bivalyeros-router-a-piacon-buffalo-wzr-1750dhp/2014/10/10

Bivalyerős router a piacon: Buffalo WZR-1750DHP

2014. október 10. Kocsis Bence

Nem hinném, hogy sok ember kapja fel a nevét a Buffalo márka hallatán, pedig routerei és NAS adattárolói megbízhatóságukról híresek. A gyártó kiemelten népszerű Japánban és az USA-ban, pont ezért gondoltuk mi is, hogy kipróbáljuk a WZR-1750DHP jelzésű AC routerüket.

wzr-1750dhp-1

A Buffalo konkurenseivel szemben elsőként mutatta be a 802.11ac szabványra épülő hálózati eszközt. A dobozon és a leírásban ígért egyszerűség és funkciógazdagság meglepően hatott, hiszen akár tablettel is üzembe tudjuk helyezni. Lássuk azonban, hogy a hangzatos szavak megmaradtak-e ígéretnek, vagy valóban ennyire jó termék járt nálunk!

A csomagolás meglehetősen nagyra sikeredett, először azt hittük, hogy mint a többi gyártó esetében, a belsejében ennek is egy jóval kisebb routert fogunk találni. Tévedtünk. Maga az eszköz is a nagyobb méretűek közé tartozik – azonban kell is a hely a beépített három antennának. Amit kapunk hozzá, az a táp-, ethernet kábel, hálózati adapter, használati és beállítási útmutató, telepítő CD, csavarok a falra szereléshez, valamint a routerhez tartozó két kis állványszerű láb.

NK5_2522-6

Általában amikor hálózati eszközökről írunk, egy unalmas, már-már csak a technikai fejlődéseket követő dobozokat, adaptereket veszünk a kezünkbe. Kellemes meglepetés volt az AirStation 1750, mert a megjelenésre és az anyaghasználatra sem lehet panaszunk. Végre egy olyan doboz, amit bátran kiteszünk a polcra! Az átgondolt tervezésnek köszönhetően az aljára került egy kihúzható lapka, melyen a gyári kódok és beállítások vannak, így feltehetően nem fogjuk elfelejteni, elkeverni azokat. Kinézetét tekintve olyan, mintha egy bársonyos bevonattal rendelkező fekete dobozt befogtunk volna egy alumínium keretbe (pedig műanyagból van).

NK5_2515-2

Elején megtaláljuk a fontos LED-eket, azonban kevesebbet, mint a többi gyártónál, valamint a Buffalo felirat ugyancsak szépen világít (minden LED a beállításokban kikapcsolható). Hátoldala izgalmasabbra sikeredett, a 4 LAN, az internet, valamint a ki- és bekapcsoló gombon felül kapunk egy USB 2.0 és egy USB 3.0 csatlakozót is, valamint az ezekhez csatlakoztatott eszközöket hardveresen is „kiadhatjuk” egy kis gomb segítségével. Ugyancsak fizikális opció, hogy eszközünket AP vagy WB módban használjuk. Az USB portok mindegyike tudja kezelni a hordozható merevlemezeket és nyomtatókat, valamint VPN, FTP és SAMBA szerver funkcióival a komolyabb otthoni és kisirodai felhasználók igényeit is kielégíti. Érdekesség, hogy beépített BitTorrent klienssel rendelkezik, így a külső merevlemezünk csatlakoztatása után már csak a linket kell megadnunk, hogy a letöltés megkezdődjön.

NK5_2528-8 NK5_2525-7

A telepítés tényleg nagyon egyszerű volt. Szándékosan nem változtattuk meg a kapott kódokat és kizárólag iPadet használtunk hozzá. Ahhoz, hogy a következő eszközt is rácsatlakoztassuk, bármiféle beállítás nélkül, kevesebb, mint 3 perc telt el. Belépve a WZR-1750DHP menüjébe egy teljesen egyszerű kezdőképernyő fogad minket, melyet természetesen átválthatunk a bonyolultabb, de több beállítási lehetőséget kínáló „haladó” felületre. A teljes menürendszert nem részletezzük, inkább az érdekességeket és plusz funkciókat emeljük ki.

LogIn Settings easy
.

A QoS (Quality of Service) opcióval manuálisan is beállíthatjuk, hogy mely internet-használati típust (audio- vagy video streaming, VoIP, játék, webböngészés vagy fájlletöltés) részesítse előnyben a router (alapbeállításánál automatikusra van állítva). A Buffalo a Symantec, Norton ConnectSafe webszűrő és szülői felügyelet szolgáltatását is integrálta a hardverbe.

A vezeték nélküli hálózatokon, akár a kimeneti jelerősségét és sebességét is megadhatjuk. Nem szabad megfeledkeznünk az eco Mode funkcióról. Egy ilyen kategóriájú router akár 15W-ot is fogyaszthat, ez a WZR-1750DHP esetében sincs másként. Ugyanakkor nem ok nélkül emeljük ki a saját szegmensében átlagosnak mondható fogyasztást. A Buffalo az eco Mode-dal próbálja ezt az értéket lejjebb nyomni, ami a környezettudatos felhasználóknak egy hasznos beállítási lehetőség.

Megadhatjuk vele szinte perc pontossággal, hogy mikor kapcsolja le a LED-eket, a WiFi-t, vagy akár a vezetékes hálózatot is. Ne felejtsük el azonban, ha valaki ilyen tudású routert vásárol, ott általában egy NAS is van. Mi a teszt során belefutottunk ebbe a hibába. Beállítottuk az eco Mode funkciót, aztán jött a nagy sípolás, hogy nincs net. Ahol persze nincs NAS, ott nem kell ettől tartani, ettől függetlenül számolnunk kell azzal, hogy eszközeink jelezni fogják az internet hiányát.

Eco Mode

Az ígért sebesség szép szó, ha betartják, úgy jó. Ahhoz, hogy valóban mérni tudjuk a router sebességét, igazi kis laborkörnyezetet kellett létrehoznunk. LAN oldalra egy 10GB/s sebességű adapterrel rendelkező szerver, a másik oldalon egy teljesen átlagos ASRock Z97E-ITX/ac alaplapra integrált Intel Gigabit LAN csatlakozóval ellátott asztali számítógép került. Ugyancsak az alaplapon található WiFi modult (2T2R 802.11ac WiFi, 2.4G/ 5G WiFi) használtuk a vezeték nélküli sebességtesztekhez, továbbá óriásfájlokat és kisebb, 5-10MB közötti nagy mennyiségű fájlokat is másoltunk a kiszolgáló és a PC között.

Összesen 1TB-nyi adat mozgatása után az alábbi értéketeket kaptuk:
  • Vezetékes hálózat átlagsebessége 830MB/s körül alakult, ami kifejezetten jónak számít
  • WiFi 2.4GHz (20MHz): 108MB/s
  • WiFi 2.4GHz (40MHz): az átlag 82MB/s körül alakult, mértünk azonban 176MB/s csúcsot is
  • WiFi 5GHz (20MHz): az átlag 134MB/s volt, a maximum 169MB/s
  • WiFi 5GHz (40MHz): legnagyobb meglepetésünkre, nagyon stabilan hozta a 240MB/s-t
  • WiFi 5GHz (80MHz): kisebb ingadozásokkal (max 40MB/s), ugyancsak stabilan 330MB/s-on teljesített

A WiFi hálózat minden egyes frekvencián nagyjából azonos hatótávolságot ért el, ugyanakkor a 10 méter körüli távolság esetén jelentősebb visszaesést mértünk, ami tovább növelve a távolságot – meglepetésünkre –, visszaerősödött. Reálisan, átlagos felhasználás esetén (figyelembe véve a változó falszerkezetet) 30 méteres hatósugarat kaphatunk.

Vélemény:

A Buffalo WZR-1750DHP egy kifejezetten jól felszerelt és átgondoltan megtervezett, nagy tudású hálózati eszköz. Mind anyagminőségben, mind pedig teljesítményben nagyon kellemesen csalódtunk a magyar piacon feltörekvő márkához képest. A fentiek alapján teljesen megértjük, hogy amerikai és japán barátaink miért szeretik a márkát. Versenytársaival (D-Link 868L, ASUS RT-AC66U) összehasonlítva az ára is megfelelő, nagyjából 42 000 Forint körül alakul, bár mint belépő márka, olcsóbban is el tudtunk volna képzelni.

Buffalo-logo

Írta: Kocsis Bence