az-elegans-fenevad-corsair-m65-pro-rgb-teszt/2016/09/25

Az elegáns fenevad – Corsair M65 Pro RGB teszt

2016. szeptember 25. Ficsor Tamás Egér

A Corsair M65-as vonala tagadhatatlanul az FPS szerelmeseinek lett elkészítve. A 2012-ben kiadott Vengance M60-al indult el a sorozat, mikor egy teljes aluminium alvázra húzták fel a kényelmes köntösű burkolatot, melyben még "csak" egy 5700 DPI-os ANDS-9500 lézer szenzor dolgozott. Az egér nagy sikerének köszönhetően mára már jó pár csiszoláson és fejlesztésen átment, de szerencsére nem változtattak rajta túl sokat. Nálunk a legfrissebb verzió járt, az M65 PRO RGB FPS Gaming Mouse.

Csomagolás:

Már a hosszú neve is azt árulja el róla, hogy nem egy hagyományos egérről van szó. Ennél feljebb már csak a Scimitar van, ami szintén megfordult nálunk. Mielőtt jobban belemerülnénk, előbb lássuk a csomagolást.

dobozban

Az egér doboza a Corsair-hez méltó minőséget és stílust kapta. Körben megtalálhatunk minden információt, ami a megvásárláshoz invitál minket. A doboz eleje a mai divatnak megfelelően kinyitható és mágnesesen zárható. Az előlapot felnyitva, annak belső részén a 3 zónás RGB megvilágítás van bemutatva. Tőle jobbra pillantjuk meg az egeret, annak is a fehér változatát. A Scimitar csomagolásához hasonlóan itt is kívül a fekete, míg belül a sárga szín dominál. A legnagyobb védelem érdekében az  egeret alaposan be csomagolta a gyártó. A kábelét nem egy helyen kell átfűzni, hogy akadálymentesen a kezünkbe vegyük a terméket. Az M65 mellé nem jár más csak egy user guide és a gyári garancia papírok.

Külső:

img_20160909_201951
img_20160909_201901


Már az előlap felnyitásánál is látható, az M65 nagyobbacska, 118mm x 72mm x 39mm-es termete, de ez akkor érezhető igazán, amikor a kezünkbe kerül. Nekem, mint nagy kezűnek ez méretkiosztás pont tökéletes. A fehér kiadású M65 PRO háta a feketével ellentétben fényes és sima felülettel rendelkezik, ami nagyon szépre sikeredett. Véleményem szerint sokkal jobb ez a fajta megoldás, mint az átlagos mindennapi szürke/fekete színkombinációs egerek. De ez emberfüggő. Persze ennek a csinos külsőnek a hátránya az, hogy csúszik. Azonban ezzel a problémával csak az egér hátán találkozni, mert a gyártó valami nagyon okosat hozott össze az M65 két oldalára. Nem használtak gumit vagy bármilyen más csúszásgátló anyagot, hanem olyan szinten érdesítették be a felszínt, hogy a nagy súrlódás miatt az ujjaink nem mozdulnak meg rajta. Talán a legjobban egy durvább csiszoló vászonnal lehetne összehasonlítani. E technikának köszönhetően a hüvelyk, kis és/vagy gyűrűs ujjunkkal közre fogott M65 nem szabadul el és így az irányítás mindig a kezünkben van.

img_20160909_202901
img_20160909_202953
,


Az egér bal oldalán az eddigiekhez megszokottan található az előre és a hátra, valamint a Sniper gomb. Utóbbi mérnöki pontossággal lett elhelyezve pont a hüvelykujjunk alatt. A görgő már gumírozott és mintás borítást kapott. Mögötte találjuk az eddigi kiadásokhoz hasonló módon a DPI váltó gombokat, melyek között a visszajelző indikátor LED látható. Természetesen a visszajelző fény RGB támogatottságú, az egér hátsó részén elhelyezett dombormintás új logóval együtt. A harmadik RGB zóna a görgő környékére helyezték, ahol a fények előre vetülnek. Azonban effekteket csak az utóbbi kettőre lehet állítani. A DPI indikátor fixen marad az, amit előre beállítottunk magunknak.

img_20160909_202030
img_20160909_202058


Az egér alját nézve rögtön szembetűnik a 2 mm vastag szálcsiszolt fekete alumínium alváz, mely az egér elején és hátulján is formára van hajlítva. Ezzel elősegítve a nagyobb merevséget és tartósságot. Itt azonban meg kell említenem, hogy az M65 logója alatt, a két felhajtott alumínium rész között a gyártó nem töltötte ki a helyet. Ez egyrész érhető, mert így a logó fénye szebben szóródik szét, de ebbe a nagy ürességbe a por nagyon gyorsan befészkelhet. De ez majd kiderül a teszt későbbi részében.

Szokásos módon a 3 db-os súlyrendszer került beépítésre, mellyel az alap 115 grammos önsúlyt 135,5 grammig lehet feltuningolni. Az alumínium lap közepén kukucskál az optikai érzékelő, mely köré hatalmas csúszó talpakat helyeztek.

Belső:

img_20160909_202701

 

Igen, ahogy leírtam, a gyártó dobta a tavalyi 8200 DPI-os lézer szenzort és helyébe egy Pixart PMW3366X optikai került, mely 12.000 DPI-ra képes. Az M65 1.8 méter hosszú harisnyázott és aranyozott végű USB porton kommunikál maximum 1000 Hz-es frekvencián, 1 ms válaszidővel. Az eszközhöz letölthető Corsair Utility Engine szoftverben 100-12.000 DPI-t tudunk beállítani 5 lépcsőben plusz még a Sniper módot lehet konfigurálni. Összesen 8 programozható gomb érhető el az egéren. A fő gombok alatt Omron kapcsolók helyezkednek el, melyeknek minimum 20 milliós leütési élettartamuk van. Ami már említve lett, az M65 idei verziója is RGB megvilágítással rendelkezik, így 16,8 millió színárnyalatot rendelhetünk 3 zónához. A CUE szoftverben még különféle effektek is hozzá rendelhetők.

Driver:

A Corsair Utility Engine egy nagyon felhasználóbarát szoftver. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy multifunkcionális, vagyis ugyan azt a driver-t kell használni a támogatott billentyűzethez és az egérhez is. Az M65 tesztelésének elején még a CUE 1. verziója volt használatban, ami nagyjából a Scimitar-nál látott kezelőfelületet jelent. Ám a közelmúltban jelent meg a CUE 2, ami sokkal áttekinthetőbb UI-val rendelkezik. Ráadásul demonstráció képen három másik eszközt, egy K95 RGB billentyűzetet, egy Void Wireless fejhallgatót és a nemrég bejelentett MM800 RGB egérpadot is belehet állítani virtuálisan. Esetleg megtudjuk nézni, hogy például az egérre beállított világításmód, hogy nézne ki egy RGB-s billentyűzeten és padon.

A CUE 1-ben látott hármas felosztású felület megszűnt, helyette minden kategória a baloldalra került. Az első verziónál az egyik nagy problémám az volt, hogy a beállított világításnak nem lehetett változtatni a fény erején. Ez valamilyen szinten megoldódott a 2-ik verzióban, de csak a statikus szín beállításnál, ahol a megadott szín átlátszatlanságát tudjuk növelni vagy csökkenteni. Ami még bosszantó volt az előző kiadásban, hogy nagyon kevés világítás effekt járt az egérhez. Amit meg magam készítettem el azt pedig nem tudtam hozzá rendelni az egérhez.

dr1
dr2



Ám ez a rész teljesen el is tűnt a CUE 2-ből. Helyette találunk egy úgynevezett Lighting Link nevű opciót, mely magában foglal még plusz fény effekteket.  Az alap négy mód: Rainbow, Color Shift, Color Pulse és Static Color mellett a Link-ben találunk még:  Rainbow Wave, Spiral Rainbow, Visor és Type Lighting fénymódokat. Előbbi kettő nagyon jól mutat, míg a Visor inkább csak billentyűzettel együtt mutat jól, különben csak egy rendőrszirénához fog hasonlítani az egér. A Typing Lighting-nak egyértelműen az az értelme, hogy csak akkor villan fel a beállított szín, amikor kattintunk.

A gombok programozásánál az az érzésem támadt, hogy kevés a rendelkezésre álló gomb mennyiség. Annyi mindent meg lehetne adni, de egyszerűen nincs az egéren annyi gomb. Összesen nyolcat lehetne testre szabni, de ebből máris le jön kötelezően a bal klikk. Makrókat, multimédia vezérlőket, szöveget illeszthetünk a gombokra. Még egy Timer is a kéznél van, mellyel például beállítható egy intervallum és az után megváltoznak a színek.

dr4
dr3



A DPI értékek megadása egyszerű és jól átlátható. Minden fokozathoz egyedi színt tudunk párosítani. Ezen kívül az emelési magasság is személyre szabható három fokozatban, szinte 0-5 mm-ig. A gyártó elmondása szerint az M65 érzékelője automatikusan optimalizálja magát a használt pad felületével, de ez manuálisan is végrehajtható. Mindössze egy adott óra zöld tartományában kell folyamatosan mozgatni az egeret.

Tapasztalat, vélemény:

Az M65 már a kinézetével elnyerte a tetszésemet. A kicsomagolása után azonnal bele is szerettem. Anyaghasználata nagyszerű, sehol sem érezni, hogy használtak volna olcsó műanyagot. Nagy méretének köszönhetően kényelmesen feküdt rajta a kezem. Persze az elején még szokni kellett. A gombok a megfelelő helyeken vannak elhelyezve. Egyiknél sem tapasztaltam határozatlanságot. A görgő optimálisan mozgott, egyszer sem görgettem túl, ha mondjuk fegyvert akartam váltani. A fényes fehér hát valóban csúszik, de ez az izzadósaknál szinte állandó probléma minden egér típusnál. Az oldal elemeken viszont nagyon stabil fogást találtam mindig. Egyszer sem éreztem az, hogy ki akar siklani az ujjaim közül. Ez az egyik dolog, ami nagyon tetszett benne. Az RGB-s megvilágítás nagyon szép. A legtöbbször a Rainbow effektek voltak beállítva, hisz rengeteg színt vonultatott fel az asztalra, amitől az nagyon varázslatossá vált. De ez egérpadtól függő is lehet. A teszt során, fekete padon volt futtatva az M65. Esetleg előfordulhat, hogy színes és mintás padon máshogy tükröződnek a lefelé irányuló színek. A fényes asztalon mondanom sem kell, hogy mennyivel jobban oszlik szét minden árnyalat.

img_20160909_202144


De semmi sem tökéletes. És fel kell tennem a költői kérdést… ezt a kitűnő egeret, hogy lehet elrontani valami gagyi festéssel. Legalábbis én arra tippelek, ugyanis az történt, hogy két hét használata után egyik este azt vettem észre, hogy több helyen is fénylik. Hirtelen 4 zónás RGB megvilágítás jött létre az egéren. Az új zóna a bal egérgombon jött létre, ahol az ujjam szokott lenni. A videóban, ha nem is jó minőségben, de próbáltam megmutatni, hogyan is néz ez ki. Nem akarom lehúzni a gyártót, de nagyon rossz érzés volt vissza csomagolni és oda adni a futárnak, hogy elkezdhessék a garanciális ügyintézést. Azóta is nagyon hiányzik a szépséges M65 Pro. Azt nem tudom megmondani, hogy egyedi eset volt e ez, vagy sem, de nem találtam hozzászólást ilyesfajta problémával. Szóval ez gáz és szomorú. Kíváncsi lennék, hogy a textúrált, fekete köntösű variánssal is előfordulna e ez a dolog. Valamint az ügyintézők diagnózisát is kíváncsian várom. Nem egy olcsó termékről van szó. Az pedig, hogy egy vagy több zónássá alakul szinte alig használtan… nagyon bosszantó. E miatt nem merem azt mondani, hogy ajánlott lenne ilyet vásárolni, de ha ismerősötök is ilyet használ és semmi hasonlót nem tapasztal, akkor valóban egyedi problémáról van szó és csak az én szerencsémnek köszönhetően jutott hozzám el egy ilyen beteges variáns.

 

New-Corsair-Logo-Blog-image



Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: