorozó fejhallgatót biztosítottak a számunkra egy teszt erejéig. De még mielőtt mélyebbre ásnánk magunkat a fejhallgató bemutatásában, kicsit beszéljünk a gyártóról.

IMG_1795

Az Audio-Technica egy 1962-ben alapított, Tokiói székhellyel rendelkező japán cég. A céget egy Hideo Matsushita nevezetű úriember alkotta meg. A gyártó már a kezdetektől fogva a magas minőségű mikrofonok, fejhallgatók és egyéb audio eszközök gyártásával foglalkozik, ráadásul több mint 50 éves múlttal rendelkeznek ezen a szakterületen. Az idei CES alkalmával a gyártó Gaming Fejhallgatókat is mutatott be, ebből kikövetkeztethető az, hogy a későbbiekben is fogtok még az Audio-Technicáról hallani tőlünk.

De térjünk is rá a mai tesztalanyunka, az ATH M50-re. Bevallom teszt előtt utánanéztem annak, hogy mások milyen véleménnyel rendelkeznek a fejhallgatóról, és meglepődtem mikor láttam, hogy mennyire pozitívan vélekedik erről a modellről mindenki, de nem akartam nagyon hinni a dologban, egészen addig, ameddig ki nem próbáltam a fejhallgatót. Ugyan a gyártó hazai képviselete picit érdekesen oldotta meg a termék csomagolását, (doboz nem volt és rossz színű tasakban kaptam meg a terméket) ez nem vett vissza a lelkesedésemből egy csöppet sem. Mikor már a kezembe volt az M50 hatalmas lelkesedéssel vettem elő a telefonom, és csatlakoztam a jack csatlakozót a telefonomba. Már ott érződött, hogy ez egy másabb kategóriájú fejhallgató, mint az eddigiek.

IMG_1807

Dizájn szempontjából a japán gyártó fejhallgatója igen jól lett kialakítva. A fejhallgató  dizájn szempontjából is látszódik, hogy nem éppen az átlagfelhasználóknak lett elkészítve, sokkal inkább a monitorozásra, de ott is leginkább a DJ-ket célozza meg a gyártó M50-es fejhallgatója.  Mi sem bizonyítaná ezeket jobban, mint az, hogy a fülkagylók 180 fokba kihajthatók, sőt 180 fokban el is forgathatók. Ennek a gyakorlatban leginkább a hordozhatóságban van a haszna, hiszen igen kis méretűre is összehajthatjuk a fejhallgatót, majd berakhatjuk az eszközhöz mellékelt kis tasakba, így könnyedén magunkkal tudjuk cipelni bárhová. Ezen kívül még 2 tárolási módszert különböztethetünk meg: az egyik az, ha a fejünkön van a fejhallgató, és éppen a zenék világába éljük bele magunkat, a másik pedig az, hogy a fejhallgató a nyakunkba lóg, ezzel egy divateszközt teremtve a viselőjén.

IMG_1792

Az ATH M50 jelenleg négyféle színben kapható: Feketében, Fehérben, Pirosban és Ezüstben, ami csak limitált példányszámban érhető el. Az eszköz dizájnja is remekül sikerült. A kialakulásnál a kényelmesség is fontos szerepet tölthetett be, de a gyártónak elsősorban nem ezen volt a prioritása. Ez leginkább a fejpárna részen érzékelhető, ami picit keményre sikeredett, így hosszú használat után érezni, hogy nyomja a fejet.  Ebben az ellentmondás az, hogy a párnázott rész valamennyit tompít a kényelmetlenségeken, de nem tünteti el teljes mértékben azokat. Ahogy a legtöbb  fejhallgatónál, a fejpánt itt is állítható, sőt meglepően rugalmas, így bármilyen ember fejére könnyedén ráigazítható. A fülkagylók prémium minőségű, bőr fülpárnával rendelkeznek, melyek bármilyen pozícióban kényelmességet biztosítanak füleink számára, kivéve akkor, ha fordítva vesszük fel a fejhallgatót. Érdemes nézni a fülkagylók fölött elhelyezett R és L jelzést, ugyanis ha nem jól vesszük fel a fejhallgatót, nem érjük el vele a teljes hatást, mivel a hangsugárzó egységek a fülünk helyzetéhez lett igazítva a legjobb hatás elérésének érdekében.

IMG_1815

A fülpárnák természetesen levehetők és cserélhetők is. A fejhallgató egyébként zárt dizájnon alapul, ennek következtében a külvilág összes zajától megszabadít minket, hogy mi csak a zenére tudjunk koncentrálni. Nem utolsó sorban a zárt fejhallgatóknál a hanghullámok is jobban terjednek. Itt megemlíteném azt is, hogy a kábel spirál, vagyis csavart kialakítást kapott, így biztosítva mindenféle használathoz megfelelő kábelhosszúságot. Megjegyezném, hogy érdekes lenne e hosszú kábel kinézete akkor, ha nem lenne csavart a kialakítás. Valahogy úgy kell elképzelni, hogy alanyunknak vagy egy eszméletlenül hosszú kábel lóg ki a kabátja alól, vagy zsebéből, vagy rosszabb esetben egy hosszú kábelt vontat maga után... A jack csatlakozó aranyozott borítást kapott a kiemelkedő minőségű hangzás érdekében, sőt a gyártó még egy rugót is erősített a jack csatlakozó kábelhez csatlakozó részének, ezzel megakadályozva azt, hogy a kábel a csatlakozónál megtörjön. Sajnos a kábel nem kihúzható, de a folyamatos visszajelzéseknek hála a gyártó elkészítette az M50X fejhallgatót, ami már kihúzható kábellel rendelkezik. Egy rossz szavunk sem lehet a gyártóra! A hab a tortán a 6,3 mm-es Jack átalakító, aminek segítségével még több eszközön tudjuk használni a fejhallgatót.

IMG_1800

Most érkeztünk el a gyakorlati részhez, ahol azt próbálom részletezni, hogy mennyire szól jó a fejhallgató. Ha egy szóval kéne jellemeznem, ennyit mondanák: Fantasztikus! De ez valljuk be, nem igazán elég sok embernek, így megpróbálok érvelni amellett, hogy miért is érdemes ez a fejhallgató a vásárlásra. Először is, a fejhallgató kellőképpen nagy frekvenciatartománnyal rendelkezik, ez pontos értékben 15 Hertzet és 28 Kilohertzet jelent. A fejhallgató érzékenységén picit meg voltam lepődve, ugyanis csak 99 decibel, ami azért vicces a számomra, mert a Razer Tiamat 7.1 fejhallgatója 119 decibeles érzékenységgel rendelkezik, mégis halkabb, mint az Audio Technica ATH M50-es fejhallgatója. Hogy is van ez Razer? Impedancia tekintetében 38 Ohm-os impedanciáról beszélhetünk. Ezt azért érdemes megemlítenem, mert az átlagos alaplapok illetve telefonok csak 32 Ohm-ot tudnak maximum lekezelni, így nem érjük el velük a maximális élményt, ellenben ha van egy jó hangkártyánk, mint például az Asus Xonar Essence STX, vagy rendelkezünk egy jó rádióerősítővel/HiFi rendszerrel, nyugodtan megvehetjük az M50-et, ugyanis ilyen eszközök mellett megmutatja, hogy mire is képes.

IMG_1797

A fejhallgatóba ráadásul 45 mm-es átmérőjű hangszórók kaptak helyet, amik nem nevezhetők igazán kicsiknek. Hát még amilyen tisztán szólnak. Háromféle tesztkörnyezetbe vetettem be a fejhallgatót. Egyszerű használatra: telefon való zenehallgatásra; számítógépen zenehallgatásra, illetve FL Studio monitorozásra; a harmadik pedig a rádióerősítőn való zenehallgatás. A telefon kivételével mindenhol Flac formátumú zeneszámokat használtam. Aki nem ismerné, a Flac az MP3-al szemben veszteségmentesen tárolja el a zeneszámokat, viszont nagyobb helyigénnyel kell kalkulálnunk minden számnál. Már telefonon is lehetett hallani, hogy mennyire dinamikus a fejhallgató basszusa. Ez ahogy haladtam az egyre jobb eszközök felé, annál jobban észrevehető volt. Ez az impedanciakezelés miatt lehetett így. Számítógépen a szoftveres tuningot is kipróbáltam a THX TruStudio Pro segítségével, de nem értem vele el azt a hatást, mint amit a rádióerősítőn. Ez valószínűleg amiatt lehet, hogy a Pioneer VSX 920-as rádióerősítő rendelkezik beépített sztereó/fejhallgató erősítővel, ennek következtében tisztább, mélyebb tónusú és dinamikusabb hangzást képes produkálni, mint egy számítógépen. Valami fenomenális élmény volt rádióerősítőn hallgatni a Flac formátumú számokat. A fejhallgató minden téren megfelelt, nem számít, hogy éppen milyen stílusú zenét akarunk hallgatni, mert így is-úgy is tenni foglya a dolgát.

[caption id="attachment_41107" align="aligncenter" width="610"]IMG_1813 A felhozatal egy töredéke...[/caption]

A fejhallgató frekvenciatartományát valamilyen módon megpróbáltam megvizsgálni, amiben a Republican American weboldalának hallástesztelője nagy segítségemre volt. A vizsgált frekvenciatartományok mindegyikében megszólalt a fejhallgató. Viszont míg a saját számítógépemen "csak" 21 000Hz-ig hallottam a hangsávokat, egy régebbi számítógépen még a 22 000 Hz-t is meghallottam. A hallásomra panasz sem lehet, egyenlőre... Negatívum szempontjából nem igazán tudok túl sok dolgot felhozni, mert ilyen téren alig találni fogást a fejhallgatón. Amit ilyen téren fel tudnák hozni, az a nem kihúzható kábel és a zajszűrés teljes hiánya, mert néhol igazán elkélne egy zajszűrő.

Összegzés

Érezhető a teszten, hogy nem igazán tudtam a fejhallgatóról negatívumot írni, így a közvélemény beigazolódott arról, hogy ez a fejhallgató tényleg fantasztikusra sikeredett. A zárt dizájnból kifolyólag tiszta, kellőképpen egyensúlyozott magas és mély tónussal rendelkező, meghökkentően dinamikus hangokat képes kiadni a 45 mm-es hangszóró magából, mellyel elkápráztat bármilyen zene rajongót, legyen az HiFi rajongó, vagy átlagos zenehallgató. Negatívumok alig találhatók rajta, mindössze a zajszűrő hiánya, illetve a hosszú távon lévő icipici kényelmetlensége lehet zavaró tényező. Azt hiszem nem kérdéses, hogy az eddigi legjobb díjjal kell jutalmaznunk az Audio-Technica ATH M50 fejhallgatóját!

IMG_1791

Ár szempontjából sem mondható vészesnek a fejhallgató, ugyanis a kezdőára 41 000 Forint környékén mozog. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha viszont azt nézzük, hogy a sokak által túlértékelt Beats fejhallgatók kezdőára 50 000 Forint, ráadásul úgy, hogy hangminőségben fényévekkel le vannak maradva az M50-től, egészen baráti árnak tekinthető. Ezt valószínűleg az is alátámasztja, hogy amíg a Beats fejhallgatók között nincs olyan, ami 4,5 fölötti értékelést kapott, addig az M50 4,9-es értékeléssel rendelkezik. Ha valaki egy jó fejhallgatót akar venni, az nehogy a Beats fejhallgatók után nézzen, mert az Audio-Technica sokkal jobb fejhallgatókat kínál a Beats árainak töredékéért.

Editor's_Choice

A tesztben szereplő fejhallgatót ezúton is köszönjük az Audio-Technica hazai képviseletének!

audio-technica_logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter